Homepagina » Mens en Dier » Dolfinaria vanaf nu verboden in India
Dolfinaria vanaf nu verboden in India

Dolfinaria vanaf nu verboden in India

Wie in Nederland dolfijnen wil kijken kan terecht bij het Dolfinarium in Harderwijk, dat jaarlijkse vele honderdduizenden bezoekers trekt. Er komt echter steeds meer kritiek op het houden van dolfijnen in gevangenschap.

Het Indiase ministerie van Milieu en Bosbeheer heeft via een officiële verklaring laten weten dat het houden van dolfijnen nergens in het land nog is toegestaan.

Het ministerie heeft besloten om dolfinaria in het land te verbieden. Volgens de Indiase overheid is het houden van dolfijnen wreed en moreel verwerpelijk.

Eigen rechten

In de verklaring wordt ook gewezen op wereldwijde inspanningen om dolfijnen hun eigen rechten te geven, zoals het recht om te leven, het recht op vrijheid en op lichamelijke integriteit. De zwemmende zoogdieren zouden gezien moeten worden als ‘niet-menselijke personen’.

Volgens een groep wetenschappers en filosofen is het wetenschappelijk bewijs nu sterk genoeg om te kunnen zeggen dat dolfijnen daadwerkelijk emoties en persoonlijkheden hebben. Je kunt ethisch dan stellen dat het doden en gevangen houden van dolfijnen niet juist is, aldus de groep.

Het ministerie stelt verder dat walvisachtigen ‘zeer intelligent en gevoelig zijn’, wat hun gevangenschap des te pijnlijker maakt. Veel dolfijnen die vandaag de dag gevangen worden gehouden zijn hun familie kwijt of moesten toekijken hoe familieleden worden afgeslacht.

Deze traumatische gebeurtenissen wegen zwaar en dragen bij aan een lagere levensverwachting en verspreiding van ziekte, klinkt het.

Geprezen

Het besluit van de Indiase overheid wordt geprezen door dierbeschermingsorganisaties over de hele wereld. “Dit is een enorme overwinning voor de dolfijnen,” zei Ric O’Barry, directeur van Dolphin Project. “De overheid spreekt zich niet alleen uit tegen wreedheid, maar draagt op deze manier ook bij aan een belangrijke dialoog over de manier waarop we denken over dolfijnen – als denkende, voelende wezens in plaats van eigendom waar je geld aan kunt verdienen.”

Afgelopen jaar stemde de Zwitserse Tweede Kamer al in met een verbod op het houden van dolfijnen voor amusement. De beslissing werd genomen na de dood van drie dolfijnen in een Zwitsers dolfinarium.

De dierenbeschermingsorganisatie WSPA riep de Europese Unie en Zwitserland toen op het houden van dolfijnen in gevangenschap te verbieden. De WSPA noemt het leven in gevangenschap een kwelling voor de zeezoogdieren.

Bron: Indiatimes.com

Gerelateerd:

 Vind je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

32 reacties

 1. @ Luna
  Met respect voor de goede bedoelingen: gevangenschap is gevangenschap. Ivoren torentjes. Dolfijnen zijn net als heel veel andere dieren de kwetsbaarsten, omdat we ze kunnen vangen. Het is pure slavernij. Bovendien zijn ze vriendelijk en beschaafd. Dat verandert niets aan het feit dat ze dat gedwongen in gevangenschap zijn.

  1 likes
 2. Bekijk de film docu The Cave,de trainer van de flipper films maakte deze film,om te janken hoe mensen met dieren omgaan

  1 likes
 3. Dan volgen dus alsmede de zeehond de Pinguïns,etc.En dit zinnetje verteld ons dat alleen zoogdieren gevoel en IQ hebben??Volgens een groep wetenschappers en filosofen is het wetenschappelijk bewijs nu sterk genoeg om te kunnen zeggen dat dolfijnen daadwerkelijk emoties en persoonlijkheden hebben. Je kunt ethisch dan stellen dat het doden en gevangen houden van dolfijnen niet juist is, aldus de groep.Op andere diersoorten is hetzelfde van toepassing.

