Homepagina » Gezondheid » Drie studies linken obesitas aan suikerhoudende dranken
Drie studies linken obesitas aan suikerhoudende frisdranken

Drie studies linken obesitas aan suikerhoudende dranken

Drie nieuwe studies die afgelopen weekend in de Verenigde Staten zijn gepubliceerd, komen voor het eerst met hard bewijs voor een verband tussen zoete frisdranken en de obesitas-epidemie.

De consumptie van suikerhoudende dranken is sinds de zeventiger jaren verdubbeld. Bijna 30 procent van de Amerikaanse volwassenen lijdt aan vetzucht.

Dat stellen onderzoekers van een studie die is gepubliceerd in het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Gewichtstoename

Bij de eerste studie waren 33.000 Amerikaanse mannen en vrouwen betrokken. De wetenschappers toonden aan dat genen die het gewicht reguleren worden aangetast door het drinken van suikerhoudende frisdranken waardoor de kans op overgewicht toeneemt.

Ook de andere twee studies tonen aan dat suikerhoudende dranken zoals frisdrank, limonade en vruchtensappen een grote rol spelen bij de gewichtstoename van kinderen. Nederlandse kinderen krijgen door suikerhoudende dranken gemiddeld 48 gram suiker per dag binnen. Amerikaanse kinderen consumeren zelfs 75 gram suiker per dag in frisdranken.

Uit onderzoek door de Vrije Universiteit Amsterdam onder 641 kinderen tussen 4 en 11 jaar oud bleek dat kinderen die hun dagelijkse suikerhoudende dranken niet meer kregen na anderhalf jaar precies één kilo lichter waren dan leeftijdsgenoten die ze wel bleven drinken. Dikke Amerikaanse pubers vielen 1,9 kilo in een jaar tijd af door minder vloeibaar suiker tot zich te nemen.

Niet vrijwillig

Dr. Sonia Caprio van de Yale-universiteit schreef in The New England Journal of Medicine dat ‘deze onderzoeken richtlijnen en politieke besluiten moeten stimuleren die de consumptie van suikerhoudende frisdrank beperken, teneinde de toename van overgewicht bij kinderen te beperken’. “Deze drie studies laten zien dat calorieën in suikerhoudende drankjes er terdege toe doen,” voegde ze toe.

Raymond Gianotten van de branchevereniging FSW Frisdranken, Waters en Sappen liet weten dat de industrie het aanbod van vloeibare suiker niet vrijwillig gaat beperken. “We halen gesuikerde dranken voor kinderen niet uit de supermarktschappen, consumenten kunnen ook voor light kiezen,” zei hij.

Bronnen: AP, AFP, NRC.nl

Gerelateerd:

 Vind je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Gelukkig lust ik frisdrank niet.Geef mij maar een lekker fris glaasje bronwater.(zonder prik)

  1 likes
 2. Iets zoals dit wat ook een bedreiging is voor de gezondheid blijft wel toegestaan maar roken wordt flink aan banden gelegd. Een beetje dubbel allemaal. Bovendien lopen er ook zeer veel obesitas personen rond die lijden aan een hormonale disbalans of andere ziektes maar daar wordt vreemd genoeg zelden naar gekeken. En zo blijft het hokjesdenken in stand dat elke pondje door het mondje gaat.

  1 likes
 3. Uit het atikel: consumenten kunnen ook voor light kiezen. Welja, lekker een slokje aspartaam (rattengif).

  1 likes
 4. Ieder wel nadekend mens kan begrijpen dat het teveel nuttigen van suikerhoudende dranken obesitas kan veroorzaken en water de beste oplossing is.

  Hopen dat de niet nadenkende mens gestimuleerd wordt, om niet te veel zoethoudende dranken te drinken. Dan kan hun gezondheid verbeteren en kunnen de zorgkosten naar beneden.

  Wel frapant dat in dit artikel geadviseerd wordt om als alternatief Light drinken te nuttigen. Dit is met al hun kunstmatige zoetstoffen veel schadelijker voor de gezondheid, tegelijkertijd wel weer goed voor de zoetstoffen-industrie;)

  Ik hoop dat meer mensen wakker worden en eindelijk de waarheid achter de gesloten gordijnen gaan zien!

  1 likes
 5. [quote name=”cc”]Gelukkig lust ik frisdrank niet.Geef mij maar een lekker fris glaasje bronwater.(zonder prik)[/quote]
  Of thee. Keuze genoeg daarin.

  1 likes
 6. Hebben ze daar 3 studies voor nodig?

  1 likes
 7. De feitelijke reden voor overgewicht (obesitas) is een te grote inname van koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. Zoveel meer dan nodig is voor lichaamsbasale processen en dagelijkse activiteit. Om het alleen aan frisdranken te wijten is daarom een beperkte visie. Volgens mij moeten mensen in deze hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

  1 likes
 8. [quote name=”Cathy”]Welk bekenden drinken heeft stevia was dit ice thee ? Pas nog iemand zien drinken , dus ze kunnen het wel . Maar ze vertikken het dus ik begin egt te geloven dat ze ons ziek en dood willen .[/quote] Die Lipton Ice tea green gezoet met stevia hebben nog steeds op de eerste plaats aspartaam staan.

