Homepagina » Universum » Planeet X: een verborgen wereld ver voorbij Neptunus
Planeet X: een verborgen wereld ver voorbij Neptunus

Planeet X: een verborgen wereld ver voorbij Neptunus

Science News Magazine komt deze maand met een special over Planeet X. Wetenschappers weten weinig over het deel van het zonnestelsel voorbij de planeet Neptunus. Nieuwe ontdekkingen wijzen op het bestaan van een nog onontdekte planeet in ons zonnestelsel.

In maart dit jaar kondigden astronomen Chad Trujillo en Scott Sheppard de ontdekking van een dwergplaneet buiten de Kuipergordel aan. De dwergplaneet, met de naam 2012 VP113, is 450 kilometer in doorsnee en lijkt in niets op de andere planeten in ons zonnestelsel. De omloopbaan van de planeet komt overeen met die van Sedna, een dwergplaneet die in 2003 is ontdekt.

Trujillo en Sheppard merkten daarnaast op dat op 150 astronomische eenheden (150 keer de afstand van de aarde tot de zon) 10 andere objecten staan die samen met Sedna en 2012 VP113 een groep vormen. Al deze objecten bereiken hun perhelium (kortste afstand tot de zon) op vrijwel hetzelfde moment.

Sedna en 2012 VP113 kunnen niet worden beïnvloed door Neptunus of de Oortwolk, wat heeft geleid tot speculatie over een onontdekte planeet, die Planeet X is genoemd. Trujillo en Sheppard schatten dat Planeet X twee tot 15 keer zo groot is als de aarde en op ongeveer 250 astronomische eenheden van de zon staat.

Natuurkundigen Carlos en Raúl de la Fuente Marcos van de Complutense-universiteit in Madrid stellen dat er zelfs twee planeten nodig zijn om de waargenomen fenomenen te kunnen verklaren.

Natuurkundige Lorenzo Iorio van het Italiaanse ministerie van Onderwijs heeft gezegd dat planeet X op zijn minst twee keer zo ver van de zon moet staan dan oorspronkelijk is voorspeld. Volgens hem moet een planeet die twee keer zo groot is als de aarde op minimaal 500 AE staan.

Andere wetenschappers reageren sceptisch. “Het is geen gek idee,” zei planeetwetenschapper David Jewitt van de Universiteit van Californië in Los Angeles. “Maar ik denk dat het bewijs vrij dun is.” Megan Schwamb van de Academia Sinica in Taipei zegt dat een passerende ster de omloopbaan van Sedna en 2012 VP113 mogelijk heeft verstoord.

Waar kwam planeet X vandaan?

Planeetwetenschapper Renu Malhotra van de Universiteit van Arizona heeft berekend dat de planeet ouder kan zijn dan het zonnestelsel zelf. Volgens Malhotra moet het hemellichaam ergens anders vandaan zijn gekomen. Uranus of Neptunus kunnen de planeet voorbij de Kuipergordel hebben geslingerd.

Rodney Gomes van de Nationale Sterrenwacht in Rio de Janeiro vermoedt dat Planeet X in feite een exoplaneet is. De meeste broertjes en zusjes van de zon hebben hun eigen planeten en het is mogelijk dat deze sterren planeten van elkaar stelen door middel van de aantrekkingskracht.

[ScienceNews]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

45 reacties

 1. Vreemd hoor, met mijn jaren lange ervaring als hobby astronoom heb ik, nog mijn collega’s, ook maar een spoor van Niburu op mogen vangen.
  En dat terwijl onze apparatuur krachtig genoeg daar voor is. 250mm Newtonian met GPS en Foto mount.
  Volgens mij zit die planeet tussen jullie oren…..

  24 likes
  • Misschien had je gewoon met je blote oog moeten kijken.
   Dan had je twee zonnen aan de horizon kunnen zien, net als ik.

   8 likes
   • Kun je je de zonsverduistering uit 1999 nog herinneren? Toen geleerd, dat als je door een CD kijkt (niet door het gaatje!!) richting de zon, je de verduistering kunt zien, zonder dat het pijn doet aan je ogen.
    Nou, ik zit dus al MAANDEN best vaak bij zonsopgang en -ondergang (en ook tussendoor hoor!) te kijken door een CD naar de zon, maar ik zie ALLEEN maar de zon, en niks anders!

