Gezondheid

Kava als alternatief tegen angststoornissen

Help ons door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een extract van de kava, een plant die al sinds de oudheid op eilanden in de Stille Oceaan wordt geteeld, helpt tegen chronische angst, zo blijkt uit een Australische studie.

De symptomen van patiënten met een angststoornis die tabletten met het extract slikten, bleken na zes weken aanzienlijk te zijn afgezwakt.

Voor de eilandbewoners is kava een belangrijke plant. Ze gebruiken kava onder meer voor rituelen en ceremonies. Een half uur na consumptie van kava begint de werking die ongeveer twee uur aanhoudt. De effecten zijn onder meer: gevoelloosheid van lippen en tong, verhoogde behoefte om te spreken, euforisch gedrag en een gevoel van welbehagen.

Wortel

Om de psychoactieve stoffen uit de plant vrij te maken wordt de wortel gekauwd, gemalen of gestampt. De wortel bevat stoffen die helpen tegen angststoornissen.

De werkzame bestanddelen van de plant worden kavalactonen genoemd, waarvan er 18 zijn geïdentificeerd. Slechts zes van deze stoffen hebben merkbare effecten. Deze stoffen hebben hetzelfde effect als het medicijn Xanax. In de 2000 jaar dat kava wordt gebruikt heeft de plant een uitstekende reputatie opgebouwd.

In 2006 maakte de Universiteit van Aberdeen bekend dat kava bruikbaar zou kunnen zijn bij de behandeling van leukemie en eierstokkanker. Bij in-vitroproeven remde een extract van kava in alcohol een verantwoordelijk gen.

Tijdens de nieuwe studie kregen 75 patiënten met een angststoornis kava of een placebo. Gedurende zes weken werd hun toestand geanalyseerd aan de hand van een psychologische test.

Tegen het einde van het experiment was 26 procent van de patiënten die kava consumeerden in remissie, tegen 6 procent uit de controlegroep. Het onderzoek is verschenen in het Journal of Clinical Psychopharmacology.

Belangen

Uit de studie bleek bovendien dat kava minder verslavend is en minder bijwerkingen heeft dan reguliere medicijnen tegen angst.

Sommige proefpersonen die kava namen hadden even last van hoofdpijn, maar verder waren er geen bijwerkingen. Uit eerdere studies zou zijn gebleken dat de plant een negatief effect heeft op de lever, maar na onderzoek bleek de lever van de deelnemers in orde te zijn.

Kava is voor de eilanden in de Stille Oceaan een belangrijk exportproduct. In 2002 werd in Groot-Brittannië de verkoop, import en het verstrekken van de meeste kavaproducten verboden. In Nederland, Frankrijk en Zwitserland werd kava in alle vormen volledig verboden.

De belangen zijn groot. In het Westen bestaat een enorme markt voor een natuurlijk middel tegen stress en angst dat bovendien geen nadelige neveneffecten heeft. Het is echter nog steeds verboden in Nederland en de overheid heeft sinds het verbod nog geen onderzoek ingesteld. Wellicht is dit het goede moment?

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lampje
Lampje
9 jaren geleden

In Nederland neemt de “stresser” alcohol,of een pilletje.Afgekeken van de Amerikaanse uigezonden tv films.Denk niet dat de overheid belang heeft bij een produkt als Kava.En zeker al geen geld in onderzoek steekt, naar dit streekproduct.De farmaceutische industrieën zijn nogal bevriend met de politiek.

pietje bell
pietje bell
9 jaren geleden

Er zijn maar twee ernstige ziektes op deze planeet. En dat zijn MACHT en GELD!!! de rest is makkelijk op te lossen en groeit kant en klaar op de planeet zelf.

Dusdat
Dusdat
9 jaren geleden

Zo jammer dat je deze tekst dan terugvind op de website van het voedingscentrum.

Veiligheid

Het gebruik van kava kava wordt afgeraden in verband met ernstige gezondheidsrisico’s. Kava kava kan ernstige en onherstelbare leverbeschadiging veroorzaken. Soms met levertransplantatie of overlijden als gevolg. Door het drinken van kava kava drank zijn mensen overleden. Daarom is kava kava sinds 2002 verboden in diverse landen waaronder Nederland.

Zelfs na eenmalig gebruik van kava kava kunnen de volgende zenuwstoornissen optreden: kortdurende scheefstand van het hoofd, afwijkende oogbewegingen, bewegingsstoornissen van mond en tong en pijnlijke samentrekkingen van de romp. Deze symptomen verdwijnen zodra iemand stopt met het gebruik van kava kava.

Langdurig kava kavagebruik kan leiden tot een gele verkleuring van de huid, een droge, schilferige huid en rode ogen. Deze aandoeningen verdwijnen als je stopt met kava kava innemen.

In combinatie met alcohol, medicijnen tegen psychose, kalmeringsmiddelen en slaappillen is kava kava nog gevaarlijker. Bovengenoemde gezondheidsrisico’s worden groter, bovendien wordt het slaapverwekkende effect intenser.

Kava kava kan de symptomen van de ziekte van Parkinson verergeren. Ook kan de ziekte van Parkinson zich vervroegd uiten door gebruik van kava kava.

Langdurig gebruik van de traditionele kava kavadrank kan leiden tot ondervoeding, gewichtsverlies, veranderingen in het bloed en effecten op de nier- en leverfunctie.

Marianne
Marianne
9 jaren geleden

Ik gebruikte het ook en het hielp! Maar het mocht opeens niet meer verkocht worden in europa sinds 2004 ofzo. En bedankt regering dat ik toen over moest stappen naar chemische troep. Hoezo wonen wij in een vrij land als ik niet eens mijn eigen natuurlijke geneesmiddelen mag kiezen. Baas over eigen lichaam is ver te zoeken. Ben zo blij met de eu (niet dus) die steeds meer op een dictatuur begint te lijken… Monsanto met zijn onbeperkte geldkraan word met open armen europa ingehaald en goede natuurlijke middelen verboden

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

17
0
We lezen graag je reactie!x