Homepagina » Universum » Is ons universum een reusachtig bewust wezen? Deze natuurkundige komt met een bizarre, spraakmakende theorie
Is het universum een reusachtig bewust wezen? Deze natuurkundige komt met een verrassende theorie

Is ons universum een reusachtig bewust wezen? Deze natuurkundige komt met een bizarre, spraakmakende theorie

Natuurkundige Gregory Matloff van het New York City College of Technology publiceerde onlangs een paper waarin hij stelt dat het universum mogelijk net als mensen een bewust wezen is.

Sterren zijn mogelijk denkende entiteiten die zelf hun pad bepalen. Met andere woorden: de gehele kosmos is wellicht zelfbewust.

Er is zelfs een term voor dit fenomeen: panpsychisme. Het gaat ervan uit dat de kosmos als organisme bezield is.

Nagaan

En er zijn behoorlijk wat wetenschappers die deze theorie aanhangen. Onder hen filosoof David Chalmers van de New York University, neurowetenschapper Christof Koch van het Allen Institute for Brain Science en de Britse natuurkundige Sir Roger Penrose.

Panpsychisme is te belangrijk om te negeren, aldus Matloff. “Het is allemaal heel speculatief, maar wel iets wat we kunnen nagaan en bevestigen of weerleggen.”

Sterren

In 2006 stelde de Duitse natuurkundige Bernard Haisch voor dat de kwantumvelden in de lege ruimte bewustzijn overbrengen.

En niet alleen naar een brein, maar naar iedere fysieke structuur. Gegevens van sterren lijken er volgens Matloff op te wijzen dat het universum zelfbewust is.

Kosmisch brein

“Moeten we dit niet op zijn minst onderzoeken?” vraagt hij. “Misschien kunnen we panpsychisme overplaatsen van de filosofie naar astrofysica.”

Mensen als Matloff worden vaak afgedaan als randwetenschapper, maar wat als straks inderdaad blijkt dat onze menselijke geest een piepklein onderdeel is van een veel groter kosmisch brein?

[NBC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Louise schreef:

  Natuurlijk is het menselijk brein onderdeel van het kosmische brein, helaas doet de mens weinig moeite om zich te ontwikkelen op dat gebied want er zitten veel meer mogelijkheden in. Alles is bewustzijn, dus wij ook ,we zijn nu eenmaal onderdeel van het grote geheel….. De mens moet eens anders leren denken, zn bewustzijn ontwikkelen dan krijg je vanzelf meer inzicht in het kosmische leven in dat prachtige intelligente universum. Het zal nog wel jaren duren voor we zover zijn, helaas staan we onderaan de ladder en vermaken we ons met oorlogen voeren,hebzucht, onze eigen prachtige planeet verampeneren enz …………en maar denken dat we intelligent zijn……

  29 likes
 • Willem H Janssen schreef:

  Dit zeg ik al een aantal jaren , het Universum is een bewustzijn dat bestaat uit verbeeldingsenergie dat IETS uit het ” NIETS ” kan laten ontstaan ! Dat “NIETS ” is relatief omdat het Universum niet leeg is maar vol ! In het Universum bestaat alleen maar VOLHEID en geen LEEGTE.

  20 likes
  • Willem H Janssen schreef:

   Nog even dit, wetenschappers willen vastigheid dus ze proberen het Universum Quantum, Energie, deeltjes, golven enz. te verklaren d.m.v. 11111 ééntjes en 000000 nullen. Als ze het maar kunnen meten, wegen en vastigheid hebben om te duiden. Einstein zei al GEBRUIK DE VERBEELDING daarmee kom je overal ! Gelukkig gaan wetenschappers nu ook eens naar de andere kant kijken omdat er onverklaarbare dingen gebeuren wanneer je steeds dieper gaat in een atoom.

   2 likes
   • dRiz schreef:

    Natuurlijk ligt de focus op ‘eentjes en nulletjes’, dat geeft bewijs.
    Een wetenschapper gebruikt verbeelding om tot een theorie te komen, om deze vervolgens hard te maken door middel van experimenten. Sleutel hierin is dat iedereen die dit experiment uitvoert, keer op keer hetzelfde resultaat behaalt.

