Binnenland

Gratis geld: Utrecht start na de zomer experiment met basisinkomen

Help mee door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Utrecht gaat na de zomer een proef houden met het basisinkomen. Dat betekent dat inwoners een inkomen kunnen krijgen zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen. Utrecht wil net als veel andere gemeentes weten of zo’n constructie werkt.

“Wat gebeurt er als iemand maandelijks een bedrag krijgt zonder regels en controle?” vraagt wethouder Victor Everhardt van Werk en inkomen zich af in een interview met Destadutrecht.nl. “Gaat iemand passief thuis zitten of gaat iemand zichzelf ontplooien en levert een zinvolle bijdrage aan onze samenleving.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Ontzettend complex controlesysteem

“Rond uitkeringen hebben we, vaak vanuit wantrouwen, een ontzettend complex controlesysteem opgetuigd,” gaat hij verder. “Mensen met een uitkering hebben vaak met meerdere regelingen te maken: de bijstand, de bijzondere bijstand, de huurtoeslag, de kinderbijslag, enzovoorts. En al die regelingen hebben weer hun eigen controlemechanismen, een woud van regels en handhaving.”

De gemeente heeft samen met de Universiteit Utrecht een experiment opgezet waarbij mensen met een bijstandsuitkering te maken krijgen met verschillende regimes. Daarnaast is op ambtelijk niveau gepolst of een experiment met het basisinkomen mogelijk is. Eind deze maand is er een expertmeeting over het basisinkomen met andere gemeentes die ook plannen in deze richting hebben.

Betuttelende verzorgingsstaat

De raadfractie van GroenLinks is erg blij met het experiment. “Een basisinkomen past bij ons idee over een ontspannen samenleving. Mensen moeten kunnen kiezen om korter te werken, om zich in te zetten voor anderen, om te kunnen zorgen voor naasten of tijd vrij te maken voor een studie,” aldus fractievoorzitter Heleen de Boer.

Het idee is dat een onvoorwaardelijk basisinkomen, waar mensen geen tegenprestatie voor hoeven te leveren, ongelijkheid bestrijdt en een einde maakt aan de betuttelende verzorgingsstaat. Onder meer Groningen, Leeuwarden, Wageningen, Nijmegen en Tilburg experimenteren al met het basisinkomen.

[DeStadUtrecht.nl]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

86 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Den
Den
9 jaren geleden

Volgens mij kan dit experiment pas duidelijk slagen of mislukken als het op een grotere groep word getest en dus ook op mensen zonder een bijstandsuitkering. Het gaat er toch ook om dat mensen die gratis geld krijgen en wel,werk hebben, misschien iets minder gaan werken en daardoor weer arbeids plekken creëeren voor mensen die geen werk hebben.

Sathos
Sathos
9 jaren geleden

Fantastisch nieuws! Het is natuurlijk te hopen dat er geen sabotage-acties komen (zie het Mincome-project in Canada, waar verdere experimenten werden tegengehouden door het valse nieuws dat het aantal echtscheidingen met 50% was toegenomen).
Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst 🙂

reality check
reality check
9 jaren geleden

Ben beneuwd……..
In ieder geval goed om eens iets anders te proberen.

Sebastiaan
Sebastiaan
9 jaren geleden

En wederom wordt het gefinancierd door extern kapitaal… waar moet het geld wegkomen als heel Nederland het krijgt?

Op kleine schaal is dit zeker haalbaar, als er maar genoeg “sponsoren” zijn die van buitenaf kapitaal erin pompen. Dan is het gewoon “lalala gratis geld” en de rest van Nederland betaalt mee aan het potje wat ervoor gebruikt wordt.

Back to top button
86
0
We lezen graag je reactie!x