Homepagina » Buitenland » Langverwacht rapport: “Oliebelangen BP en Shell belangrijkste reden voor Irakoorlog”
Langverwacht rapport: "Oliebelangen BP en Shell belangrijkste reden voor Irakoorlog"

Langverwacht rapport: “Oliebelangen BP en Shell belangrijkste reden voor Irakoorlog”

Uit het langverwachte rapport van Sir John Chilcot, die onderzoek deed naar de Britse rol in de Irakoorlog, blijkt dat (Nederlands)-Britse energiebedrijven grote belangen hadden bij het conflict.

Het lijvige rapport bevat documenten die onthullen dat Britse overheidsfunctionarissen die betrokken waren bij de gebeurtenissen in de aanloop naar de oorlog, de oorlog zelf en de wederopbouw, de belangen behartigden van oliereuzen BP en Shell.

Dit wordt echter nergens genoemd in de samenvatting van het rapport. Er waren geheime ontmoetingen tussen overheidsfunctionarissen en BP en Shell om te bespreken wat er zou gebeuren als Saddam eenmaal was afgezet. ‘Oliebedrijven zijn erg geïnteresseerd in Irak’ en ‘BP heeft er alles voor over om zich daar te vestigen’, zo staat in één van de stukken.

Grote vinger in de pap

Met andere woorden: het rapport van Chilcot onthult dat energie, en niet massavernietigingswapens (die niet bleken te bestaan) het belangrijkste motief was voor de invasie van Irak en het bloedige conflict dat daarop volgde.

Ook na de oorlog hielden de oliebedrijven een grote vinger in de pap. In de documenten valt herhaaldelijk te lezen dat ‘de Iraakse olie-industrie in handen moet komen van de multinationals en dat ervoor moet worden gezorgd dat BP en Shell daar een groot deel van krijgen’, aldus Open Democracy.

BP is eigenaar van het reusachtige olieveld Rumaila in Irak, terwijl Shell zich het enorme veld Majnoon heeft toegeëigend. Tussen 2010, toen BP het olieveld overnam, en 2015 produceerde Rumaila 2,2 miljard vaten olie. Het veld van BP produceert een derde van alle Iraakse olie.

Majnoon behoort tot de grootste olievelden ter wereld. Drie jaar geleden werd daar begonnen met de productie. Tegen 2015 bedroeg de productie 210.000 vaten olie.

Misdaad loont

De voormalige Britse vicepremier John Prescott noemt de inval van Irak in 2003 ‘illegaal’. In de Sunday Mirror schrijft hij dat hij voor de rest van zijn leven met het rampzalige besluit zal moeten leven.

Prescott haalt fel uit naar oud-premier Tony Blair. Diens onvoorwaardelijke steun aan de VS was ‘vernietigend’. Hij zegt dat hij nog elke dag denkt aan de Britten die hun leven lieten in Irak of gewond raakten en aan de 175.000 Iraakse burgers die ‘overleden als gevolg van de doos van Pandora die wij openden door Saddam Hoessein af te zetten’.

Het Internationaal Strahof in Den Haag zei vorige week dat Blair niet zal worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.

Misdaad loont. En denk de volgende keer dat je bij BP of Shell tankt even aan het Chilcot-rapport.

[OilPrice]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Armonicus
Armonicus
4 jaren geleden

“Het Internationaal Strafhof in Den Haag zei vorige week dat Blair niet zal worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.”

Duh, het is toch ook ONS Internationaal Strafhof. Als ze in Irak veroordelingen willen, moeten ze maar een eigen Internationaal Strafhof opzetten, en Tony Blair en George W. Bush (à la Adolf Eichmann) gewoon ophalen!

WouterV
WouterV
Reactie op  Armonicus
4 jaren geleden

Beste Armonicus,

Het Internationaal Strafhof in Den-Haag is een onderdeel van de VN, dus het is van alle landen die aangesloten zijn bij de VN. Het gerechtshof heeft 15 rechters met 15 verschillende nationaliteiten. Verder kent het 2 officiele talen het Engels en het Frans.

exegese
exegese
Reactie op  WouterV
4 jaren geleden

Dat is dan allemaal fantastisch mooi @WouterV. Het blijft echter een vaststaand feit dat dat strafhof met rechters uit al die verschillende landen niet de belangen behartigen van hen die de echte schade geleden hebben, van hen die puur voor het grote geld hun land, hun dierbaren, hun veiligheid en al wat hen lief was kwijt raakten. Die heden ten dage nog steeds niet veilig over straat kunnen omdat het hele land in chaos gestort is. Je kunt zeggen van Saddam Hoessein wat je wilt, maar onder zijn regiem zag Irak er heel erg veel beter uit dan de puinhoop die het na de Amerikaanse bemoeienissen is geworden. Dat strafhof is dus geen knip voor de neus waard. Een rechter die willens en wetens geen recht spreekt is erger dan de ergste crimineel, mede omdat hij of zij ook nog eens heel veel macht heeft. Je zou pardoes over je nek gaan als je er nuchter over nadenkt