    17 likes
    • @Emka Je kunt hem nou ook niet meer zien.
     Ongeveer anderhalf jaar geleden, kon dat wel.
     Heb hem hier, meerdere malen gezien, bij zonsondergang.
     Ik woon in een appartement, op 4 hoog en ook nog eens op het westen, dus kon het goed volgen.
     Op dit moment volg ik de ondergang van de zon. Die gaat steeds zuidelijker onder.
     Kan hem nauwelijks meer zien vanuit mijn raam. Schat dat de aarde in anderhalf jaar, ongeveer 30% gedraaid is.

     7 likes
     • weet je zeker dat de aarde alleen 30% is “verdraaid”. volgens mij is er bij jou ook iets niet helemaal meer in lijn. geloof je nu zelf dat, met de huidige technieken, jij een planeet ziet die verder niemand anders heeft waargenomen. ik bedoel ECHT waargenomen en niet een hersenspinsel, ontstaan door welk gebruik van verwarrende middelen…………….. kom op zeg. zou er maar niet te veel in de openbaarheid treden met dat soort uitspraken.

      23 likes
     • Ellen, de richting waar de Zon ondergaat verandert met de seizoenen. Alleen op 21 maart en 23 september gaat de Zon precies in het westen onder. Op 21 december gaat de zon in het zuidwesten onder, op 21 juni in het noordwesten. De zon staat op dit moment precies waar die ieder jaar eind november staat. Er is niks veranderd.

      17 likes
     • ik hoop dat je met die tweede zon niet de zoveelste opname van een interne reflectie bedoelt zoals hier overtuigend wordt gedemonstreerd: https://www.youtube.com/watch?v=6ZWRyN2WO9c
      Denk je nu werkelijk dat als er zo makkelijk een nieuw hemelobject te zien was geweest, dat de sterrenkundige wereld — zowel de professionals als de miljoenen amateurs wereldwijd — niet op zijn kop zou hebben gestaan?

      16 likes
     • @Ronny Ik begrijp niet, dat jouw bericht goedgekeurd is, want hij is hoogst beledigend.
      Maar goed……..
      Ik weet niet welke planeet jij bedoelt, maar ik bedoel Niburu, Nibiru, Planet X, of hoe je hem ook wilt noemen.
      Een kleine ‘zon’ naast onze zon.
      Kijk maar eens op Internet, want er zijn genoeg foto’s van genomen.
      En de aarde is echt gedraaid. Ik ben niet aan de medicijnen, gebruik geen drugs of andere stimulerende middelen, ben heel goed bij mijn verstand, maar ik kijk gewoon af en toe naar de lucht. Iets wat de meeste mensen niet meer doen tegenwoordig, geloof ik.
      Jij blijkbaar ook niet, want anders zou het je opgevallen zijn.
      Zoek ook maar eens bij Pole Shift, als je mij niet gelooft.

      14 likes
   • EllenB,

    Er is serieus wat mis met je. Planeet X is een hoax geweest vanwege een kleitablet. Pas nog bij sterrenwacht Rijswijk geweest en toevallig kwam die dag de wereldberoemde amateurfotograaf Damian Peach. Uiteraard weet jij het beter dan deze man.

    13 likes
    • @EllenB,

     Je moet niet vergeten dat hoger geplaatste figuren worden hoger geplaatst door de Vrijmetselarij en die hebben ook plichten en spelen hun rol in het geheel. Nibiru is er wel en hij is binnenkort heel goed zichtbaar met het blote oog.

     2 likes
   • Ik zag ooit een goochelaar die zijn mooie assistente doorzaagde, omdat ik het met eigen ogen heb gezien moet zij wel echt doormidden zijn gezaagd…want ik zag het tenslotte voor m’n neus gebeuren.

    18 likes
   • Koekoek…..

