Homepagina » Archeologie » Zeldzame fragmenten van magisch Dodenboek gevonden in Australische collectie

Zeldzame fragmenten van magisch Dodenboek gevonden in Australische collectie

De laatste pagina’s van het ‘magische’ Dodenboek van de Egyptische priester Amenhotep zijn na een zoektocht van honderd jaar gevonden in een museum in Queensland.

Egyptoloog Dr. John Taylor van het British Museum viel naar eigen zeggen steil achterover toen hij de 100 fragmenten ontdekte.

De verzameling teksten die met name op papyri werden geschreven bevatten spreuken om geesten naar het hiernamaals te begeleiden.

Delen van het manuscript lagen meer dan een eeuw verspreid over de hele wereld. Fragmenten werden niet alleen bewaard in het British Museum, maar ook in het Boston Museum of Fine Arts en het Metropolitan Museum of Art (MET) in New York.

Magische spreuken

Archeologen waren nog niet eerder in staat om het Dodenboek compleet te krijgen. Lange tijd zochten ze naar ontbrekende secties van het verhaal over de Egyptische reis naar het hiernamaals.

Het Dodenboek is een Egyptisch manuscript tot 20 meter lang dat magische spreuken op papyrus bevat die door familieleden werden uitgesproken op het moment dat een overleden geliefde naar het hiernamaals moest worden begeleid.

Het manuscript van Amenhotep is belangrijk omdat het een vroeg voorbeeld van een Dodenboek is dat verschillende ongewone kenmerken heeft die slechts op vier of vijf andere manuscripten zijn aangetroffen.

Vijfpuntige ster

Het gaat onder meer om vijfpuntige sterren en zonneschijven aan de boven- en onderzijde van de documenten en een ongewone inscriptie op de achterzijde van het papyrus.

De curator van het Queensland Museum zei dat de secties in 1913 aan het museum werden gedoneerd en sindsdien bijna 100 jaar zorgvuldig zijn bewaard. In Egypte werden rond 1890 in rap tempo antiquiteiten opgegraven en verzameld, maar vaak was het onduidelijk wat de uiteindelijke bestemming van de artefacten was.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vind je dit waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

gates

Rutte geeft honderden miljoenen aan vaccingroep Bill Gates: ‘Trotse geldschieter’

Tijdens de Global Vaccine Summit is donderdag ...

Er is iets geks met de toekomst

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewustzijn ...