Maandag heeft trainer en motivational speaker Youri Hazeleger een formeel verzoek ingediend bij het Openbaar Ministerie om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar mogelijke belangenverstrengeling bij de inkoop van coronavaccins door het ministerie van VWS in 2020 en in 2021, en de betrokkenheid van Feike Sijbesma.
Aanleiding is het rapport van de Algemene Rekenkamer waarin wordt vastgesteld dat bij de aanstelling van de speciaal gezant corona (met directe familiebanden bij AstraZeneca) onvoldoende is getoetst op belangenconflicten.
Pijnlijk incident
Het ministerie van VWS heeft te weinig gedaan om de schijn van belangenverstrengeling bij de aankoop van de coronavaccins te voorkomen, concludeerde de Algemene Rekenkamer.
Een paar maanden nadat Sijbesma als coronagezant was begonnen, kwam aan het licht dat zijn broer een hoge functie bij AstraZeneca had. Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten.
Duitsland stelde na een overleg tussen Europese landen over de inkoop van vaccins vragen over de functie van Sijbesma’s broer. De Algemene Rekenkamer noemde dat een ‘pijnlijk incident’.
Staatsgeheim
Het kabinet zette maar liefst 700 miljoen euro opzij om alle Nederlanders zo snel mogelijk aan een coronavaccin te helpen. Toenmalig minister van VWS Hugo de Jonge verklaarde een vertrouwelijke Kamerbrief over vaccindeals tot staatsgeheim.
Sijbesma trad vlak voor zijn rol als coronagezant toe tot de toezichtsraad van het World Economic Forum. In een brief benadrukte hij meermaals dat er ‘geen belangenverstrengeling is’.
In strijd met deze beginselen
“Hoewel Sijbesma formeel mogelijk niet als ambtenaar kwalificeerde, werkte hij in opdracht van het ministerie binnen het overheidsbesluitvormingsproces, waardoor een functioneel daderschap of medeplegen in overweging kan worden genomen. Bovendien zijn er vragen te stellen bij de nalatigheid van verantwoordelijke bewindspersonen,” schrijft Hazeleger in zijn verzoek.
Bestuursorganen hebben de plicht tot zorgvuldige besluitvorming, het vermijden van schijn van partijdigheid en het bieden van transparantie in beleidsvorming. Het niet actief toetsen op belangenconflicten bij een sleutelfiguur als een speciaal gezant is in strijd met deze beginselen en kan mogelijk leiden tot bestuursrechtelijke aansprakelijkheid of tuchtrechtelijke stappen, benadrukt hij.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Retourtje hiernamaals: een welkomstcomité in de hemel
Defensiespecialist laat zijn licht schijnen op Oekraïneoorlog en dat is een heel ander verhaal dan je op radio en tv hoort
‘PVV sluit mensen uit’, zegt Attje Kuiken, die tijdens corona artsen en ongevaccineerden uitsloot
Artsen in frontlinie coronacrisis slaan terug: ‘Wij laten ons niet de mond snoeren’
‘Kerngezonde’ verpleegster verlamd na tweede dosis coronavaccin: ‘Er is een verband, zeker weten’
De maan is ook hol
‘Past niet in het narratief’: 26 procent meer zee-ijs op de Noordpool tijdens minimum dan in 2012
Archeologen ontdekken ondergrondse stad en piramide in Bolivia. Wat ligt hier verborgen?
Huisarts spreekt zich uit bij PowNed: ‘Vaccin erger dan kwaal’