  1 likes
 9. Geef mij maar kruiden thee of 100 procent fruitsap en wat melk. En wat ik vreemd vind is dat gezonde dranken duurder zijn dan frisdranken die je voor plus min 35 cent al in liter flessen te verkrijgen zijn.

  0 likes
 10. [quote name=”Avatar_777″][quote name=”cc”]Gelukkig lust ik frisdrank niet.Geef mij maar een lekker fris glaasje bronwater.(zonder prik)[/quote]
  Of thee. Keuze genoeg daarin.[/quote]

  Ja dat ook.

  0 likes
 11. Ik wijt het dikker worden en de toename van diabetes bij mensen eerder aan het feit dat wij met zijn allen meer, zelf heel veel meer, alcohol zijn gaan drinken. Alcoholisch houdende dranken is volksdrank nummer één geworden. Men grijpt makkelijk en zonder nadenken naar de fles, waar vroeger een feestje nog wel eens tot overmatig drinken leidde is het nu de gewoonste zaak van de wereld dat men dagelijks grotere hoeveelheden drinkt. Alcohol i.c.m. frisdrank, vet en toevoegingen, zoals glutamaten, zijn de lijven van mensen en de gezondheidsklachten letterlijk en figuurlijk geëxplodeerd.

  En niet te vergeten dat alcohol voor lichaam en geest puur gif is.

  0 likes
 12. Welk bekenden drinken heeft stevia was dit ice thee ? Pas nog iemand zien drinken , dus ze kunnen het wel . Maar ze vertikken het dus ik begin egt te geloven dat ze ons ziek en dood willen .

  0 likes
 13. Ik ben dan zeker een uitzondering op de regel, mijn hele leven eet ik suiker in veel grotere hoeveelheden dan ze hier boven omschrijven,en heb helemaal geen last van gewicht verandering,mijn genen muteren scheinbaar niet,ik wil dat ook wel eens zien of er werkelijk genen muteren.
  Laten we eens een test doen in landen waar mensen bijna geen eten hebben, en die kinderen 45 gram suiker geven per dag,we geven er dan ook wat zee zout bij voor de mineralen,ik durf te wedden dat deze kinderen geen gram dikker worden en dat deze test dus nergens op slaat.
  Een echte test zou zijn kinderen op een dieet waar ze niet dik van kunnen worden, en dan die suiker er aan toe te voegen.
  Ik zelf eet alleen als ik trek heb, en niet omdat het etens tijd is, dus soms eet ik allen avond eten,soms eet ik meerdere keren per dag,soms eet ik niets, MAar als ik eet eet ik lekker, ik geloof dus niet in regelmatig eten 3 keer perdag vaste tijden,wat ze als kind proberen aan te praten,

  0 likes
 14. weet je ze zouden eens naar zo een fabriek moeten gaan en bij de Directie een trefter in de mond doen en Aspertaan er in schenken.

  0 likes
 15. [quote name=”IIS”]Ik wijt het dikker worden en de toename van diabetes bij mensen eerder aan het feit dat wij met zijn allen meer, zelf heel veel meer, alcohol zijn gaan drinken. Alcoholisch houdende dranken is volksdrank nummer één geworden. Men grijpt makkelijk en zonder nadenken naar de fles, waar vroeger een feestje nog wel eens tot overmatig drinken leidde is het nu de gewoonste zaak van de wereld dat men dagelijks grotere hoeveelheden drinkt. Alcohol i.c.m. frisdrank, vet en toevoegingen, zoals glutamaten, zijn de lijven van mensen en de gezondheidsklachten letterlijk en figuurlijk geëxplodeerd.

  En niet te vergeten dat alcohol voor lichaam en geest puur gif is.[/quote]

  klopt ,ik drink ook geen alcohol als het de bedoeling was geweest dat de mens alcohol zou drinken zou het alcohol regenen en stroomde het wel door de sloten en rivieren zeg ik altijd.

  0 likes
 16. [quote name=”Nienke”][quote name=”Cathy”]Welk bekenden drinken heeft stevia was dit ice thee ? Pas nog iemand zien drinken , dus ze kunnen het wel . Maar ze vertikken het dus ik begin egt te geloven dat ze ons ziek en dood willen .[/quote] Die Lipton Ice tea green gezoet met stevia hebben nog steeds op de eerste plaats aspartaam staan.[/quote]
  wat ? wat hebben ze aan deze dubbel zinnigheid ? ik kon het niet lezen ik ga geen flesje uit de handen van een wild vreemde persoon trekken die ga al gelijk denken die is goed voor een gekkenhuis .

