Natuur en Milieu

Zeldzame blauwe flits boven de zon

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste mensen zijn inmiddels bekend met de groene flits, een optisch fenomeen dat kort na zonsondergang of voor zonsopkomst kan worden waargenomen.

In de tijd dat Jules Verne erover schreef in zijn boek ‘De wonderstraal’ (1882) dacht men dat het ging om een fabel. Nu is men het erover eens dat het echt is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Wat dacht je van een nog zeldzamere blauwe flits? Peter Rosén fotografeerde er op woensdag één vanuit Stockholm. “Ik legde de zonsondergang vast toen er plotseling een schitterende blauwe flits verscheen op het moment dat de zon op het punt stond achter de boomtoppen te verdwijnen,” legde hij uit.

Blauwe flitsen worden op dezelfde manier gevormd als groene flitsen: licht beweegt zich in de dikkere luchtlaag van de atmosfeer minder snel voort dan in de dunnere laag erboven. Hierdoor volgt zonlicht een ietwat gekromde baan door de atmosfeer, in dezelfde hoek als de kromming van de aarde.

Paradijs

Lichtstralen met een hogere frequentie, zoals blauw en groen, worden echter verder gebogen dan lichtstralen met een lagere frequentie zoals rood en oranje. Hierdoor blijven de groene en blauwe kleuren van de zon nog even zichtbaar wanneer oranje en rode reeds achter de horizon zijn verdwenen.

“Als er een groen in het Paradijs bestaat, is het van deze kleur,” schreef Verne. “Dit is ongetwijfeld het ware groen van de hoop.”

Bron: Spaceweather.com

Gerelateerd: Zeldzame groene flits van de Maan

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x