Homepagina » Binnenland » Journalist Trouw betrapt op het schrijven van verzinsels
Journalist Trouw betrapt op het schrijven van verzinsels

Journalist Trouw betrapt op het schrijven van verzinsels

Een journalist van dagblad Trouw is ontslagen wegens het verzinnen van artikelen. Verschillende media verdenken de Haagse Perdiep Ramesar. Hij schreef vooral over jihadisten, de Schilderswijk en radicalisering.

Vorige maand kreeg de journalist nog de Divali Award voor zijn werk als journalist. Later deze maand zou hij een lezing geven over jihad in Nederland. Ramesar werkte vanaf 2007 voor Trouw. Hij schreef het stuk over de sharia-driehoek, een deel van de Haagse Schilderswijk waar veel orthodoxe moslims wonen. Het artikel leidde tot veel ophef.

In oktober 2011 verscheen het tweede boek van Ramesar: ‘Slaven in de Polder’. In het boek staan reportages over mensenhandel in Nederland. De recensies waren lovend en de auteur kreeg zelfs een eervolle vermelding in het juryrapport van ‘De Loep’, een Vlaamse prijs voor onderzoeksjournalistiek.

Ramesar verscheen ook in verschillende tv- en radioprogramma’s als expert op het gebied van jihadgangers.

“Eind vorige week rees ernstige twijfel over de juistheid en zelfs het bestaan van de bronnen die Ramesar opvoerde. Zo kon Trouw diverse bronnen niet verifiëren,” schreef de hoofdredactie van Trouw woensdag. Hoofdredacteur Cees van der Laan zegt het nieuws ‘bijzonder pijnlijk voor de krant, de redactie en de lezers’ te vinden.

Een onafhankelijke commissie zal de verhalen van de journalist nalopen. Het onderzoek zal naar verwachting enkele weken duren.

Onlangs zei de Duitse journalist Udo Ulfkotte nog dat zijn collega’s ‘zich laten omkopen, liegen, heulen met de machthebbers en verdoezelen wat er onder de bevolking leeft’. In zijn boek Gekaufte Journalisten analyseert hij hoe vooraanstaande journalisten zich laten gebruiken om verzinsels te schrijven.

[Omroep West]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • lalalalaria schreef:

  Het is natuurlijk goed dat dit uitkomt. Maar even serieus: ik ken journalisten en ik weet hoe ze werken. Neem niets voor waar wat deze schrijven. Stom maar met het volgen van radio en tv (-nieuws) het is allemaal de dikste b*llshit die je maar kan indenken. De elite lacht zich ondertussen dood met het feit dat wij dit blijven slikken. Achja, als ik dit aan mensen vertel dan beamen ze dat meestal wel… alleen slaag ik er maar niet in het tij te keren. Als we Allemaal een week geen kranten / televisie / andere b*llshit media zouden volgen was hun spel snel uit. In tegendeel: sinds de opkomst van media zoals twitter / facbook zijn we (en vooral onze kwetsbare jongeren) alleen maar sneller en meer vatbaarder voor deze over-desinformatie onzin. Het is werkelijk problematisch. Iedere 3 seconden wil men gevoed worden met een “weetje” alsof het junkies naar een heroienespijt betreft. Er staat niemand nog stil bij een boom of een bloemenweide. What happend to this world? Mijn god waarom hebt gij mij verlaten?

  12 likes
  • mr free schreef:

   Gelukkig zijn er ook nog (héél énkele) jongeren zoals ik (16) die geen social media account hebben, bijna niks geloven van de ‘vrije pers’ in Nederland en nauwkeurig uitzoeken wat nou wel en niet klopt.
   Maar wat je zegt klopt inderdaad. Veel te veel jongeren en ouderen nemen zomaar iets aan wat als ‘nieuws en waarheid’ beschouwd wordt en laten zich makkelijk manipuleren door elite. Maar persoonlijk denk ik dat een week geen media volgen niet iets zal opleveren. Uiteindelijk lukt het ze toch wel weer om ons vol te stampen met hun propaganda’ s en nonsens, zodat zij weer een extra vermaak-bron hebben….

   18 likes
  • Harrie H. Braam schreef:

   lalalalaria,

   Ik begrijp jouw reactie volledig en onderschrijf deze ook, maar is het niet eerder andersom, nl. dat de mens God heeft verlaten? Maar ja, daar bestaan onder gelovigen wereldwijd inmiddels ook enkelen van. Een ieders goed recht om dit te geloven, maar het maakt het leven er niet eenvoudiger op om als collectief een liefdevolle ommekeer in deze corrupte en liefdeloze wereld te realiseren.

   2 likes
 • Pascal schreef:

  De gehele media is een verzinsel maar ze manipuleren er flink op los en vele lopen daar nog graag in mee!!

  10 likes
  • days of our lives schreef:

   Hmm, omdat deze journalist te ver is gegaan, deugt meteen alles maar niet?
   Nee, ik ben juist erg content met dit bericht. Trouw ontslaat zo’n journalist gewoon als blijkt dat het onzin is wat hij schrijft. Zelfreinigend vermogen èn een signaal naar andere journalisten.

