Homepagina » Buitenland » Verbijstering over coup Juncker: Europese Commissie wil nationale parlementen buitenspel zetten
Verbijstering over coup Juncker: Europese Commissie wil nationale parlementen buitenspel zetten

Verbijstering over coup Juncker: Europese Commissie wil nationale parlementen buitenspel zetten

De SP is woedend dat de Europese Commissie de nationale parlementen buitenspel wil zetten bij het Europese vrijhandelsverdrag CETA. Minister Ploumen van Handel is ontstemd en uit onder meer Duitsland klinken ook kritische geluiden.

De partij spreekt van een coup bij de aankondiging van EU-voorzitter Juncker dat de nationale parlementen niet mogen meepraten over het handelsverdrag met Canada.

Niet alleen passeert Juncker daarmee het democratische proces in de lidstaten, hij wil ook niet wachten op adviezen van het Europese Hof van Justitie, aldus de SP.

Extra gas

Europarlementariër Anne-Marie Mineur is woedend: “Het verdrag is te groot en te ingrijpend om de inbrengen van de nationale parlementen te negeren, maar dat is wel wat Juncker doet. Na het duidelijke signaal van de Britse bevolking zou je denken dat Juncker wel op de rem zou trappen en zou gaan werken aan een meer democratisch en transparant Europa. Maar dat is niet wat hij doet. Integendeel: hij geeft extra gas.”

Mineur is ook verontwaardigd dat Juncker niet wil wachten op een advies van het Europese Hof van Justitie. “Het hof werkt aan een opinie over de verdeling van bevoegdheden, maar de Europese Commissie wil daar niet op wachten. Ik vraag me af wiens belang Juncker eigenlijk vertegenwoordigt. Dat van de bevolking in elk geval niet.”

Protestdemonstraties

Door de nationale parlementen te passeren, kan het handelsverdrag geen onderwerp van een referendum worden. In Duitsland zijn door tegenstanders van het verdrag inmiddels grote protestdemonstraties aangekondigd. Die moeten in september gaan plaatsvinden. De organisatie zegt meer dan 100.000 deelnemers te verwachten.

“Het is absurd om te zeggen dat ik de parlementen buitenspel wil zetten,” verdedigde Juncker zich na de EU-top woensdag in Brussel. “Het is niet zo dat ik de democratie sta aan te vallen.”

[SP]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jeff schreef:

  De terreur komt niet alleen uit het oosten

  27 likes
 • Kalki schreef:

  Dit bevordert niet het geloof in de EU.

  30 likes
  • frans schreef:

   Deze EU is ongeloofwaardig.
   Eerst de poging om elk land zijn nationale identiteit te ontnemen. Dat is mislukt! ( Ik heb het hier niet over een of ander nationalistisch gedachtgoed. Maar werkelijk over de ware identiteit van elk land die gerespecteerd moet zijn.)
   Dan maar vluchtelingen over Europa jagen om desintegratie te veroorzaken en weer de nationale identiteit te ondermijnen.
   Nu die prachtige Brexit. Die moedige voortouwers. Die hun souvereiniteit terug nemen. Te lang onder het leugenachtig juk van Brussel. Het Britse schip drijft weer vrij in de wateren.!
   Andere landen volgen maar eerst zullen we wel verschrikkingen krijgen te verduren van door windsors en rotschilds aangevoerde machten die duister blijven. Voor het einde van dit jaar ligt de EU die zij willen uit elkaar, in duigen.
   Dan kunnen we eindelijk een vrij Europa opbouwen met een vrije munt en vrije mensen.

   0 likes
 • Henk Verhoef schreef:

  Wat word er ins hemelsnaam nu allemaal weer bedisseld achter onze ruggen om . Wij Nederlanders hebben Juncker nooit een mandaat gegeven en we hebben al helemaal niet voor een beneveld alcohol figuur gekozen om namens ons zaken te doen met wie of wat dan ook . Sterker nog we hebben nooit voor de EU gekozen en al helemaal niet voor die EU grondwet idem als nu met Oekraïne .Vanaf regerings periode Balkenende die ons op totaal walchelijke ondemocratische wijze stiekum hierin gemoffelt heeft , handeld dat EU circus op geheel eigen houtje en eigent zich zaken toe waar ze totaaL geen recht op hebben of kunnen maken . Het word de hoogste tijd dat dit gestopt word beste mensen want het word hoe langer hoe gekker en het is alweer een regelrechte aanval op onze democratie waarbij de meerderheid beslist en niets anders . Ben het hele gebeuren onderhand spuugzat en vraag me af hoe dit kan gebeuren notabene in een nuchter en weldenkend land . Kom op mensen toon eens een keer vechtlust , dit moet echt nu gaan stoppen .

