Wetenschap

10-jarige coauteur van studie lost wiskundige problemen op

Help mee door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eerst loste hij met zijn vader sudoku’s op en daarna hielp hij hem een scheikundig probleem ontrafelen dat hem al jaren hoofdbrekens bezorgde. Ontmoet Linus Hovmöller Zou en zijn vader Sven.

Quasikristallen zijn kristallen waarbij een 5- of 10-voudige symmetrie voorkomt, wat onmogelijk is bij gewone kristallen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Approximanten zijn gerelateerd aan quasikristallen. Linus ontrafelde de structuur van deze vreemde approximanten. Zijn onderzoek verscheen deze maand in het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society A.

Diffractie-patroon

Al snel ontdekte Sven dat Linus beter was in puzzels dan hijzelf. Hij vroeg zijn zoon of hij hem wilde helpen met een probleem waar hij al enkele jaren mee bezig was.

“Het is zeldzaam, vreemd en gaaf tegelijk,” zei Linus. “Ik weet niet hoeveel andere 10-jarige kinderen dit hebben gedaan.” Om de structuur van approximanten te ontrafelen moest de jongen het diffractie-patroon en de elektronendichtheid bepalen. “We losten een serie puzzels op waarbij de stukken in feite ‘wielen’ waren die op verschillende manieren in elkaar pasten,” legde Linus uit.

Nobelprijs

De jongen had na twee dagen de oplossing voor het probleem waar zijn vader al acht jaar mee worstelde. Vanwege de interesse van het tweetal in quasikristallen nodigden ze professor materiaalkunde Daniel Shechtman uit. Shechtman kreeg in 2011 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn onderzoek naar quasikristallen.

Hij sprak enige tijd met Linus en zei dat de jongen de potentie heeft om een voortreffelijk wetenschapper te worden. We zetten hem niet onder druk, benadrukte vader Sven, hij mag doen wat hij wil.

De jeugd heeft de toekomst

Linus weet nog niet precies wat hij wil worden. “Ik vind het leuk om computerspelletjes te spelen met vrienden,” aldus de jongen. “Ik ontmoet mensen uit veel verschillende landen wanneer ik spelletjes speel, bijvoorbeeld uit Cyprus en Denemarken. Ook vind ik het leuk om video’s op YouTube te bekijken.”

Linus Hovmöller Zou, inmiddels 11 jaar, is de zoon van Sven Hovmöller, scheikundige aan de Universiteit van Stockholm in Zweden.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
11 jaren geleden

ja zo zie je de een heeft er 10 jaar voor nodig en de anderen heeft het gelijk voor elkaar en ja met zo een vader moet het wel een geniaal zijn . zo vader zo zoon .en wat ook verstandig is dat vader hem toch zijn vrije wil laat om te bepalen wat hij in de toekomst wil .knap

roy
roy
11 jaren geleden

mischien heeft hij een stukje bewust zijn mee genomen uit zijn vorige leven

Arjan
Arjan
11 jaren geleden

Mijn vriend, Erik, een wonderlijke vent, heeft zijn verklaring voor quasikristallen, 13 april op mijn website mogen plaatsen.
http://www.arjanbosch.nl/2012/04/13/de-fysicus-lading-interferentie-en-resonerende-golven-1/. Gezamenlijk hebben we zo ook een twintigtal graancirkels geanalyseerd door toepassing van 1 golffunctie en elkaar overlappende golfpatronen, met opmerkelijke resultaten. http://www.arjanbosch.nl/2012/05/02/de-fysicus-golven-interferentie-en-graancirkelstructuren-1/

Tumalu
Tumalu
11 jaren geleden

Het zit hem ook niet aan de buitenkant maar in onze egowereld wordt momenteel alles nog “beloond” naar intelligentie, kunnen en doen. Terwijl er genoeg lieve en zuivere zielen rondlopen die daar minder in zijn, en ook vaak de dupe worden van autisme, PDD-NOS, ADHD of wat dan ook.

Het wordt tijd voor verandering, dat iedereen weer wordt gewaardeerd, de een kan goed sporten, de ander met z’n koppie, een ander lijkt geen van tweeën te kunnen maar zal toch iets hebben. Niet oordelen maar iedereen overal bij betrekken en is er even lief en goed om. Dit zit hem in het bewustzijn van de mens die hopelijk snel gaat veranderen. Eerlijkheid zal uiteindelijk heersen op onze planeet, het is er volgens mij nog niet eerder geweest, hier op aarde….

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x