
Wetenschappers hebben iets opmerkelijks ontdekt. Tijdens experimenten lieten ze supergekoelde donutvormige wolken van atomen heel snel uitdijen en maakten ze tegelijkertijd foto’s.
Tijdens dat proces klinkt het net alsof de wolk een deuntje begint te neuriën. Datzelfde gebeurde mogelijk tijdens de snelle expansie van het vroege universum.
De onderzoekers experimenteerden met bose-einsteincondensaten, die enkel voorkomen bij temperaturen nabij het absolute nulpunt.
Versmelten
In deze toestand beginnen de grenzen tussen atomen zodanig te versmelten, dat ze niet meer van elkaar onderscheiden kunnen worden en er één dichte klont waarneembaar is.
Deze supergekoelde wolken van atomen kunnen worden gezien als één enkel kwantumobject.
Daarbij beginnen zich kwantumeffecten voor te doen, niet op de piepkleine schaal waarop dat normaal het geval is, maar op een schaal die wij mensen makkelijker kunnen opsporen en waarnemen.
Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers bose-einsteincondensaten hebben gebruikt om inzicht te krijgen in hoe het er in de kosmos aan toegaat.
Tijdens eerdere studies werden zwarte gaten nagebootst om te kijken of ze – zoals voorspeld – straling begonnen te lekken.
De nieuwe experimenten moesten vooral laten zien hoe de condensaten reageren op een snelle expansie.
Het onderzoek zal worden gepubliceerd in Physical Review X.
[UMD]
De muziek van het leven.
wie weet zingen ze –ohmm-
Maar het deuntje is nergens te vinden… ook niet op de bronsite, jammer
Opmerkelijk , In principe kunt je alles in muziek en frequencies omzetten , ook kleuren. Het is maar hoe je data interpreteert. Dat heet geloof ik fourier analyse.
Kon de gezang helaas niet vinden.
Maar hier is een vrolijk dansend Higgs Boson. Heeft de EU een paar miljard euro’s gekost maar dan heb je ook wat 😉
https://www.youtube.com/watch?v=qHLXBNap2cM