Natuur en Milieu

Veelbelovende Perseïdenzwerm piekt dit weekend (video)

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onze aarde raast weer door de meest spectaculaire meteorenzwerm: de Perseïden. We kunnen op het hoogtepunt tot wel 100 vallende sterren per uur verwachten.

Iedere zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, een wolk van stofdeeltjes die wordt achtergelaten door de in 1862 ontdekte komeet Swift-Tuttle.

De stofdeeltjes komen met 60 kilometer per seconde in botsing met de atmosfeer van de aarde. Het resultaat is een kortstondige lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Op het hoogtepunt in de nacht van zaterdag op zondag kunnen tot 100 vallende sterren per uur worden gezien.

Ochtendschemering

Door de lucht worden stofdeeltjes en brokjes steen in de dampkring afgeremd. Ze worden heet en verdampen op een hoogte van 80 tot 100 kilometer. Het lichtverschijnsel dat we dan zien is niet van de deeltjes zelf, maar van de lucht eromheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien.

De meeste Perseïden zijn vanaf donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden in de tweede helft van de nacht goed te zien. Als de ochtendschemering nadert, staat Perseus bijna recht boven ons hoofd en kunnen we de meeste meteoren verwachten. De vallende sterren komen ogenschijnlijk uit het sterrenbeeld Perseus. De maan is dit jaar geen storende factor omdat het op 2 augustus volle maan was.

Tranen van Laurentius

Vanaf half juli verschijnen de eerste Perseïden al aan de hemel. Het zijn er dan nog heel weinig, maar het worden er in de weken erna steeds meer. Rond 24 augustus heeft de aarde de baan van komeet Swift-Tuttle helemaal verlaten.

Perseïdenzwerm

In het vroege Europa werd deze meteorenzwerm de ‘Tranen van Laurentius’ genoemd. Laurentius werd in het jaar 225 in Spanje geboren en oefende in Rome het ambt van diaken uit. Hij wordt gezien als beschermheilige van de stad Rotterdam. Op 10 augustus 258 werd hij ter dood gebracht.

Om de meteoren te kunnen zien is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kahlan
Kahlan
10 jaren geleden

Manlief en ik zullen zekers weer de hele nacht buiten doorbrengen.
Bepakt en bezakt met picknickgear 🙂

Veel plezier,
Liefs Kahlan

Willen weten
Willen weten
10 jaren geleden

Mooie tijden om ons meer te tonen nu er meer mensen de hemel afspeuren met dit hemels gebeuren….

Sipco
Sipco
10 jaren geleden

Ik heb er gisteren al een aantal mooien gezien, en met de fijne weersvoorspelling van warm weer, zal het weer fijn buiten zitten worden, stoeltje op slaapstand, krijg ik ook geen lam nekje.En zo kan ik mooi uren de hemel afspeuren.Boven het ijselmeer gebied heb ik al eens honderderden gezien, al liggend vlak bij Bakhuizen in het gras.Het blijft een mooi gezicht.Natuurlijk vuurwerk is ook wat minder schadelijk dan menselijk vuurwerk.

Marcel E
Marcel E
10 jaren geleden

[quote name=”Kahlan”]Manlief en ik zullen zekers weer de hele nacht buiten doorbrengen.
Bepakt en bezakt met picknickgear 🙂

Veel plezier,
Liefs Kahlan[/quote]

Enjoy Kahlan!
Ik zit zaterdag op een beachparty, denk dat het uitzicht het feestje wel af maakt.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x