Homepagina » Universum » Is ons universum een reusachtig bewust wezen? Deze natuurkundige komt met een bizarre, spraakmakende theorie
Is het universum een reusachtig bewust wezen? Deze natuurkundige komt met een verrassende theorie

Is ons universum een reusachtig bewust wezen? Deze natuurkundige komt met een bizarre, spraakmakende theorie

Natuurkundige Gregory Matloff van het New York City College of Technology publiceerde onlangs een paper waarin hij stelt dat het universum mogelijk net als mensen een bewust wezen is.

Sterren zijn mogelijk denkende entiteiten die zelf hun pad bepalen. Met andere woorden: de gehele kosmos is wellicht zelfbewust.

Er is zelfs een term voor dit fenomeen: panpsychisme. Het gaat ervan uit dat de kosmos als organisme bezield is.

Nagaan

En er zijn behoorlijk wat wetenschappers die deze theorie aanhangen. Onder hen filosoof David Chalmers van de New York University, neurowetenschapper Christof Koch van het Allen Institute for Brain Science en de Britse natuurkundige Sir Roger Penrose.

Panpsychisme is te belangrijk om te negeren, aldus Matloff. “Het is allemaal heel speculatief, maar wel iets wat we kunnen nagaan en bevestigen of weerleggen.”

Sterren

In 2006 stelde de Duitse natuurkundige Bernard Haisch voor dat de kwantumvelden in de lege ruimte bewustzijn overbrengen.

En niet alleen naar een brein, maar naar iedere fysieke structuur. Gegevens van sterren lijken er volgens Matloff op te wijzen dat het universum zelfbewust is.

Kosmisch brein

“Moeten we dit niet op zijn minst onderzoeken?” vraagt hij. “Misschien kunnen we panpsychisme overplaatsen van de filosofie naar astrofysica.”

Mensen als Matloff worden vaak afgedaan als randwetenschapper, maar wat als straks inderdaad blijkt dat onze menselijke geest een piepklein onderdeel is van een veel groter kosmisch brein?

[NBC]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Willem H Janssen
Willem H Janssen
4 jaren geleden

Dit zeg ik al een aantal jaren , het Universum is een bewustzijn dat bestaat uit verbeeldingsenergie dat IETS uit het ” NIETS ” kan laten ontstaan ! Dat “NIETS ” is relatief omdat het Universum niet leeg is maar vol ! In het Universum bestaat alleen maar VOLHEID en geen LEEGTE.

Jeff
Jeff
4 jaren geleden

Ik kan me hierin vinden. Heb het al is geroepen hier; wellicht zijn wij een lichamelijk onderdeel van een lichaam, waarin het zelfs logisch is dat er goede en kwade machten zijn. Denk aan rode en witte bloedlichaampjes of celdeling. In ons eigen lijf zit ook weer een “kosmos” met levensvormen waarbij intelligentie een almaar grotere rol gaat spelen.
Ik heb dit puur vanuit mijn gevoel en fantasie benaderd. Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen. Maar de paralellen zijn fascinerend, als je jezelf er voor open kunt zetten.

maarten
maarten
4 jaren geleden

ik hou niets voor onmogelijk, hier moei ik mij maar niet mee, maar…
Als het een wezen is zijn wij waarschijnlijk zijn kankergezwel. Een chemokuur o.i.d. lijkt mij dan ook een logisch gevolg…

trix
trix
4 jaren geleden

och wat een mooie hokjes allemaal… randwetenschapper.. Zolang we hokjes blijven denken zal ons bewustzijn ook laag blijven…

x

Check Also

channeling

Hoe bewust ben jij? – Channeling 09-11-2021

Welkom, welkom, lieve lezer. Met dit schrijven ...

russische

Russische onderminister van Defensie waarschuwt: voor onze ogen vormt zich een ‘nieuwe wereldorde’

We zien op dit moment een ‘nieuwe ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

27
0
We lezen graag je reactie!x