Homepagina » Natuur en Milieu » Veelbelovende Perseïdenzwerm piekt dit weekend (video)
Perseïdenzwerm

Veelbelovende Perseïdenzwerm piekt dit weekend (video)

Onze aarde raast weer door de meest spectaculaire meteorenzwerm: de Perseïden. We kunnen op het hoogtepunt tot wel 100 vallende sterren per uur verwachten.

Iedere zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, een wolk van stofdeeltjes die wordt achtergelaten door de in 1862 ontdekte komeet Swift-Tuttle.

De stofdeeltjes komen met 60 kilometer per seconde in botsing met de atmosfeer van de aarde. Het resultaat is een kortstondige lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Op het hoogtepunt in de nacht van zaterdag op zondag kunnen tot 100 vallende sterren per uur worden gezien.

Ochtendschemering

Door de lucht worden stofdeeltjes en brokjes steen in de dampkring afgeremd. Ze worden heet en verdampen op een hoogte van 80 tot 100 kilometer. Het lichtverschijnsel dat we dan zien is niet van de deeltjes zelf, maar van de lucht eromheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien.

De meeste Perseïden zijn vanaf donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden in de tweede helft van de nacht goed te zien. Als de ochtendschemering nadert, staat Perseus bijna recht boven ons hoofd en kunnen we de meeste meteoren verwachten. De vallende sterren komen ogenschijnlijk uit het sterrenbeeld Perseus. De maan is dit jaar geen storende factor omdat het op 2 augustus volle maan was.

Tranen van Laurentius

Vanaf half juli verschijnen de eerste Perseïden al aan de hemel. Het zijn er dan nog heel weinig, maar het worden er in de weken erna steeds meer. Rond 24 augustus heeft de aarde de baan van komeet Swift-Tuttle helemaal verlaten.

Perseïdenzwerm

In het vroege Europa werd deze meteorenzwerm de ‘Tranen van Laurentius’ genoemd. Laurentius werd in het jaar 225 in Spanje geboren en oefende in Rome het ambt van diaken uit. Hij wordt gezien als beschermheilige van de stad Rotterdam. Op 10 augustus 258 werd hij ter dood gebracht.

Om de meteoren te kunnen zien is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Manlief en ik zullen zekers weer de hele nacht buiten doorbrengen.
  Bepakt en bezakt met picknickgear 🙂

  Veel plezier,
  Liefs Kahlan

  0 likes
 2. Mooie tijden om ons meer te tonen nu er meer mensen de hemel afspeuren met dit hemels gebeuren….

  0 likes
 3. Ik heb er gisteren al een aantal mooien gezien, en met de fijne weersvoorspelling van warm weer, zal het weer fijn buiten zitten worden, stoeltje op slaapstand, krijg ik ook geen lam nekje.En zo kan ik mooi uren de hemel afspeuren.Boven het ijselmeer gebied heb ik al eens honderderden gezien, al liggend vlak bij Bakhuizen in het gras.Het blijft een mooi gezicht.Natuurlijk vuurwerk is ook wat minder schadelijk dan menselijk vuurwerk.

  0 likes
 4. [quote name=”Kahlan”]Manlief en ik zullen zekers weer de hele nacht buiten doorbrengen.
  Bepakt en bezakt met picknickgear 🙂

  Veel plezier,
  Liefs Kahlan[/quote]

  Enjoy Kahlan!
  Ik zit zaterdag op een beachparty, denk dat het uitzicht het feestje wel af maakt.

  0 likes
 5. das nog eens wat denk dat ik in het weiland aan de overkant ga liggen tentje mee en steerrenkijken 😛

  0 likes
 6. Hoe laat is dat ? De tweede helft van de nacht ?
  Love & peace.

  0 likes
 7. Een héle mooie kans om allemaal héél veel liefdevolle energie & wensen voor een liefdevolle aarde & universum te uit te zenden.

  0 likes
 8. Euhm… ik zit net te kijken en zie een puntje dat op een ster lijkt traag vooruit gaan en van koers wijzigen??? huh?

  0 likes
 9. Ok effe serieus, hoe snel moeten die meteorieten gaan? Ik zie hier al voor de 3de keer iets wat lijkt op een ster traag vooruit bewegen en bochten maken. Ik zie ze vliegen denk ik…letterlijk…

  0 likes
 10. [quote name=”Eibhlin”]Ok effe serieus, hoe snel moeten die meteorieten gaan? Ik zie hier al voor de 3de keer iets wat lijkt op een ster traag vooruit bewegen en bochten maken. Ik zie ze vliegen denk ik…letterlijk…[/quote]
  Ok, zag net een meteoriet en die gaan wel stukken sneller. Iemand nog die bewegende stippen gezien? En wat zijn het?

  0 likes
 11. [quote name=”Eibhlin”][quote name=”Eibhlin”]Ok effe serieus, hoe snel moeten die meteorieten gaan? Ik zie hier al voor de 3de keer iets wat lijkt op een ster traag vooruit bewegen en bochten maken. Ik zie ze vliegen denk ik…letterlijk…[/quote]
  Ok, zag net een meteoriet en die gaan wel stukken sneller. Iemand nog die bewegende stippen gezien? En wat zijn het?[/quote]

  Heb iets roods gezien ongeveer een uur geleden,ging vrij snel van zuid naar noord.Kan ook een sateliet geweest zijn.Raad je aan om foto’s te maken met flitser,ook véél Orbs laten zich zienen fotograferen(energieën)

  0 likes
 12. zo ver ben ik net van buiten en een puntje dat op een ster lijkt en langs gaat in een vaart is een sateliet verder heb ik ook wat vreemde lichtbollen gezien die ineens stopte en heel snel steeds kleiner werd of van richting veranderde

  en toen ik de moet wilde opgeven was er recht boven me een heel felle witte streem met een aardige pit aan het begin die voor 3 sec tte zien was verder duik ik over een uurtje weer op de stetser buiten kijken of ik nog wat ifo kan vinden

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...