Archeologie

Oudste sterrenkaart ter wereld gevonden in Japanse graftombe

Help anderen door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een oude graftombe in Japan is de oudste sterrenkaart ter wereld aangetroffen. De kaart toont waarschijnlijk de hemel zoals die vanuit China kon worden gezien.

De tombe bevindt zich in de prefectuur Nara en is kleurrijk beschilderd. De grafheuvel, die dateert van de zevende of achtste eeuw na Christus, wordt bewaakt door een zwarte schildpad, een witte tijger, een blauwe draak en een rode feniks.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het plafond van de tombe bevat een kaart van de avondhemel, bestaande uit 68 sterrenbeelden. De sterren bestaan uit bladgoud. Met vermiljoen zijn drie concentrische cirkels geschilderd die de beweging van hemellichamen aanduiden. Eén van die hemellichamen is onze zon.

Volgens Kazuhiko Miyajima van de Doshisha-universiteit gaat het mogelijk om de oudste astronomische kaart ter wereld. Hoewel er oudere hemelkaarten zijn gevonden in het Westen (De 17.300 jaar oude grottekening in de grotten van Lascaux toont bijvoorbeeld de Pleiaden, Stier, Orion en Aldebaran) missen de meeste herkenbare patronen van astronomische fenomenen.

Twee onderzoekers hebben nu bepaald dat de sterrenkaart de hemel toont zoals die tussen 65 en 540 vanuit China of Noord- en Zuid-Korea kon worden gezien, enkele honderden jaren voordat de tombe daadwerkelijk werd gemaakt.

[CNET]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Frans
Frans
8 jaren geleden

In een oude graftombe in Japan is de oudste sterrenkaart ter wereld aangetroffen. De kaart toont waarschijnlijk de hemel zoals die vanuit China kon worden gezien.

De logica ? Tombe in japan, zoals de hemel vanuit china kon worden gezien ?

ntn
ntn
8 jaren geleden
PIETJE
PIETJE
8 jaren geleden

En dan de kaart van piri reis die vanuit de lucht moest komen want anders had hij het niet juist kunnen berekenen ? Jongens geloof me er bestonden al heel lang vaartuigen in de lucht ! Anders had dit niet waar kunnen zijn ! Laten we ons kleine breintjes daar maar eens over na denken ! Daarna een oordeel geven en eventueel een opinie maar niet zo!Er waren veel meer intelligente mensen op aarde eerder dan wij er waren dus laten we dat niet negeren ! Vooruitgang komt en gaat ! Zo is het altijd gegaan ! Zal ook blijven gaan dat heet evolutie ! trusten allemaal voor die , die slapen !!!

marcelleke
marcelleke
8 jaren geleden

Het zit me niet lekker HOE die “oude” wetenschap zo zonder sporen (?) na te laten, zou kunnen verdwenen zijn …. een aardcataclysma, al dan niet door de toenmalige mensen veroorzaakt …

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x