    0 likes
  • Dan zijn de spullen die je gebruikt vast wel door de illuminatie of de AIVD verstrekt!! 😉
   Ik was alweer aan’t wachten op de volgende aankondiging over planeet X, aangezien er de laatste maanden geen meer is geweest. Die planeet zou toch al in 1999, 2003, 2012, 2013 en ook dit jaar weer verschijnen en de wereld op z’n kop zetten. Tenminste, dat is door channelingen waargenomen, dus het MOET wel kloppen.
   Ik ga nu weer even verder met mijn hoofd op mijn bureau te bonken……

   22 likes
 2. Een mooi antwoord gevraagd op de volgende zaken ( zonder dat beledigende toontje graag)
  1. Waarom worden wij opgezadeld met n opwarming van de aarde ,terwijl dat aangetoond leugens en bedrog is?
  2. Waarom zou deze planeet niet gekanteld kunnen zijn, vanwege alle veranderingen in klimaat ed. en niet alleen van de Polar Shift 9 hetgeen eigenlijk niet klopt wat het zijn de magnetische polen die aan het veranderen zijn.) Zie de veranderende straal stromen de polar vortex en de stromingen in de oceanen.
  3. Waarom moeten wij – die willen weten- door n klein groepje mensen in het ongewisse gelaten worden, terwijl er veel meer info is ? Is dat reeel – vanwege paniek- of is dat machtsmisbruik ?
  4. Waarom mogen wij de waarheid niet horen omtrent event. buitenaards leven ? Wat is daar zo bedreigend aan?

  Deze vragen heeft tot nu toe nog niemand adequaat kunnen beantwoorden.
  En ja, ik ben het er mee eens dat de zon een andere invalshoek heeft. Trouwens diverse bevolkings groepen o.a. de eskimo’s zeggen hetzelfde. Waarom zou je de Eskimo’s in twijfel moeten trekken, dat is een natuurvolk pur sang ? Hebben die het dan ook verkeerd gezien ? Met zn allen ?
  Kijk; zoveel mensen , zoveel meningen, maar je ,mag gewoon je boerenverstand gebruiken en je intuïtie om dan tot de volgende reactie te komen ; ergens klopt er iets niet, ik kan mijn vinger er niet op leggen, maar toch klopt het niet. Net als in de tijd van columbus, wat je niet kent, dat zie (bevat) je niet.
  Zou dat hier ook opgaan?

  5 likes
  • 1. De Aarde is de afgelopen 40 jaar 0.65 °C opgewarmd. Alles wijst er op dat dat door de stijgende concentratie CO2 komt (van 325 tot 400 ppm). Alle pogingen om de klimaatwetenschappers in diskrediet te brengen blijken nergens op gebaseerd en komen duidelijk uit de koker van de grootkapitalistische fossiele brandstoffen-multinationals.
   2. Wazige vraag. Bedoel je nu dat de magnetische polen aan het omklappen zijn, of dat de aardas aan het kantelen is of dat de aardkorst als één geheel verschuift? Ik constateer dat je wel ziet dat het klimaat aan het veranderen is. Dat komt door bovengenoemde opwarming.
   3 en 4 zijn geen te beantwoorden vragen, maar veronderstellingen van jou, en eigenlijk een innerlijke tegenspraak Want als er niets wordt achtergehouden slaat de vraag nergens op, en als je kennis hebt van informatie die zou zijn achtergehouden, dan ben je helemaal niet in het ongewisse gelaten, want dan weet je er al van.

   Of de zon een andere invalshoek heeft is niet iets waar je het wel of niet mee eens kunt zijn (“laten we er over stemmen”), je kunt het heel eenvoudig controleren. Meet met een kompas of met GPS op een dag de richting waarin de zon staat. Meet of schat de hoogte. Zoek vervolgens in de sterrengids, of op het internet, of het allerbeste: in een planetariumprogramma zoals Stellarium (gratis te downloaden, zeer informtief! ook voor het vinden van planeten aan de hemel) waar de zon op die dag vanuit Nederland zou moeten staan en trek met mij de conclusie dat de Zon precies staat waar die zou moeten staan. Wat op het internet wordt beweerd over wat “Eskimo’s” (zij noemen zichzelf Inuit) hierover zouden hebben beweerd is dan verder niet meer zo relevant.

