Homepagina » Financieel » ‘Generaal pardon voor schulden’
Generaal pardon voor schulden

‘Generaal pardon voor schulden’

Belastingadviseurs en accountants moeten gaan helpen bij het kwijtschelden van schulden. Dat stelt René Tissen van de Nyenrode Business Universiteit.

Hij pleit voor een wereldschuldenconferentie om te voorkomen dat het Westen nog verder in een economische en sociale depressie wegzakt dan nu al het geval is.

Tijdens een dergelijke bijeenkomst tussen afgevaardigden van Amerika, Japan, China en Europa moeten volgens Tissen concrete plannen worden gemaakt voor het grootschalig kwijtschelden van de schuldenlast van landen, banken, bedrijven en burgers.

Eerlijke mogelijkheden

Het is de bedoeling dat accountants en belastingadviseurs per bedrijf en per burger gaan kijken hoe de vlag erbij hangt.

Hoewel de mogelijkheid van het kwijtschelden van schulden door politici en beleidsmakers weinig tot niet serieus wordt genomen, is het technisch gezien mogelijk. In Griekenland werkte het niet omdat slechts één groep beleggers werd getroffen. Alleen een grootschalige kwijtschelding werkt. Bovendien moet de kwijtschelding dan gelden voor alle betrokkenen.

Over het algemeen wordt kwijtschelding niet tot de mogelijkheden gerekend omdat het afboeken van schulden altijd gepaard gaat met het afboeken van bezit. Tissen merkt op dat er boekhoudkundig echter eerlijke mogelijkheden zijn om schulden harder weg te strepen dan bezit. Hij wijst op de hefboomwerking van krediet.

Oude bril

Kwijtschelding valt of staat met de normstelling. De huidige economische inzichten, Keynesiaans of monetaristisch, bieden hier niet voldoende houvast. Zo geldt in Europa bijvoorbeeld de norm van 3 procent begrotingstekort en 60 procent staatsschuld, maar in Amerika en Japan wordt weer heel anders gedacht. Volgens Tissen moeten we niet langer met een oude bril naar nieuwe problemen kijken.

Kwijtschelding is bedoeld om opluchting en rust te creëren. Nu wordt de markt juist vaak verstoord door financiële interventies van centrale banken en overheden. Door interventie verliest geld uiteindelijk zijn waarde, maar door kwijtschelding niet.

Bron: RTLZ

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Vonzie schreef:

  Misschien tóch op weg naar N.E.S.A.R.A?

  0 likes
 • Ned Kelly schreef:

  Het zou een hoop problemen oplossen maar ik zie het hier niet zo gauw gebeuren vanwege de hebberigheid van de overheids trekpoppen en banken enz

  0 likes
 • itanimulli.com schreef:

  Dit is helemaal waanzinnig goed nieuws! Alle problemen in 1 keer opgelost!

  0 likes
 • Yalec schreef:

  Volgens mij bestaat er wel zoiets als Rene bedoeld: Nesara, maar dit Amerikaanse wetsvoorstel is nog niet geratificeerd als ik het goed heb; President Clinton zo het ratificeren, maar het is er niet van gekomen.

  0 likes
 • IIS schreef:

  Lijkt me logisch dat geld wat je sowieso al kwijt bent net zo goed kan worden kwijtgescholden. Maar ik vermoed dat dat niet is wat de machthebbers voor ogen hebben. Nu kan men met de huidige voorgekookte en artificiële crisis nog alle kanten op en veel wetten of normaal gesproken ongeoorloofde zaken (ESM molog) gewoon doordrukken tegen alle geweld en beter weten in. Er mag of moet nu zelfs van de centrale banken de FED en het schoothondje van de FED, de ECB, geld uit het niets worden gecreëerd en zal de euro tegenover de dollar niet verder aan macht of kracht kunnen winnen. De waarde dient net zo te worden uitgehold als de waarde van de dollar (wet van de communicerende vaten).

