Homepagina » Binnenland » Gratis geld: Utrecht start na de zomer experiment met basisinkomen
Gratis geld: Utrecht start na de zomer experiment met basisinkomen

Gratis geld: Utrecht start na de zomer experiment met basisinkomen

Utrecht gaat na de zomer een proef houden met het basisinkomen. Dat betekent dat inwoners een inkomen kunnen krijgen zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen. Utrecht wil net als veel andere gemeentes weten of zo’n constructie werkt.

“Wat gebeurt er als iemand maandelijks een bedrag krijgt zonder regels en controle?” vraagt wethouder Victor Everhardt van Werk en inkomen zich af in een interview met Destadutrecht.nl. “Gaat iemand passief thuis zitten of gaat iemand zichzelf ontplooien en levert een zinvolle bijdrage aan onze samenleving.”

Ontzettend complex controlesysteem

“Rond uitkeringen hebben we, vaak vanuit wantrouwen, een ontzettend complex controlesysteem opgetuigd,” gaat hij verder. “Mensen met een uitkering hebben vaak met meerdere regelingen te maken: de bijstand, de bijzondere bijstand, de huurtoeslag, de kinderbijslag, enzovoorts. En al die regelingen hebben weer hun eigen controlemechanismen, een woud van regels en handhaving.”

De gemeente heeft samen met de Universiteit Utrecht een experiment opgezet waarbij mensen met een bijstandsuitkering te maken krijgen met verschillende regimes. Daarnaast is op ambtelijk niveau gepolst of een experiment met het basisinkomen mogelijk is. Eind deze maand is er een expertmeeting over het basisinkomen met andere gemeentes die ook plannen in deze richting hebben.

Betuttelende verzorgingsstaat

De raadfractie van GroenLinks is erg blij met het experiment. “Een basisinkomen past bij ons idee over een ontspannen samenleving. Mensen moeten kunnen kiezen om korter te werken, om zich in te zetten voor anderen, om te kunnen zorgen voor naasten of tijd vrij te maken voor een studie,” aldus fractievoorzitter Heleen de Boer.

Het idee is dat een onvoorwaardelijk basisinkomen, waar mensen geen tegenprestatie voor hoeven te leveren, ongelijkheid bestrijdt en een einde maakt aan de betuttelende verzorgingsstaat. Onder meer Groningen, Leeuwarden, Wageningen, Nijmegen en Tilburg experimenteren al met het basisinkomen.

[DeStadUtrecht.nl]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Den schreef:

  Volgens mij kan dit experiment pas duidelijk slagen of mislukken als het op een grotere groep word getest en dus ook op mensen zonder een bijstandsuitkering. Het gaat er toch ook om dat mensen die gratis geld krijgen en wel,werk hebben, misschien iets minder gaan werken en daardoor weer arbeids plekken creëeren voor mensen die geen werk hebben.

  31 likes
  • Zonnemax schreef:

   Dat Utrecht een proef gaat houden is op zich goed nieuws. Zo blijft het Onvoorwaardelijk Basis Inkomen (OBI) op de kaart staan. Ook in andere gemeenten, zoals Nijmegen en Wageningen, is een proef waarschijnlijk.

   We moeten wel, want het overschot aan arbeiders (mensen dus..) zal alleen maar toenemen. Eén arbeider kan steeds meer produceren en er is een punt van verzadiging. Anderzijds is het diezelfde arbeider (mens dus…) die consumeert. Steeds minder arbeiders zonder een andere verdeling van de consumptie mogelijkheden werkt dus niet. We komen daarom terecht in een vorm van “Steady State Economy” of we willen of niet.

   Geld is slechts een middel om onze maatschappij vorm te geven. Vanuit de basisbehoeften geredeneerd, kunnen we heel eenvoudig ervoor zorgen dat iedereen in Nederland een goed leven heeft. Het is een kwestie van eerlijk met elkaar delen in plaats van de “Dikke Ik” uithangen en het zo nodig veel beter willen hebben als een ander.

   Het arbeidsethos moet dus op de schop. We moeten als mensen ons bestaan, onze ‘waarde en nut’ en dergelijke gaan halen uit iets anders als werk. Er zal een drastisch andere samenleving gaan ontstaan dan zoals we die nu kennen. Een eerste manifestatie van het Aquarius Tijdperk.

   Wat me zorgen baart bij dit experiment is dat er gemeten gaat worden hoe mensen reageren op de proef. Ten eerste is een sociaal experiment pas meetbaar als het een periode van 5 tot 10 jaar betreft en ten tweede moet het ook wel echt onvoorwaardelijk zijn. En goede kans dat mensen het eerste jaar of misschien wel twee of drie jaar… willen bijkomen van de “ratrace” alvorens ze vanuit een ander gevoel gaan leven.

   Er zijn al goede boeken geschreven over de invloed van een basisinkomen op het menselijke gedrag, om die reden is een “experiment” dan eigenlijk ook niet nodig.
   – Forget, E. L. (2011). The Town With No Poverty. Using Health Administration Data To Revisit Outcomes of a Canadian Guaranted Annual Income Field Experiment. University of Toronto Press: Toronto.
   of bij Londense zwervers:
   – Hough, J. en Becky, R.(2010). Providing personalised support to rough sleepers An evaluation of the City of London pilot. Joseph Rowntree Foundation: York.

   Voor mensen die meer achtergrondkennis willen opdoen over het hoe en waarom van een Basisinkomen:

   Een film waar professionals aan het woord komen: https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

   Als U zelf wilt bijdragen aan de manifestatie van het basisinkomen:
   http://www.basisinkomen.net/obi/

   En het is Internationaal een trending topic:
   http://www.basicincome.org/news/

   Het Onvoorwaardelijk Basis Inkomen is onderdeel van artikel 25 van het manifest van de rechten van de mens

   Het basisinkomen is springlevend en een groot succes!

   67 likes
   • weg met ons schreef:

    Dit bericht is in Afrika en andere delen van de wereld met met groot gejuich begroet, vele miljoenen gelukszoekers staan na dit geweldige nieuws reeds klaar om naar Nederland te vertrekken voor een gratis inkomen, gratis huis, gratis meubeltjes, gratis wasmachine en ander witgoed, gratis gezondheidszorg plus als bonus gratis tandheelkundige hulp die voor de doorsnee Nederlander onbetaalbaar is geworden. Kom d’r allen maar bij, het kan niet vol genoeg worden en meneer Zonnemax zal jullie de weg wijzen.

    8 likes
    • Zonnemax schreef:

     Ach gut, daar hebben we @weg met jouw weer. Zoals we al vele malen hebben uitgewisseld, zal ik het nogmaals zeggen:

     De bedoeling van het OBI is dat het beschikbaar komt voor iedereen in NL vanaf 25 jaar die minimaal 18 jaar in Nederland woont.

     Verder ga ik niet meer in op jouw commentaar omdat je steeds in herhaling valt en alles vergeet wat je niet uitkomt. Je denkt nu eenmaal uitsluitend in termen van “voor wat hoort wat” en “het is allemaal van MIJN”.

     Je zult zien dat je het tijdperk van Aquarius niet kunt tegenhouden, sta open voor vooruitgang en eerlijk delen in plaats van steeds negatief tegen te zijn, dan wordt het restant van je leven een stuk aangenamer.

     19 likes
     • weg met ons schreef:

      @Zonnemax – Alles best, maar wat ik tot nu toe heb gelezen in de media over dit onderwerp is dat er helemaal niet wordt gekeken naar leeftijd of het aantal jaren dat iemand in Nederland woont, het mag dan wel zo lijken, maar uiteindelijk zal dit niet gebeuren. Uit het geheel van de artikelen haal ik niet anders dan dat een basisinkomen een verkapte uitkering gaat worden waarbij de controle zoals die bij uitkeringen plaatsvindt kan komen te vervallen en het basisinkomen helemaal niet aangewend gaat worden voor iedereen, wat wel de insteek of de gedachte was of is, ongeacht zijn financiële status.

      Een basisuitkering lijkt me zeer geschikt voor iedereen die hier zijn geluk komt beproeven of voor degene die zich niet wil of kan conformeren aan de wettelijke regels die bij een uitkering van toepassing zijn, daarom lijkt een basisuitkering meer een brevet van onvermogen te worden ook van de overheid, want bij de grote machten van de getallen staat overheid gewoon machteloos en kan men alle vreemde en afwijkende sujetten in Nederland niet langer overzien en controleren, dus lost men het even, over de rug van anderen, van de werkende en sparende massa, zo even op.