   8 likes
   • Toch nog even over puntje 2: Magnetische polen kunnen “omklappen”. Dat omklappen gebeurde in het verleden overigens niet in een paar jaar maar daar gaat toch al gauw duizend jaar overheen. Dat heeft in elk geval niets met een veranderende richting van de zon of met klimaat te maken. De draaiingsas van de Aarde kantelt niet zo maar. De draaiende Aardbol kun je beschouwen als een reusachtige gyroscoop. Een gyroscoop “verzet” zich tegen een verandering van de richting van de as (demo: https://www.youtube.com/watch?v=cquvA_IpEsA) dus daar is een krachtmoment voor nodig. Andere hemellichamen oefenen wel een krachtmoment op de Aarde uit, doordat de Aarde een beetje afgeplat is. Hierdoor beschrijft de Aardas in pakweg 26.000 jaar een soort kegel (precessie). Ondertussen wiebelt de richting een beetje tussen de 21° en de 24°. Dat proces neemt ca 41.000 jaar in beslag.

    5 likes
  • Heb ik een vraag aan JOU: waarom stel jij idiote vragen?

   8 likes
  • huisheks ze hebben er alles aan gedaan om ons in de verwarring te brengen en te houden, al miljoenen jaren. All you need to do is give it your divine Love

   1 likes
 3. Ach en wee, er wordt hier meer op de personen geschreven dan commentaar op opmerkingen.
  Tot nu toe kijken amateur astronomen niet verder dan hun blikveld groot is en wat zij niet zien bestaat niet. Hoe groot is het Heel-Al boven ons en wij allen hebben geen Marty Feldman ogen om links en rechts gelijk te kijken. Dus ons blikveld is beperkt en vooral ons brein is beperkt want wij denken nog steeds in 2 en 3D modellen.
  Vliegtuigen, straatverlichting en fabrieken / kassen en vul maar in vertroebelen ons zicht bij avond.
  Er is pas mooi zicht als je je in een woestijn of ergens op steppe bevindt zonder welke form van ruis dan ook en zie miljarden stipjes aan de lucht en miljarden stelsels toveren zich te voorschijn.
  Verdwaalde meteorieten, voorbij snellende satellieten en andere fenomenen openbaren zich voor je ogen, kan geen kijker tegenop is slechts beperkt zo’n telescoop, tunnelvisie.
  Zo smal als welke telescoop dan ook zo klein is ons denken dat wij ons nog steeds de uitverkorene in het Heel-Al noemen.
  Kijk met je hart en voel met je hersenen en bedenk dat wij slechts microscopisch klein zijn in vergelijk met het grote Heel-Al buiten ons gezichtsveld.
  En eens zal de waarheid aan het licht komen als wij ons verder ontwikkelen en meer in contact komen met de rest vanuit het oneindige, althans voor onze huidige begrippen.
  En…………….laat een ieder in zijn / haar waarde ook al ben je het er niet mee eens.
  Mocht je dan toch ageren doe dat dan onderbouwd met foto’s, artikelen, enz. maar roep niet zomaar iets negatiefs.

  ORDO AB CHAO

  19 likes
 4. Dit soort berichten zijn belangrijk aangezien er een oorzaak moet zijn voor de vele afwijkingen op bepaalde planeten en de Aarde.
  Het afwijkende klimaat patroon, vulkaanerupties, aardbevingen, vuurballen, sinkholes etc wordt door iets veroorzaakt en het lijkt mij verstandig om uit te vinden wat het veroorzaakt.

  6 likes
  • Voor het afwijkende klimaat is een uitstekende verklaring: meer CO2 stopt meer energie in het klimaatsysteem. Er zijn niet meer vulkaanerupties dan gemiddeld: ca 60 +/- 20 per jaar (controleer het zelf op http://www.volcano.si.edu/reports_weekly.cfm) . Zelfde geldt voor aardbevingen (http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/). Dat er (in de VS) het laatste jaar meer vuurbollen worden gerapporteerd is niet verwonderlijk, aangezien oktober vorig jaar een All Sky Fireball Network in gang is gezet. De werkgroep meteoren in Nederland meldt geen toename van het aantal vuurbollen hier. De statistieken spreken je tegen. Ben benieuwd naar die bepaalde planeten en wat daar aan de hand zou zijn.

