Homepagina » Gezondheid » Drie studies linken obesitas aan suikerhoudende dranken
Drie studies linken obesitas aan suikerhoudende frisdranken

Drie studies linken obesitas aan suikerhoudende dranken

Drie nieuwe studies die afgelopen weekend in de Verenigde Staten zijn gepubliceerd, komen voor het eerst met hard bewijs voor een verband tussen zoete frisdranken en de obesitas-epidemie.

De consumptie van suikerhoudende dranken is sinds de zeventiger jaren verdubbeld. Bijna 30 procent van de Amerikaanse volwassenen lijdt aan vetzucht.

Dat stellen onderzoekers van een studie die is gepubliceerd in het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Gewichtstoename

Bij de eerste studie waren 33.000 Amerikaanse mannen en vrouwen betrokken. De wetenschappers toonden aan dat genen die het gewicht reguleren worden aangetast door het drinken van suikerhoudende frisdranken waardoor de kans op overgewicht toeneemt.

Ook de andere twee studies tonen aan dat suikerhoudende dranken zoals frisdrank, limonade en vruchtensappen een grote rol spelen bij de gewichtstoename van kinderen. Nederlandse kinderen krijgen door suikerhoudende dranken gemiddeld 48 gram suiker per dag binnen. Amerikaanse kinderen consumeren zelfs 75 gram suiker per dag in frisdranken.

Uit onderzoek door de Vrije Universiteit Amsterdam onder 641 kinderen tussen 4 en 11 jaar oud bleek dat kinderen die hun dagelijkse suikerhoudende dranken niet meer kregen na anderhalf jaar precies één kilo lichter waren dan leeftijdsgenoten die ze wel bleven drinken. Dikke Amerikaanse pubers vielen 1,9 kilo in een jaar tijd af door minder vloeibaar suiker tot zich te nemen.

Niet vrijwillig

Dr. Sonia Caprio van de Yale-universiteit schreef in The New England Journal of Medicine dat ‘deze onderzoeken richtlijnen en politieke besluiten moeten stimuleren die de consumptie van suikerhoudende frisdrank beperken, teneinde de toename van overgewicht bij kinderen te beperken’. “Deze drie studies laten zien dat calorieën in suikerhoudende drankjes er terdege toe doen,” voegde ze toe.

Raymond Gianotten van de branchevereniging FSW Frisdranken, Waters en Sappen liet weten dat de industrie het aanbod van vloeibare suiker niet vrijwillig gaat beperken. “We halen gesuikerde dranken voor kinderen niet uit de supermarktschappen, consumenten kunnen ook voor light kiezen,” zei hij.

Bronnen: AP, AFP, NRC.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cc
cc
8 jaren geleden

Gelukkig lust ik frisdrank niet.Geef mij maar een lekker fris glaasje bronwater.(zonder prik)

Vonzie
Vonzie
8 jaren geleden

Iets zoals dit wat ook een bedreiging is voor de gezondheid blijft wel toegestaan maar roken wordt flink aan banden gelegd. Een beetje dubbel allemaal. Bovendien lopen er ook zeer veel obesitas personen rond die lijden aan een hormonale disbalans of andere ziektes maar daar wordt vreemd genoeg zelden naar gekeken. En zo blijft het hokjesdenken in stand dat elke pondje door het mondje gaat.

Marga
Marga
8 jaren geleden

Uit het atikel: consumenten kunnen ook voor light kiezen. Welja, lekker een slokje aspartaam (rattengif).

Damian
Damian
8 jaren geleden

Ieder wel nadekend mens kan begrijpen dat het teveel nuttigen van suikerhoudende dranken obesitas kan veroorzaken en water de beste oplossing is.

Hopen dat de niet nadenkende mens gestimuleerd wordt, om niet te veel zoethoudende dranken te drinken. Dan kan hun gezondheid verbeteren en kunnen de zorgkosten naar beneden.

Wel frapant dat in dit artikel geadviseerd wordt om als alternatief Light drinken te nuttigen. Dit is met al hun kunstmatige zoetstoffen veel schadelijker voor de gezondheid, tegelijkertijd wel weer goed voor de zoetstoffen-industrie;)

Ik hoop dat meer mensen wakker worden en eindelijk de waarheid achter de gesloten gordijnen gaan zien!

Avatar_777
Avatar_777
8 jaren geleden

[quote name=”cc”]Gelukkig lust ik frisdrank niet.Geef mij maar een lekker fris glaasje bronwater.(zonder prik)[/quote]
Of thee. Keuze genoeg daarin.

dymph
dymph
8 jaren geleden

Geef mij maar kruiden thee of 100 procent fruitsap en wat melk. En wat ik vreemd vind is dat gezonde dranken duurder zijn dan frisdranken die je voor plus min 35 cent al in liter flessen te verkrijgen zijn.

cc
cc
8 jaren geleden

[quote name=”Avatar_777″][quote name=”cc”]Gelukkig lust ik frisdrank niet.Geef mij maar een lekker fris glaasje bronwater.(zonder prik)[/quote]
Of thee. Keuze genoeg daarin.[/quote]

Ja dat ook.

suggestief
suggestief
8 jaren geleden

Hebben ze daar 3 studies voor nodig?

yes
yes
8 jaren geleden

De feitelijke reden voor overgewicht (obesitas) is een te grote inname van koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. Zoveel meer dan nodig is voor lichaamsbasale processen en dagelijkse activiteit. Om het alleen aan frisdranken te wijten is daarom een beperkte visie. Volgens mij moeten mensen in deze hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

IIS
IIS
8 jaren geleden

Ik wijt het dikker worden en de toename van diabetes bij mensen eerder aan het feit dat wij met zijn allen meer, zelf heel veel meer, alcohol zijn gaan drinken. Alcoholisch houdende dranken is volksdrank nummer één geworden. Men grijpt makkelijk en zonder nadenken naar de fles, waar vroeger een feestje nog wel eens tot overmatig drinken leidde is het nu de gewoonste zaak van de wereld dat men dagelijks grotere hoeveelheden drinkt. Alcohol i.c.m. frisdrank, vet en toevoegingen, zoals glutamaten, zijn de lijven van mensen en de gezondheidsklachten letterlijk en figuurlijk geëxplodeerd.

En niet te vergeten dat alcohol voor lichaam en geest puur gif is.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

londen

Londen in opstand tegen lockdown: ‘Steek die Nieuwe Wereldorde maar in je r**t’

In Londen waren afgelopen weekend vele duizenden ...

Overvloed

3 Krachtige Stappen om NU een overvloed-mentaliteit te creëren

Wanneer mensen het hebben over overvloed, denken ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x