Het Complot

De Telegraaf waarschuwt: complotdenken is heel gevaarlijk!

Help door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!

De Telegraaf maakt het wel heel bont: bizarre complotten verspreiden en tegelijkertijd aanhangers van complottheorieën de maat nemen.

Als er in de media iets gezegd moet worden over complotten, dan trekken ze vrijwel altijd Jan-Willem van Prooijen of Jelle van Buuren voor de camera. Dit keer was Van Prooijen weer aan de beurt. Er moest namelijk weer een boek gepromoot worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het resultaat was een infantiel item van ruim 11 minuten waaruit blijkt dat media noch ‘experts’ kaas hebben gegeten van dit onderwerp, dat inmiddels miljoenen Nederlanders bezighoudt.

Van Prooijen zei dat sommige mensen zo heilig geloven in bepaalde complottheorieën dat het haast een soort religie wordt. Ze zitten volgens hem vast in bepaalde overtuigingen.

Kary Mullis

Presentator Wilson Boldewijn zei dat sommige mensen op een bepaald terrein ogenschijnlijk heel intelligent zijn, maar dat op een ander terrein helemaal niet hebben. Lees: dom zijn.

Hij doelde hiermee op Kary Mullis, die volgens Van Prooijen ‘ook in allemaal complottheorieën geloofde, zoals dat hiv en aids niks met elkaar te maken hadden, dat daar een schimmig complot van de farmaceutische industrie achter zat’.

Mensen die beweerden dat Mullis, de uitvinder van de PCR-technologie, heeft gezegd dat de test niet geschikt is om de aanwezigheid van een virus te detecteren, werden aangevallen en ‘gefactcheckt’ door de media, die schreven dat zijn uitspraken uit de context waren gehaald.

Mullis zei over aids: “Je kunt PCR niet verkeerd gebruiken. Het gaat om de resultaten, de interpretatie ervan. Als je het goed doet, kun je met PCR vrijwel alles bij iedereen aantreffen. PCR vertelt je niet of je ziek bent.”

Hij zei dat de PCR-test niet moet worden gebruikt om het hiv-virus op te sporen. De PCR-test is geen zwangerschapstest, die snel een duidelijke uitslag geeft.

Van Prooijen over Mullis: “Wat ik vermoed is dat iemand die op zich heel briljant kan zijn in één vakgebied, zijn intellectuele bescheidenheid kan kwijtraken over thema’s waar hij niet per se heel veel verstand van heeft. Iemand kan dan te zelfverzekerd worden, ook op gebieden waar ze niet per se heel veel expertise in hebben.” Over projectie gesproken.

Prince

Volgens Van Prooijen zijn ook de artsen die tijdens de coronapandemie vraagtekens zetten bij de vaccins complotdenkers.

Boldewijn noemde Prince, die waarschuwde voor chemtrails en 9/11 voorspelde, een complotdenker. Ook hier zit zoveel meer achter, maar dan moet je onderzoek doen.

Nadat de legendarische muzikant op 23 december 1998 een optreden gaf in de Jaarbeurs besloot hij om later die nacht een extra optreden te geven in Utrecht. Prince trad op van 02.15 uur tot 04.30 uur. Tijdens de grote finale begon The Artist spontaan te rappen, schrijft de Utrechtse journalist en schrijver Rob van Scheers in zijn boek De kleine parade.

“Nu gebeurt dat wel vaker in zijn muziek, maar ditmaal had hij wel een heel merkwaardig tekstje,” zegt hij. “Het ging over Bin Laden, want The Artist herhaalde keer op keer: ‘Get ready 2 bomb – Osama bin Laden’. En nog cryptischer: ‘America watch out in 2001’. Hoe kon The Artist weten wat wij pas op 9/11 leerden? En belangrijker nog: waarom luisterde de FBI niet mee?”

Van Scheers benadrukt dat er van Al Qaida als begrip nog geen sprake was in die tijd, laat staan dat Bin Laden bekend was bij de mensen. “Waren we hier getuige van bovennatuurlijke gaven? Vast staat dat The Artist de tekenen destijds verdomd goed heeft gelezen. En dat allemaal bij ons in Utrecht.”

Prince waarschuwde ook voor chemtrails. In het nummer Dreamer, dat op het album Lotusflower uit 2009 kan worden gevonden, zingt hij erover.

Hij vergeleek de moderne wereld met een plantage. De massa die erop leeft wordt volgens hem besproeid met chemtrails. Hij zingt: “A truthful explanation, you know what. I got another conspiracy, […] this theory’s getting deep. Think they’re spraying chemicals over the city. While we sleep.”

Eric Clapton

Boldewijn noemde zelfs Eric Clapton een complotdenker. Het enige wat de gitarist deed, was aan de bel trekken nadat hij was beschadigd door de coronavaccins. Hij haalde in februari 2021 het AstraZeneca-vaccin. Vrijwel meteen kreeg hij last van heftige bijwerkingen die 10 dagen aanhielden.