    Nu men de laatste decennia dieper in de kwantum mechanica duikt, blijkt dat er een theoretische wereld opent die in veel gevallen alleen met wiskunde kan worden ‘bewezen’, en dus niet door middel van experimenten.

    1 likes
  • trix schreef:

   Akasha…..

   2 likes
 • Jeff schreef:

  Ik kan me hierin vinden. Heb het al is geroepen hier; wellicht zijn wij een lichamelijk onderdeel van een lichaam, waarin het zelfs logisch is dat er goede en kwade machten zijn. Denk aan rode en witte bloedlichaampjes of celdeling. In ons eigen lijf zit ook weer een “kosmos” met levensvormen waarbij intelligentie een almaar grotere rol gaat spelen.
  Ik heb dit puur vanuit mijn gevoel en fantasie benaderd. Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen. Maar de paralellen zijn fascinerend, als je jezelf er voor open kunt zetten.

  12 likes
 • trix schreef:

  och wat een mooie hokjes allemaal… randwetenschapper.. Zolang we hokjes blijven denken zal ons bewustzijn ook laag blijven…

  7 likes
  • Jeff schreef:

   maar gelukkig hebben we jouw nog trix

   1 likes
   • Defixiones schreef:

    En helaas hebben we ook krantenlezers en journaalkijkers (of overheidstrollen) zoals jij nog, Jeff.
    Wat doe jij op deze site eigenlijk? Jouw mening doet er hier niet toe want jij hoort bij 95% van de wereldbevolking die de MSM geloofd. Die horen we al meer dan genoeg.
    Dag en welterusten Jeff., en vanaf nu wil ik je niet meer horen/lezen totdat jij iets substantieels hebt toe te voegen.

    1 likes
    • Jeff schreef:

     en op welke groep ga jij straks allemaal een ster zetten? Waar ik in geloof heb jij totaal geen weet van. Maar dat heeft vast te maken dat je nooit aan wederhoor doet. Je doet in elk geval je pseudo er een plezier mee.
     En waar ik mijn mening verkondig bepaal ik zelf wel. En anders moet je me maar even komen opzoeken; Roosien is de naam!

     1 likes
    • Elles schreef:

     wat een zure opmerking.

     1 likes
 • maarten schreef:

  ik hou niets voor onmogelijk, hier moei ik mij maar niet mee, maar…
  Als het een wezen is zijn wij waarschijnlijk zijn kankergezwel. Een chemokuur o.i.d. lijkt mij dan ook een logisch gevolg…

  7 likes
 • Eelke Piers schreef:

  God is zonder einde.
  God houd dus niet voor mij op.
  Ik moet dus God zijn.
  Dus moet iedereen en alles God zijn.
  Het Universum is dus ook God en
  dus een bewuste entiteit zoals ik ben

  Ik weet dat ik maar een celletje ben

  6 likes
 • echt echt wel schreef:

  zit wel wat in! als je in je Iris, kijkt met een vergrootglas…dat alleen al is een oneindig Galaxy en al helemaal door de microskoop 🙂

  2 likes
  • Foppe schreef:

   Hoi,

   alleen als je echt goed scheel bent kun je volgens mij door je eigen oog kijken via een microscoop 😀

   Voor de rest heb je denk ik wel gelijk.
   Zelf ben ik al jaren geinteresseerd in de theosofische visie en daarin werd al gesteld dat wij een onderdeel zijn van een groot wezen dat de kosmos is, en dat dit ook weer onderdeel is van een groter wezen etc. Heel fascinerend! Het leven houdt nooit op net zoals het universum.

   3 likes
 • michael schreef:

  En misschien gaat het nog dieper. Dat op subatomair kwantumlevel ook universa zijn. Vanuit ons gezien oneindig klein. Maar bewustzijn, waar vanuit alles bestaat, heeft geen afmetingen.

  Stel dat elk kleinste deeltje in ons een universum op zich is.

  4 likes
 • alfred schreef:

  In de zeven hermetische principes wordt de eerste wet ; de wet van mentalisme genoemd. Dit houdt dus in dat het universum een denkend wezen is. Wij mensen en geleerden kunnen bij lange na niet dit bewustzijn begrijpen.
  Citaat: The All is Mind; The Univers is Mental.
  Wellicht zullen de ogen van de nee broers worden geopend.
  Wij zijn uiteindelijk een stofje in het heelal en de microben die daar op leven moeten eens leren wat bescheidener te zijn en aan de voeten van de Meester in stilte leren.

