Mens en Dier

Van Meijeren pakt stikstofminister Van der Wal aan: ‘Vieze manier om politieke verantwoordelijkheid te ontlopen’

Help mee door dit met anderen op je socials te delen!

De rechterlijke uitspraak in 2019 was klip-en-klaar: eerst stikstof reduceren en de natuur herstellen, en dan weer vergunningsruimte. Dat zei stikstofminister Christianne van der Wal dinsdag in de Tweede Kamer.

Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) confronteerde haar met deze leugen. “We hebben niet te maken met een stikstofcrisis, maar met een groot stikstofschandaal. Wat ik misschien wel het meest smerig vind aan de beantwoording van de minister is dat zij zich aan de lopende band verschuilt achter de uitspraak van de rechter. Tot drie keer toe heeft de minister gezegd: ‘De uitspraak van de rechter was klip-en-klaar. We moeten eerst de stikstofuitstoot reduceren en pas daarna mogen er weer vergunningen verstrekt worden’,” zei Van Meijeren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

(Video verwijderd? Klik hier...)

Geen woord over de hoeveelheid stikstof

“Dat is helemaal niet wat de rechter heeft gezegd. De rechter heeft gezegd: het vergunningstelsel is niet in lijn met de Europese Habitatrichtlijn. Erkent de minister dat de rechter zich louter heeft uitgesproken over het vergunningstelsel, een juridisch probleem, dat hij geen woord gezegd heeft over de hoeveelheid stikstof die wij uitstoten en dat hij zeker niet gezegd heeft dat wij de stikstofuitstoot moeten reduceren?” vroeg Van Meijeren.

“Ik weet niet…” stamelde Van der Wal. “Ik denk dat iedereen heeft meegekregen dat wij als overheid vorige maand in Overijssel 29 van de 29 handhavingsverzoeken hebben verloren. Als je dan de analyses maakt, is het heel erg duidelijk waar het aan schort. Wij zullen wel degelijk, ook in juridische zin, minder stikstof moeten uitstoten en de natuur moeten herstellen. Iedere keer weer moeten we vanuit de additionaliteit aantonen of er significante effecten zijn op de natuur. Als we dat niet doen, verlenen we vergunningen die daarna sneuvelen bij de rechter. Zo simpel is het.”

Politieke keuze

Van Meijeren trok opnieuw van leer. “De rechter heeft in mei 2019 heel duidelijk geoordeeld dat het vergunningstelsel niet deugt. De minister interpreteert dat dusdanig – ze verkondigt daar een leugen over; iets anders kan ik het niet noemen – dat de rechter gezegd zou hebben: de stikstofuitstoot moet omlaag. Maar dat is niet waar. Dat is een vieze manier om politieke verantwoordelijkheid te ontlopen. Het is een politieke keuze om die boeren nu zo ongenadig hard aan te pakken. Ik vind het schaamteloos dat de minister zich verschuilt achter een juridische uitspraak die ze vervolgens verkeerd interpreteert.”

4.9 152 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

114 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Yana
Yana
1 jaar geleden

Hier staat een toekomstige Minister President !!

Herman R
Herman R
1 jaar geleden

Goed 👍 gedaan, Gideon. Onze vlag wappert al (op z’n kop) blauw wit rood.

Eugeen
Eugeen
1 jaar geleden

Dat wijf wil de boeren weg omdat er terug een hongerwinter in Nederland komt, ze heeft les gekregen van nazi-Schwab! Als de tijd gekomen is hoop ik dat de Nederlanders géén sikkepit compassie hebben met de WEFfers!!!

Greet Rieset
Greet Rieset
1 jaar geleden

lijkt een beetje op de gang van zaken rond 5G

Back to top button
114
0
We lezen graag je reactie!x