Het Complot

Spion in Iran onthult banden tussen CIA en grote Britse wapenfabrikant

Help ons door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een CIA-agent die eerder deze maand gevangen werd genomen in Iran kreeg zijn orders van BAE Systems, een Britse wapenfabrikant met hoofdzetel in Londen.

Amir Mirzai Hekmati, een in Arizona geboren Amerikaanse staatsburger van Iraanse komaf, moest naar eigen zeggen infiltreren in het Iraanse veiligheidsapparaat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Vanaf 2001 diende de agent in het Amerikaanse leger en werd hij opgeleid voor inlichtingenwerk. Hekmati werd naar de Amerikaanse vliegbasis Bagram in Afghanistan overgebracht waar hij toegang kreeg tot geheime Amerikaanse inlichtingen alvorens hij naar Teheran vloog. Bagram is de grootste basis voor de NAVO buiten Kabul.

Het Iraanse ministerie van Inlichtingen kondigde op zaterdag aan dat het de CIA-agent had gearresteerd voordat hij het ministerie kon infiltreren om het van misleidende informatie te voorzien. Het ministerie voegde toe dat Iraanse netwerken die de activiteiten op vliegbasis Bagram monitoren Hekmati hadden ontmaskerd.

BAE Systems

Het bedrijf BAE Systems is onderwerp van kritiek geweest in het kader van het algemene verzet tegen de wapenhandel. In het bijzonder zijn beschuldigingen geuit omtrent onethische en corrupte praktijken, met inbegrip van de Al-Yamamah-contracten met Saoedi-Arabië waaraan BAE en zijn voorganger in twintig jaar tijd 43 miljard pond hebben verdiend.

In februari 2010 is BAE Systems overeengekomen om 286 miljoen pond strafrechtelijke boetes te betalen aan de Britse Serious Fraud Office en het Amerikaanse ministerie van Justitie wegens het niet houden van een ‘redelijk accurate boekhouding’ met betrekking tot de activiteiten in Tanzania en ‘samenzwering en het afleggen van valse verklaringen aan de Amerikaanse regering’.

De onderneming is één van de grootste militaire aannemers ter wereld, in 2009 de op één na grootste op basis van inkomsten. Het werd opgericht op 30 november 1999 door de fusie van twee Britse bedrijven, Marconi Electronic Systems (MES) en de defensie-elektronica en marinescheepsbouw dochteronderneming van General Electric Company plc (GEC) en fabrikant van vliegtuigen, munitie en marinesystemen British Aerospace (Bae).

Computergames

Hekmati zei dat hij tussen 2005 en 2007 voor het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) werkzaam was. Hij werkte daarna voor een computergamesbedrijf genaamd Kuma Games dat gespecialiseerd is in first-person shooters die worden gefinancierd door de CIA om de publieke opinie te beïnvloeden.

Hekmati werd vervolgens naar het bedrijf Cubic gestuurd om inlichtingenwerk te verrichten en uiteindelijk kwam hij terecht bij de Britse multinational op het gebied van defensie BAE Systems die ingehuurd wordt door het Britse ministerie van Defensie (MoD).

BAE Systems en de CIA namen contact op met hem en rekruteerden hem voor een geheime missie. Hij reisde vervolgens voor zijn missie via Washington naar Irak, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten.

De onthullingen bewijzen eens te meer dat Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en verschillende multinationals samenwerken om sabotageoperaties uit te voeren in Iran in een poging het land te destabiliseren en vervolgens de hulpbronnen rond de Perzisch Golf te plunderen.

Afgelopen jaar nog zei het Britse hoofd van spionagedienst MI6 John Sawers dat ‘diplomatie niet genoeg is om het kernprogramma van Iran te stoppen’. Nadien werd de rol van het Israëlische regime (Mossad), Groot-Brittannië (MI6) en de VS (CIA) in de terroristische aanslagen in Iran duidelijk nadat de betrokkenheid werd bevestigd door eigen bronnen.

Uitgenodigd

Intussen heeft Iran opnieuw benadrukt daar haar nucleaire activiteiten enkel zijn bedoeld voor vreedzame doeleinden en dat het als ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag en lid van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) het recht heeft om nucleaire technologieën te ontwikkelen.

Iran heeft zelfs de atoomwaakhond van de VS uitgenodigd om te komen praten. Dat meldde de Iraanse ambassadeur in Oostenrijk dinsdag. Het IAEA dat zetelt in Wenen was in oktober ook al door Iran uitgenodigd. IAEA-chef Yukiya Amano wil alleen op bezoek ‘als Iran openstaat voor gesprekken over de mogelijke militaire plannen met het nucleaire programma’. Het atoomagentschap houdt de activiteiten in Iran nauwlettend in de gaten, maar heeft nooit bewijs kunnen leveren dat het land zou werken aan kernwapens.

Bron: Presstv.ir

Gerelateerd: CIA-agenten ontmaskerd en gearresteerd in Iran

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x