  Alfred

  4 likes
 • Louise schreef:

  Lieve mensen het universum is Geen Wezen…….. het universum is Energie oneindige intelligente energie , het is wat het is ………en energie kan je ombuigen tot bv wezens , mensen ,dieren eigenlijk alles……….zoals in ons lichaam ook oneindig veel energie zit, positieve en negatieve , als de energie in ons lichaam niet in balans is…..worden we ziek,daarom helpen die pillen ook niet,we moeten zorgen dat we weer in balans komen…. ons lichaam kan namelijk zelf denken en geeft aan (kwaaltjes) gaat niet goed hier…….alleen we luisteren niet….. Denk aan het Universum als daar iets uit balans is gebeuren er ook nare dingen………… Stel dat het universum net zo slecht voor zichzelf zou zorgen als dat wij doen…….Tja dan waren we allang van ons blauwe bolletje gerold……….

  4 likes
 • Toine schreef:

  Ik denk dat het inderdaad mogelijk is, dat wat wij planeten noemen cellen of misschien wel atomen in een levend lichaam zijn welke wij het universum noemen. Zoals wij zelf ook een universum vormen voor leven in de vorm van virussen etc. Kijk wat de mensen met ¨de cel¨ genaamd aarde doet, we vernietigen het, net zoals een virus in ons lichaam met onze cellen doet. Wij mensen zijn niet meer dan een virus voor de aarde; bouwen niet natuurlijke structuren; wegen, gebouwen, dammen. produceren heel wat giftige stoffen… Net kanker maar dan ten laste van de aarde… Als het universum idd een levend wezen is dan moet dat God zijn omdat het ons dus heeft gecreëerd. (wel is waar onbewust) zoals wij onbewust ook leven in ons lichaam in stand houden in de vorm van micro organisme en levende cellen.

  3 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Als christenmens weet ik dat God alles en niets is. Overal is en nergens, niet aan tijd of ruimte bebonden is.
  Zoals hij Zelf in de brandende braamstruik die niet verkoolde zei: IK BEN (Jahwe of Jehova) Daarom kan God ook het Universum zelf zijn

  3 likes
 • R. Oosterling schreef:

  Geloof en vertrouwen, in wat alle goddelijke incarnaties in het verleden ons hebben proberen aan het verstand te brengen, is de snelweg naar waarheid over alles wat Is. Onze Schepper (dus een deel van ons) is de regisseur, de speler en de getuige van het gehele kosmisch spel. Hij scheidde zichzelf van zichzelf om van zichzelf te kunnen houden. Om dit spel diepgang en realiteit te kunnen geven schepte Hij Maya(illusie) waardoor wij denken uniek te zijn en op ons zelf staan. Maar de waarheid is dat alles één is. Om de waarheid te kunnen doorgronden zullen we eerst onze Ego moeten verbranden om te realiseren dat alles één is. Als we, door ons in zich zelf te keren, contact kunnen maken met ons Hogere Zelf, de Akashia kroniek of de bron, zullen we buiten alle wetenschappelijke benaderingen om, weten wat de waarheid is.

  3 likes
 • Elles schreef:

  Op Wanttoknow kun je de site van Susan Joy Renison raadplegen over haar boek Tuning the Diamonds, over spaceweather

  1 likes
 • helder schreef:

  En wij zijn dan in dat reusachtige intelligente brein…..

  1 likes
 • Freba schreef:

  Als ik die verbasterde Duitse namen van die onderzoekers lees; haak ik onmiddellijk af. Wat een Hebreeuws gezwam.

  1 likes
 • marcelleke schreef:

  hiervan had ik een twintigtal jaren geleden al een vermoeden !

  0 likes
 • Tanja schreef:

  Ik heb heel hardt gemediteerd en een week niet geslapen na een week probeerde ik te slapen maar dat ging niet ik lag in bed en ik was klinies even dood geweest toen hoorde ik een stemmetje en ik moest van alles van hem doen ik heb zelf een psygose opgelopen gelukkig gebruik ik nu de haldol tegen hallucinaties en hij heet gregory house ik ben hem in een ander lichaam Hoe bizar is dat

  0 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  Stem af universum

  Afstemmen op het universum

  Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

  >