  0 likes
 • Cathy schreef:

  Wel goed nieuw maar er zijn er natuurlijk weer tegen . allemaal geld wolven zitten er in de regeringen bah om misselijk van te worden de kwijl komt uit hun bakens .Ik hoop dat deze man eens een keer de macht krijg om wel zijn zin door te drukken . een mens met goed bedoelden die word meestal in het belachelijke gemaakt .

  0 likes
 • legaal schreef:

  hoi allemaal ja ik denk dat wij op weg zijn naar N.E.S.A.R.A.dat dit mischien staat te gebeuren heeft Benjamin Fullfort ook al gezegt dat ze daar mee bezig zijn ik neem aan dat dit een van de vele zijn die achter de schermen heeft gewerkt met gevaar voor zijn leven de GF heeft ook gezegt dat dit zal komen er zal wel vertraging komen van wege de illuminatie die dat koste wat kost tegen houd maar er is AA gezegt het geeft de mens moet dat is in mijn ogen een licht werker en verdiend nog meer licht van ons

  0 likes
 • Harm schreef:

  [quote name=”legaal”]hoi allemaal ja ik denk dat wij op weg zijn naar N.E.S.A.R.A.dat dit mischien staat te gebeuren heeft Benjamin Fullfort ook al gezegt dat ze daar mee bezig zijn ik neem aan dat dit een van de vele zijn die achter de schermen heeft gewerkt met gevaar voor zijn leven de GF heeft ook gezegt dat dit zal komen er zal wel vertraging komen van wege de illuminatie die dat koste wat kost tegen houd maar er is AA gezegt het geeft de mens moet dat is in mijn ogen een licht werker en verdiend nog meer licht van ons[/quote]

  NESARA had 10 jaar geleden al moeten plaatsvinden als een gelijdelijke transitie naar de 5de dimensie. maar zo kort voor eind 2012, kon het wel eens heel anders gaan (niet slechter). Vergeet niet dat steeds meer naar buiten komt dat wij in een soort van holodeck leven…. iedereen die star trek kent weet wat de mogelijkheden dan zijn.

  0 likes
 • rfd schreef:

  “Over het algemeen wordt kwijtschelding niet tot de mogelijkheden gerekend omdat het afboeken van schulden altijd gepaard gaat met het afboeken van bezit.”
  Welk bezit? De bank bezit dit ook niet!
  Allemaal gebakken eurolucht!

  0 likes
 • Hans schreef:

  Verhaal over NESARA klopt maar voor een deel. Het zal ons nu niet veel helpen.

  Schulden volledig kwijtschelden kan niet, dan streep je ook al het (pensioen)spaargeld weg. Een groot deel van de schulden is terecht en moet gewoon netjes afbetaald worden.

  Als we alle financiele instellingen nationaliseren kunnen we ongeveer de helft van hun balanstotaal aan bezittingen en schulden tegen elkaar wegstrepen. Wat over blijft is functioneel voor ondersteuning van de reele economie.

  Als we een grootschalige sale and leaseback formule toepassen kunnen we groot deel van de bestaande staatschuld oplossen zonder dat we iemand hoeven te bevoor of benadelen.

  Dit zijn veel eerlijkere maatregelen dan volledig schuldkwijtschelden.

  Zolang burgers niet opstaan gebeurd er niks. Politiek kiest de weg van de minste weerstand…

  0 likes
 • Silvester schreef:

  Het kwijtschelden van schulden voor burgers vind ik niet juist.
  Degene die meer besteden -aan huis, auto, reizen, kleding, cosmetica, vakanties, uitgaan, sporten etc.- dan ze verdienen/verdiend hebben, moeten gewoon de consequenties dragen van hun handelen.

  Kwijtschelding beloont naar mijn mening hun spilzucht. Mocht kwijtschelding plaatvinden, dan m.i. ook verworven bezit inleveren en bij opbod verkopen.
  Het zal vast niet opleveren wat het ooit kostte, maar degene die boven hun stand leefden zullen er dan voortaan niet meer van profiteren.
  Eerst zelf verdienen en dan genieten, niet eerst genieten en dan later moeilijk kijken als je moet afrekenen!

