Gezondheid

Drie studies linken obesitas aan suikerhoudende dranken

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Drie nieuwe studies die afgelopen weekend in de Verenigde Staten zijn gepubliceerd, komen voor het eerst met hard bewijs voor een verband tussen zoete frisdranken en de obesitas-epidemie.

De consumptie van suikerhoudende dranken is sinds de zeventiger jaren verdubbeld. Bijna 30 procent van de Amerikaanse volwassenen lijdt aan vetzucht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Dat stellen onderzoekers van een studie die is gepubliceerd in het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Gewichtstoename

Bij de eerste studie waren 33.000 Amerikaanse mannen en vrouwen betrokken. De wetenschappers toonden aan dat genen die het gewicht reguleren worden aangetast door het drinken van suikerhoudende frisdranken waardoor de kans op overgewicht toeneemt.

Ook de andere twee studies tonen aan dat suikerhoudende dranken zoals frisdrank, limonade en vruchtensappen een grote rol spelen bij de gewichtstoename van kinderen. Nederlandse kinderen krijgen door suikerhoudende dranken gemiddeld 48 gram suiker per dag binnen. Amerikaanse kinderen consumeren zelfs 75 gram suiker per dag in frisdranken.

Uit onderzoek door de Vrije Universiteit Amsterdam onder 641 kinderen tussen 4 en 11 jaar oud bleek dat kinderen die hun dagelijkse suikerhoudende dranken niet meer kregen na anderhalf jaar precies één kilo lichter waren dan leeftijdsgenoten die ze wel bleven drinken. Dikke Amerikaanse pubers vielen 1,9 kilo in een jaar tijd af door minder vloeibaar suiker tot zich te nemen.

Niet vrijwillig

Dr. Sonia Caprio van de Yale-universiteit schreef in The New England Journal of Medicine dat ‘deze onderzoeken richtlijnen en politieke besluiten moeten stimuleren die de consumptie van suikerhoudende frisdrank beperken, teneinde de toename van overgewicht bij kinderen te beperken’. “Deze drie studies laten zien dat calorieën in suikerhoudende drankjes er terdege toe doen,” voegde ze toe.

Raymond Gianotten van de branchevereniging FSW Frisdranken, Waters en Sappen liet weten dat de industrie het aanbod van vloeibare suiker niet vrijwillig gaat beperken. “We halen gesuikerde dranken voor kinderen niet uit de supermarktschappen, consumenten kunnen ook voor light kiezen,” zei hij.

Bronnen: AP, AFP, NRC.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cc
cc
11 jaren geleden

Gelukkig lust ik frisdrank niet.Geef mij maar een lekker fris glaasje bronwater.(zonder prik)

Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

Iets zoals dit wat ook een bedreiging is voor de gezondheid blijft wel toegestaan maar roken wordt flink aan banden gelegd. Een beetje dubbel allemaal. Bovendien lopen er ook zeer veel obesitas personen rond die lijden aan een hormonale disbalans of andere ziektes maar daar wordt vreemd genoeg zelden naar gekeken. En zo blijft het hokjesdenken in stand dat elke pondje door het mondje gaat.

Marga
Marga
11 jaren geleden

Uit het atikel: consumenten kunnen ook voor light kiezen. Welja, lekker een slokje aspartaam (rattengif).

Damian
Damian
11 jaren geleden

Ieder wel nadekend mens kan begrijpen dat het teveel nuttigen van suikerhoudende dranken obesitas kan veroorzaken en water de beste oplossing is.

Hopen dat de niet nadenkende mens gestimuleerd wordt, om niet te veel zoethoudende dranken te drinken. Dan kan hun gezondheid verbeteren en kunnen de zorgkosten naar beneden.

Wel frapant dat in dit artikel geadviseerd wordt om als alternatief Light drinken te nuttigen. Dit is met al hun kunstmatige zoetstoffen veel schadelijker voor de gezondheid, tegelijkertijd wel weer goed voor de zoetstoffen-industrie;)

Ik hoop dat meer mensen wakker worden en eindelijk de waarheid achter de gesloten gordijnen gaan zien!

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x