  0 likes
 4. Vanuit menselijk oogpunt, zouden alle dieren die in gevangenschap gehouden worden, als wreed gezien moeten worden. Laat dit een voorbeeld zijn voor dierenwinkels, dierentuinen en diereneigenaren. Zodra je niet kan voldoen aan genoeg vrijheid te geven aan een dier, doe het dan niet.

  Het zeggen dat een dier geen emoties heeft is wel erg makkelijk. Omdat een dier deze niet vertoond betekend niet dat ze er niet zijn.

  0 likes
 5. Mag het houden van vrouwen dan nog wel in India?

  0 likes
 6. days of our lives

  Ik weet niet hoe het elders in de wereld zit, maar de dolfijnen in Harderwijk hebben een prachtig leven, ze worden beter verzorgd dan de gemiddelde bejaarde in een verzorgingstehuis.

  Mijn poes leeft ook hier thuis in gevangenschap. Nouja, ze heeft alle gelegenheid om te ontsnappen maar komt altijd terug. En als ik thuis ben moet ik vaak mijn best doen om haar even van mijn schoot af te halen, omdat ik ook nog wel eens moet koken en schoonmaken.

  Het is per dier afhankelijk of gevangenschap slecht of niet slecht is. Vele schrijnende verhalen, maar dolfijnen horen daar m.i. echt niet tussen!

  0 likes
 7. Natuurlijk is het verblijven van dolfijnen (en andere dieren) in hun natuurlijke leefomgeving veel beter dan het houden in gevangenschap. Laat daar geen misverstand over bestaan!
  Maar voordat mensen kritiek geven op het houden van dolfijnen in het ‘Dolfinarium Harderwijk’ wil ik graag uit ervaring vertellen dat er ontzettend goed voor de dolfijnen daar wordt gezorgd. Ik studeer diergedrag en elk jaar verblijf ik één week in het dolfinarium om daar les te krijgen van dolfijnentrainers en achter de schermen te kijken. Alles wat de dolfijnen aangeleerd krijgen ontstaat vanuit het dier zijn vrije wil. Ze krijgen dagelijks een medische controle waaraan ze vrijwillig meewerken. De dieren worden beloond voor gewenst gedrag en zijn enkel bekend met ‘negatieve correcties’ dit betekent het weghalen van iets positiefs, bijvoorbeeld: een dolfijn wordt gevraagd iets te doen en voert dit niet correct uit. Op dit moment wordt er geen beloning gegeven. Op dit moment vraagt de trainer dit nogmaals, of iets wat zonder twijfel lukt nogmaals zodat gewenst gedrag alsnog beloond kan worden (met bijvoorbeeld vis of spel). Hierdoor maak je het gedrag voor de dolfijn positief en zal deze er plezier in krijgen het uit te voeren. Deze trainingsvorm heet progressive reinforcement (positieve bekrachtiging). Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd op deze manier. Als iemand vragen heeft zal ik mijn best doen daar een goed antwoord op te geven. In deze uitleg heb ik het wel over het dolfinarium in Harderwijk en niet dolfinaria in het algemeen want ik weet niet hoe men daar te werk gaat.
  De ‘kunstjes’ die de dolfijnen uitvoeren zijn over het algemeen natuurlijke gedragingen, zoals een voorwerp op hun bek laten balanceren.

  http://www.youtube.com/watch?v=lt-jMxdjP_M

  voorbeeld van een training in het dolfinarium.

  vrede

  0 likes
 8. [quote name=”deefdrums”]Vanuit menselijk oogpunt, zouden alle dieren die in gevangenschap gehouden worden, als wreed gezien moeten worden. Laat dit een voorbeeld zijn voor dierenwinkels, dierentuinen en diereneigenaren. Zodra je niet kan voldoen aan genoeg vrijheid te geven aan een dier, doe het dan niet.

  Het zeggen dat een dier geen emoties heeft is wel erg makkelijk. Omdat een dier deze niet vertoond betekend niet dat ze er niet zijn.[/quote]
  Een dier vertoond wel degelijk emotie,s.of het dier nu klein of groot is.Zelf emoties .verdriet en pijn van dieren gezien-gehoord en ook nog gevoeld,en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.dit doet pijn tot op het bot toe Als je dat meemaakt.de mensheid superier laat me niet lachen.