  0 likes
 • astrid van triet schreef:

  @Volgens Tissen moeten we niet langer met een oude bril naar nieuwe problemen kijken.

  Tissen kijkt zelf ook nog steeds met een oude bril: hij pikt een probleemervaring uit het geheel en komt hiervoor dan met ‘een oplossing’ die binnen het oude stramien valt.

  Een paradigma wijziging vraagt wezenlijk anders naar geld te kijken, wezenlijk anders naar ‘samen zijn op aarde’ kijken.

  Er is maar 1 programmeer regel nodig, echt maar 1tje, en iedereen op aarde heeft diezelfde dag nog, voldoende toegang tot het leven, en kan dan in het eigen leven starten met het ‘terug laten vloeien van schulden’, zie http://www.smoothparadigmshift.net

  0 likes
 • H van Heftig schreef:

  Het afboeken van schulden is het afboeken van denkbeeldige macht. En daar is een deel van de mensheid nog niet aan toe.

  0 likes
 • Justin schreef:

  Kees-Jan had eerder een extra collegeles moeten volgen bij René in het kasteeltje aan de Vecht. Gemiste kans…
  Ik herinner mij de macro economie lessen nog “dat een land failliet gaat is wel heel onwaarschijnlijk (1989)”. En nu hebben we gekozen voor de kleptocratie. Wat is er nieuw. “rearranging the furniture om the Titanic.” De wereld is te klein geworden voor het competitiespel. Chaplin voor René.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Dat is zeer makkelijk te doen die kwijtschelding van de schulden. Net zo makkelijk als het intypen van dit bericht. Geld is lucht en het intypen van geld is net zo makkelijk als het intypen van dit bericht. De dekking van dit geld is gebaseerd dat velen ervoor tijd willen inleveren door middel van werk of goederen willen verkopen voor geld. Zo zit de economie in elkaar hier op Aarde.

  0 likes
 • M schreef:

  Het is idd de enige oplossing. Wereldwijde kwijtschelding zal een grote stap vooruit zijn. Nu loopt alles vast en is het wachten tot de wereldeconomie totaal vast gaat lopen en lam wordt gelegd. Want daar ontkomen we niet aan, zoals we nu doorgaan. Alleen de elite is als de dood ook maar euro te verliezen en zij zijn het die het tegen houden. Maar straks, als alles is vastgelopen, hebben zij ook niets meer

  0 likes
 • cc schreef:

  Er staat;’per bedrijf en per burger bekeken wordt hoe de vlag er bij hangt ‘,dus met andere woorden; er zal dan gekeken worden in hoeverre schuld kwijtgescholden mag of kan worden per individu of bedrijf.

  0 likes
 • cc schreef:

  [quote name=”Hans”]Verhaal over NESARA klopt maar voor een deel. Het zal ons nu niet veel helpen.

  Schulden volledig kwijtschelden kan niet, dan streep je ook (..)

  Als we een grootschalige sale and leaseback formule toepassen kunnen we groot deel van de bestaande staatschuld oplossen zonder dat we iemand hoeven te bevoor of benadelen.

  Dit zijn veel eerlijkere maatregelen dan volledig schuldkwijtschelden.
  [/quote]

  Wat had je precies in gedachten bij ‘grootschalige’ sale en leaseback?

  0 likes
 • Rasecht Berensiroop schreef:

  spacefuture-exopolitiek vanuit Vlaanderen-Antwerpen
  space scientific politics and monetary systems exopolitics.org
  ‘Generaal pardon voor schulden’ van landen, banken, bedrijven en burgers
  via ontmoetingen Amerika, Japan, China en Europa kwijtschelding dan gelden voor alle betrokkenen wie waar en waarom bekijken tgo misdrijven,accountants en belastingadviseurs per bedrijf en per burger gaan kijken door politici en beleidsmakers niet serieus genomen, geen kaas gegeten van het technische.schulden met het afboeken van bezit,wzt via bezit maakt een groot verschil, extreme luxe..
  de normstelling De huidige economische inzichten, Keynesiaans of monetaris-tisch,versleten tot op de draad opluchting en rust te creëren ôp de vrije markten en voor de kiezers is een eerste vereiste voor het politiek terrein door financiële interventies van centrale banken en overheden, tgv gelijke rechten en plichten voor de Eurolidstaten, uw voorstellen en debatten via het web dank u