  28 likes
 • Sebastian schreef:

  Ik snap niet dat mensen niet begrijpen dat als je een Unie wil als machtsblok, dat die EU dan ook de nationale regeringen buitenspel gaat zetten en een eigen regering en wetgeving gaat opzetten. Of je bent een Unie, of je bent het niet. Ben je een Unie, dan heb je 1 regering, ben je wat anders, dan niet.

  De vraag of we een Unie moeten zijn of niet, is een andere. Maar zolang er sprake is van een Unie, vind ik het logisch dat die 1 regering en 1 wetgeving heeft.

  3 likes
  • ferrimassi schreef:

   Het is ons voorgeschoteld als een handelszone, niet een politieke unie. En aangezien het geen democratisch model is, een dictatuur. Dit logge apparaat kan niks efficiënt en is vooral bezig met zelfverijking. De verschillen zijn te groot binnen Europa. Ze hebben geen respect voor lokale culturen en reguleren complete industrieën het graf in. Dit gaat onvermijdelijk escaleren in geweld tegen de eigen populaties. Een block had wel gekund maar dan had men van dag 1 open kaart moeten spelen, niet zoals merkel proberen de bevolking te vervangen. Nu is er geen andere optie meer. De boel gaat uit elkaar vallen.

   9 likes
  • reality check schreef:

   Klopt!
   Die “verbijstering” getuigt alleen maar van een enorme naiviteit.
   Wakker worden Den Haag!!
   Kijk naar het hele verloop van deze EU en je ZIET dat dit alles een vooropgezet plan was!

   9 likes
 • Robert schreef:

  We moeten ondanks alle berichten het uiteindelijke doel niet vergeten waarom ‘Europa’ er überhaupt moest komen:

  Dat doel = Superstaat, totalitair en uiteindelijk opgaand met alle andere te creëren superstaten (Azië, Africa, etc.) in een wereldstaat.

  Nu Brexit roet in dat eten gooit, ontstaat er haast. Heel veel haast om die superstaat nog mogelijk te maken en daarbij wordt duidelijk gehoopt dat nog niet al te veel mensen het eigenlijke plannetje doorhebben.

  Dus: Pushen, buitenspel zetten, onvolledige info geven door mensen die NIET gekozen zijn maar direct uit o.a. de Big Money geplaatst worden.

  20 likes
 • Hot Burmees schreef:

  wat ik totaal onbegrijpelijk vind, is dat een door de alcohol door en door beneveld “persoon”, zonder enige weerklank aangaande zijn misbruik van alcohol, zo zijn gang kan gaan.

  Verder vind ik het totaal onbegrijpelijk , dat men nog steeds niet op het binnenhof staat en in Brussel, met hooivorken , pek en veren.
  Collectieve absolute cognitieve dissonantie in volle werking, dat is het enige wat ik zie in oa Vernederland.

  Wanneer de mensheid , deze totale afbraak van iedere vorm van menselijkheid heeft overleefd , wat zullen dan de kinderen en kleinkinderen , ons vervloeken over zoveel naïef en vooral bewust wegkijken van zaken , die de planeet niks anders dan hel en verdoemenis geven, behalve dan voor degenen die menen dat zij de directe afstammelingen zijn van de zogenaamde omlaag gevallen Goden/Engelen.

  13 likes
  • wolfje schreef:

   @Hot Burmees: niemand wil graag alleen op het binnenhof staan met zijn hooivork, pek en veren toch?

   4 likes
   • Hot Burmees schreef:

    Uh nee, denk het niet.
    Zou niet weten hoe de mensen op de been te krijgen, plus , heb mijn steentje in de jaren 70 en 80 gedaan.

    Is nu eenmaal lastig “vechten”tegen vijanden die zich niet of nauwelijks laten zien.
    Wie moet je aanklagen , wie moet je aanpakken, men zit in hoge gebouwen , geleidt door onzichtbare handen op de achtergrond.