  0 likes
 9. Hoaxintelligence

  Dier of geen dier… we zitten hoe dan ook allemaal gevangen, hahahaha

  En wat je wel en niet zielig vind ligt er ook maar aan hoe je bent opgegroeid en waar je bent opgegroeid.

  In Nederland houden wij honden als huisdier, en jagen we op konijntjes voor de fun of voor het eten.

  In Japan eten ze honden. Maar geen konijntjes omdat ze er schattig uitzien.

  Zelf zou ik in een wereld willen leven waar men genoegen neemt met fruit en groenten.
  Maarja, ik kan niet alles hebben he:P

  0 likes
 10. Hoe komen jullie erbij dat het in het dolfinarium alles zo goed is.
  Het dolfinarium is mede verantwoordelijk voor de dood en gevangen nemen van dolfijnen in Taji, Japan.
  De orka morgan word nu mishandeld door de mens en soortgenoten in zijn verblijfplaats mede door het dolfinarium.
  Heb de kleine slechte ruimte gezien waar de zeeleeuwen worden gehouden en elke dag hun kunstjes moeten vertonen, walgelijk.
  Het dolfinarium zal eerst altijd kiezen voor het geld en daarna voor het welzijn van hun dieren.
  Luna, zou zeggen bestudeer de dolfijnen daar eens beter, dan zul je zien dat ze het daar helemaal niet naar hun zin hebben.
  Laten ze het dolfinarium maar gebruiken voor opvang, maar niet voor menselijk vertier, want daarvan is de dupe het dier.

  0 likes
 11. [quote name=”days of our lives”]Ik weet niet hoe het elders in de wereld zit, maar de dolfijnen in Harderwijk hebben een prachtig leven, ze worden beter verzorgd dan de gemiddelde bejaarde in een verzorgingstehuis.

  Mijn poes leeft ook hier thuis in gevangenschap. Nouja, ze heeft alle gelegenheid om te ontsnappen maar komt altijd terug. En als ik thuis ben moet ik vaak mijn best doen om haar even van mijn schoot af te halen, omdat ik ook nog wel eens moet koken en schoonmaken.

  Het is per dier afhankelijk of gevangenschap slecht of niet slecht is. Vele schrijnende verhalen, maar dolfijnen horen daar m.i. echt niet tussen![/quote]

  Elk dier wilt zelf de keuze kunnen maken waar heen te gaan. Mijn kat kon elk moment van de dag naar binnen of naar buiten wanneer hij dat wou. Met alle respect, een kat in huis hebben en nooit buiten laten is gevangenschap, een kat een keuze geven niet. Er zijn zelfs mensen die kraaien in gevangenschap opvoeden en vervolgens de keuze geven om vrij rond te vliegen. De 1 komt terug en de ander niet. Maar een dier beperken komt voort uit een beperkte denkwijze.

  0 likes
 12. Je kunt stellen dat een dolfinarium geen natuurlijke leefomgeving is. Maar we houden andere dieren in soort gelijke omstandigheden, zoals onze huisdieren als honden, katten, konijnen. En hoe wreed is het om een hond of kat in huis te hebben, die ook in een volkomen onnatuurlijke leefomgeving bevindt ter vermaak van het baasje. Terwijl de meeste baasjes wel goed zijn voor hun huisdieren. En we leren onze honden ook van alles aan.

  Nog vele malen beroerder gaan we om met hetgeen wat ‘s-avonds op het bord ligt. Namelijk de vlees uit de bio-industrie dat als nummer onder slechte en overduidelijk veel te krappe omstandigheden gehouden wordt en die dieren beseffen ook donders goed dat ze gedood worden. Zo dom zijn koeien en varkens ook niet. Er wordt behoorlijk sentimenteel gedaan over gestrande zeezoordieren, dolfinaria, dierentuinen etc., gezeik over het eten van hond en kat, maar over het bio-industrievlees wat vele en vele malen slechter is voor het dier mag kennelijk NIET gesproken worden. Het zien verboden te krijgen van de bio-industrie zou prioriteit 1 tot 10 moeten zijn aangaande het aanpakken van dierenleed. Ook de proefdier laboratoria zijn een grote ramp qua dierenwelzijn.

  0 likes
 13. Heel goed! Nu de vissen in een vissenkom nog. Hartelijke groeten van Paquita.

