Universum

Planeet X: een verborgen wereld ver voorbij Neptunus

Help door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Science News Magazine komt deze maand met een special over Planeet X. Wetenschappers weten weinig over het deel van het zonnestelsel voorbij de planeet Neptunus. Nieuwe ontdekkingen wijzen op het bestaan van een nog onontdekte planeet in ons zonnestelsel.

In maart dit jaar kondigden astronomen Chad Trujillo en Scott Sheppard de ontdekking van een dwergplaneet buiten de Kuipergordel aan. De dwergplaneet, met de naam 2012 VP113, is 450 kilometer in doorsnee en lijkt in niets op de andere planeten in ons zonnestelsel. De omloopbaan van de planeet komt overeen met die van Sedna, een dwergplaneet die in 2003 is ontdekt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Trujillo en Sheppard merkten daarnaast op dat op 150 astronomische eenheden (150 keer de afstand van de aarde tot de zon) 10 andere objecten staan die samen met Sedna en 2012 VP113 een groep vormen. Al deze objecten bereiken hun perhelium (kortste afstand tot de zon) op vrijwel hetzelfde moment.

Sedna en 2012 VP113 kunnen niet worden beïnvloed door Neptunus of de Oortwolk, wat heeft geleid tot speculatie over een onontdekte planeet, die Planeet X is genoemd. Trujillo en Sheppard schatten dat Planeet X twee tot 15 keer zo groot is als de aarde en op ongeveer 250 astronomische eenheden van de zon staat.

Natuurkundigen Carlos en Raúl de la Fuente Marcos van de Complutense-universiteit in Madrid stellen dat er zelfs twee planeten nodig zijn om de waargenomen fenomenen te kunnen verklaren.

Natuurkundige Lorenzo Iorio van het Italiaanse ministerie van Onderwijs heeft gezegd dat planeet X op zijn minst twee keer zo ver van de zon moet staan dan oorspronkelijk is voorspeld. Volgens hem moet een planeet die twee keer zo groot is als de aarde op minimaal 500 AE staan.

Andere wetenschappers reageren sceptisch. “Het is geen gek idee,” zei planeetwetenschapper David Jewitt van de Universiteit van Californië in Los Angeles. “Maar ik denk dat het bewijs vrij dun is.” Megan Schwamb van de Academia Sinica in Taipei zegt dat een passerende ster de omloopbaan van Sedna en 2012 VP113 mogelijk heeft verstoord.

Waar kwam planeet X vandaan?

Planeetwetenschapper Renu Malhotra van de Universiteit van Arizona heeft berekend dat de planeet ouder kan zijn dan het zonnestelsel zelf. Volgens Malhotra moet het hemellichaam ergens anders vandaan zijn gekomen. Uranus of Neptunus kunnen de planeet voorbij de Kuipergordel hebben geslingerd.

Rodney Gomes van de Nationale Sterrenwacht in Rio de Janeiro vermoedt dat Planeet X in feite een exoplaneet is. De meeste broertjes en zusjes van de zon hebben hun eigen planeten en het is mogelijk dat deze sterren planeten van elkaar stelen door middel van de aantrekkingskracht.

[ScienceNews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
marcel
marcel
9 jaren geleden

Het zal wel aan mij liggen maar wat kun je er mee??

Hendrik
Hendrik
9 jaren geleden

Vreemd hoor, met mijn jaren lange ervaring als hobby astronoom heb ik, nog mijn collega’s, ook maar een spoor van Niburu op mogen vangen.
En dat terwijl onze apparatuur krachtig genoeg daar voor is. 250mm Newtonian met GPS en Foto mount.
Volgens mij zit die planeet tussen jullie oren…..

Alfred E. Neuman
Alfred E. Neuman
9 jaren geleden

Gel*l….het is gewoon een grote porseleinen theepot.

tom
tom
9 jaren geleden

Dit soort berichten zijn belangrijk aangezien er een oorzaak moet zijn voor de vele afwijkingen op bepaalde planeten en de Aarde.
Het afwijkende klimaat patroon, vulkaanerupties, aardbevingen, vuurballen, sinkholes etc wordt door iets veroorzaakt en het lijkt mij verstandig om uit te vinden wat het veroorzaakt.

Back to top button
45
0
We lezen graag je reactie!x