Homepagina » Gezondheid » Kava als alternatief tegen angststoornissen
Kava als alternatief tegen angststoornissen

Kava als alternatief tegen angststoornissen

Een extract van de kava, een plant die al sinds de oudheid op eilanden in de Stille Oceaan wordt geteeld, helpt tegen chronische angst, zo blijkt uit een Australische studie.

De symptomen van patiënten met een angststoornis die tabletten met het extract slikten, bleken na zes weken aanzienlijk te zijn afgezwakt.

Voor de eilandbewoners is kava een belangrijke plant. Ze gebruiken kava onder meer voor rituelen en ceremonies. Een half uur na consumptie van kava begint de werking die ongeveer twee uur aanhoudt. De effecten zijn onder meer: gevoelloosheid van lippen en tong, verhoogde behoefte om te spreken, euforisch gedrag en een gevoel van welbehagen.

Wortel

Om de psychoactieve stoffen uit de plant vrij te maken wordt de wortel gekauwd, gemalen of gestampt. De wortel bevat stoffen die helpen tegen angststoornissen.

De werkzame bestanddelen van de plant worden kavalactonen genoemd, waarvan er 18 zijn geïdentificeerd. Slechts zes van deze stoffen hebben merkbare effecten. Deze stoffen hebben hetzelfde effect als het medicijn Xanax. In de 2000 jaar dat kava wordt gebruikt heeft de plant een uitstekende reputatie opgebouwd.

In 2006 maakte de Universiteit van Aberdeen bekend dat kava bruikbaar zou kunnen zijn bij de behandeling van leukemie en eierstokkanker. Bij in-vitroproeven remde een extract van kava in alcohol een verantwoordelijk gen.

Tijdens de nieuwe studie kregen 75 patiënten met een angststoornis kava of een placebo. Gedurende zes weken werd hun toestand geanalyseerd aan de hand van een psychologische test.

Tegen het einde van het experiment was 26 procent van de patiënten die kava consumeerden in remissie, tegen 6 procent uit de controlegroep. Het onderzoek is verschenen in het Journal of Clinical Psychopharmacology.

Belangen

Uit de studie bleek bovendien dat kava minder verslavend is en minder bijwerkingen heeft dan reguliere medicijnen tegen angst.

Sommige proefpersonen die kava namen hadden even last van hoofdpijn, maar verder waren er geen bijwerkingen. Uit eerdere studies zou zijn gebleken dat de plant een negatief effect heeft op de lever, maar na onderzoek bleek de lever van de deelnemers in orde te zijn.

Kava is voor de eilanden in de Stille Oceaan een belangrijk exportproduct. In 2002 werd in Groot-Brittannië de verkoop, import en het verstrekken van de meeste kavaproducten verboden. In Nederland, Frankrijk en Zwitserland werd kava in alle vormen volledig verboden.

De belangen zijn groot. In het Westen bestaat een enorme markt voor een natuurlijk middel tegen stress en angst dat bovendien geen nadelige neveneffecten heeft. Het is echter nog steeds verboden in Nederland en de overheid heeft sinds het verbod nog geen onderzoek ingesteld. Wellicht is dit het goede moment?

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 Vond je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Er zijn maar twee ernstige ziektes op deze planeet. En dat zijn MACHT en GELD!!! de rest is makkelijk op te lossen en groeit kant en klaar op de planeet zelf.

  1 likes
 2. Wat ook goed helpt tegen angst, stress etc. is een training in mindfulness. Het vergt veel discipline, maar op de lange duur werkt het echt genezend voor stress- en angstklachten. Wil je toch een kruidenmiddel, dan werkt valeriaan ook.

  Jammer dat een middel zoals dit verboden is, maar we weten toch allemaal waarom. Niks nieuws onder de zon. Gelukkig zijn er nog vele andere mogelijkheden dan chemische middelen.

  Zoveel mogelijk positief denken helpt ook.De geest van een mens is erg sterk.

  1 likes
 3. [quote name=”Wesley”][quote name=”365Y”]Ik denk , hoe is het mogelijk dat medicijnen die zoveel gevaren opleveren, nog als medicijn verkocht mogen worden , onbegrijpelijk !!!

  Kava Kava kan zoals eerder gezegt , ook gerookt worden en dan heb je geen risico deze vermoedelijke schade .

  [/quote]Wellicht omdat de baten van die medicijnen zwaarder wegen dan de mogelijke risico’s? Het is natuurlijk iets wat je met een reden slikt, niet omdat je het lekker vind.[/quote]

  Het is bedoelt als een vergelijk tav de alternatieve ,zijnde traditionele behandel methode of geneeskunde, die benadering is duidelijk de verkeerde kant (met eenzijdige commentaren op middelen slechts die verhorend van de farmaceutische kant) in wat betreft verbod op middelen tot distributie, en het zo bij voorbaat onmogelijk maken tot medische experimenten project voor iedereen . Dit moet ophouden .