  0 likes
 14. O ja, aan mijn vorige opmerking zou ik graag nog iets toe willen voegen: Het zou wel fijn zijn als die dolfijnen in een SCHONE zee rond kunnen zwemmen! Hartelijke groeten van Paquita.

  0 likes
 15. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Nederland niet zo’n héél ontwikkeld land is. Oppervlakkige barbaarse eurokoppen. Circussen zouden ook verboden moeten worden. En de dansende beren en aapjes etc. Dierentuinen dito.

  0 likes
 16. Honden en katten zijn gedomesticeerd. Dat is iets anders. Als je dolfijnen vrij laat zullen ze zich redden. Honden en katten niet meer. Konijnen zouden ook niet gehouden moeten worden.

  0 likes
 17. beweren dat een dier geen emoties voelt is belachelijk. mijn kater van 21 is zwaar in de rouw omdat zijn broertje, dat vanaf zijn geboorte bij hem was, drie weken geleden overleden is. de arme schat is diep verdrietig en zoekt zijn maatje nog steeds, zit uren te staren in het niets. wat nou geen emotie?

  0 likes
 18. Aanvulling op #10 en een andere benadering. Bij #10 had ik het over dieren die ook soort gelijk worden behandeld. En natuurlijk ben ik er een vergeten en dat is de mens, die ook in een totaal onnatuurlijke omgeving wordt gehouden.

  Van de mens wordt in het systeem ook van alles verlangt en moeten we ook van alle zaken doen. Ook wij moeten hier geld opleveren en de economie dienen. We leven ver van de natuur af in grote betonnen omgeving dat men steden noemt. Dagelijks rijden we met de auto of trein langs de prachtige natuur van stad naar stad. Ook wordt ons van alles aangeleerd, zoals het tikken op deze computer voor mijn snoeter, een leefritme, … . Aan de andere kant hoeven we in de regen en in de kou ook niet op voedseljacht. Veel mensen lijken zich prima in deze rol te kunnen schikken. Er zijn ook genoeg mensen, die zich totaal niet happy in deze samenleving voelen. We worden van jongs of aan al geïndoctrineerd om zo te leven en we weten het eigenlijk ook niet beter en deze samenleving is ook niet onze natuurlijke keus, maar een gegeven.

  Analoog denk ik dat met dolfijnen in dolfinaria ook hetzelfde geldt. De een kan zich prima in schikken en de ander heeft er veel meer problemen mee en voelt zich absoluut niet thuis. De dieren worden in dierentuinen en dolfinaria wel doorgaans goed verzorgt en hebben meestal wel enige ruimte. Ook is het vaak wat beperkt.

  0 likes
 19. [quote name=”S7P”]Je kunt stellen dat een dolfinarium geen natuurlijke leefomgeving is. Maar we houden andere dieren in soort gelijke omstandigheden, zoals onze huisdieren als honden, katten, konijnen. En hoe wreed is het om een hond of kat in huis te hebben, die ook in een volkomen onnatuurlijke leefomgeving bevindt ter vermaak van het baasje. Terwijl de meeste baasjes wel goed zijn voor hun huisdieren. En we leren onze honden ook van alles aan.

  Nog vele malen beroerder gaan we om met hetgeen wat ‘s-avonds op het bord ligt. Namelijk de vlees uit de bio-industrie dat als nummer onder slechte en overduidelijk veel te krappe omstandigheden gehouden wordt en die dieren beseffen ook donders goed dat ze gedood worden. Zo dom zijn koeien en varkens ook niet. Er wordt behoorlijk sentimenteel gedaan over gestrande zeezoordieren, dolfinaria, dierentuinen etc., gezeik over het eten van hond en kat, maar over het bio-industrievlees wat vele en vele malen slechter is voor het dier mag kennelijk NIET gesproken worden. Het zien verboden te krijgen van de bio-industrie zou prioriteit 1 tot 10 moeten zijn aangaande het aanpakken van dierenleed. Ook de proefdier laboratoria zijn een grote ramp qua dierenwelzijn.[/quote]
  We verdienen massa’s geld aan de bio industrie en dan telt een dierenleven niet………..
  Waarom gaat niet iedereen eens kijken in een slachthuis, dan wordt je vanzelf vegetarisch!

