Gezondheid

Einde aan groene bestrijdingsmiddelen?

Help mee door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bier tegen slakken in je moestuin of groene zeep tegen luizen. Misschien mogen ze binnenkort niet meer verkocht worden als bestrijdingsmiddel.

Dat is althans het voornemen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Hiermee blijven alleen nog de giftige chemische bestrijdingsmiddelen als alternatief over.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Volgens ecologisch adviseur Bertus Buizer is dat de doodsteek voor miljoenen Nederlanders die natuurvriendelijk willen tuinieren en voor de biologische landbouw. Zowel hobbytuinders als boeren worden dan namelijk afhankelijker van gevaarlijk landbouwgif dat mogelijk bijdraagt aan de bijensterfte.

Verlengen

Het draait allemaal om de RUB-regeling (Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen). In de regeling worden bepaalde stoffen waaronder melk, bijenwas, bier, zeep, knoflook, zeewier en plantaardige oliën vrijgesteld van registratie als bestrijdingsmiddel.

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil de huis-, tuin- en keukenmiddelen om ongedierte op planten te bestrijden nog twee jaar toestaan. Hij is met het Ctgb overeengekomen de vrijstelling van gewasbeschermingsmiddelen te verlengen tot januari 2014.

Niet helder

Begin dit jaar kondigde het Ctgb aan dat het van plan is de vrijstelling voor alle gewasbestrijdingsmiddelen die nu nog toegestaan zijn in te trekken omdat ze in strijd zijn met de huidige Europese regelgeving.

Verschillende maatschappelijke organisaties en ondernemingen zeggen te weinig tijd te hebben om nu toegestane middelen tijdig door de Europese Commissie goedgekeurd en toegelaten te krijgen. Zij vinden dat nog niet helder is wat de Europese goedkeuringscriteria zijn. Het risico is dat er waardevolle middelen verdwijnen om ziekten en plagen bij gewassen te bestrijden.

Bron: VARA.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
11 jaren geleden

wat is dit weer voor een flauwe kul zeg dit krijgen ze niet klaar dan denk ik dat er oorlog komt tussen mensen en het uitschot wat alles verbied en af kapt van de mensen nu gaan ze de verkeerde kant op .ze zij totaal anders dan normaal die lui hoe krijgen ze het in hun hersenpan om zo een wet te handhaven

Kim
Kim
11 jaren geleden

Waarom? wat is het probleem van die natuurlijke middelen dan? pfff wat een onzin..

Maria
Maria
11 jaren geleden

Dat zou pas geweldig zijn!
Laat de natuur zoals ze is, er blijft heus genoeg voor de mens over om te eten en men is zich er al een hele tijd van bewust dat je het opeten van gewassen door insecten etc. ook door biologische bestrijdingsmiddelen kan tegen gaan.

pleiadian
pleiadian
11 jaren geleden

Ik snap het niet goed… bier en groene zeep blijven toch gewoon te koop? En die middelen kan ik dan toch nog steeds in mijn moestuin gebruiken?

Back to top button
41
0
We lezen graag je reactie!x