Homepagina » Archeologie » Grootste Mayadam ontdekt in Tikal
Grootste Mayadam in Tikal

Grootste Mayadam ontdekt in Tikal

In de stad Tikal in Guatemala hebben wetenschappers de overblijfselen gevonden van de grootste dam die ooit door de Maya’s in Centraal-Amerika is gebouwd.

De precolumbiaanse stad was één van de grootste stedelijke centra van de oude Maya’s. De inwoners van Tikal noemden hun stad Yax Mutal.

De onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Cincinnati in Ohio troffen in de stad ook een waterzuiveringssysteem aan. Beide bouwwerken stammen uit het jaar 700. In dat jaar telde Tikal naar schatting zo’n 70.000 inwoners. In de Maya-laaglanden leefden in totaal vijf miljoen mensen.

Schoon drinkwater

De dam is gemaakt van steen, puin en aarde en was bijna 80 meter lang en 10 meter hoog. Er paste zo’n 75 miljoen liter in het reservoir. Het onderzoek geeft inzicht in de manier waarop de Maya’s hun natuurlijke hulpbronnen aanwendden om een complex, dichtbevolkt centrum meer dan 1500 jaar te laten floreren. De bevindingen zijn verschenen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De dam wordt ook wel ‘een appeltje voor de dorst’ genoemd. Volgens de wetenschappers moesten de Maya’s wel maatregelen nemen om alle inwoners op elk gewenst moment van schoon drinkwater te kunnen voorzien.

Kwartszand

Om het water te zuiveren maakten de oude Maya’s gebruik van kwartszand. Het zand komt van nature niet voor in de omgeving van Tikal. De Maya’s moesten tenminste 30 kilometer reizen om het kwartszand voor hun waterfilters te winnen.

Het water in het reservoir kwam niet alleen uit lokale waterstromen. De wetenschappers vonden ook een ingenieus afwateringssysteem dat vanuit de stad afliep naar het reservoir.

Grootste Mayadam in Tikal
Tikal in Guatemala

Medicinale planten

In perioden van hevige regenval werd water opgeslagen. Die voorraad kon tijdens de droge tijd worden aangesproken. Irrigatie door de Maya’s had directe invloed op de beschikbaarheid van voedsel, stookmateriaal, medicinale planten en daarmee de hoeveelheid mensen die gevoed konden worden en de bevolkingsgroei.

Bron: Uc.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel
Marcel
8 jaren geleden

Oude systemen die op zwaartekracht zijn gebaseerd hebben toekomst want dat is niet afhankelijk van allerlei technologische systemen. Dit is zoals terrassystemen al heel veel eeuwen zijn neer gezet. Dit systeem is ook heel goed te gebruiken in mijnbouwterreinen waar allerlei delfstoffen zijn gewonnen en nu niet meer “noodzakelijk” zijn. Er zijn nogal wat mogelijkheden om tijdelijk beschadigde terreinen op deze manier voor mens, dier en natuur weer op te waarderen. Die sloop door mensen is slechts tijdelijk. Creativiteit is de oplossing !

Marcel
Marcel
8 jaren geleden

Ik blijf u vermoeien met de toekomst van deze aarde.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Groen-Goud.html

Effe goed gebruiken van de zwaartekracht en snuggere zoveel mogelijk biodiverse beplantingen. Ook goed voor je kinderen en de beessies en je vreten. Maakt de boel heel errug gezellig hier op aarde. Men heeft bijvoorbeeld er 5000 jaar over gedaan om op dat lossplateau de boel te slopen. Het leuke is dat men er in kan slagen om dat lossgebied weer om in 50 om te vormen tot een gebied vol biodiversiteit vol overvloed voor mens, dier en plant. Ter lering en beschouwing.

Wilson
Wilson
8 jaren geleden

Allemaal héél interressant natuurlijk, maar de geneeskunde van de Heilige Hildegard von Bingen is veel praktischer. Zij had zelfs een medicijn tegen geslachtsziekten, zoals AIDS. Het luidt: spelt. Geef een aids-patiënt speltpap, later gevolgd door speltbrood en hij/zij zal genezen.

wouter
wouter
8 jaren geleden

ik was in 2010 in Tikal en daar heeft mijn gids mij hetzelfde verteld over dit waterreservoir dus een nieuwe ontdekking zou ik het niet noemen. wel

Go with the Flow
Go with the Flow
8 jaren geleden

Wat mooi al deze ontdekkingen!! we kunnen nog zoveel ontdekken op moeder aarde waar we van kunnen leren.
En ja !! @MarceL Creativiteit is de oplossing !” , en dan te bedenken dat er mensen zijn die met de gedachten rond lopen, ergens op een stukje moeder aarde waar het even niet goed gaat, een kernbom of strontbom willen neergooien. hoop gauw dat ze tot andere gedachten komen.

Sipco
Sipco
8 jaren geleden

[quote name=”wouter”]ik was in 2010 in Tikal en daar heeft mijn gids mij hetzelfde verteld over dit waterreservoir dus een nieuwe ontdekking zou ik het niet noemen. wel[/quote]
Ben jij één van de 0,0000001 promille die tot de gelukkigen behoort, en spreek je dus voor jezelf!!Je bent niet alleen op de wereld hoor!!!

Vonzie
Vonzie
8 jaren geleden

[quote name=”Wilson”]Allemaal héél interressant natuurlijk, maar de geneeskunde van de Heilige Hildegard von Bingen is veel praktischer. Zij had zelfs een medicijn tegen geslachtsziekten, zoals AIDS. Het luidt: spelt. Geef een aids-patiënt speltpap, later gevolgd door speltbrood en hij/zij zal genezen.[/quote]

Een zeer gevaarlijke uitspraak die je doet die niet gebaseerd is op enige wijsheid/waarheid. Als dat zo zou zijn dan zou AIDS niet (meer) bestaan. Bovendien is het HIV (het aidsvirus) pas ontstaan tussen 1884 en 1924.

OC
OC
8 jaren geleden

[quote name=”Vonzie”][quote name=”Wilson”]Allemaal héél interressant natuurlijk, maar de geneeskunde van de Heilige Hildegard von Bingen is veel praktischer. Zij had zelfs een medicijn tegen geslachtsziekten, zoals AIDS. Het luidt: spelt. Geef een aids-patiënt speltpap, later gevolgd door speltbrood en hij/zij zal genezen.[/quote]

Een zeer gevaarlijke uitspraak die je doet die niet gebaseerd is op enige wijsheid/waarheid. Als dat zo zou zijn dan zou AIDS niet (meer) bestaan. Bovendien is het HIV (het aidsvirus) pas ontstaan tussen 1884 en 1924.[/quote]

Het verband tussen de dam en HIV/AIDS of Heilige Hildegard ontgaat me, toch wil ik bij deze wel verwijzen naar een zeer interessante documentaire over HIV/AIDS: “House of numbers”, oa te zien op utube.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

burgemeester

CDA-burgemeester: verplicht vaccineren is al mogelijk

Burgemeester Cor Lamers (CDA) van Schiedam beweert ...

rellen

Politici schuiven rellen in de schoenen van FVD en PVV: ‘Lager dan laag’

Demissionair premier Rutte veroordeelt de onrust en ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x