      Hoe mooi jullie het ook moge brengen, het is een totaal stupide gedachte te denken dat een basisinkomen in de vorm zoals de overheid die voor ogen heeft een oplossing zal bieden voor iedereen, want niet iedereen zal simpelweg zomaar even een basisinkomen krijgen, hoe mooi en hoe leuk jullie het ook mogen schetsen, maar een basisinkomen zal er niet komen voor iedereen en het zal slechts dienen als een zogenaamde prudente oplossing van of voor de staat die zich geen raad weet met alle problemen die worden veroorzaakt daar er zo nodig een EU en euro moest komen die na nu blijkt alleen maar grote problemen hebben veroorzaakt en Nederland in een zwart gat laat verdwijnen of er zelfs, met zijn uitbreidingsdrang, voor heeft gezorgd dat een derde wereldoorlog reëler is geworden dan ooit.

      Wat een ‘Aquarius’ tijdperk ooit moge zijn is mij bekend, maar is ook een verhaal waar je de massa goed mee kan bedotten en misleiden. Want uiteindelijk zullen we nog veel hordes moeten nemen tot aan “de grote verdrukking” aan toe als je het wilt geloven eer we mogen spreken over een tijdperk van harmonie en vrede en waarbij vooral de huidige collectivistische en corporatistische overheid helemaal is verdrongen.

      De politiek en de overheid in z’n huidige, corrupte en leugenachtige vorm die ook nog eens een basisinkomen zal gaan verzorgen zonder daarbij anderen van zijn of haar rechten, vrijheid of inkomen te beroven is een totaal ongeloofwaardig verhaal. Wie gelooft dat het niet zo is, is een dromer, een fantast of onrealistisch wezen of iemand die te veel in een toekomst leeft, een toekomst die nog vele, vele decennia lang ver weg is.

      5 likes
     • willy schreef:

      hoi
      VERTEL MIJ EENS HOE JE DAN RONDMOET KOMEN
      hen nu 870 euro
      leef v d toeslag huur zorg
      houd soms nog geen 50 euro over ben al 375 euro kwijt aan ziektekosten in n jaar.
      heb vrijstelling belasting
      hoe moet ik het doen met 1000 euro
      vr gr willy

      3 likes
     • Faith schreef:

      Valt mij ook op dat je steeds weer hetzelfde tegen bepaalde mensen moet zeggen. Nadat ze het gelezen hebben vergeten ze het meteen weer. Er staat hier toch duidelijk te lezen dat die vluchtelingen en gelukszoekers hun geld komen halen wat door criminelen uit hun land is weggeroofd. Ze hebben alle recht op een basisinkomen, net zoals wij. @Weg met ons: ik weet niet hoe ze jou zo kunnen bedotten en misleiden maar de U.S. is allang failliet, is nog een beetje blufpoker aan het spelen en dat hele systeem is in feite allang ingestort, alleen de msm bericht er nog niet over, dat is nog het laatste wat ze in handen hebben. Nog even.

      2 likes
     • weg met ons schreef:

      @Zonnemax – ……“De filosofie video die @weg met ons als link aangaf, kunt U hier ook kijken maar dan voorzien van enig commentaar op de propaganda over “Vrijheid, Eigendom en ZELFbeschikking”
      en uiteraard alleen maar wat delen als IKKIE het WIL en GROEPSverbanden, bah die bestaan niet…..

      Prima, voorzie het van commentaar, want het staat iedereen vrij om zaken te weerleggen en te voorzien van een eigen mening, zoals het zo vaak gebeurt zodra je mensen probeert de ogen te openen. De gevestigde orde met zijn laagdrempelige en o zo graag omarmde socialistische gedachte voor het arme volk, arm omdat juist het socialisme zo zijn stemvee bijeen houdt, moet gehandhaafd blijven dat verdelen van geld door de overheid middels afpersing geen diefstal zou zijn maar het wel is….De originele video zonder commentaar is duidelijk en voor iedereen te begrijpen, take it or leave it, succes ermee!

      ….“En wat betreft Pieter Stuurman. Hij is ook voorstander van een basisinkomen:

      http://basisinkomen.nl/wp/zinloos-werk-ook-een-argument-voor-een-basisinkomen/

      De kop laat een toevoeging zien die niet van Pieter Stuurman is.

      Dit is wat Pieter Stuurman zegt over een basisinkomen…..

      “Ik ben daarom ook een voorstander van een basisinkomen. Dat zou geld zijn in ruil voor niets. Voor dat geld kunnen wel dingen gekocht worden, maar wie moet die dingen dan maken?

      Stel dat je elke Nederlander maandelijks 1000 euro geeft, dan komt er dus 16 miljard euro per maand beschikbaar, waarvoor niets geproduceerd is. Vervolgens wordt die 16 miljard uitgegeven aan dingen. Maar wie maakt die dingen? Iedere maand wordt er immers 16 miljard meer geld beschikbaar gesteld dan er dingen voor gemaakt worden. Iemand moet ze dan voor niks maken, anders komt er schaarste aan dingen en overvloed aan geld. Dat zou dus inflatie betekenen, en dat zou betekenen dat die 16 miljard per maand binnen de kortste keren weggeïnflateerd zal zijn. En dan wordt alles duurder, en dan zou er dus ook voor geld waar wel arbeid tegenover staat (loon) ook veel minder gekocht kunnen worden.

      Mij lijkt een ruilmiddel dat uitsluitend waarde ruilt, en waarin het onmogelijk is om het te vergaren zonder er waarde voor in ruil te geven, een veel beter idee.”….

      2 likes
     • weg met ons schreef:

      Misschien is het handig voor velen om dit artikel eens te lezen…… http://pieterstuurman.blogspot.nl/2013/08/de-dictatuur-van-het-geld.html

      En om verder te begrijpen wat als basis dient is volgende video misschien ook erg handig om in de geesten te implanteren….. https://www.youtube.com/watch?v=Ovl8ip3steM (filosofie van vrijheid)

      Als mensen alleen maar willen geloven dat een corrupt en misdadig Westers systeem ons kan voeden en voorzien van geld, dan accepteer ook dat dit systeem je tot slaaf en onderdaan zal maken. En men je zelfs als slaaf uit naam van imperialistische vrede en voorspoed zal dwingen mensen in anderen landen te vermoorden.

      0 likes
    • cornelis schreef:

     dat kregen die vluchtelingen zowiso al

     7 likes
     • Pieter Stuurman schreef:

      Dank je voor het citaat. Er is alleen een klein foutje ingeslopen. Er staat “Ik ben daarom ook een voorstander van een basisinkomen”. Dat moet natuurlijk zijn: “GEEN voorstander”.

      0 likes
    • johan schreef:

     Ga jij je ouderwetse gedachtengoed maar delen in de Telegraaf. Daar lees je voornamelijk reacties als van jou. Mensen die roepen “wie niet werkt zal niet eten”. Het doet me denken aan de bekende kreet “arbeit macht frei”. We moeten snel naar een ander systeem, niets anders en daar staan die gelukszoekers van jou los van.

     5 likes
    • Faith schreef:

     Reken maar dat ze met velen zijn. Met miljoenen, berg je maar! Hoe naief kun je zijn.

     2 likes
  • willy schreef:

   hoi
   hoe zit het met mensen die niet meer kunnen werken?
   de een betaald 450 euro huur de ander 600 of meer
   de een betaald de eigen bijdrage in zn geheel de ander niet
   hoe betaal je de belastingen dan?
   hoe betaal je dan de thuis hulp
   HET LIJKT MIJ N SLIM PLAN V D REGERING OM DE MENSEN NOG ARMER TE MAKEN.
   IK HEB NU AL NIET VEEL MEER OM ROND VAN TE KOMEN.
   ik ben er niet tegen maar dan moet het wel goed bekeken worden voor mensen die er niet n baantje bij kunnen doen.
   graag uw idee over deze kwestie misschien begrijp ik het dan beter
   vr gr willy

   1 likes
   • weg met ons schreef:

    Beste @Willy – Ook met een basisinkomen kom je er uiteindelijk niet uit, want met de invoering van een basisinkomen zal de (onverbiddelijke) overheid ook trachten daarnaast alle toeslagen te schrappen en dan mag je het verder zelf uitzoeken. Het is een schande dat de overheid de Nederlanders die jarenlang hebben gezwoegd en gesabbeld min of meer en juist in tijden van een crisis aan hun lot over laat of in de kou laat staan. Dit zou gewoonweg niet mogen gebeuren, daar velen van hen ook hebben bijgedragen aan het sterker maken van de Nederlandse economie. Maar goed, de overheid is een ster in slechte timing, gaat het goed dan kan alles en iedereen van alles worden voorzien tot het meest afschuwelijke aan toe, zonder dat de overheid ook maar één cent wegzet voor slechte tijden en juist dan hulp matigt, omdat het dan meer toelaatbaar is te minderen dan in tijden van een crisis waarbij de overheid alles en iedereen uitkleedt en de prijzen omhoog drijft om te korten aan te kunnen vullen. (goede tijden zijn om te sparen om latere, slechte tijden te kunnen overbruggen) maar daar heeft de overheid sinds jaar en dag nog nimmer van gehoord en doet ze precies alles verkeerd om.