  0 likes
 20. [quote name=”S7P”]Aanvulling op #10 en een andere benadering. Bij #10 had ik het over dieren die ook soort gelijk worden behandeld. En natuurlijk ben ik er een vergeten en dat is de mens, die ook in een totaal onnatuurlijke omgeving wordt gehouden.

  Van de mens wordt in het systeem ook van alles verlangt en moeten we ook van alle zaken doen. Ook wij moeten hier geld opleveren en de economie dienen. We leven ver van de natuur af in grote betonnen omgeving dat men steden noemt. Dagelijks rijden we met de auto of trein langs de prachtige natuur van stad naar stad. Ook wordt ons van alles aangeleerd, zoals het tikken op deze computer voor mijn snoeter, een leefritme, … . Aan de andere kant hoeven we in de regen en in de kou ook niet op voedseljacht. Veel mensen lijken zich prima in deze rol te kunnen schikken. Er zijn ook genoeg mensen, die zich totaal niet happy in deze samenleving voelen. We worden van jongs of aan al geïndoctrineerd om zo te leven en we weten het eigenlijk ook niet beter en deze samenleving is ook niet onze natuurlijke keus, maar een gegeven.

  Analoog denk ik dat met dolfijnen in dolfinaria ook hetzelfde geldt. De een kan zich prima in schikken en de ander heeft er veel meer problemen mee en voelt zich absoluut niet thuis. De dieren worden in dierentuinen en dolfinaria wel doorgaans goed verzorgt en hebben meestal wel enige ruimte. Ook is het vaak wat beperkt.[/quote]

  Met deze stelling ben ik het totaal met je eens.

  0 likes
 21. Nederland heeft een nieuw record, afgelopen jaar 553 miljoen dieren vermoord en dan de vissen en proefdieren niet eens meegeteld.
  Nederland staat in Europa op de vierde plaats, wat dierenleed betreft.
  Daarbij vergeleken is het dolfinarium een paradijs, maar toch een slechte zaak.
  Kijk ook eens naar de orca,s wereldwijd in gevangenschap, een zeer trieste zaak, wat wij zulke intelligente dieren aandoen alleen voor vermaak en geld.

  0 likes
 22. [quote name=”sparky”][quote name=”S7P”]Je kunt stellen dat een dolfinarium geen natuurlijke leefomgeving is. Maar we houden andere dieren in soort gelijke omstandigheden, zoals onze huisdieren als honden, katten, konijnen. En hoe wreed is het om een hond of kat in huis te hebben, die ook in een volkomen onnatuurlijke leefomgeving bevindt ter vermaak van het baasje. Terwijl de meeste baasjes wel goed zijn voor hun huisdieren. En we leren onze honden ook van alles aan.

  Nog vele malen beroerder gaan we om met hetgeen wat ‘s-avonds op het bord ligt. Namelijk de vlees uit de bio-industrie dat als nummer onder slechte en overduidelijk veel te krappe omstandigheden gehouden wordt en die dieren beseffen ook donders goed dat ze gedood worden. Zo dom zijn koeien en varkens ook niet. Er wordt behoorlijk sentimenteel gedaan over gestrande zeezoordieren, dolfinaria, dierentuinen etc., gezeik over het eten van hond en kat, maar over het bio-industrievlees wat vele en vele malen slechter is voor het dier mag kennelijk NIET gesproken worden. Het zien verboden te krijgen van de bio-industrie zou prioriteit 1 tot 10 moeten zijn aangaande het aanpakken van dierenleed. Ook de proefdier laboratoria zijn een grote ramp qua dierenwelzijn.[/quote]
  We verdienen massa’s geld aan de bio industrie en dan telt een dierenleven niet………..
  Waarom gaat niet iedereen eens kijken in een slachthuis, dan wordt je vanzelf vegetarisch![/quote]zeker weten!
  En hier geld dan weer het gezegde wat u niet wil dat u geschied doe dat ook een ander niet.Zelf loop ik hier al wat langer rond en al diegene die dat leed veroorzaken krijgen het vroeg of laat met terugwerkende kracht.op hun brood.