WouterV
WouterV
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Rustig aan @exegese, ik leg alleen uit wat het is. Ik schrijf er verder toch geen waardeoordeel over. Als ik mijn persoonlijke visie op dat Strafhof moet geven dan komen ze er niet goed van af, maar dat ter zijde.

Kalki
Kalki
Reactie op  Armonicus
4 jaren geleden

Alleen de Christus kan deze zaak nu nog wereldlijk verder openbaar maken, hij/zij moet daarom nu snel naar buiten treden.

Kalki
Kalki
Reactie op  Kalki
4 jaren geleden

O.a. Blair en Bush moeten wel berecht worden.

Padja
Padja
Reactie op  Kalki
4 jaren geleden

Hij/ zij.
Dikke duim.

ubunti
ubunti
Reactie op  Armonicus
4 jaren geleden

@Armonicus:
Internationaal Strafhof is opgericht door VN met leden van verschillende landen gespreid over de hele wereld. Dit terzijde.
Als jij niet vindt dat hij vervolgd moet worden, dan ben jij even ziek als Blair. Redenen genoeg waarom hij zou moeten veroordeeld worden.
– voorliegen van het volk voor eigen belang,
– duizenden europanen de dood ingejaagd,
– het midden oosten volledig gedestabiliseerd (IS en consorten is hun creatie),

Je zal wel een toontje lager zingen moesten zullke gruwel in jouw geburen plaats vinden. Je ziet het allemaal gebeuren van je luie zetel ouwe zak he “I am untouchable”. Je doet met walgen en kotsen. Knik jij maar braafjes naar je “leiders” terwijl ze jouw anaal kapotn**ken.

Maar ach wat maak ik met toch druk he. Hij heeft zich toch verontschuldigd. Dat is toch voldoende om weg te komen met al je misdaden. Wie heeft er gerecht nodig..

Straks mijn frustraties eens goed uitkloppen op de boksbal. Belooft een geode trainingssessie te worden.

trackback
De WARE reden achter de oorlog in Irak: HEBZUCHT | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
Gijs Meulenmeesters
Gijs Meulenmeesters
4 jaren geleden

Je weet dat als je een Amerikaan voor het Internationaal Strafhof in Den-Haag daagt dat Amerika land op de kust van scheveningen om hun landgenoten te ontzetten. Dit hebben ze zelf enkele jaren geleden bekent gemaakt. Daarom zal zoiets ook niet gebeuren
groetjes Gijs

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
Reactie op  Gijs Meulenmeesters
4 jaren geleden

Pure bangmakerij. We hoeven onszelf niet meer te laten intimideren door dat land. Ruggegraat tonen en zeggen dat ze kunnen ophoepelen, met hun hoogmoedswaanzin.

Gezinusk
Gezinusk
Reactie op  Gijs Meulenmeesters
4 jaren geleden

Dat komt omdat het Internationaal Strafhof in Den Haag op zijn rug gaat liggen als de Angelsaksische elite hun kant uit knikt. De VN is in algemene zin een speelbal voor dit kabaal en kan helaas niet meer serieus genomen worden. Hier geld het recht van de sterkste en ze maken er volledig misbruik van.

Zo wisten leden van de George W. Bush administratie destijds de VN veiligheidsraad te overtuigen dat Saddam Hoessein nog steeds over massavernietigingswapens beschikte en wat werd aangetoond door middel van satellietfoto’s van daken waaronder volgens Collin Powell de wapens zouden liggen. Zijn betoog druiste in tegen de verklaring die de VN wapeninspecteurs al meerdere malen duidelijk hadden gemaakt. Zij hadden al een jaar eerder gerapporteerd dat alle chemische en biologische wapens in Irak waren opgeruimd en dat Sadam Hoessein volledige medewerking had verleend om aan alle eisen te voldoen zoals die door de VN waren voorgesteld.

