Wetenschap

Wetenschappers laten deeltjes sneller reizen dan licht

Help ons door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van het CERN, waar de LHC is gestationeerd, zijn verbluft nu is gemeten dat subatomische deeltjes sneller zijn gegaan dan de lichtsnelheid.

Neutrino’s die van het CERN over een afstand van 732 kilometer naar een laboratorium in Gran Sasso werden gestuurd kwamen een fractie van een seconde eerder aan dan licht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

De resultaten dreigen de bestaande natuurkunde onderuit te halen. “We probeerden alle mogelijke verklaringen te bedenken,” zei Antonio Ereditato van OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus). “We wilden een fout vinden, meerdere gecompliceerde fouten zelfs, maar we vonden niets.”

Snelheidslimiet

De lichtsnelheid is de ultieme snelheidslimiet in het universum, zo stelt de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein. Een belangrijke aanname binnen de moderne natuurkunde is dat niets deze snelheid kan overschrijden.

Duizenden experimenten zijn gedaan om de lichtsnelheid precies te meten en nog niet eerder zijn deeltjes gedetecteerd die sneller bewegen. Dr. Ereditato en zijn collega’s hebben de laatste drie jaar experimenten uitgevoerd en deze lijken er op te wijzen dat neutrino’s sneller reizen dan het licht.

Er zijn verschillende soorten neutrino’s en ze kunnen spontaan van de ene in de andere soort veranderen. Het team stuurt tijdens het experiment een straal muon-neutrino’s van het CERN naar een ondergronds laboratorium in het Italiaanse Gran Sasso om te zien hoeveel zijn veranderd in tau-neutrino’s.

Tijdens de experimenten merkten de onderzoekers op dat de deeltjes zestig nanoseconden sneller waren gegaan dan licht. Het team berekende de reistijden van de neutrino’s ongeveer 15.000 keer en kan concluderen dat er sprake is van een statistisch significant verschil, zodat er binnen wetenschappelijke kringen kan worden gesproken van een formele ontdekking.

Vergaande gevolgen

“Het is mijn droom dat een ander, onafhankelijk experiment tot dezelfde ontdekking komt, dan ben ik gerust,” zei Dr. Ereditato. “Voor nu doen we geen beweringen, we willen enkel worden geholpen door de gemeenschap om dit waanzinnige resultaat te begrijpen, want het is waanzinnig.”

“Dit kan vergaande gevolgen hebben.” Niburu houdt zich sinds enkele jaren bezig met deze materie en heeft in het verleden reeds moeten constateren dat deeltjes sneller dan het licht kunnen reizen. Dit betekent per definitie dat tijdreizen mogelijk is.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x