  0 likes
 23. [quote name=”Kengai”]Nederland heeft een nieuw record, afgelopen jaar 553 miljoen dieren vermoord en dan de vissen en proefdieren niet eens meegeteld.
  Nederland staat in Europa op de vierde plaats, wat dierenleed betreft.
  Daarbij vergeleken is het dolfinarium een paradijs, maar toch een slechte zaak.
  Kijk ook eens naar de orca,s wereldwijd in gevangenschap, een zeer trieste zaak, wat wij zulke intelligente dieren aandoen alleen voor vermaak en geld.[/quote]

  Maar die 553 miljoen dieren die vermoord waren zekers vliegen en muggen die zekers voor de voorruit van auto’s vlogen. te wel de auto’s ongeveer 80 km reed zekers.

  0 likes
 24. Lijkt me een stuk leuker om pedofielen op te sluiten. laat die maar kunstjes doen HAHA, en als ze niet luisteren ze toetakelen.
  Maarja, dat is dan weer in-humaan ofzo.

  0 likes
 25. Dolfinaria, oceaanparken, dierenparken en ook kinderboerderijen hebben toch ook een functie om de mens enige respect en kennis voor de natuur en het milieu bij te brengen. Hoe paradoxaal sommigen dit vinden klinken. In dit opzicht hebben ze naast vermaak ook zeker een educatieve functie. In al dit soort parken worden dieren op een redelijk fatsoenlijk manier gevangen gehouden en goed verzorgt.

  Dit laat al alleen zien zo het gedomesticeerde soort mens door zijn africhting ver van de natuur is af komen te staan en hoe dit systeem de mens nog verder van de natuur af doet staan. Dit niet alleen. Aan de producten die we kopen worden door mensen in elkaar gezet wat tig keer slechter is dan die van de dieren in een goede dierentuin of dolfinarium. We zouden ons moeten afvragen met wat we eigenlijk bezig zijn. Zie onlangs de kledingfabrieken in Bangladesh en morgen kopen we weer dezelfde meuk. Ook mede omdat de confectie-industrie weinig keus heeft EN we inmiddels al zo afgestompt zijn om als “zombie” in het systeem te draaien. – Het lijkt er zowat op dat alles wat we doen of kopen eigenlijk fout is en hiermee de aarde, medemensen en ook onze medeschepselen zwaar belasten. Mijn lijkt in dit opzicht een goede zaak om iets tegen de domestificatie van het soort mens te doen en te zorgen dat we dichterbij de natuur gaan leven en hiermee ook een kleinere belasting voor de aarde, mens en medeschepselen te vormen. Het zou een stuk beter zijn als we ons gevoel en geweten laten meeslepen door de heersende media met hun zee van sentimenten, maar deze onafhankelijk gaan ontwikkelen en we ons zoveel mogelijk zien los te koppelen van dit systeem. En ik besef dondersgoed dat we als soort mens zo gedomesticeerd zijn dat we dit niet kunnen. Veel honden en katten, die zouden het in de natuur hoogstwaarschijnlijk wel redden. Maar de mens zeker niet. Het is de mens, die in staat is om de aarde voor een groot aantal diersoorten onleefbaar te maken; inclusief de mens zelf.

  0 likes
 26. Welldone India!

  0 likes
 27. Dolfijnen worden gezien als niet menselijke personen? Nooit in India worden menselijke personen al slecht behandeld dus zo een vooruitgang lijkt het me niet.

  0 likes
 28. conen, wat een achterlijke respectloze opmerking.
  Dat waren dieren met gevoel, angst en pijn, die worden opgeofferd voor mensen die denken recht te hebben op stukken dierenlijk iedere dag, zinloos, onrendabel, ongezond, milieuschade, voedselverspilling, maar vooral zeer veel zinloos dierenleed.

  0 likes
 29. [quote name=”S7P”]