  0 likes
 • De Realist schreef:

  Schulden kwijtschelden is symptoom bestrijding. De huidige crisis gaat over macht niet over geld. Zodra Obama herkozen is zullen wereldwijd de economieën verder weg zakken en zal de macht over het financieel beleid gecentraliseerd worden bij het IMF. Het IMF wordt het eerste departement van financiën van de toekomstige wereld regering. Schuld is macht!!!

  0 likes
 • yogi schreef:

  [quote name=”De Realist”]Schulden kwijtschelden is symptoom bestrijding. De huidige crisis gaat over macht niet over geld. Zodra Obama herkozen is zullen wereldwijd de economieën verder weg zakken en zal de macht over het financieel beleid gecentraliseerd worden bij het IMF. Het IMF wordt het eerste departement van financiën van de toekomstige wereld regering. Schuld is macht!!![/quote]

  Jij hebt liever Mitt Romney aan de macht .. het eerste wat deze beste man doet is Wraak nemen op Libie vanwege de omgekomen ambassadeur . Dus ja het is kiezen tussen 2 kwade

  0 likes
 • Lilian schreef:

  [quote name=”astrid van triet”]@Volgens Tissen moeten we niet langer met een oude bril naar nieuwe problemen kijken.

  Tissen kijkt zelf ook nog steeds met een oude bril: hij pikt een probleemervaring uit het geheel en komt hiervoor dan met ‘een oplossing’ die binnen het oude stramien valt.

  Een paradigma wijziging vraagt wezenlijk anders naar geld te kijken, wezenlijk anders naar ‘samen zijn op aarde’ kijken.

  Er is maar 1 programmeer regel nodig, echt maar 1tje, en iedereen op aarde heeft diezelfde dag nog, voldoende toegang tot het leven, en kan dan in het eigen leven starten met het ‘terug laten vloeien van schulden’, zie http://www.smoothparadigmshift.net[/quote%5D

  Interessante gedachtengang Astrid. Hoe had SOPN dit dan bedacht, met het basisinkomen voor iedereen? Komt dat hier vandaan?

  0 likes
 • robbie schreef:

  oh fijn heb ik daarom zo goed volgens mijn budget geleeft, net op wintrsport gegaan omdat de zomer vakantie ook al een uitgaven was rijdt ik daarom in een pixo ? als ik dat geweten had dan had ik nu een merced ofzo lekker lenen en niet hoeven betalen, fijn bedant xx

  0 likes
 • itanimulli.com schreef:

  [quote name=”De Realist”]Schulden kwijtschelden is symptoom bestrijding. De huidige crisis gaat over macht niet over geld. Zodra Obama herkozen is zullen wereldwijd de economieën verder weg zakken en zal de macht over het financieel beleid gecentraliseerd worden bij het IMF. Het IMF wordt het eerste departement van financiën van de toekomstige wereld regering. Schuld is macht!!![/quote]
  Schuld is macht. Als je dan de schulden kwijtscheldt, dan is de macht weg, dat is dan toch geen symptoombestrijding?

  0 likes
 • Frances schreef:

  Hallo allemaal,
  Kwijtschelden prima, maar wat dan?
  Als er aan de basis geen (mentaliteits-)verandering komt, kunnen we zoveel kwijtschelden als we willen, maar even later zitten we dan toch weer met dezelfde gebakken peren.

  0 likes
 • Frances schreef:

  Hallo allemaal,
  Kwijtschelden prima, maar wat dan?
  Als er aan de basis geen (mentaliteits-)verandering komt, kunnen we zoveel kwijtschelden als we willen, maar even later zitten we dan toch weer met dezelfde gebakken peren.

  0 likes
 • Xander schreef:

  Ik weet wel nog een paar banken waar wat te halen valt, Kaaiman-Eilanden, Zwitserland. Of zullen we ff een paar koningshuizen leeghalen? Of het Vaticaan? Wat een poppenkast..

