Utrecht gaat na de zomer een proef houden met het basisinkomen. Dat betekent dat inwoners een inkomen kunnen krijgen zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen. Utrecht wil net als veel andere gemeentes weten of zo’n constructie werkt.
“Wat gebeurt er als iemand maandelijks een bedrag krijgt zonder regels en controle?” vraagt wethouder Victor Everhardt van Werk en inkomen zich af in een interview met Destadutrecht.nl. “Gaat iemand passief thuis zitten of gaat iemand zichzelf ontplooien en levert een zinvolle bijdrage aan onze samenleving.”
Ontzettend complex controlesysteem
“Rond uitkeringen hebben we, vaak vanuit wantrouwen, een ontzettend complex controlesysteem opgetuigd,” gaat hij verder. “Mensen met een uitkering hebben vaak met meerdere regelingen te maken: de bijstand, de bijzondere bijstand, de huurtoeslag, de kinderbijslag, enzovoorts. En al die regelingen hebben weer hun eigen controlemechanismen, een woud van regels en handhaving.”
De gemeente heeft samen met de Universiteit Utrecht een experiment opgezet waarbij mensen met een bijstandsuitkering te maken krijgen met verschillende regimes. Daarnaast is op ambtelijk niveau gepolst of een experiment met het basisinkomen mogelijk is. Eind deze maand is er een expertmeeting over het basisinkomen met andere gemeentes die ook plannen in deze richting hebben.
Betuttelende verzorgingsstaat
De raadfractie van GroenLinks is erg blij met het experiment. “Een basisinkomen past bij ons idee over een ontspannen samenleving. Mensen moeten kunnen kiezen om korter te werken, om zich in te zetten voor anderen, om te kunnen zorgen voor naasten of tijd vrij te maken voor een studie,” aldus fractievoorzitter Heleen de Boer.
Het idee is dat een onvoorwaardelijk basisinkomen, waar mensen geen tegenprestatie voor hoeven te leveren, ongelijkheid bestrijdt en een einde maakt aan de betuttelende verzorgingsstaat. Onder meer Groningen, Leeuwarden, Wageningen, Nijmegen en Tilburg experimenteren al met het basisinkomen.
Ponzifraude: eurozone in fase van bizar beleid (video)
27-jarige verpleegster krijgt anafylactische shock na ‘veilig’ AstraZeneca-vaccin en sterft
Kijk hoe de staatssecretaris van VWS Baudet schoffeert: ‘Er klopt geen bal van wat u allemaal zegt’
Griepprik beschermt ouderen slecht
De onvertelde geschiedenis van het Disclosure Project (video)
Hardloopwedstrijd Spanje: 3 deelnemers krijgen hartaanval, 33 belanden in ziekenhuis
Antilichaam maakt korte metten met alle vormen van kanker
Mysterieus geluid houdt Nederland in de ban: “Het was net of je trompetten hoorde schallen”
De Gardasil-controverse: aantal gevallen baarmoederhalskanker stijgt in landen waar gevaccineerd wordt. Bekijk hier hoe de situatie in Nederland is