Enkele weken voor de VN zitting was Vice President Richard Dick Cheney volgens een CIA medewerker voor het eerst op het hoofdkwartier in Langley, Virginia, gesignaleerd, een kilometer of 12 ten zuidwesten van Washington DC. Hij vroeg naar foto’s van Irakees massavernietigingswapens maar die kon de CIA niet zo snel vinden. Een medewerker van de CIA gaf tijdens de Amerikaanse documentaire nadien te kennen dat ze opdracht hadden gekregen Afghanistan als hoogste prioriteit te stellen want daar zat het brein van 911, Osama bin Laden. Vervolgens vertelde hij dat Cheney er met een stel foto’s vandoor ging waarop delen van losse pijpleidingen stonden die door Collin Powell tijdens de VN-veiligheidsraad werden gebruikt als zijnde raket materiaal, waarmee een chemische lading kon worden afgevuurd richting het westen.

Dick Cheney werkte voor zijn functie als Vice president als CEO bij het grote Texaanse olieconcern Halliburton Company. Enkele weken naar dat het Amerikaanse leger aan Operation Iraqi Freedom was begonnen en tot aan de stad Basra was opgerukt, werden de eerste trucks van Halliburton Company aan land gebracht om koers te zetten naar de Iraakse olievelden.

Cheney werkt tegenwoordig o.a. voor genieoilgas.com. Hij maakt onderdeel uit van het Strategic Advisory Board met o.a. Rupert Murdoch, de eigenaar van News Corporation (Fox-News) Jacob Rothschild als afgevaardigde van de Rothschild Group. En voormalig CIA directeur Robert James Woolsey Jr. Genie Oil & Gas boort vandaag de dag op de Golan hoogvlakte op zowel Israëli’s als Syrisch grondgebied.

Ik ben van mening dat de gemiddelde rechter geen genoegen had genomen met de bewijzenlast die de Bush administratie destijds aan de VN Veiligheidsraad overhandigde. Het was eigenlijk te belachelijk om waar te zijn. Ook de televisietoespraak van de Britse premier, Tony Blair, die op de vooravond van Operatie Iraqi Freedom meende dat ze geen andere keuze hadden want Saddam Hoessein zou Engeland binnen 24 uur kunnen treffen met massavernietigingswapens. Het was totaal uit de lucht gegrepen en daar heeft hij zich nadien ook voor verontschuldigt.

In de wandelgangen van de VN gaat al langer rond dat de machtigste landen andere landen hun wil kunnen opleggen. Landen die tijdens een vergadering mee instemmen zouden van te voren al benaderd zijn met de vraag om mee in te stemmen in ruil voor schuldenvermindering en dergelijke.

Padja
Padja
4 jaren geleden

Stoute moslims, nog een beetje terugvechten ook.
Je helpt ze van hun olie af.
Je helpt ze van hun welvaart af.
En nog is het niet goed.
Ondankbaar volk, en dan nog vluchten ook.

jos
jos
Reactie op  Padja
4 jaren geleden

Dus daar is het zelfde gaande wat hier af speelt; ze helpen groningers van hun gas af en hun huizen en welvaart en ze mopperen ook en straks vluchten ze masaal richting Rusland.

365Y
365Y
4 jaren geleden

Weer zon onzinverhaal, oorlog om de olie .. voor de internationale (maar niet Amerikaanse…) oliereuzen hoeven zelf hier geen cent voor te betalen . Wat een larie weer .

jos
jos
4 jaren geleden

Men vergeet 1 ding Er is regelmatig aan Sadam een verzoek in gedient te mogen kijken of ze die wapens hadden ja of nee. Maar omdat te onderzoeken werden ze in de weg gelopen door Sadam. Sadam had hen gewoon geregelt toe moeten laten dan was er niks gebeurt geweest. Nu leek het erop dat ie iets te verbergen had en dat leide tot inval. Niet dat het goed is wat er is gebeurt, maar dat was toen wel de rede tot inval. Honderde keren gevraagt om onderzoek te mogen doen om te kijken of er wel wapens waren, honderden keren werd men tegen gewerkt. Terwijl je weet dat je met cowboys te doen hebt.
Dat wapenhandelaars te trappelen staan om oorlog in je land te maken en al op de uitkijk staan.
Sadam had beter moeten nadenken.
Toen in die tijd als ik tv keer dacht ik; man ze staan op je deur te bonken, doe open of men trapt het in!

x

Check Also

undercoververpleegster

Undercoververpleegster onthult wat er echt gebeurt in ziekenhuizen: ‘Dit is moord’

Erin Marie Olszewski is een ‘undercoververpleegster’ en ...

sneeuw

Irakezen verbijsterd door uiterst zeldzame sneeuwval. Hier is voor het eerst in ruim een eeuw sneeuw van betekenis gevallen

Het zal de vaste lezer van deze ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

16
0
We lezen graag je reactie!x