Alhoewel Groot-Brittannië na de bestorming van de Britse ambassade in Teheran oproept tot nog strengere sancties tegen Iran, heeft het land in het verleden verschillende malen verzuimd de Iraanse ambassade in Londen te beschermen.
Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Iraanse regering de plicht heeft diplomaten en ambassades in haar land te beschermen.
Ondanks dat de Britse regering zich in het verleden verschillende malen niet wist te houden aan het Verdrag van Genève toen Iraanse ambassadeurs in het land werden aangevallen liet het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de bestorming ‘onacceptabel’ was, dat het ging om een ‘spontane actie’ van studenten en dat de Iraanse regering zich wil blijven inzetten om diplomatieke missies te beschermen.
Verzoek
In 1980 bestormden zes gewapende mannen het gebouw van de Iraanse ambassade in South Kensington in Londen. Tussen 30 april en 5 mei van dat jaar werden 26 mensen gegijzeld. De Britse Special Air Force (SAS) greep uiteindelijk in.
Eerder had het Iraanse consulaat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht veiligheidsmaatregelen te nemen. De gijzeling vond exact twee dagen plaats nadat het ministerie Iraanse diplomaten had verzekerd dat de ambassade zou worden beschermd.
Vrijlating
De enige gijzelaar die het overleefde werd veroordeeld maar later weer vrijgelaten ondanks dat hij lid was van de Iraanse oppositiegroep Mujahedin-e Khalq (MKO). Het gebouw was door brand zwaar beschadigd en ging pas in 1993 weer open. Een oud-MI6-officier onthulde dat de politie van Londen achter de aanval zat.
In 2008 werd de ambassade in Princes Gate in Knightsbridge bestookt met een vuurbom, maar het onderzoek dat werd ingesteld door Scotland Yard leverde niets op.
Onverschilligheid
In de aanloop naar de Iraanse presidentsverkiezingen in 2009 was de Iraanse ambassade verschillende malen het doelwit van aanvallen. De daders werden gearresteerd door de Britse politie, maar dezelfde individuen konden in de dagen daarop nieuwe aanvallen uitvoeren.
In mei 2010 viel een groep anarchisten de Iraanse ambassade in Londen aan. In december van dat jaar explodeerde een pakketje gericht aan het Iraanse consulaat voor de deur van het gebouw. Bronnen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken meldden indertijd dat het ambassadepersoneel bezorgd was over verdachte pakketjes, maar dat ze niet werden gehoord. De bronnen voegden toe dat de onverschilligheid van de Britse functionarissen van invloed was op de vastberadenheid van de aanvallers.
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Iran voor overleg teruggeroepen. Ook Duitsland en Frankrijk hebben de ambassadeur in Teheran tijdelijk teruggehaald voor consultatie.
Press TV meldt vandaag dat de Iraanse ambassades in Londen en Bern zijn aangevallen.
Bron: Presstv.ir
Gerelateerd: Bestorming Britse ambassade en de rol van de reguliere media
Ministerie VWS betaalt tonnen aan dwangsommen rond coronaverzoeken: ‘Dit is ronduit crimineel gedrag’
Waarom farmafraude en medicijnrisico’s zelden in het nieuws komen
Zo neemt Rutte iedereen weer in de maling
Brits Area 51? Groep claimt buitenaardse onderzoeksbasis te hebben ontdekt in Engeland
Cannabis verlaagt het IQ niet
“De euro is een kaartenhuis dat op instorten staat”
Kijken: Filmploeg legt paars object vast in de lucht boven Lima
Face to face ontmoetingen met aliens zijn een feit. Lees dit bizarre verhaal van een betrouwbare bron
Massaal gedeelde foto van vluchtelingen met IS-vlag die Duitse politie aanvallen is een leugen