Wetenschap

2000 jaar oude seismograaf ‘even nauwkeurig als moderne instrumenten’

Help ons door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De eerste seismograaf werd in het jaar 132 uitgevonden door de Chinees Zhang Heng. Hoewel er geen tekeningen bewaard zijn gebleven, is er wel een beschrijving van hoe het apparaat eruitzag. De seismograaf bestond uit een grote cilinder met rondom acht drakenkoppen, ieder met een metalen bal in zijn bek.

Onder iedere drakenkop zat een metalen kikker met open bek. Als er een aardbeving plaatsvond zorgde een mechanisme in de cilinder dat één van de drakenkoppen de bal uit zijn bek in de kikkerbek eronder liet vallen, wat een geluid van een luide gong veroorzaakte. Als er een geluid werd waargenomen wist men dat er ergens een aardbeving plaatsgevonden had. Door te kijken naar welke kikkerbek een bal bevatte, kon men vaststellen in welke richting het epicentrum van de beving lag, aldus dr. Jan Pajak van het Wellington Institute of Technology in een paper uit 2005.

2000 jaar oude seismograaf even nauwkeurig als moderne instrumenten
Replica van Zhang Hengs seismometer Houfeng Didong Yi

De overlevering vertelt dat de seismograaf op een dag in februari van het jaar 138 één van zijn ballen liet vallen, hoewel niemand een trilling had gevoeld. Toch meldde Zhang aan de keizer dat er ten westen van de hoofdstad een aardbeving had plaatsgevonden. Omdat er geen meldingen van schade waren, gingen er stemmen op dat het apparaat bedrog en Zhang Heng een fraudeur was. Twee dagen later rapporteerden ijlbodes dat in de provincie Gansu, meer dan 500 kilometer naar het westen, een zware aardbeving was geweest met aardverschuivingen als gevolg.

In 2006 stelden Feng Rui en Yu Yan-Xiang van het Chinese geofysisch instituut vast dat de eerste aardbeving die met de seismograaf was gedetecteerd een kracht van 7 op de schaal van Richter had. De beving vond plaats in het jaar 134 in Longxi. Het apparaat was zo complex dat alleen Heng het kon onderhouden.

Replica’s

Moderne seismometers bestaan uit een pen die is bevestigd aan een gewicht, dat op haar beurt weer vastzit aan een veer. Door de traagheid (inertie) van de massa beweegt het gewicht en dus ook de pen niet bij een beving. Het roterende vel papier beweegt daarentegen wel waardoor de lijn van de grafiek op en neer gaat.

In 1939 bouwde de Japanse wetenschapper Akitsune Imamura een werkende replica. In 2005 kwamen wetenschappers van de Chinese Academie van Wetenschappen met een replica die volgens hen nog nauwkeuriger was. De replica reageerde op seismische golven na vier aardbevingen in Tangshan, Yunnan, het Tibetaans Hoogland en Vietnam. Het apparaat zou even nauwkeurig zijn als moderne seismografen.

Werking

Volgens dr. Pajak lagen de ballen in de drakenbekken in wankel evenwicht. In het midden van de cilinder bevond zich een kantelbare schaal, waarover een langzame, kalme stroom water werd geleid. Het water verdeelde zich vervolgens in acht even grote kalme stroompjes die door de acht drakenkoppen naar buiten liepen.

Wanneer zich een aardbeving zou voordoen werd de schaal met water door de trillingen miniem uit zijn evenwicht gebracht. Uiteindelijk kantelde de schaal helemaal en stroomde het water erop in een grote plens door één drakenkop. Deze stroom was veel groter en turbulent van aard, waardoor meer wrijving op de metalen bal in de drakenkop werd uitgeoefend en deze uit de bek viel.

Het lijkt haast onmogelijk om een dergelijk gevoelig mechanisme te realiseren zonder dat het te pas en te onpas uit evenwicht raakt. Het is – zelfs met de moderne methoden – tot nu toe nog niemand gelukt. Wel zijn andere mechanismes in diverse replica’s gedemonstreerd.

In 123 corrigeerde Zhang de Chinese kalender, zodat die weer gelijk zou lopen met de seizoenen. Verder was hij de eerste persoon in China die een draaiende hemelglobe construeerde. Ook vond hij de odometer uit. Zhang benaderde het getal pi als 730/232 (ongeveer 3,1466). In één van zijn formules voor het berekenen van het volume van een bol gebruikte hij de vierkantswortel van 10 (ongeveer 3,162) als pi.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
barsoomx
barsoomx
8 jaren geleden

Mmmm, toen was er ook nog de Grote Bibliotheek van Alexandrie…..
De Moderne Tijd klinkt dus lichtelijk arrogant….

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x