“De gevolgen waren rampzalig. Mijn handen en voeten waren ijskoud, gevoelloos of gloeiden en ik kon ze twee weken nauwelijks gebruiken. Ik was bang dat ik nooit meer zou spelen. Ik lijd aan perifere neuropathie en had nooit in de buurt van de naald moeten komen. Maar volgens de propaganda was het vaccin veilig voor iedereen,” klaagde Clapton.

Gevaarlijk

“Eigenlijk is complotdenken in potentie heel gevaarlijk,” beweerde Boldewijn. “Het kan een hele hardnekkige mythe worden.”

“Het kan gevaarlijk zijn,” beaamde Van Prooijen. “Het stuurt gedrag. Dus als mensen denken dat er een kwaadaardige elite is die gevaarlijk is, kunnen ze zich als een soort verzetsstrijders gaan gedragen.”

De volgende opmerking was tekenend voor het hemeltergende niveau dat werd tentoongespreid. Boldewijn zei namelijk dat er volgens sommige mensen tribunalen komen. “Dus mensen die vaccins hebben bedacht of coronamaatregelen hebben afgekondigd, komen uiteindelijk voor een rechtbank. Maar die hele rechtbank bestaat niet.”

Dat is hetzelfde als tijdens de Tweede Wereldoorlog zeggen dat er volgens sommige mensen tribunalen komen en dat nazi’s die experimenten hebben gedaan en Joden hebben vergast uiteindelijk voor een rechtbank komen, maar dat die hele rechtbank niet bestaat.

Gelukkig heeft Van Prooijen een sluitende verklaring voor complotdenken: het is ‘vaak een vorm van coping met negatieve emoties, met crisissituaties en met zorgen over de samenleving, zorgen over de toekomst, zorgen over dat de maatschappij naar jouw smaak te snel verandert’.

“Een complottheorie is een soort simplificering van de werkelijkheid waarin je negatieve gebeurtenissen kunt verklaren door andere groepen mensen daarvan de schuld te geven,” voegde hij toe.

Gaat u maar rustig slapen.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 125 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

142 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
William
William
2 maanden geleden

Twee imbicielen, waarschijnlijk goed betaald om onzin uit te kramen… jammer voor hun dat er maar weinig mensen nog in hun praatjes geloven… want elke keer blijkt de zogenaamde conspiracy waarheid te zijn…

Anton
Anton
2 maanden geleden

jan-willem van prooijen en jelle van buuren, weten van toeten nog blazen.

Net als het soort ‘van’ adel a la maxima.

Buik vol van dit soort.

Ze kunnen het niveau van Mullis nooit bereiken. Zijn daarvoor te achterbaks achterlijk.

Gammaflitser
Gammaflitser
2 maanden geleden

Chemtrails een Complottheorie. Terwijl iedereen kan zien wat er boven je hoofd gebeurt. Sluierbewolking uit een Vliegtuig…

Annette
Annette
2 maanden geleden

Ik heb hier maar één woord voor: “HEMELSCHREIEND!”

Eén ding is voor mij zo klaar als een klontje. De Telegraaf is weer helemaal terug van weggeweest.

En dan kijk ik specifiek naar dezelfde Telegraaf zo’n 85 jaar geleden.
Toen heulden de bezitters van deze krant ook met de vijand. De bezetter.

Het is niet voor niets, dat ná de Tweede Wereldoorlog deze krant verboden werd.
Ik heb even geen idee, voor hoe lang dat geweest is.
Beter was geweest, dat die krant helemaal nooit meer het daglicht had gezien.

In ieder geval is het overduidelijk, dat er synchroon de aanval wordt ingezet op IEDEREEN, die het ook maar bestaat om kritiek op de overheid, de msm en de medische instituties te hebben.

Ik zie het niet anders dan een soort van paniekvoetbal.
De geest is uit de fles. Er worden iedere dag méér mensen wakker en dat is, uiteraard, in de ogen van onze vijand, niet de bedoeling.

Wat ik OOK absoluut zeker weet, is, dat, als je ogen eenmaal open zijn, ze daarna niet meer dicht gaan.
Voor mij was dat moment minimaal 10 jaar geleden. Kan ook nog langer zijn.

Vanaf dat moment ben ik alles door een andere bril gaan beschouwen.

Wat ik mij trouwens ECHT afvraag is, ZIJN er werkelijk nog steeds abonnees op dat vod?

Toch zijn er nog een paar columnisten, die wel de moeite waard zijn. Dan denk ik aan Leon de Winter en Nausica (weet even haar achternaam niet).
Zij kunnen werkelijk nog goede journalistiek bedrijven. Zij behoren tot een uitstervend ras.

Nu zullen jullie je afvragen, als ik NOOIT de Telegraaf lees, HOE ik dat dan weet?

Regelmatig worden er in de diverse kanalen van Telegram stukjes geplaatst. Die kun je dan mooi lezen, zonder dat je een abonnement op die shitkrant hebt.

Wat mij betreft gaan ze maar lekker nog even door met hun stomme stukjes schrijven. Het hek is inmiddels toch al van de dam.

De overheid, met behulp van de main stream media, doet nu haar uiterste best om het vertrouwen terug te krijgen.

Wat ik denk is dit: DAT GAAT NOOIT MEER GEBEUREN.

Back to top button
142
0
We lezen graag je reactie!x