    Het is heel erg zuur dat je niet meer kan werken en daarmee niet kan beschikken over een fatsoenlijk inkomen, een uitkering is absoluut geen vetpot en voor de doorsnee Nederlander zal er weinig tot geen extra hulp of vangnet zijn, dit in tegenstelling tot menig nieuwkomer, die van alle gemakken wordt voorzien, ik ben daar persoonlijk getuige van en weet hoe deze mensen voorrang krijgen met de nodige financiële hulp die veel Nederlanders niet krijgen. Alle aandacht gaat op dit moment uit naar de nieuwkomers en gelukzoekers en daarmee worden veel Nederlanders keihard gepasseerd en botweg aan de kant gezet, niet overal, maar in veel gevallen worden gemeenten en stichtingen gedwongen door de overheid mee te werken aan het plaatsen van nieuwkomers ten koste van veel Nederlanders.

    Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel hulpbehoevenden die gebruik kunnen maken van een PGB, veel mensen hebben deze terecht, maar ook veel mensen ontvangen deze totaal onterecht of krijgen ze meer dan nodig is.
    Maar misschien ligt daarin een oplossing voor je, want in hoeverre ben je ziek en zou je daarom recht kunnen hebben op PGB o.i.d. Ik weet, alle deuren zijn voor je gesloten, maar hopelijk vind je toch een weg om ergens aanspraak op te kunnen maken. Ik ben van mening dat Nederlanders het niet verdienen achtergesteld te worden ten opzichte van mensen die feitelijk hier niets hebben verloren. Dat men echte vluchtelingen (tijdelijk) wil helpen is tot daar aan toe, maar ze van alle gemakken voorzien alsof het een prijzenfestival is in Nederland en je eigen volk te kort doen tot aan het laten vallen van ouderen en zieken als een baksteen grenst aan het onvoorstelbare.

    Ik wens je in ieder geval veel sterkte en beterschap en hopelijk komen er betere tijden voor je.

    1 likes
    • Jaap schreef:

     Bah wat een vreselijk tendentieus commentaar. Als Christen zou je, je moeten schamen.


     Ik wens je in ieder geval veel sterkte en beterschap en hopelijk komen er betere tijden voor je

     Dag Willy / @weg met ons

     10 likes
     • rik schreef:

      Je loopt anders wel te kletsen over “de grote verdrukking”. Je gebruikt geloofsystemen die niet de jouwe zijn dan maar als je denkt dat het je uitkomt zeker.

      3 likes
     • weg met ons schreef:

      @Jaap – Ben geen aanhanger van welke achterlijke religie dan ook. En alsof christenen geen groot aandeel hebben gehad in de toetreding en onderhouden, tot op heden, van een satanische EU die ons zoveel ‘voorspoed’ heeft gebracht.

      0 likes
     • weg met ons schreef:

      Beste @rik – Ik klets niet over “de grote verdrukking”, ik haal een deel van een boek aan, en ook nog eens een boek die door vele andere ‘betere’ religies niet eens wordt erkend. De openbaringen van Johannes had evenzo goed los van het nieuwe testament kunnen worden uitgegeven in boekvorm over iemand die een verbinding had met de toekomst, een helderziende of iemand die door een hogere macht werd gestuurd of een gave had waarmee hij met ‘iets’ een verbinding of ‘brug’ kon vormen en vertelde wat hij in visioenen had waargenomen. Was de man een fantast? Was de man een profeet? De toekomst zal het leren, een toekomst en het hier en nu, waarbij veel lijkt uit te komen van de voorspellingen die hij deed.

      Als iemand het Aqaurius tijdperk aanhaalt en we daar naartoe zouden gaan, dan haal ik de “de grote verdrukking” aan die volgens anderen ook nog moet komen, dus, dan vraag ik me af of we, als het allemaal waar is, niet eerst nog verder en diepere in de problemen gaan komen eer het Aqaurius tijdperk zal aanbreken, mocht die al aanbreken.

      Dat ik vele religies achterlijk vindt komt voort uit het huichelachtige karakter van veel religies en religieuzen. Er zijn zoveel mensen die menen christen te zijn (geldt ook voor moslims en joden), maar vergeten dat de christenen het satanische EU een grote opstap hebben gegeven en deze nog steeds onderhouden.

      Dat iemand in een hogere macht wil geloven kan ik overigens beter begrijpen, omdat we denken alles te weten, maar uiteindelijk weten we niets en zijn mensen constant zoekende zonder, helaas, ook maar daadwerkelijk iets te vinden, hooguit zal een mens die zoekt zichzelf misschien kunnen vinden en beter leren kennen en dat is al heel wat. Degene die niets vindt en blijft zoeken zal zich, misschien ten einde raad, willen aansluiten bij een religie of sekte die in de regel niets anders wil of doet dan de massa bijeendrijven, bedotten, misbruiken of oplichten en ieder individu de kans ontnemen het zelfstandige en vrije denken aan te leren, want religie, is net als de overheid, een conformerende en onderdrukkende macht met wetten en regels, met boetes, straf en hel en verdoemenis die zijn kracht en macht ontleent aan de volgzame, bang gemaakte massa en gemeenschap en die zoveel mogelijk tracht het vrije denken, vrije leven en de vrije wil te ontnemen.

      Maar evenzo goed kan een hogere macht, het heelal is nu eenmaal onwijs groot met vast en zeker meer leven en wellicht intelligenter dan de mens, een macht zijn die ons hier fysiek heeft geschapen en helemaal niets heeft te maken of juist weer wel met een geestelijke wereld, alles is mogelijk.

      0 likes
    • Faith schreef:

     @ Weg met ons: Ga de boel nou niet weer omdraaien. De christenen, het gewone volk, heeft geen moer te vertellen gehad, dus ook geen groot aandeel, helemaal geen aandeel zelfs, in de toetreding en onderhouden van die satanische EU die ons al die ‘voorspoed’ heeft gebracht. Liegen, liegen en nog eens liegen. Vet overbetaalde zieke geesten waar we aan overgeleverd zijn, die er geen enkele moeite mee hebben de totale mensheid naar de afgrond te brengen. Hoe lang denken ze hun kromme zienswijze en valse superioriteit nog op te kunnen dringen? We moeten er zo snel mogelijk van af, ze hebben ze niet allemaal op een rijtje in hun bovenkamer.

     3 likes
     • rik schreef:

      Ach Faith, het heeft geen zin om met @weg met jouw te praten. Hij heeft het gelijk altijd aan zijn zijde…. vanuit een liberaal / individualistisch gedachtegoed dat verdacht veel lijkt op libertarisme.

      Er zijn hier enkele libertarier commentatoren actief… Waaronder @xxxxx

      Libertarisme is een zeer extremistische variant van de liberale ideologie die wordt aangehangen door delen van de VVD en rechtser en ze hebben ook nog een eigen partijtje zonder zetels.

      Het libertarisme heeft de idiote gedachte dat de overheid het probleem is voor alles wat er mis is.

      Maar ja, de overheid is niet het probleem, het is ook niet de oplossing. De overheid is simpelweg een vehikel waarmee we onze individuele vrijheid kunnen vergroten en collectief kunnen regelen wat we willen. Het is een afspiegeling van ons als groep mensen.

      De afgelopen jaren is het antwoord “steeds minder overheid” door het “aan de markt” over te laten.

      Libertarisme gaat veel verder en wil eigenlijk uitsluitend “non agressie” regelen via een collectief en verder alles overlaten aan de individu.

      Mensen die het libertarisme aanhangen gaan uit van “het recht van de sterkste” en “natuurlijke selectie”.
      Dat mensen van nature sociale groepswezens zijn (of in libertarier term “kuddedieren”), daar wordt door hen ook aan voorbij gegaan.