  0 likes
 17. [quote name=”IIS”]Ik wijt het dikker worden en de toename van diabetes bij mensen eerder aan het feit dat wij met zijn allen meer, zelf heel veel meer, alcohol zijn gaan drinken. Alcoholisch houdende dranken is volksdrank nummer één geworden. Men grijpt makkelijk en zonder nadenken naar de fles, waar vroeger een feestje nog wel eens tot overmatig drinken leidde is het nu de gewoonste zaak van de wereld dat men dagelijks grotere hoeveelheden drinkt. Alcohol i.c.m. frisdrank, vet en toevoegingen, zoals glutamaten, zijn de lijven van mensen en de gezondheidsklachten letterlijk en figuurlijk geëxplodeerd.

  En niet te vergeten dat alcohol voor lichaam en geest puur gif is.[/quote]

  Onzin, in de Middeleeuwen dronk men meer bier dan water, omdat het makkelijker (schoon) te krijgen was. Er was naar mijn weten geen obesitas-golf in deze tijd.

  0 likes
 18. [quote]Onzin, in de Middeleeuwen dronk men meer bier dan water, omdat het makkelijker (schoon) te krijgen was. Er was naar mijn weten geen obesitas-golf in deze tijd.[/quote]

  Ik ben geen historicus en kan niets zeggen over drink- en eetgewoontes van vroeger of dat men meer bier/alcohol dronk dan water, omdat water, zo zegt men, verontreinigd was met ziektekiemen.

  C W Fields:

  You can’t trust water: Even a straight stick turns crooked in it.

  I never drink water because of the disgusting things that fish do in it.

  I never drink water; that is the stuff that rusts pipes.

  I never drink water. I’m afraid it will become habit-forming.

  Alcoholhoudende drank is en blijft nogmaals in mijn opinie gif en kan in combinatie met hedendaagse voeding er voor zorgen dat de mens gemiddeld dikker wordt, diabetes of kanker ontwikkeld of zelf te maken krijgt met afbraak van hersencellen (korsakov).

  0 likes
 19. Prima toch , ze zijn er zelf bij. Grappig vind ik wel dat er geen coffeeshop in de buurt van een school mag staan .. de frisdrankautomaten staan in de scholen.

  0 likes
 20. Mensen zijn dik geworden sinds er een hype is ontstaan dat je geen vet moet eten in de 80-er jaren. Eet je minder vet dan krijg je honger en ga je meer koolhydraten eten, die samen met een insulineverhoging zorgen dat je vet opslaat i.p.v. gebruikt. Google maar eens op LCHF. Het is eigenlijk heel logisch. Modern onderzoek wijst uit dat de nieuwe vijand insuline is en niet meer de vetten

  0 likes
 21. [quote name=”yes”]De feitelijke reden voor overgewicht (obesitas) is een te grote inname van koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. Zoveel meer dan nodig is voor lichaamsbasale processen en dagelijkse activiteit. Om het alleen aan frisdranken te wijten is daarom een beperkte visie. Volgens mij moeten mensen in deze hun eigen verantwoordelijkheid nemen.[/quote]
  Die eigen verantwoordelijkheid zou dan ook voor roken moeten gelden. En ook jij denkt blijkbaar dat obesitas alleen door het mondje ontstaat. Bah!

  0 likes
 22. [quote name=”IIS”][quote]Onzin, in de Middeleeuwen dronk men meer bier dan water, omdat het makkelijker (schoon) te krijgen was. Er was naar mijn weten geen obesitas-golf in deze tijd.[/quote]

  Ik ben geen historicus en kan niets zeggen over drink- en eetgewoontes van vroeger of dat men meer bier/alcohol dronk dan water, omdat water, zo zegt men, verontreinigd was met ziektekiemen.

  Alcoholhoudende drank is en blijft nogmaals in mijn opinie gif en kan in combinatie met hedendaagse voeding er voor zorgen dat de mens gemiddeld dikker wordt, diabetes of kanker ontwikkeld of zelf te maken krijgt met afbraak van hersencellen (korsakov).[/quote]
  Alcohol is alleen giftig als je het in grote hoeveelheden tot je neemt. Hetzelfde geldt overigens ook voor water. Alcohol bestaat al duizenden jaren en er was hooguit een enkel dikkertje. Moest ff je bericht in korten.

  0 likes
 23. Wat een heerlijke dualistische wereld…

  Wordt er in je linkeroor wordt gefluisterd dat er een studie is die obesitas aan suikerhoudende dranken koppelt en light producten aanprijst en wordt er tegelijkertijd in je rechteroor gefluisterd dat light producten juist aanzetten tot obesitas ( http://www.hungryforchange.tv/are-diet-sodas-making-us-fat )

  pfffff…

  Geef mij maar suikerhoudende producten.. echter gebruik ze met mate.. is er niets aan de hand..
  Wat een heerlijk alternatief is.. water met citroensap..

  0 likes
 24. Volgens mij komt het niet door de suiker maar het glucose fructose siroop wat volop in frisdranken zit. Wat erg dat ze lightfrisdranken gaan adviseren. Klopt niets van.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

betogers

‘Vreedzame’ betogers Black Lives Matter steken huis met kind in brand en blokkeren brandweer

Een politiechef uit de Amerikaanse staat Virginia ...

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...