Mens en Dier

VIDEO: Deze elektrische levensvormen eten elektronen

Help ons door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amerikaanse microbiologen hebben bacteriën ontdekt die overleven door elektronen te eten. De ‘elektrische bacteriën’ zoals ze zijn genoemd halen hun energie uit stenen en metalen.

De biologen van de University of Southern California (USC) merken op dat er ongeveer 10 andere bacteriesoorten zijn die zich voeden met elektriciteit. “Dit is gigantisch. Er is een deel van de microbiële wereld waar we niets van weten,” zei hoofdonderzoeker Kenneth Nealson.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hij legde uit hoe de bacteriën functioneren. “Je eet suikers met een overtollige hoeveelheid elektronen. Je ademt zuurstof in dat daar dankbaar gebruik van maakt,” zei Nealson. “Menselijke cellen breken de suikers af om toegang te krijgen tot de elektronen. Bacteriën die enkel de elektronen absorberen zijn vele malen efficiënter.”

Sommige van de bacteriën zijn zelfs in staat om zogeheten biokabels te maken, een soort microbiële verzameling van draden die net als koper elektriciteit kunnen geleiden. Dergelijke ‘nanodraden’ werden voor het eerst ontdekt door onderzoekers van de Aarhus-universiteit in Denemarken. Het is mogelijk dat bacteriën op een dag worden gebruikt om ondergrondse tunnelnetwerken te maken, waar mensen vervolgens gebruik van kunnen maken.

In onderstaande video wordt getoond hoe tienduizenden bacteriën samen een kabel kunnen vormen die elektronen over een gebied van enkele centimeters kan verplaatsen.

Nealson en zijn collega’s ontdekten de bacteriën door in een laboratorium elektroden in oceaansediment te steken. Bij een hoog voltage begonnen de bacteriën elektronen te consumeren. Bij een laag voltage produceerden de bacteriën juist elektronen, waardoor een elektrische stroom ontstond.

Er zijn twee bacteriegeslachten waarvan reeds bekend is dat ze afvalproducten kunnen omzetten in elektriciteit, te weten Geobacter en Shewanella. Deze bacteriën zouden in de toekomst toepassing kunnen vinden in bijvoorbeeld natuurlijke batterijen.

De onderzoeksresultaten zijn afgelopen maand gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Californië. Het team van Nealson heeft inmiddels acht verschillende elektrische bacteriesoorten onderscheiden.

NASA is ook erg geïnteresseerd in microben die diep onder de grond leven omdat dergelijke organismen vaak overleven met zeer weinig energie. Deze manier van leven kan in theorie ook worden toegepast door andere wezens die in het zonnestelsel leven.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
9 jaren geleden

Het IS me wat: elektrische levensvormen die elektronen eten!

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Zijn deze de oorzaak van een uiteindelijk imploderend heelal?

Johan
Johan
9 jaren geleden

Lees ik het nu goed????

“NASA is ook erg geïnteresseerd in microben die diep onder de grond leven omdat dergelijke organismen vaak overleven met zeer weinig energie. Deze manier van leven kan in theorie ook worden toegepast door andere wezens die in het zonnestelsel leven.”

Geeft NASA toe dat het mogelijk is dat er andere wezens in het Heel-Al kunnen leven die deze toepassing in theorie kunnen gebruiken?
Geeft aan dat de wonderen de wereld toch nog niet uit zijn.
Zo’n stugge moloch als de NASA die hier even een tipje van hun geheimzinnigheid willen prijsgeven, wat staat ons te wachten?

Vandattem
Vandattem
9 jaren geleden

In tegenstelling tot de overtuiging van velen dat alles al ontdekt en een keer gedaan is;

We weten zo goed als niks over de aarde.

Laat staan erbuiten.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x