  Het is overduidelijk dat niemand in de eind beslissende sector, ooit het bijschrift , laat staan de persoonlijke ervaringen heeft willen vernemen van de desbetreffende gebruikers .
  Farmaceutische medicijnen geven een vals vertrouwen in de medische wetenschap door hun eigen gevaren qua gebruik onder te belichten en de angst factor tav de traditionele geneeskunst (bij de politiek en dus consument) als kwakzalvende methoden , als een gevaar en volks bijgeloof te bestempelen .

  De politiek mag zich niet met die dingen bezig houden ( ) waarvan ze weten dat er verkeerde belangen bij kunnen verwachtten (geld).

  Mijn conclusie over de hele lijn in het kort, we hebben niets aan politieke leiders …. als het uw – eigen verantwoordelijkheid nemen – betreft .

  1 likes
 4. In Nederland neemt de “stresser” alcohol,of een pilletje.Afgekeken van de Amerikaanse uigezonden tv films.Denk niet dat de overheid belang heeft bij een produkt als Kava.En zeker al geen geld in onderzoek steekt, naar dit streekproduct.De farmaceutische industrieën zijn nogal bevriend met de politiek.

  0 likes
 5. Zo jammer dat je deze tekst dan terugvind op de website van het voedingscentrum.

  Veiligheid

  Het gebruik van kava kava wordt afgeraden in verband met ernstige gezondheidsrisico’s. Kava kava kan ernstige en onherstelbare leverbeschadiging veroorzaken. Soms met levertransplantatie of overlijden als gevolg. Door het drinken van kava kava drank zijn mensen overleden. Daarom is kava kava sinds 2002 verboden in diverse landen waaronder Nederland.

  Zelfs na eenmalig gebruik van kava kava kunnen de volgende zenuwstoornissen optreden: kortdurende scheefstand van het hoofd, afwijkende oogbewegingen, bewegingsstoornissen van mond en tong en pijnlijke samentrekkingen van de romp. Deze symptomen verdwijnen zodra iemand stopt met het gebruik van kava kava.

  Langdurig kava kavagebruik kan leiden tot een gele verkleuring van de huid, een droge, schilferige huid en rode ogen. Deze aandoeningen verdwijnen als je stopt met kava kava innemen.

  In combinatie met alcohol, medicijnen tegen psychose, kalmeringsmiddelen en slaappillen is kava kava nog gevaarlijker. Bovengenoemde gezondheidsrisico’s worden groter, bovendien wordt het slaapverwekkende effect intenser.

  Kava kava kan de symptomen van de ziekte van Parkinson verergeren. Ook kan de ziekte van Parkinson zich vervroegd uiten door gebruik van kava kava.

  Langdurig gebruik van de traditionele kava kavadrank kan leiden tot ondervoeding, gewichtsverlies, veranderingen in het bloed en effecten op de nier- en leverfunctie.

  0 likes
 6. Ik gebruikte het ook en het hielp! Maar het mocht opeens niet meer verkocht worden in europa sinds 2004 ofzo. En bedankt regering dat ik toen over moest stappen naar chemische troep. Hoezo wonen wij in een vrij land als ik niet eens mijn eigen natuurlijke geneesmiddelen mag kiezen. Baas over eigen lichaam is ver te zoeken. Ben zo blij met de eu (niet dus) die steeds meer op een dictatuur begint te lijken… Monsanto met zijn onbeperkte geldkraan word met open armen europa ingehaald en goede natuurlijke middelen verboden

  0 likes
 7. Wordt nog steeds verkocht als supplement in de VS.Hier is het idd sinds 2002 verboden, maar een goeie vervanger voor Kava Kava is L-Theanine.

  0 likes
 8. heb het jaren geleden ook gebruikt tegen depressie,heeft prima geholpen,al 9 jaar geen depressie meer gehad. jammer dat door een paar mensen die het verkeerd gebruikt hebben,het spul nu verboden is hier! heb begrepen als je dagelijks te veel neemt of veel alcohol gebruikt je dit niet moet nemen.

  0 likes
 9. [quote name=”pietje bell”]Er zijn maar twee ernstige ziektes op deze planeet. En dat zijn MACHT en GELD!!! de rest is makkelijk op te lossen en groeit kant en klaar op de planeet zelf.[/quote]
  En die twee kunnen niet zonder elkaar. Zonder GELD geen MACHT, zonder MACHT geen geld.Nou vergt Kava wel bereidingstijd en groeit niet kant en klaar. daarvoor moet je bij “IGLO” zijn..(Zonder juiste bereiding is “kava” giftig.)

  0 likes
 10. Af en toe rook ik het door een klein waterpijpje van onversneden kava kava, werkt goed en inderdaad praat je wat makkeljker .

