Homepagina » Wetenschap » Wetenschappers verplaatsen bewustzijn naar andere lichamen

Wetenschappers verplaatsen bewustzijn naar andere lichamen

Al duizenden jaren proberen filosofen te achterhalen of we ons lichaam zijn, ons bewustzijn, of beide.

Zweedse neurowetenschappers beweren dat het menselijk brein objecten buiten ons lichaam, zoals bijvoorbeeld een derde arm, kan toevoegen aan het fysieke bewustzijn en dat mensen zichzelf in het lichaam van iemand anders kunnen projecteren.

De experimenten werden uitgevoerd aan het Karolinska Instituut, een gerenommeerde medische universiteit in Stockholm. Een realistische armprothese werd op een tafel naast de menselijke arm van participanten gelegd terwijl alle drie de armen zichtbaar waren. Wetenschappers raakten vervolgens de armprothese en de rechterarm van de deelnemers tegelijkertijd aan met een kwast.

“Er ontstaat vervolgens een conflict in het brein wanneer het moet bepalen welke rechterhand toebehoort aan het lichaam van de participant,” zei Arvid Guterstam van het instituut. “Wat je zou verwachten is dat slechts één van de handen wordt ervaren als je eigen hand, vermoedelijk de echte hand. Maar wat we verrassend genoeg ontdekten is dat het brein dit conflict oplost door beide rechterhanden te accepteren als onderdeel van het lichaam zodat deelnemers denken een extra arm te hebben.”

Wanneer de wetenschappers de kunstarm en de echte arm met een mes dreigden te steken was de stressrespons in beide gevallen hetzelfde.

Bewustzijn verplaatsen

In een andere studie van het Karolinska Instituut konden mensen ervaren hoe hun bewustzijn van het eigen lichaam werd verplaatst naar dat van andere deelnemers.

“Door te verduidelijken hoe het brein een gevoel van eigendom genereert over het lichaam kunnen we leren eigendom op kunstmatige en gesimuleerde virtuele lichamen te projecteren en kunnen we zelfs twee mensen laten ervaren hoe het is om van lichaam te wisselen,” legde projectleider Henrik Ehrsson uit.

Naar verluidt is hij erin geslaagd het bewustzijn van deelnemers over te brengen naar een lichaam van het andere geslacht, naar een ouder of jonger lichaam en naar een kleiner of groter lichaam.

Bron: Gizmag.com

Gerelateerd:Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met je kennissen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

slavernij

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de ...

libanese

Libanese journalist: ‘Dit addergebroed zit achter corona, conflict in Amerika’

De Libanese journalist dr. Hassan Hamade heeft ...