      In het streven naar echte vrijheid voor iedereen (liberalisme) spelen ook zaken als het scheppen van kansen, het vergroten van sociale mobiliteit, en sociale rechtvaardigheid een rol. De Libertarische Partij maakt zich om die zaken geheel niet druk, libertariers zijn daarmee een soort dinosaurussen in een moderne maatschappij.

      Vanuit het liberalisme gezien is een onvoorwaardelijk basisinkomen daarom zeker wel een mogelijkheid.

      Nu maakt mij liberalisme of socialisme niet zoveel uit, het zijn beide eenzijdige principes die in het Aquarius tijdperk niet kunnen blijven bestaan zonder fundamentele aanpassingen. In de huidige overgangstijd (circa 150 jaar) is het echter wel mogelijk dat zowel de socialisten als liberalen en al wat daar tussen zit, het onvoorwaardelijk basisinkomen omarmen.

      Een grote meerderheid van de mensen zal meteen JA zeggen als je vraagt:
      “Vindt U dat ieder mens op aarde (te beginnen in NL) onvoorwaardelijk recht heeft op invulling van de basisbehoeften?”

      Een minderheid van mensen, waaronder libertariërs, die zeggen dat het onmogelijk of verwerpelijk is: Gebruik Uw voorstellingsvermogen!

      5 likes
     • Faith schreef:

      PS: de grote verdrukking zitten we al 26.000 jaar in. Het Aquarius Tijdperk brengt licht aan de horizon. Als je goed kijkt kan zelfs jij het zien. Maar niemand is zo blind als iemand die niet wil zien.

      1 likes
     • Faith schreef:

      @ Weg met ons: Je kan vele religies achterlijk vinden maar als je nu dat woord religie eens laat vallen, want dat heeft vele negatieve connonaties bij velen, en dat begrijp ik, (doelbewust bezoedeld door de kliek) en je eens voorstelt dat UFO’s en ET’s uit veel hogere beschavingen hier een en ander duidelijk willen maken/recht willen trekken/ons bewustzijn uit willen breiden/alleen als je daar zelf voor kiest/ bv. via telepatie, zou dat volgens jou ook niet mogelijk zijn?
      Ik vind het leven daar alleen maar interessanter door worden want als we het alleen van die dommekrachten met hoogmoedwaanzin moeten hebben, dan heeft het leven idd geen enkele sjeu.

      1 likes
     • weg met ons schreef:

      @rik – De leden van christelijke partijen en degene die zichzelf tot christenen hebben uitgeroepen zijn in grote meerderheid voorstanders geweest van de EU en mede verantwoordelijk voor het tot stand komen van de EU en onderhouden de EU macht tot op heden en verafgoden de VS als heiligen.

      Het CDA en christen Balkenende waren aan de macht en waren pro EU en werden jarenlang gesteund door hun leden, maar hadden met hun boekwijsheid beter moeten weten en hadden onmiddellijk hun lidmaatschap moeten beëindigen toen vele geloofsgenoten bezig waren een satanische EU op te richten en te ondersteunen.

      Het verraad van Lissabon, was een verraad door een christenpartij.

      Neemt niet weg dat er op dit moment helemaal niets meer deugt, de overheid niet, de politiek niet, maar de christenen hebben een sterke schakel gevormd bij de tot stand komen van een satanische macht, hoe je het ook wendt of keert.

      0 likes
     • weg met ons schreef:

      Correctie @rik moet zijn @Faith

      0 likes
     • weg met ons schreef:

      @Faith – PS: de grote verdrukking zitten we al 26.000 jaar in. Het Aquarius Tijdperk brengt licht aan de horizon. Als je goed kijkt kan zelfs jij het zien. Maar niemand is zo blind als iemand die niet wil zien.

      Als je uitgaat van een planetaire of astrologische cyclus zou dat best eens zo kunnen zijn dat de mens altijd al heeft geleefd in de grote verdrukking en er op dit moment een grote (planetaire of astrologische) shift plaatsvindt naar een totaal andere wereld, ander denken en andere beleving die tot gevolg zal hebben dat de mens zich eindelijk kan bevrijden uit onderdrukking.

      0 likes
    • S0M30N3 schreef:

     Kan jou kant ook wel begrijpen en ik snap niet waarom sommige mensen hier zo lopen te bitchen tegen anderen. Dat stukje over religie ben ik helemaal met je eens het is net zoals het systeem. Het geeft je een gevoel van beperkte vrijheden, omdat je bepaalde dingen niet mag doen.

     Grootste voorbeeld de Paus die samen met z’n rijke vriendjes rituelen houden en met de NWO (nieuwe wereld orde) mensen wilt ontruimen, omdat wij met teveel zijn. Maja mensen die Agenda 21 een beetje kennen weten wel waarover dit gaat.

     Betreft basisinkomen zou ik het een goed idee vinden, maar moeten gemeentes ook aan de regels houden van de basisinkomen (dat het voor iedereen is vanaf bepaalde leeftijd, ruime tijd woonachtig in NL en onvoorwaardelijk, beetje de regels wat Zonnemax zei). Aangezien de gemeentes e.d. gewoon niet te vertrouwen zijn, zie ik het ook weer als negatief (bevooroordeeld), maja eerst maar proberen niet voor een kleine aantal MAAR VOOR IEDEREEN!

     Natuurlijk weet ik dat geld nep/bedacht is, wij geloven erin als wettig betaalmiddel. Geld word idd gecreëerd uit het niets en het maakt je alleen gelukkig in dit huidige systeem. We kunnen makkelijk zonder, maar er zit een paar rijke familie bloedlijnen (elite) die maar hebberig blijven en mensen (sheeple) blijven in de propaganda msm kanon geloven helaas.

     Kan zoveel informatie vinden erover, maja we zitten liever voor de buis of lezen de krant van media onzin verhalen en werken totdat we doodgaan als een slaaf, want dat bevalt ons meer. (dit laatste was natuurlijk sarcastisch bedoelt, want weet als mensen bewust worden van deze feiten ze anders gaan denken (namelijk zelf kunnen nadenken ipv propaganda van school, media e.d. dat je hoofd word ingestampt) zodoende dat ze hun ego niet meer voorzetten, maar meer om anderen om zich heen kan bekommeren.

     1 likes
     • Faith schreef:

      Religie/ of beter gezegd, wat we mogen weten en wat niet en dan komen we automatisch op ons zieke systeem, allemaal beperkte vrijheden. Maar die hebben we nu juist door de cabal die ons kort en klein willen houden. Ze hebben zo te merken alle religies in hun eigen voordeel veranderd. Maar de bedoeling van religie is dat alle mensen er een bewustzijnslaag bij krijgen, wat zij met hand, tand, wetten en straf proberen te voorkomen. Dat ze het steeds zwaarder krijgen ons onder de duim te houden komt omdat we nu in het Aquarius Tijdperk zitten.
      Mensen die door hun dominante heerszucht heen prikken worden voor gek verklaard. Maar we zijn tot veel meer in staat dan we weten, helaas wordt ons informatie achter gehouden.
      We kunnen ons gevoel voor waarneming en bewustzijn uitbreiden, dat het de gewone wakende toestand met bijbehorende perceptuele beperkingen volledig overstijgt. Een stap buiten de grenzen van de TOEGESTANE gedachten dus.
      Dan zie je hoe beperkt en bijziend onze smalle visie op het leven eigenlijk is. en hoeveel ‘feiten’ je moet negeren om te overleven en om lekker in je vel te blijven zitten. Maar het wordt allemaal vakkundig onder de tafel geveegd. Zalig zij de rijken van geest.

      3 likes
     • rik schreef:

      Ik zou zeggen, start morgen een project waar iedereen beter van wordt en waar je in één stap de doelstelling van het project kunt halen.

      Succes!

      1 likes
  • rik schreef:

   Het kan alleen slagen als de mensen bereidt zijn om te delen. Omdat het aantal werkenden t.o.v. de gehele bevolking steeds verder zal afnemen, zal de bereidheid om te delen procentueel vanzelf steeds verder toenemen.

   11 likes
  • Arwijn schreef:

   Het is aan de mensen in Utrecht om nu de teugels van hun leven in de handen te nemen en gebruik te maken van deze vrijheid om nu serieus aan de toekomst te werken. Bijbanen zullen nu niet meer worden afgetrokken van de uitkering (als het goed is), dus worden die ineens weer een nuttige optie.
   Ik had niet verwacht dat dit zo snel al zou lukken. Spannende tijden alom.