   De kerk zie ik nog niet snel afstand doen van alle verhalen uit de bijbel, die natuurlijk volledig uit dubieuze en onbestaande bronnen is voortgekomen. Perdiep dacht zich misschien dankzij de populariteit van dit boek (en de verwanten daarvan) te kunnen veroorloven om ook wat meer fantasie te gebruiken en deze te communiceren als waarheid…

   7 likes
 • Dennis schreef:

  Misschien zijn zijn artikelen wel juist en geeft hij zijn bronnen niet bloot. ” onderzoek” zal anders uitwijzen. Kritisch zijn / denken is verboden in deze open gevangenis.

  6 likes
 • Balki schreef:

  Deze Perdiep is een Hindoestaan. In de Schilderswijk woonden veel Hindoestanen. Hindoestanen staan bekend als tolerant en dat ze zich doorgaans weten aan te passen aan de maatschappij waar ze wonen en leven.
  Nu is het zo dat Hindoestanen in de Schilderswijk en andere wijken in Den Haag regelmatig uitgescholden en bedreigd worden door moslimfanatici en dat er onder de Hindoestanen onrust is ontstaan door de lover-boy praktijken van moslimmannen om Hindoestaanse meisjes te bekeren tot de Islam.
  Dus lijkt het mij logisch dat deze Perdiep bronnen zal hebben binnen de Hindoestaanse gemeenschap die goed op de hoogte zijn van wat er zich daar in de Schilderswijk en andere wijken afspeelt.
  Dat hij deze bronnen niet wil vermelden ivm hun veiligheid lijkt mij dus gepast.
  Bovendien kan niemand ontkennen dat er een probleem is met radicalisering in de Schilderswijk. Zelfs de politie ontkent dat niet. Dus? Zou deze journalist het geheel verkeerd hebben, zelfs als zijn bronvermelding niet klopt?

  6 likes
 • Steef71 schreef:

  Als een journalist ontslagen wordt om dit soort redenen, dan rijst bij mij gelijk de vraag of de journalist misschien wel de waarheid schreef en dat de krant om die reden van hem af moest. Als krant ben je natuurlijk gedoemd als je artikels publiceert die afwijken van wat ze willen dat er geschreven wordt.

  6 likes
 • Bataaf schreef:

  Boycotten die zgn.media.
  Stelletje verraders bij elkaar.
  De oorlog-hitsers van de telegraaf spannen de kroon.
  En U dacht dat wij in een vrij land leefden?

  Wordt wakker en sta op!

  3 likes
 • Themis Apate schreef:

  Als dit echt zo is moeten we de complete media opdoeken, een verhaal dat is verteld is altijd vanuit eigen interpretatie en om het beter voor de lezer of kijker te maken word het altijd aangedikt of zo veranderd dat het spannend, zielig of wat dan ook is.

  0 likes
  • emka schreef:

   Wat een onzin! Moeten we dan ook de gehele “alternatieve gemeenschap” opdoeken, als er weer eens een ufo foto kei hard wordt gedebunked?

   1 likes
   • Themis Apate schreef:

    Ja, als het onzin is wel.
    Het gaar er niet om of het alternatief of mainstream is, als het nieuws is en daarna blijkt dat het grote onzin is dan geld voor beide mediums het zelfde.

    1 likes
 • En de televaag bestaat nog steeds… 🙁 Mensen “willen” onzin leen, dat blijkt maar weer. Ga af op eigen waarneming en eigen ervaring.

  1 likes
 • Reek schreef:

  Tja. Deze fantast is dan gesnapt.
  Er zijn nog genoeg ander kranten met genoeg fantasten en onoplettende en of corrupte leidinggevenden
  om te lezen als u deze nu niet meer leuk vindt.

  0 likes
 • S. Ramdihal schreef:

  Ik ken de heer Perdiep Ramesar al uit de tijd toen hij voor de Haagsche Courant schreef.
  Ik las al zijn artikelen en ik kende de onderwerpen en achtergronden ook heel goed waarover hij schreef. Het was voor hem altijd de keuze tussen Zien & Zwijgen, niet erover schrijven of wel erover schrijven en alle bronnen geheim houden of fictief vermelden. Zelf zou ik ook niet anders hebben gedaan.

  Als je als ‘nette blanke journalist’of zwaar ‘verwesterd uitziend journalist’ een interview wilt afnemen, krijg je een totaal ander verhaal (of geradicaliseerd of juist verbloemd), dan als je als een ‘Niet-blanke journalist of gewoon als een vermomd under cover persoon een gesprek aangaat. Ik ervaar anno 2014 nog steeds hoe onwetend sommige journalisten van landelijke media voor de dag kunnen komen en nooit de grip kunnen krijgen op de realiteit.

  Kennelijk is voor Ramesar’s werkgever bronvermelding met naam belangrijker dan de realiteit. Nu zijn ze een hetze begonnen tegen Ramesar, maar het wordt tijd dat collega journalisten voor hem opnemen die in een zelfde situatie zitten als Ramesar. Of vrezen ze ook voor hun baan.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Wat als alles wat je over depressie weet niet klopt? Luister naar deze journalist!

  Wat als alles wat je over depressie weet niet klopt? Luister naar deze journalist!

  Johann Hari heeft zich altijd al afgevraagd ...

  De twee mensen die bijna al onze media in handen hebben zijn oppermachtig en kunnen elke politicus breken. Dit gesprek is een eye-opener

  De twee mensen die bijna al onze media in handen hebben zijn oppermachtig en kunnen elke politicus breken. Dit gesprek is een eyeopener

  Brussel is veranderd in een mediabolwerk. Negentig ...

  >