Buitenland

Verbijstering over coup Juncker: Europese Commissie wil nationale parlementen buitenspel zetten

Help anderen door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De SP is woedend dat de Europese Commissie de nationale parlementen buitenspel wil zetten bij het Europese vrijhandelsverdrag CETA. Minister Ploumen van Handel is ontstemd en uit onder meer Duitsland klinken ook kritische geluiden.

De partij spreekt van een coup bij de aankondiging van EU-voorzitter Juncker dat de nationale parlementen niet mogen meepraten over het handelsverdrag met Canada.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Niet alleen passeert Juncker daarmee het democratische proces in de lidstaten, hij wil ook niet wachten op adviezen van het Europese Hof van Justitie, aldus de SP.

Extra gas

Europarlementariër Anne-Marie Mineur is woedend: “Het verdrag is te groot en te ingrijpend om de inbrengen van de nationale parlementen te negeren, maar dat is wel wat Juncker doet. Na het duidelijke signaal van de Britse bevolking zou je denken dat Juncker wel op de rem zou trappen en zou gaan werken aan een meer democratisch en transparant Europa. Maar dat is niet wat hij doet. Integendeel: hij geeft extra gas.”

Mineur is ook verontwaardigd dat Juncker niet wil wachten op een advies van het Europese Hof van Justitie. “Het hof werkt aan een opinie over de verdeling van bevoegdheden, maar de Europese Commissie wil daar niet op wachten. Ik vraag me af wiens belang Juncker eigenlijk vertegenwoordigt. Dat van de bevolking in elk geval niet.”

Protestdemonstraties

Door de nationale parlementen te passeren, kan het handelsverdrag geen onderwerp van een referendum worden. In Duitsland zijn door tegenstanders van het verdrag inmiddels grote protestdemonstraties aangekondigd. Die moeten in september gaan plaatsvinden. De organisatie zegt meer dan 100.000 deelnemers te verwachten.

“Het is absurd om te zeggen dat ik de parlementen buitenspel wil zetten,” verdedigde Juncker zich na de EU-top woensdag in Brussel. “Het is niet zo dat ik de democratie sta aan te vallen.”

[SP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
7 jaren geleden

De terreur komt niet alleen uit het oosten

pascal
pascal
7 jaren geleden

Hik

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Dit bevordert niet het geloof in de EU.

an argie
an argie
7 jaren geleden

De EU laat haar dictatuur van het proletariaat steeds openlijker zien. En de media zwijgt weer eens over de EUSSR. Schandalig.

Net als met de Bail-ins, het ESM en de Codex Allimentarius.
Of men zwijgt, of men is de gepropageerde uitlaatklep van het Stalinistische regime.

Democratie? Ammehoela!

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x