   10 likes
  • Sola schreef:

   Mee eens. Mijn partner werkt wel in loondienst (geen vetpot hoor!) en ik werk zelf grotendeels als freelancer op verschillende gebieden. Ik zou het niet erg vinden om van alle toeslagen en dat geneuzel af te zijn en gewoon genoeg te hebben voor de vaste lasten. Ik zou zeker blijven werken maar daarnaast ook meer tijd vrij kunnen maken om bijvoorbeeld mijn ouders bij te springen. Ik doe het nu al voor zover mogelijk met werk en gezin, maar dan zou het al een stuk makkelijker zijn omdat ik een paar uurtjes minder zou kunnen gaan werken en dus meer tijd voor dat soort dingen zou hebben. Of ik zou meer op de school van mijn dochtertje gaan helpen; daar zitten ze te springen om vrijwilligers. Ok, ik help daar ook al voor zover mogelijk, maar ik zou het leuk vinden om meer te doen in elk geval. Je kan zowel meer werken maar ook meer mensen helpen denk ik als de zorg over de vaste lasten weg is en je niet meer afhankelijk bent van onder meer toeslagen en dergelijke.

   1 likes
   • willy schreef:

    hoi
    REALISEER JE JE WEL DAT JE DAN 1000 EURO KRIJGT

    IK HEB N WAO VAN 870 EURO KRIJG NU HUURTOESLAG EN ZORGTOESLAG DAT IS AL GEEN VETPOT.

    SOMS HOUD IK 50 EURO PER WEEK OVER
    DAAR MOET JE ALLES VAN DOEN ETEN DRINKEN HOND ENZ

    IK ZOU ZEGGEN GEEF DE MENSEN DAN N ECHT BASIS INKOMEN VAN ZEG 1200 EURO DAAR RED JE HET WEL MEE ALS JE ALLEENSTAAND BENT.
    EN N GEZIN WAT MEER.
    VR GR WILLY

    1 likes
 • JC schreef:

  In het artikel staat: “Dat betekent dat inwoners een inkomen kunnen krijgen zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen” Ik vind dit ontzettend beledigend voor diegene die al jarenlang hard werken. Te belachelijk voor woorden. Elk argument zal een aanfluiting zijn tegen de hardwerkende die het geld moet opbrengen.

  6 likes
  • Jaap schreef:

   IK BEN HardeWerker
   Ik stap iedere werkdag ochtends om 5.30 uur uit mijn bedje. Even 15 minuten joggen, ontbijten en dan hup om 6.30 uur de leasebak in. Probeer altijd wat vroeg weg te Racen want dan ben ik de files misschien voor en red ik het in 1,5 uur. In de auto lekker luisteren naar 3FM, heerlijk om mijn humor alvast wat te voeden met die cynische grappenmakers. Soms zitten er wat van die slome figuren op de linkse baan, die druk ik er dan maar vanaf… Ah wat een heerlijk gevoel is dat. Zo net na achten loop ik dan het kantoor binnen en hoop maar dat het koffieapparaat werkt. Dan is het, het eerste uurtje een paar mokken koffie achterover slaan en iedere dag hetzelfde verhaaltje over files, slecht weer en natuurlijk voetbal en RTL TV uitzendingen bespreken. Dan zal ik toch maar eens mijn computer aanzetten en als het ff kan lekker schelden dat het systeem mankementen vertoont en dan de e-mail eens gaan lezen. Ik laat er vooral veel op “ongelezen” staan want als dan mijn manager eens op het scherm kijkt, ziet hij/zij hoe druk ik ben. En dan ga ik ook nog wat op internet om de tijd te doden, nieuws zoals nu.nl en wat spelletjes sites en zo, dat doe ik wel op mijn privé iphone want het surfgedrag wordt door mijn manager gecontroleerd. Klanten probeer ik zo snel mogelijk weer af te poeieren, zijn alleen maar lastig. Tenzij ze nog wat van die sh*t producten van ons willen kopen, dan rijd ik er wel ff langs: Goed voor mijn bonus en mijn manager weer blij.

   Nu is er ook net een jong broekie aangenomen die nog vol ideaal en ambitie zit, nou dat rammen we er wel even uit de komende paar weken! Zou mooi zijn als ie het niet gaat redden hier, want dat gaat het ten kostte van mijn bonus of zelfs baantje. Want als ik eerlijk ben kan ik mijn werk in 12 uurtjes per week ook wel af in plaats van 40, maar ja… dat ga ik natuurlijk niet aan de grote klok hangen en mijn manager vindt het wel best, want hoe meer mensen op zijn afdeling rondhangen hoe belangrijker die is en hoe meer geld die krijgt. Dus hij doet alleen maar “input controle”: Als je, je uurtjes maar draait. Tussen de middag nog ff een vette bek gehaald want anders kom ik de middag niet door en nu is het Eindelijk… bijna 16.00 uur, ff aftellen nog…., en hops kan ik weer naar huis karren. Bel ik ondertussen vast mijn vrouwtje dat ik eraan kom met de handsfree kit waar ik op mijn werk een half jaar om heb gezeurd, ben ik zo tegen 18.00 thuis en staat het eten voor me klaar, als er meer files zijn kan ik nog ff lekker schelden. ’S avonds nog een beetje voor de TV hangen zodat ik de volgende ochtend bij het koffieapparaat weer fijn mee kan kletsen over GTST, Pauw, Voetbal en zo. Pfff….

   Was het maar vast weekend dan kan ik een keer uitslapen want van dat harde werken word ik echt wel moe en dan lekker een paar biertjes drinken met mijn maten na een potje voetbal. En als ik er echt s genoeg van heb, dan ff een goede veldslag organiseren met de supporters van de tegenstanders: Heerlijk ff meppen dat voelt pas goed! En dan nog ff met flink wat adrenaline in mijn lijf over politiek ouwe hoeren.

   STUPIDITY AT WORK IS VERY EFFICIENT :

   17 likes
   • johan schreef:

    Geweldig geschreven Jaap. Zo zijn velen gedwongen hun uren uit te zitten terwijl ze zinvoller bezig konden zijn. Ik heb zoiets gehad bij defensie. Samen met mijn hoger geplaatste waren we altijd “druk”. Toen de man werd afgekeurd heb ik het alleen moeten doen. Gemiddeld was ik om 13.30 klaar en zat me de rest van de middag op te fokken over de aantoonbare onjuiste declaraties van hoge militairen die ik moest goedkeuren. Op een gegeven moment heb ik mijn mond opengetrokken en heb jarenlang de ellende daarvan ondervonden. Een basisinkomen voor iedereen geeft vrijheid en mensen de mogelijkheid zich te ontplooien zonder overheidsbemoeienis.

    6 likes
  • Zonnemax schreef:

   De bedoeling van het OBI is dat ook de “hardwerkende” een onvoorwaardelijk basisinkomen gaat krijgen. Voor argumenten misschien eens de links bekijken die ik eerder heb gemeld?

   Kortweg: Het arbeidsethos moet op de schop. Er is steeds meer overcapaciteit aan arbeiders (mensen dus….). Met andere woorden, ben blij dat je, vanuit de oude ideeën denkend, een “harde werker” kunt zijn.

   10 likes
  • Dabbert schreef:

   JC
   Jij begrijpt het principe niet van een basisinkomen. Wat de gemeente Utrecht gaat doen is geen basisinkomen. Het is een verkapte bijstandsuitkering waarbij je niet gedwongen wordt om te gaan werken in dwangarbeid. Kortom dit hadden wel jarenlang totdat de VVD ging regeren met Balkenende. Onder aanvoering van de VVD wordt er nu een tegenprestatie verwacht voor de uitkering waar je recht op hebt omdat je er jarenlang voor betaald hebt.

   Een basisinkomen is er voor iedereen. Dus ook voor de werkenden. Een vuistregel is om iedereen vanaf 25 jaar een basisinkomen te geven van 3 maal je huur. Dat wil zeggen OOK de werkenden. Wil jij werken en extra geld verdienen dan staat niets jouw dat in de weg. Denk jij; ik kan rondkomen van het basisinkomen ik ga vrijwilligerswerk doen, mag dat ook.

   Het zijn dus niet alleen werkelozen die een basisinkomen krijgen, maar iedereen…

   Wat Utrecht doet is een sociale dienst uitkering geven zoals het was voor 2006.
   Het heeft niks van doen met een basisinkomen voor iedereen.