  0 likes
 11. O ja , lever problemen .. ik heb 3 jaar maagzuur blokkers gebruikt en als je de bijsluiter leest wat je van de bijwerkingen kunt krijgen … gelukkig hoef ik ze niet meer in te nemen omdat ik een operatie heb gehad, nier , lever en ontstekingen in de mond, vermoeidheid en veel meer . Ik heb (nog steeds) lever problemen en dat komt van deze zuur blokkers rotzooi . Ik denk , hoe is het mogelijk dat medicijnen die zoveel gevaren opleveren, nog als medicijn verkocht mogen worden , onbegrijpelijk !!!

  Kava Kava kan zoals eerder gezegt , ook gerookt worden en dan heb je geen risico deze vermoedelijke schade .

  Kort : Medicijnen zijn geen medicijnen als ze lichaam en mentaal verzieken. Zo ook deze kava kava ergelijke verboden die hierdoor uw zelfstandige ondervindingen met traditionele middelen niet verder kunnen worden door ontwikkelt word gevolg, waardoor we zieker en afhankelijker van allerlei omwegen met semi geneesmiddelen, mentaal en lichamelijk want … ons lichaam meestal – lichamelijke (en ontwikkelende) opruim stoffen – opwekken die de chemische troep automatisch afstoot of als het uit de hand loopt met de bijwerkingen, zijn gevecht om ons menselijk voortbestaan verliest .

  0 likes
 12. [quote name=”Lampje”][quote name=”pietje bell”]Er zijn maar twee ernstige ziektes op deze planeet. En dat zijn MACHT en GELD!!! de rest is makkelijk op te lossen en groeit kant en klaar op de planeet zelf.[/quote]
  En die twee kunnen niet zonder elkaar. Zonder GELD geen MACHT, zonder MACHT geen geld.Nou vergt [/quote]

  Niet mee eens, zonder geld kun je ook heel veel macht genereren, uiteindelijk gaat het om het gevoel, is deze sociaal ingesteld of a-sociaal . Bv , met veel geld kan het goed zijn dat die persoon heel bang is om vrij het leven te leven .. en is die energiewerking te zien in de uitwerking om te dicteren (zelf bescherming of overlevenings instinkt) dan echte macht of zien we een slappe zak ?

  0 likes
 13. Pillen of natuurproducten tegen dit soort klachten… het blijft symptoombestrijding.

  Onderschat ook niet het gevaar van natuurproducten die sterk geconcentreerd zijn.

  0 likes
 14. de effecten zoals beschreven doen me sterk aan cocaïne denken, dat geeft dezelfde uitwerking.
  waar kan je aan die Kava geraken in deze contreien? iemand een tip?

  0 likes
 15. [quote name=”365Y”]Ik denk , hoe is het mogelijk dat medicijnen die zoveel gevaren opleveren, nog als medicijn verkocht mogen worden , onbegrijpelijk !!!

  Kava Kava kan zoals eerder gezegt , ook gerookt worden en dan heb je geen risico deze vermoedelijke schade .

  [/quote]Wellicht omdat de baten van die medicijnen zwaarder wegen dan de mogelijke risico’s? Het is natuurlijk iets wat je met een reden slikt, niet omdat je het lekker vind.

  0 likes
 16. [quote name=”biko steve”]Pillen of natuurproducten tegen dit soort klachten… het blijft symptoombestrijding.

  Onderschat ook niet het gevaar van natuurproducten die sterk geconcentreerd zijn.[/quote]

  Als je het niet goed gebruikt is het een systeembestrijder als je het goed gebruikt is het een hulpmiddel.
  Maar ook als systeembestrijder is het voor sommige mensen het verschil tussen iets niet kunnen doen wat ze graag willen ondernemen of door dit middel het wel kunnen doen.

  En soms blijkt wat je ook doet en hoeveel je ook probeert een angststoornis te diep te zijn geworteld om er van af te komen. Het is niet altijd waar een wil is ,is een weg …. of .. als je maar goed genoeg je best doet …
  En dan betekend zo’n middel wel een stuk meer vrijheid.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

euro-2976515_1280

Dit is het beste voornemen voor 2018

Het nieuwe jaar ingaan, gaat altijd gepaard met goede ...

Heel veel mensen zijn zonder reden een onbeschrijflijk afschuwelijke dood gestorven. Nieuwe onthullingen over organenoogst

Heel veel mensen zijn zonder reden een onbeschrijflijk afschuwelijke dood gestorven. Nieuwe onthullingen over organenoogst

Chinese gevangenen die ter dood zijn veroordeeld ...

Dit is het vreemdste wat ik ooit heb gezien. Onverklaarbare lichtbollen vastgelegd boven Amerikaans meer

Dit is het vreemdste wat ik ooit heb gezien. Onverklaarbare lichtbollen vastgelegd boven Amerikaans meer

Er zijn onbekende vliegende objecten waargenomen boven ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.