  0 likes
 • henk schreef:

  stelletje knuppels hebben jullie nou universiteit gehad wat dacht je van ijsland,die hebben die hufters gearresteerd die de crisis veroorzaakt hebben.en het gaat wondergoed met ijsland en de schulden zijn ook kwijtgescholden.

  0 likes
 • Hans schreef:

  @18CC
  Waarde infrastructuur en openbare gebouwen is in NL ca. 50% van ons BNP (€ 300 miljard). Voor dit bedrag kunnen we met “sale and leaseback” de staatschuld in NL afboeken zonder dat iemand hierbij wordt bevoor- of benadeeld.

  @26Xander
  Zwartgeld op kaaimaneilanden en de Zuidas etc. heeft een waarde van ca. $20 biljoen. De af te lossen staatschuld is over de hele wereld meer dan $50 biljoen.

  @27Henk
  Je weet niet waar je het over hebt. Is wel erg makkelijk om gewoon niet meer aan je buitenlandse verplichtingen te voldoen. Eerst wel lekker schoppen in het buienland en dan gewoon niet betalen.

  Ik blijf er bij groot deel van de schuld is terecht, mensen / organisaties / landen hebben goederen en diensten gebruikt en moeten daar gewoon netjes voor betalen.

  0 likes
 • cc schreef:

  [quote name=”henk”]stelletje knuppels hebben jullie nou universiteit gehad wat dacht je van ijsland,die hebben die hufters gearresteerd die de crisis veroorzaakt hebben.en het gaat wondergoed met ijsland en de schulden zijn ook kwijtgescholden.[/quote]

  Let op gelezen ; vanuit IJsland zullen er berichten komen..(disclosure(s)?)

  0 likes
 • Catharina R schreef:

  [quote name=”cc”][quote name=”henk”]stelletje knuppels hebben jullie nou universiteit gehad wat dacht je van ijsland,die hebben die hufters gearresteerd die de crisis veroorzaakt hebben.en het gaat wondergoed met ijsland en de schulden zijn ook kwijtgescholden.[/quote]

  Let op gelezen ; vanuit IJsland zullen er berichten komen..(disclosure(s)?)[/quote]
  Ja Henk was dit ook het land wat de banken er buiten hielden en alles zonder de bank deed ? want daar het een vriendin het laatst nog over .die zei ook al kijk die kunnen het , en waarom in deze landen dan niet .

  0 likes
 • De Realist schreef:

  [quote name=”itanimulli.com”][quote name=”De Realist”]Schulden kwijtschelden is symptoom bestrijding. De huidige crisis gaat over macht niet over geld. Zodra Obama herkozen is zullen wereldwijd de economieën verder weg zakken en zal de macht over het financieel beleid gecentraliseerd worden bij het IMF. Het IMF wordt het eerste departement van financiën van de toekomstige wereld regering. Schuld is macht!!![/quote]
  Schuld is macht. Als je dan de schulden kwijtscheldt, dan is de macht weg, dat is dan toch geen symptoombestrijding?[/quote]
  De schulden zullen niet kwijt gescholden worden omdat schuld als machtsmiddel gebruikt wordt. Wil je het monetaire stelsel verbeteren dan is het symptoom bestrijding.

  0 likes
 • De Realist schreef:

  [quote name=”yogi”][quote name=”De Realist”]Schulden kwijtschelden is symptoom bestrijding. De huidige crisis gaat over macht niet over geld. Zodra Obama herkozen is zullen wereldwijd de economieën verder weg zakken en zal de macht over het financieel beleid gecentraliseerd worden bij het IMF. Het IMF wordt het eerste departement van financiën van de toekomstige wereld regering. Schuld is macht!!![/quote]

  Jij hebt liever Mitt Romney aan de macht .. het eerste wat deze beste man doet is Wraak nemen op Libie vanwege de omgekomen ambassadeur . Dus ja het is kiezen tussen 2 kwade[/quote]
  Ik had liever Ron Paul als president gezien. De elite heeft liever Obama en zullen daarom wachten met het verder ineen laten storten van de dollar totdat hij herkozen is.