   6 likes
  • m.b schreef:

   Mee eens. Of iedereen krijgt een basisinkomen, of niemand. Een uitkering vervangen door een ‘basisinkomen’ is eigenlijk heel wat anders.

   1 likes
 • Sebastiaan schreef:

  En wederom wordt het gefinancierd door extern kapitaal… waar moet het geld wegkomen als heel Nederland het krijgt?

  Op kleine schaal is dit zeker haalbaar, als er maar genoeg “sponsoren” zijn die van buitenaf kapitaal erin pompen. Dan is het gewoon “lalala gratis geld” en de rest van Nederland betaalt mee aan het potje wat ervoor gebruikt wordt.

  5 likes
  • Rik schreef:

   Grofweg is de verdeling voor heel Nederland als volgt:
   – 90 miljard uit de huidige regelingen
   – 30 miljard uit het controle apparaat dat overbodig is geworden

   Resteert 30 miljard die opgebracht wordt doordat de zorgkosten veel omlaag gaat, creativiteit toeneemt, er vele nu in stand gehouden onzinnige baantjes gaan verdwijnen, criminaliteit afneemt etcetera.

   Daarnaast is een BTW verhoging een optie als deze gebruikt wordt om de belastingen op de laagste arbeidschijf te verlagen.

   En uitsluitend denken in termen van “GELD” zoals jij doet, zal dan ook tot het verleden gaan behoren. Geld is slechts een middel om de maatschappij vorm te geven.

   19 likes
   • EllenB schreef:

    Je vergeet de afname van (kleine) criminaliteit te noemen.
    Een heleboel misdaden worden gepleegd, door een gebrek aan basisbehoeften.
    Dan kan de politie zich eindelijk eens gaan concentreren op belangrijker zaken.

    3 likes
  • Faith schreef:

   Je snapt het nog steeds niet. Dat ‘extern’ kapitaal, dat ‘buitenaf ‘ kapitaal, dat is ons geld. Die ‘sponsoren’ zijn degenen die het ons afhandig gemaakt hebben. Je moet het dus zo zien dat de zaak eindelijk rechtgetrokken gaat worden.

   16 likes
 • IFF schreef:

  Over het evt aanzuigeffect voor gelukzoekers en illegalen zullen we het maar even niet hebben. Momenteel de grote dada van achterlijk links maar onbetaalbaar.

  6 likes
  • Rik schreef:

   Het oorspronkelijke idee van het Onvoorwaardelijk Basis Inkomen (OBI) is dat het beschikbaar komt voor iedereen vanaf 25 jaar die minimaal 18 jaar in Nederland woont. Onder deze voorwaarde is het goed te financieren, ook als je nog denkt in de huidige “markt” economische termen zoals jij doet.

   18 likes
  • Faith schreef:

   Miljoenen gelukszoekers en illegalen worden hun vaderland, hometowns, hun huizen uitgejaagd voor wat? Als jij het weet mag je het zeggen. Allemaal recht op een basis inkomen. Ook iedereen in de leeggeplunderde landen.
   Alleen dan zal de vluchtelingenstroom ophouden. Wie wil blijven die blijft maar wedden dat iedereen dan terug gaat en mee gaat helpen hun zwaar geterroriseerde en leeggezogen landen, door de grootste criminelen die er op aarde rondlopen, op te bouwen.

   12 likes
   • Solaris schreef:

    Nou Faith, ga maar naar de landen van herkomst van die economische gelukszoekers om ze daar te vertellen dat ze onmiddelijk het basisinkomen moeten invoeren. Ga je ze daar in Somalië, Syrië, Ethiopië en waar ze ook allemaal vandaan mogen komen ook vertellen hoe ze dat moeten financieren?

    2 likes
    • jaap schreef:

     We verzinnen gewoon een nieuwe munt “De Arab” net zoiets als de “Euro” en tegen de tijd dat die nieuwe munt dan niet meer te houden is, laten we het gewoon land voor land failliet gaan nadat we eerst een Arab Bankencrisis hebben laten ontstaan.
     Daarna zien we wel weer verder 🙂

     2 likes
    • Faith schreef:

     We gaan eerst een grote schoonmaak krijgen. In de vorm van natuurgeweld, de aarde schudt op zijn grondvesten. Houd de Mt. Sinabung en Toba in de gaten, nog groter dan Yellowstone. Dicht bij jezelf blijven. Als de rook om ons hoofd is verdwenen is de financieering van wat dan ook geen enkel probleem.

     0 likes
  • jeetje schreef:

   ik heb hier ook mijn vraagtekens bij. What,s the catch??

   0 likes
   • Henk schreef:

    De catch is dat het basisinkomen leidt tot afhankelijkheid en passiviteit beloont. Het wordt immers opgebracht door het collectief. Ook creëert het een systeem waarin de een zonder consequenties kan profiteren van de rest. Het basisinkomen wordt daarbij gefaciliteerd door de staat.

    0 likes
    • Dabbert schreef:

     In Canada hadden ze heel andere ervaringen tijdens het experiment.
     Mensen werden actiever. Werden minder ziek. Het ziekenhuis bezoek daalde behoorlijk. Men kwam lekkerder in het vel te zitten en zo zijn er nog een aantal dingen die voordelig uitpakten.
     Ik snap maar niet dat mensen blijven hameren op de in hun ogen zogenaamde negatieve bijwerkingen, die verzonnen zijn, want elk experiment met het OBI ontwikkelen zich positief.
     Heeft men dan zo een laag beeld van hun medemensen?

     0 likes
     • Dabbert schreef:

      Ik zie geen antwoorden knop onder jouw bericht dus ik antwoord mezelf even in antwoord op jouw reactie Henk.

      Neem even in je overwegingen mee dat alle ervaringen die we hebben op psychologisch gebied hun grondoorzaak vinden in een maatschappij die zogenaamd kapitalistisch is ingesteld.
      Geen werk, geen eten. En als puntje bij paaltje komt laten we de zieken en de ouderen ook vallen als een baksteen.

      Alles is inherent aan de omgeving waarin we ons geplaatst zien. Gaat het goed, dan zie veel positieve dingen. Gaat het slecht dan zie je veel negatieve dingen.

      Tot nu toe gaat alles alleen maar slecht (4000 jaar) dus zijn de uitkomsten van de voorhande zijnde kennis dienovereenkomstig.

      Gooi een steen in de vijver en doe eens iets anders dan wat de kapitalisten willen.

      1 likes
     • Henk schreef:

      @Dabbert Het is geen kwestie van een negatief mensbeeld, het is het toepassen van voorhanden kennis op gebied van sociale psychologie. Dat in allerlei experimenten de zaken zich positief ontwikkelden, zegt mij nog niets. Het Hawthorne effect zou dit goed kunnen verklaren.

      0 likes
    • rik schreef:

     @Henk
     Als dit inderdaad het wereldbeeld is waarin jij nog gelooft dan heb ik zeer met je te doen.

     We zijn met z’n allen zeer eenvoudig in staat om iedereen een goed basis bestaan te geven zoals bedoeld in artikel 25 van de rechten van de mens. De hele wereld! En dus zeker in Nederland!

     Maar er blijven mensen die alleen maar kunnen denken in termen van ANGST MARKT en MIJN!. Zielig hoor. Maar het zal als vanzelf tot een einde komen uiterlijk ergens in het komende decennium.

     1 likes
 • Jeff schreef:

  Voor en tegenstanders, logisch. Echter, als je kijkt hoeveel onzin banen er bestaan, puur om de economie draaiende te houden en dus het slavensysteem. Voorbeeld hiervan is bijv. hoe gemeentes werken; budgetten moeten op, anders krijgen we het volgende jaar minder. Straat open voor een nieuw riool; straat dicht; zelfde straat weer open voor nieuwe kabels;straat dicht; straat open, voor een nieuw afvoersysteem etc etc. Bedrijfsleven? kijk maar over hoeveel schijven je moet eer je je boodschap boven krijgt. Managers van managers van managers.
  Het gaat naar mijn idee al lang niet meer waar het over gaat. Toch zullen we bij ons zelf moeten beginnen. Vergeef me mijn sceptische houding, maar dit project lijkt me eerder om weer heel gauw in de prullenbak te gooien, omdat de budgetten weer op zijn. En wie krijgt er dan weer gelijk? In elk geval, ik niet.