  Dit laat al alleen zien zo het gedomesticeerde soort mens door zijn africhting ver van de natuur is af komen te staan en hoe dit systeem de mens nog verder van de natuur af doet staan. Dit niet alleen. Aan de producten die we kopen worden door mensen in elkaar gezet wat tig keer slechter is dan die van de dieren in een goede dierentuin of dolfinarium. We zouden ons moeten afvragen met wat we eigenlijk bezig zijn. Zie onlangs de kledingfabrieken in Bangladesh en morgen kopen we weer dezelfde meuk. Ook mede omdat de confectie-industrie weinig keus heeft EN we inmiddels al zo afgestompt zijn om als “zombie” in het systeem te draaien. – Het lijkt er zowat op dat alles wat we doen of kopen eigenlijk fout is en hiermee de aarde, medemensen en ook onze medeschepselen zwaar belasten. Mijn lijkt in dit opzicht een goede zaak om iets tegen de domestificatie van het soort mens te doen en te zorgen dat we dichterbij de natuur gaan leven en hiermee ook een kleinere belasting voor de aarde, mens en medeschepselen te vormen. Het zou een stuk beter zijn als we ons gevoel en geweten laten meeslepen door de heersende media met hun zee van sentimenten, maar deze onafhankelijk gaan ontwikkelen en we ons zoveel mogelijk zien los te koppelen van dit systeem. En ik besef dondersgoed dat we als soort mens zo gedomesticeerd zijn dat we dit niet kunnen. Veel honden en katten, die zouden het in de natuur hoogstwaarschijnlijk wel redden. Maar de mens zeker niet. Het is de mens, die in staat is om de aarde voor een groot aantal diersoorten onleefbaar te maken; inclusief de mens zelf.[/quote]
  Helemaal mee eens.1% verpest de planeet door geld en macht boven alles te stellen .En gelukkig nu iets minder dan 90 % laat dit gewoon gebeuren.Als je dan zegt dat we hier in een open gevangenis leven.IS vaak de reactie!.MAAR zo voelt het niet.

  0 likes
 30. [quote name=”conen”][quote name=”Kengai”]Nederland heeft een nieuw record, afgelopen jaar 553 miljoen dieren vermoord en dan de vissen en proefdieren niet eens meegeteld.
  Nederland staat in Europa op de vierde plaats, wat dierenleed betreft.
  Daarbij vergeleken is het dolfinarium een paradijs, maar toch een slechte zaak.
  Kijk ook eens naar de orca,s wereldwijd in gevangenschap, een zeer trieste zaak, wat wij zulke intelligente dieren aandoen alleen voor vermaak en geld.[/quote]

  Maar die 553 miljoen dieren die vermoord waren zekers vliegen en muggen die zekers voor de voorruit van auto’s vlogen. te wel de auto’s ongeveer 80 km reed zekers.[/quote]
  Jij barbequet nooit?, samen met die andere miljoenen zodra het maar mooi weer is, diverse keren per jaar, of gourmetten etc.?
  En dat valt buiten het ‘dagelijkse stukje, of stuk, vlees.

  0 likes
 31. Kijk alleen al naar de media met hun propaganda voor vlees, Pietje Paulusma gaat je iedere dag vertellen of het weer goed genoeg is voor een BBQ, want dat wil de mens vast weten, gaan ze massaal aan de lijkverbranding, goed voor de vlees-industrie en farma-industrie en schijt aan het leven.

  0 likes
 32. [quote name=”Linda”][quote name=”conen”][quote name=”Kengai”]Nederland heeft een nieuw record, afgelopen jaar 553 miljoen dieren vermoord en dan de vissen en proefdieren niet eens meegeteld.
  Nederland staat in Europa op de vierde plaats, wat dierenleed betreft.
  Daarbij vergeleken is het dolfinarium een paradijs, maar toch een slechte zaak.
  Kijk ook eens naar de orca,s wereldwijd in gevangenschap, een zeer trieste zaak, wat wij zulke intelligente dieren aandoen alleen voor vermaak en geld.[/quote]

  Maar die 553 miljoen dieren die vermoord waren zekers vliegen en muggen die zekers voor de voorruit van auto’s vlogen. te wel de auto’s ongeveer 80 km reed zekers.[/quote]
  Jij barbequet nooit?, samen met die andere miljoenen zodra het maar mooi weer is, diverse keren per jaar, of gourmetten etc.?
  En dat valt buiten het ‘dagelijkse stukje, of stuk, vlees.[/quote]

  Ik snap jou niet helemaal Linda. Wat probeer je nou te zeggen?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zelfrespect

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Wij mensen leven ieder op een bepaald ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

idee

Had jij het winnende idee? De 1e winnaar is bekend!

Stuur jouw idee in Zoals in een ...

belgische

Belgische rechter torpedeert klachten tegen coronamaatregelen: ‘Complottheorieën’

Ook bij onze zuiderburen is kritiek op ...