   11 likes
 5. En waarom hebben we dan geen duidelijke foto’s van deze planeet x?? Wat een fantasie verhalen weer.. Er wordt hier wat genotsmiddelen ingenomen zeg …

  13 likes
  • Als je even de moeite had genomen, had je talloze foto’s kunnen vinden van deze planeet.
   Maar ik heb het werk even voor je gedaan, dan kun je in alle rust, beoordelen, of al deze mensen ‘genotsmiddelen’ hebben gebruikt.

   4 likes
 6. Het artikel in Science news is een beetje slordig met de term dwergplaneet. Toen in 2006 de wildgroei in nieuw-ontdekte pluto-achtige objecten de IAU er toe bracht om een aparte categorie van dwergplaneten te bedenken, luidde de definitie: een object dat niet alleen in zijn baan om de zon draait (maar samen met anderen in een “gordel”) maar wel groot genoeg om onder invloed van zijn eigen zwaartekracht een bolvorm aan te nemen. Voor dat laatste kun je berekenen dat de diameter in de orde van grootte van 900 km moet zijn (afhankelijk van de dichtheid). Om die reden is Ceres in de planetoïdengordel met ca 950 km wél een dwergplaneet maar de op één na grootste — Vesta met 400 km — niet. Sedna (geschatte diameter iets onder de 1000 km mag daarom wel een dwergplaneet worden genoemd, maar 2012 VP113 met 450 km niet. Die valt in de categorie “minor planets”, in het Nederlands planetoïden.

  10 likes
 7. planeet x,niburu…
  tis gewoon saturnus dus….

  0 likes
  • Je bedoelt zeker die grap van die “astronoom” (die anoniem wilde blijven…:-)) die een planeet “achter” Saturnus had gefotografeerd (ook nog op een moment dat Saturnus niet eens waarneembaar was vanaf de Aarde). Wie daar in trapt moet eerst een basiscursus Sterrenkunde volgen en dan kan ie vrolijk met ons meelachen.

   5 likes
 8. Het zal wel aan mij liggen maar wat kun je er mee??

  4 likes
 9. Gel*l….het is gewoon een grote porseleinen theepot.

  1 likes
  • alfred e, ik vind jouw opmerking de allerbeste! Niburu valt niet te verklaren, niet te detecteren, niet te voorspellen. Volgens mij huist daar de oppergod van de chaos die zijn planeten zo nu en dan bezoekt en dan die planeet weer herstelt naar zijn goedkeuring. The watchers, the keepers, deze god volgens de gnostische geschriften, is lang geleden aangesteld om op de aarde te passen en deze watcher riep zichzelf uit als enige god. Let op dat ik geen hoofdletter gebruik.

   0 likes
 10. Toen ik als kleine jongen tegen de Juffrouw zei: Volgens mij bent U een jokkebrok, werd mij dit door haar niet in dank afgenomen. Thans heb ik nog steeds de neiging om vraagtekens te stellen bij beweringen die men doet als ” Meester ” of ” Wetenschapper “. Zelf na-denken is mijn devies. Ondertussen ben ik van mening dat de Mensen rare wezens zijn en dat er dan ook hele rare dingen op en rond Moeder Aarde gebeuren uit naam van de ” Mens “. Als de Natuur Wezens hun bek gaan open trekken, konden de Mensen wel eens te horen krijgen: Jullie Mensen horen niet thuis op Onze Aarde, jullie verzieken de boel.

  1 likes
  • Lieve witte pij, wij mensen horen inderdaad niet thuis op de aarde, wij komen uit Het koningrrijk gestuurd om deze aarde Liefde te geven. Maar dat zijn we vergeten. Niet erg, once you will remember

   0 likes
 11. Volgens sommige moet je planeet x zien als Saturnus en zijn/haar bijmanen. Saturnus invloed zal de veranderingen meebrengen die in de religies/oudheid beschreven staan.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wetenschappers bevestigen ontdekking van mysterieuze grens in de ruimte. Wat je moet weten

Wetenschappers bevestigen ontdekking van mysterieuze grens in de ruimte. Wat je moet weten

Ruimtesonde Voyager 2 heeft een nieuwe mijlpaal ...

Mysterieus object uit interstellaire ruimte nadert ons zonnestelsel, en wetenschappers hebben geen idee wat het is

Mysterieus object uit interstellaire ruimte nadert ons zonnestelsel, en wetenschappers hebben geen idee wat het is

Er komt een mysterieus object uit de ...