  5 likes
  • Mammon schreef:

   Let op de “gratis geld” zeikers zullen vanzelf volgen…

   Even voor de duidelijkheid; AL het geld op aarde wordt, tot nu toe, uit het
   niets gecreëerd!

   Dat jullie als overgrote massa “werken” voor waardeloze votjes papier, die de Elite
   overigens GRATIS aan zichzelf uitdeelt, maar jullie door middel van “scholing” niet
   beter weten en hier waarde aan toe kennen…. Tja, wie is er dan dom?

   Vervelend om weten dat je simpelweg een systeemslaaf bent?

   22 likes
   • Sebastiaan schreef:

    Klopt als een bus, maar dat maakt het niet minder waar 🙂

    Het basisinkomen zoals hier voorgesteld komt uit een subsidiepotje, einde verhaal. Dat subsidiepotje wordt gevuld met waardeloos geld, omdat anders er geen basisinkomen is. En zonder dat basisinkomen, betaald uit een potje, zou je geen brood bij de bakker krijgen en gewoon dood gaan. Dus het is waardeloos, behalve dat het noodzakelijk is om te leven.

    en dan kun je leuk een kleinschalig proefje doen, maar dat wordt dus gewoon betaald met waardeloos geld door de rest van de hut. Zodra je die groep mensen uitbreid wordt de druk op de betalende groep groter, hoe waardeloos het ook is.

    1 likes
  • Faith schreef:

   @ Jeff: helemaal mee eens en van ons wordt verwacht dat we ook alles recht vinden wat krom is. Kennelijk bevindt zich onder het klootjesvolk meer hersens dan aan de top. Want waarom zien wij het wel en zij niet?

   0 likes
 • JC schreef:

  Dabbert,

  Te lachwekkend om te lezen…3x je huur, is je basis inkomen. Onder welke steen heb je de afgelopen jaren gelegen? De huidige huur weegt niet meer op tegen koopprijzen. Daarnaast, vergelijk de huren eens in Amsterdam of Appingedam…..

  Zo even een klein rekensommetje in deze buurt, gemiddelde huur is hier ruim 800,- dus men krijgt zonder wat te doen 2700,-…nee ik snap het niet. Ik lig echt languit op de grond van het lachen. Zou de politiek in gaan, daar vertellen ze ook zoveel mooie verhalen en als puntje bij paaltje komt betaald de gewone burger weer de hoofdprijs namelijk belasting verhogingen want dat zal het gevolg zijn van een basisinkomen, eerst zelf betalen voordat je wat krijgt. Weet je nog kwartje van Kok, premie voor vut…kan er nog veel meer opnoemen, nee ik snap het niet. Kan je verzekeren, dat doe ik heel goed, ik merk, zie en voel de gevolgen, elke dag weer.

  4 likes
  • Jaap schreef:

   IK BEN Hardewerker. IK Heb meer recht op geld en een goed leven.

   IK werk tenslotte hard en al die anderen zitten maar thuis te niksen. Die LUI verdienen daarom geen goed leven, hebben geen recht op geld en een fatsoenlijke basis. Want ja joh, dan moeten ze maar net zo hard gaan werken als IK.

   En dat er steeds meer mensen werkeloos zijn, is al helemaal erg. IK moet dat allemaal maar betalen want IK werk zo hard en ben tenminste Nuttig en Waardevol voor de maatschappij. Er komen steeds meer van die NietsNutten bij, vreselijk gewoon.

   8 likes
   • Eddy schreef:

    @ Jaap.

    Kerel heb jij wel eens gehoord over mensen die welwillend zijn maar de kansen gewoon weg niet krijgen? 1 fout in je jeugd of op school en it’s done!

    Ik ken genoeg figuren die altijd hun best hebben gedaan, maar moeite hadden om mee te komen. Ga jij die mensen eens vertellen dat je er wel komt met hard werken. 50 uur werken in de supermarkt met vakkenvullen geeft echt voldoening of niet Jaap. Om nog niet eens te spreken over hun loon.

    Overigens zal het voor jou best verschrikkelijk zijn om te moeten meemaken dat JIJ keihard werkt voor een matig loon (neem ik aan) en je baas min of meer slapend rijk word.

    2 likes
  • Dabbert schreef:

   JC

   Als je er zelfs al niet voor open staat, omdat er wat moet veranderen, willen we doorgaan zoals we gewend zijn, dan valt er inderdaad niet meer te praten.

   Ga jezelf eerst eens inlezen op verschillende sites en fora over het basis inkomen.
   Nu kom je een beetje dom over met je uitspraken.

   Je hebt nog nooit gehoord van huurverlagingen?

   Het huidige systeem is falliet en door en door verrot. Wat sta jij dan voor? miljoenen doden?

   Of heb jij een beter alternatief? Laat maar horen dan.

   4 likes
 • Draco schreef:

  Ik vind het belediging toe naar de hardwerkende voor hun centjes. Waarom zou ik nog dadelijk 40 uur in de week gaan werken? Kan ik net zo goed een basisinkomen nemen en 20 uur in de week extra erbij als werk en de rest van de dag pikfluiten achter mijn Playstation 4 ofzo. Dat gaat er namelijk gebeuren. Veel werknemers gaan een dikke middelvinger geven naar de baas want nu zijn we gedwongen om te werken om de hypotheek en dergelijke te betalen. Als dat komt te vervallen omdat je gratis geld krijgt ga ik echt niet vrijwillig voor een baas meer werken. Dan ga ik genieten van het leven in plaats van verplicht iedere ochtend 06:00 uit me nest te gaan. Dan slaap ik eerst uit. Dit systeem gaat dus falen.

  1 likes
  • Jaap schreef:

   Het zegt veel over je intrinsieke motivatie om te werken. Dit is dus precies één van de redenen waarom het basisinkomen WEL een succes wordt.

   Zie verder mijn commentaar eerder over “De Harde Werker”. Niemand ligt er wakker van als jij 20 uur werkt in plaats van 40. Zullen we direct maar je salaris halveren?

   7 likes
  • Dabbert schreef:

   Uiteraard zullen er altijd mensen zijn die denken van; “heej, gratis geld!!! Nu hoef ik niks meer te doen…”
   Degenen die zich daaraan storen kijken dan echter niet verder dan hun neus lang is.
   Als iemand besluit om 12 uur per dag achter zijn PS4 te kruipen om spelletjes te spelen, dan heeft hij/zij toch zijn bijdrage al geleverd. Hij/zij moet toch die spelletjes kopen en houdt daarmee toch de groep in stand die geld verdiend aan die spelletjes.
   Ik kan je verzekeren dat als iemand een half jaar achter zijn PS4 heeft gezeten hij/zij toch ook wel eens zijn vader en moeder helpt met het aanleggen van een nieuw tegelpad in hun tuin. Of eens boodschappen meeneemt voor de buren etc. etc.

   Zoals al gezegd is het een onvoorwaardelijk basisinkomen. Als jij niks doet dan komt dat vanzelf goed door buren of familie die een beetje vreemd tegen je gaan doen. Op die manier komt de sociale controle een beetje om de hoek kijken en ga je vanzelf het ene of het andere ondernemen.

   Uitvreters zal je natuurlijk altijd houden, maar die heb je nu ook.

   Wat we dan niet meer hebben is een miljarden verslindend controle apparaat om die paar duizend uitvreters te controleren.

   Als die mensen zo blij zijn met niks doen, nou laat ze dan lekker. De meerderheid gaat toch echt wel op zoek naar iets nuttigs in hun leven.

   5 likes
 • Mara schreef:

  wat is bedrag van de basisinkomen 300 500 1000 ? als ze alles willen afschaven moeten mensen van dit delg brood kopen, appartement betallen, ziektekosten die razend stijgen, opleiding betallen, en andere kosten…

  0 likes
  • Jaap schreef:

   Beste Mara,

   De uiteindelijke bedoeling van het Onvoorwaardelijke Basis Inkomen (OBI) is dat het meebeweegt met de prijzen van de basisbehoeften (inflatie / deflatie).

   Het is zeer aannemelijk dat deze prijzen zullen gaan dalen als het basisinkomen breed is ingevoerd en mensen meer vanuit eigen perspectief dingen kunnen doen (Bijvoorbeeld andere mensen iets leren, mensen verzorgen, klusjes doen).

   Daarnaast zullen bedrijven “in de markt” ook graag een stukje van het basisinkomen krijgen en door vele aanbieders wordt de prijs gedrukt.

