Buitenland

Langverwacht rapport: “Oliebelangen BP en Shell belangrijkste reden voor Irakoorlog”

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit het langverwachte rapport van Sir John Chilcot, die onderzoek deed naar de Britse rol in de Irakoorlog, blijkt dat (Nederlands)-Britse energiebedrijven grote belangen hadden bij het conflict.

Het lijvige rapport bevat documenten die onthullen dat Britse overheidsfunctionarissen die betrokken waren bij de gebeurtenissen in de aanloop naar de oorlog, de oorlog zelf en de wederopbouw, de belangen behartigden van oliereuzen BP en Shell.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Dit wordt echter nergens genoemd in de samenvatting van het rapport. Er waren geheime ontmoetingen tussen overheidsfunctionarissen en BP en Shell om te bespreken wat er zou gebeuren als Saddam eenmaal was afgezet. ‘Oliebedrijven zijn erg geïnteresseerd in Irak’ en ‘BP heeft er alles voor over om zich daar te vestigen’, zo staat in één van de stukken.

Grote vinger in de pap

Met andere woorden: het rapport van Chilcot onthult dat energie, en niet massavernietigingswapens (die niet bleken te bestaan) het belangrijkste motief was voor de invasie van Irak en het bloedige conflict dat daarop volgde.

Ook na de oorlog hielden de oliebedrijven een grote vinger in de pap. In de documenten valt herhaaldelijk te lezen dat ‘de Iraakse olie-industrie in handen moet komen van de multinationals en dat ervoor moet worden gezorgd dat BP en Shell daar een groot deel van krijgen’, aldus Open Democracy.

BP is eigenaar van het reusachtige olieveld Rumaila in Irak, terwijl Shell zich het enorme veld Majnoon heeft toegeëigend. Tussen 2010, toen BP het olieveld overnam, en 2015 produceerde Rumaila 2,2 miljard vaten olie. Het veld van BP produceert een derde van alle Iraakse olie.

Majnoon behoort tot de grootste olievelden ter wereld. Drie jaar geleden werd daar begonnen met de productie. Tegen 2015 bedroeg de productie 210.000 vaten olie.

Misdaad loont

De voormalige Britse vicepremier John Prescott noemt de inval van Irak in 2003 ‘illegaal’. In de Sunday Mirror schrijft hij dat hij voor de rest van zijn leven met het rampzalige besluit zal moeten leven.

Prescott haalt fel uit naar oud-premier Tony Blair. Diens onvoorwaardelijke steun aan de VS was ‘vernietigend’. Hij zegt dat hij nog elke dag denkt aan de Britten die hun leven lieten in Irak of gewond raakten en aan de 175.000 Iraakse burgers die ‘overleden als gevolg van de doos van Pandora die wij openden door Saddam Hoessein af te zetten’.

Het Internationaal Strahof in Den Haag zei vorige week dat Blair niet zal worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.

Misdaad loont. En denk de volgende keer dat je bij BP of Shell tankt even aan het Chilcot-rapport.

[OilPrice]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

“Het Internationaal Strafhof in Den Haag zei vorige week dat Blair niet zal worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.”

Duh, het is toch ook ONS Internationaal Strafhof. Als ze in Irak veroordelingen willen, moeten ze maar een eigen Internationaal Strafhof opzetten, en Tony Blair en George W. Bush (à la Adolf Eichmann) gewoon ophalen!

trackback
De WARE reden achter de oorlog in Irak: HEBZUCHT | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Gijs Meulenmeesters
Gijs Meulenmeesters
7 jaren geleden

Je weet dat als je een Amerikaan voor het Internationaal Strafhof in Den-Haag daagt dat Amerika land op de kust van scheveningen om hun landgenoten te ontzetten. Dit hebben ze zelf enkele jaren geleden bekent gemaakt. Daarom zal zoiets ook niet gebeuren
groetjes Gijs

Padja
Padja
7 jaren geleden

Stoute moslims, nog een beetje terugvechten ook.
Je helpt ze van hun olie af.
Je helpt ze van hun welvaart af.
En nog is het niet goed.
Ondankbaar volk, en dan nog vluchten ook.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x