  0 likes
 • De Realist schreef:

  [quote name=”Hans”]@18CC
  Waarde infrastructuur en openbare gebouwen is in NL ca. 50% van ons BNP (€ 300 miljard). Voor dit bedrag kunnen we met “sale and leaseback” de staatschuld in NL afboeken zonder dat iemand hierbij wordt bevoor- of benadeeld.

  @26Xander
  Zwartgeld op kaaimaneilanden en de Zuidas etc. heeft een waarde van ca. $20 biljoen. De af te lossen staatschuld is over de hele wereld meer dan $50 biljoen.

  @27Henk
  Je weet niet waar je het over hebt. Is wel erg makkelijk om gewoon niet meer aan je buitenlandse verplichtingen te voldoen. Eerst wel lekker schoppen in het buienland en dan gewoon niet betalen.

  Ik blijf er bij groot deel van de schuld is terecht, mensen / organisaties / landen hebben goederen en diensten gebruikt en moeten daar gewoon netjes voor betalen.[/quote]
  De banken hebben een advies,controlerende en uitvoerende functie en zelfs een zorgplicht. Hun falen moet de rest nu voor betalen.

  0 likes
 • Rasecht Berensiroop schreef:

  space scientific politics and monetary systems
  exopolitics.org

  Een planetaire Bancor centrale bank ontbreekt, die iedere staat haar jaarlijkse werkdotaties uitkeert ter financiering van het jaarlijks opgestelde planeconomie… hierdoor worden belastingen afgeschaft en krijgt de overheid haar nodige financiele inkomsten via BCB tgv het privé die opgelegde overheidstaken moeten uitvoeren.
  Snelle ruimtevaartvoortuitgang is onbetaalbaar zeker met voor samenwerking met ET die ons goed gezind zijn in de context de Aarde als Spacecilivisatie met gelijke rechten en plichten voor de burgers Oud-luchtmachtkolonel: overheid moffelt informatie over UFO’s weg
  dinsdag, 25 september 2012 17:10 geplaatst in:
  UFO nuburu.nl

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  Wat een geweldig idee, je zegt gewoon tegen iedereen, je hoeft de door jouw aangegane verplichting, waar je vrij en zonder dwang voor gekozen hebt niet af te lossen.

  Indien de gemiddelde lezer hoier dit een goed idee vind, dan vraag ik mij af hoe de gemiddelde lezer hier bijvoorbeeld denkt hoe je aan geld komt, om een bedrijfje te starten. Oh nee wacht geld is vies dus geen bedrijfje. We gaan allemaal van de natuur leven. We gaan terug naar de middel Eeuwen en eerder, alwaar men omkwam van de honger en het verschil tussen hen die veel hadden en hen die niets hadden, vergeleken met nu immense proporties had.

  Kwijtschelden van schulden zal resulteren in veel strengere eisen om een ander te helpen, immers wanneer die ander wanbeleid voert dan kan jij je belegging(op welke manier je dan ook belegt, producten of geld) simpel spontaan kwijtraken. Iedereen zal dus wel 10 keer nadenken alvorens een ander te helpen.

  0 likes
 • De Realist schreef:

  @ M. Brandenburg. banken helpen niemand meer alleen zichzelf. Als ze de economie helemaal leeg kunnen zuigen zullen ze dat niet laten en dat is precies waar ze nu mee bezig zijn. Niet om zichzelf te verrijken maar om het gepeupel arm en afhankelijk te houden van de overheid, die ze in hun zak hebben. Ze hebben Griekenland ‘geholpen’ en nu zijn de Grieken hun land kwijt.
  http://www.maxkeiser.com

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  defensie

  Oh jee: Defensie betrokken bij bestrijding van ‘desinformatie’ over corona

  In de Militaire Spectator, het tijdschrift voor ...

  van haga

  Van Haga: ‘Enorme foutenmarge bij coronatest leidt tot verkeerd beeld’

  Premier Rutte beweerde in de Tweede Kamer ...

  >