   Het gaat allemaal niet in één keer. Helaas hebben we niet dergelijke durfals in de politiek op dit moment. Maar een proef is ook al heel wat! 🙂

   9 likes
 • Humphrey schreef:

  Het basisinkomen werkt volgens mij alleen als iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen ontvangt dus ook werkende personen en als er een maximum gesteld wordt aan het inkomen en vermogen dat iemand mag hebben.

  Dat iemand een inkomen van 10 miljoen euro per jaar en een vermogen van 10 miljard euro heeft volgens de huidige normen, is waanzin en vaak de oorzaak van schadelijke gevolgen voor de mensheid.
  Overvloed is prima, maar dan voor iedereen, net zoals zon en lucht voor iedereen in overvloed beschikbaar zijn.

  Het zal misschien nog even duren voordat we een liefdevolle aardse samenleving opbouwen, maar er beginnen steeds meer mensen wakker te worden en in te zien dat doorgaan op de huidige manier enkel leidt tot vernietiging van de mensheid.

  Veel goeds aan iedereen!

  8 likes
 • S0M30N3 schreef:

  De basisinkomen zou eigenlijk voor iedereen in Nederland moeten gelden en onvoorwaardelijk als het word ingezet, maja gemeentes staan er bekend om te liegen/bedriegen.

  Nu krijgen we verhalen dat een paar mensen het krijgen. Wat is er te doen aan al die andere mensen die hier in dit land slachtoffer worden, huis worden uit gezet, doodgaan aan verhongering e.d.?

  Nee lekker weer pfff neppe gedoe. Ik weet er zit meestal meerdere kanten aan elk verhaal, maar de overheid/regering/staat/koningshuis zijn gewoon tuig, isd/uwv/cwi/baanzicht (naam verandering net als al quada/terror/isis/is) zijn gewoon criminelen die uit zijn op de arme mensen om nog eens straffen uit te delen door middel van de participatie wet en zo hun helemaal leegroven totdat ze sterven.

  Ik ben er mee eens, maar laat dit voor iedereen in NL gelden. Ze zeggen geld maakt niet gelukkig, maar dat is onzin. In dit huidige criminele systeem heb je gewoon geld nodig om te overleven of om iets te kunnen doen. Zonder inkomen/geld kan je gewoon NIETS en dus daarom denk ik vooral voor de bijstand of werkende mensen dit iets is om weer op adem te komen, dingen kunnen doen waarvan ze dromen.

  1 likes
  • rik schreef:

   En als het niet haalbaar blijkt met het huidige kabinet van VDD/PvdA/D66 ++ om een Onvoorwaardelijk Basis Inkomen in te voeren maar er wel politieke partijen zijn in gemeentes die voorstander zijn van een Onvoorwaardelijk Basis Inkomen (OBI)? Wat dan?

   Dan zoek je binnen de grenzen van het mogelijke als gemeente (partij) naar mogelijkheden om toch al wat te experimenteren, al is het maar een klein deeltje. En ja, dan ligt het voor de hand te beginnen met mensen in de bijstand. Het is zo makkelijk weer negatief te doen over “De Gemeente” en ‘ZE’ doen het weer fout!

   Maar als je een beter voorstel hebt om het dit jaar nog in de praktijk te gaan brengen, alle positieve en haalbare inbreng is welkom. Ook voor de op stapel staande projecten in Wageningen en Nijmegen. Kom maar met bruikbare, praktische en haalbare ideeën.

   5 likes
   • S0M30N3 schreef:

    Gemeentes/overheid ze liegen altijd net als de politiek die er is neergezet om mensen een “zogenaamde” keuze te maken door te stemmen.

    Ook bij dit zet ik mijn vraagtekens, maar waarom alleen in sommige steden en niet het hele land (ja het is een experiment, moeten eerst uitproberen BS). Ik ben eens en oneens, maar als de verplichtingen net als de uitkering hiervoor wegvallen zou ik zeggen Commmoon! Maja er zit meestal een addertje onder het gras.

    Ik zou zeggen geef iedereen woonachtig in NL een basisinkomen en in de tussentijd kunnen we als mensen (niet overheid) denken hoe we een ander systeem opbouwen zonder te profiteren van natuur of mens. Kheb al talloze voorbeelden gezien hoe het anders kan, er wonen genoeg mensen op deze aarde om goede ideeën op te doen en uit kunnen voeren.

    Voorbeeld van Zeitgeist – Jacque Fresco met zijn Venus Project.
    Voorbeeld van terug naar de ruilhandel.
    Voorbeeld om van grondstoffen te leven.
    Voorbeeld gewoon voor jezelf zorgen door middel eigen voedsel verbouwen, moestuin e.d.

    Documentaire “Thrive” heeft ook een aantal oplossingen aan het eind van de docu.

    Dan zijn er nog vele mensen meer die ook ideeën hebben om dit heel snel op te lossen, maar we weten de elite mensen willen dit niet en willen meer voor hunzelf. Controle, macht, geld, grondstoffen.

    GOD – Gold Oil and Drugs

    0 likes
    • rik schreef:

     Jouw ideeën zijn misschien wel aardig, maar je krijgt ze niet gemanifesteerd! Er is onvoldoende draagvlak voor in de politiek en dat zou er wel zijn als genoeg mensen het belangrijk vinden.

     Dat de gemeente het brengt als een “experiment” dat moet wel, want alleen de UITVOERING van de bijstandswet ligt bij de gemeente. Aanpassingen daarin kunnen alleen als het een “experiment” betreft voor een bepaalde tijd.

     Dus nogmaals: Wat zijn jouw CONCRETE bijdragen om in ieder geval (een deeltje) van het OBI het licht te laten zien dit jaar.

     Geen abstracte praat graag, beeldvorming en visie heb ik ook genoeg.

     1 likes
     • S0M30N3 schreef:

      Srry voor de late reactie…

      Wat ik zelf doe is proberen om mensen bewust te maken van het feit corruptie en de nwo plannen door middel van de dvd die ik heb samen gesteld van bestaande documentaires.

      Hoe meer mensen wakker worden, hoe sneller de verandering gaat plaatsvinden denk ik dan en dat wij (niet als een klein groep) maar een hele grote groep de plannen van de elite stoppen.

      Soms moet ik wel zeggen dat ik er zat van ben en heb ik even adem nodig, omdat mensen je natuurlijk voor gek verklaren. Voor degene die me echt dwars zitten zeg ik alleen maar “onderzoek het voor jezelf” bedoel er is internet (zoveel informatie) en daarbij is het wel gebruikelijk om een open-mind te hebben. Gewoon voor jezelf denken ipv de ingeplante gedachten van de media e.d.

      Vandaar ook de site nog voor extra duidelijkheid.

      https://www.youtube.com/watch?t=97&v=dbudyiQnMPc

      0 likes
     • rik schreef:

      Goed dat je, je in ieder geval inzet! Maar vergeet niet dat mensen “wakker worden als ze dat zelf willen” niet omdat jij het zegt. En volgens jouw idee is “wakker” beter en dat is natuurlijk niet het geval!

      0 likes
 • Sathos schreef:

  Fantastisch nieuws! Het is natuurlijk te hopen dat er geen sabotage-acties komen (zie het Mincome-project in Canada, waar verdere experimenten werden tegengehouden door het valse nieuws dat het aantal echtscheidingen met 50% was toegenomen).
  Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst 🙂

  4 likes
 • reality check schreef:

  Ben beneuwd……..
  In ieder geval goed om eens iets anders te proberen.

  3 likes
 • marcio schreef:

  zonder regels en zonder plichten. anders word het er nog niet beter op maar erger.vergeet dt NIET

  3 likes
 • Mike schreef:

  Gewoon het sociaal minimum afschaffen en het sociaal maximum invoeren. Verder gaan er miljarden weg voor doofpotten, onterechte declaraties, onterechte bonussen noem maar op. Met deze pu

  2 likes
 • MartinH schreef:

  Had het Ministerie van SZW vorig jaar mijn voorstel voor invoering van een Voorwaardelijk Basis Inkomen (VBI) goed bestudeerd en laten narekenen dan hadden we over 5 jaar geen armoede meer in Nederland!

  0 likes
 • Wim schreef:

  En wat krijg je, € 1000.

  0 likes
 • x

  Check Also

  jensen

  Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

  Wat zijn de plannen voor de komende ...

  windmolens

  D66 wil grondeigenaren dwingen windmolens toe te staan. ‘Deze anti-democraten zijn helemaal gek geworden’

  D66 wil grondeigenaren in de polders Rijnenburg ...

  >