Mens en Dier

“Ik kwam erachter dat we als burger helemaal niets weten over orgaandonatie”

Help door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met 75 stemmen voor en 74 tegen ging de Tweede Kamer dinsdag akkoord met de invoering van een automatisch donorregistratiesysteem.

Voortaan wordt aan alle Nederlanders ouder dan 18 via de post gevraagd of ze wel of geen orgaandonor willen zijn. Als ze na twee brieven niet hebben gereageerd, worden ze als donor geregistreerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Reclame Code Commissie bepaalde afgelopen week dat de overheid burgers onjuist en onvolledig inlicht over orgaandonatie bij hersendode patiënten. Het ministerie van VWS moet de campagnesite aanpassen.

Twee nabestaanden vertellen over de andere kant van orgaandonatie. Anjo van de Mortel stoort zich aan de lichtzinnigheid in peperdure campagnes om meer orgaandonoren te werven. “De overheid geeft geen goede en eerlijke voorlichting,” zegt ze. “Die belicht slechts één kant van het verhaal. De meeste mensen weten niet precies waar ze ‘ja’ tegen zeggen.”

Nog in leven

Toen haar man een hersenbloeding kreeg vroeg de arts na een MRI-scan of ze al hadden nagedacht over orgaandonatie. Toen was er nog niet eens een EEG gemaakt, aldus Van de Mortel.

Na het overlijden van haar man liet ze zich uitschrijven uit het donorregister. “Bij hersendood wordt gesproken over postmortale orgaandonatie, maar het lichaam is nog in leven,” zegt ze.

Sophie Kroone liep na een ernstig scooterongeluk ernstig hersenletsel op en belandde op de intensive care. Nog geen halve dag na het ongeluk vroeg een arts haar moeder Tinne of ze alvast wilde nadenken over orgaandonatie.

Koehandel

Dagenlang bleven de artsen haar bestoken met vragen over donatie, alsof er veel haast bij was. Er stond zelfs een auto voor het vervoer van organen klaar, terwijl Sophie de nachten rustig was doorgekomen.

Hoewel de familie alleen instemde met nierdonatie, bleven artsen maar doorvragen of ze meer organen mochten. “Het leek wel koehandel,” zegt Tinne.

“Ik heb iets gedaan wat niet goed voelt,” voegt ze toe. “Ik heb toestemming gegeven voor iets wat niet klopt. Een hersendode donor gaat eigenlijk nog levend naar de operatiekamer.”

Niet onder narcose

Annet Wood schreef een zwartboek over orgaandonatie dat ze naar de Tweede Kamer stuurde. “Ik kwam erachter dat we als burger niets weten over orgaandonatie en onder voortdurende positieve informatie via de media denken dat het een goede zaak is,” schrijft ze.

Er zijn veel voorbeelden van foute en te snelle diagnoses, mensen die wakker werden hoewel ze hersendood waren verklaard en volledig herstelden en zwangere vrouwen die ‘dood’ waren en toch een kind baarden.

Nergens wordt beschreven hoe de donor de laatste uren doorbrengt. Als organen worden verwijderd krijgt de patiënt wel spierverslappers, maar wordt niet onder narcose gebracht.

[AD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

62 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
7 jaren geleden

De burger moet beschermd worden tegen dit soort besluiten van de de overheid.

Loki
Loki
7 jaren geleden

Het is te gek voor woorden dat de overheid al op voorhand over jouw lichaam beslist en daar heb je het weer; dat doen ze op basis van jouw juridische entiteit de Natuurlijk Persoon (+BSN). Nogmaals mensen u wordt niet gezien als biologische entiteit de MENS, maar als financiële trekpop en nu ook als levende orgaanfabriek. Het dringt nog steeds niet door bij de burgers hoe ze genaaid worden door de vertegenwoordigers van de Kroon.
Ja ja, De overheid die het zo goed met u voor hebben.

Uw donorregistratie kunt u aanpassen of veranderen op https://www.donorregister.nl/

henk
henk
7 jaren geleden

Het geeft mijn zo een onmachtig gevoel dat de overheid beslist over mijn lichaam. Die lullige twee brieven.
Dat geklauw in je lijf. Zo respectloos.
Ik hoop dat ik mijn einde aan voel komen dan ga ik net als de indianen in de natuur zitten van mij part bij een mieren hoop of zo.

Gelukkig ben ik niet zo jong meer en ik heb stevig geleefd dus niet alles is zo krispy vers als het was
Maar nog wel vers genoeg om alle tweede kamer leden eens flink geschikt te maken voor transplantatie.

Maar eigenlijk zijn ze volgens hun eigen criteria al geschikt.

Jeff
Jeff
7 jaren geleden

post- mortale belasting, gaan ze dat noemen; lang leve de overheid!

Back to top button
62
0
We lezen graag je reactie!x