    0 likes
    • faith schreef:

     Beetje naief om te denken dat het iets uit zou halen om met pek en veren naar het Binnenhof te gaan.
     De tijd van demonstraties is inmiddels voorbij, er wordt nergens gehoor aan gegeven en trouwens, daar zitten de daders niet.
     Dit gaat op een zeer geavanceerde manier opgelost worden.
     Ze kunnen op een mooi moment gewoon niet meer bij hun geld ofzo.
     Omdat het er niet meer is. Weggetovert door ET´s die kiekeboetje spelen.

     1 likes
   • Hot Burmees schreef:

    Uh nee, denk het niet.
    Zou niet weten hoe de mensen op de been te krijgen, plus , heb mijn steentje in de jaren 70 en 80 gedaan.

    Is nu eenmaal lastig “vechten”tegen vijanden die zich niet of nauwelijks laten zien.
    Wie moet je aanklagen , wie moet je aanpakken, men zit in hoge gebouwen , geleidt door onzichtbare handen op de achtergrond.

    0 likes
 • an argie schreef:

  De EU laat haar dictatuur van het proletariaat steeds openlijker zien. En de media zwijgt weer eens over de EUSSR. Schandalig.

  Net als met de Bail-ins, het ESM en de Codex Allimentarius.
  Of men zwijgt, of men is de gepropageerde uitlaatklep van het Stalinistische regime.

  Democratie? Ammehoela!

  17 likes
 • pascal schreef:

  Hik

  8 likes
 • Arwijn schreef:

  Deze mensen moeten allemaal verantwoordelijke gehouden worden voor hun schaamteloze open landverraad!

  7 likes
 • Iedereen in Nederland is voor de EU en voor Juncker als leider gezien de enorme betogingen en steun vanuit onze regering aan de EU…..ploink….. wordt een wakker. Wij bepalen de politiek, het volk, alleen dat volk moet wel zijn mening geven bij de volgende verkiezingen en niet klakkeloos als stemvee fungeren voor politieke partijen die de (ontstaan uit gedachten goed van Hilter) EU aanhangen.

  6 likes
 • frans schreef:

  Tot nu toe hebben wij door een verrekijker de toestanden in de wereld v/h oosten kunnen zien.
  Nog dit jaar hebben we geen verrekijker meer nodig want dan gebeurt het echt voor je neus.
  De paniek is toegeslagen bij die Juncker nu de Volksziel/Engel van Engeland, zijn menselijke volgers heeft kunnen overtuigen dat een brexit noodzaak is om weer souverein te worden.
  De duisteren of cabal, of elite , geef ze een naam, zij die boven de regeringen staan, boven naties, zijn absoluut in paniek.
  Nu kun je rare sprongen verwachten van de kater Juncker! Juncker die onder grote druk is gezet om een centraal geregeerd Europa er moet doordrukken.
  Dat doe je dus zo, regionale regeringen buitenspel zetten. Stap 2 legereenheden in de straten van Europa jagen.
  Het is maar goed dat wij op het nippertje echt wakker worden. Dus mee naar de protesten! Een Europa waarin alleen de munt de euro telt als bindende factor, bevat geen levensinhoud geen levensvitalitiet, is leeg en donker. De planeet is van de mens, van de mens in ontwikkeling, samen met de planeet.

  3 likes
 • Rene schreef:

  Juncker pleegt hier een asnslag op de democratie deze man profileert zich langzaam tot een dictator foute boel dit!!!

  3 likes
 • TheEnzo schreef:

  Wees maar blij dat Juncker nog geen leger heeft…

  0 likes
 • IndianaJones schreef:

  Ik snap wel dat ze een tandje bijzetten in plaats van gas terug te nemen. Een aantal landen is bijna rijp om geannexeerd te worden zoals men al met Griekenland heeft gedaan. Zodra landen als Portugal, Italië, Spanje, Portugal, Ierland etc. hun schulden niet meer kunnen betalen gaan we ook daar alle staats eigendommen privatiseren.
  Gelukkig staat Nederland er relatief goed voor: de haven in Rotterdam en de gasbel in Slochteren hoeven voorlopig nog niet onder de hamer 😉

  1 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  troonrede

  Troonrede: ‘Koning slaat op elk gebied de plank mis’

  Dinsdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. ...

  >