Buitenland

Europarlementariërs krijgen miljoenen aan onkostenvergoeding, zonder controle. Lees hier waar ons geld naartoe gaat

Help mee door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De 748 Europarlementariërs krijgen iedere maand bovenop hun brutosalaris van 8484 euro een onkostenvergoeding van 4342 euro. Goed voor 39 miljoen euro per jaar. Waar dat geld naartoe gaat weet niemand.

Als de onkostenvergoeding niet opgebruikt wordt, kunnen ze het bedrag vrijwillig terugstorten aan het Europees Parlement. Maar dat gebeurt zelden.

Het Europees Parlement controleert niet of het geld correct wordt besteed. Knack onderzocht samen met journalisten van The MEPs Project wat de Europarlementariërs met al dit geld doen.

13 kantoren

Europarlementariërs blijken onder meer kantoorruimte te huren bij hun eigen politieke partij of van zichzelf.

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) betaalt voor één van zijn kantoren 3000 euro huur per maand, het hoogste bedrag.

Een Poolse Europarlementariër blijkt maar liefst 13 kantoren te huren.

Weigerde

De Europese kiezers hebben het recht om te weten of hun belastinggeld correct wordt gebruikt. Om die reden hebben de journalisten aan 667 Europarlementariërs gevraagd om inzage te geven in hun bonnetjes.

Slechts 53 Europarlementariërs bleken bereid om hun uitgaven openbaar te maken.

The MEPs Project probeerde in 2015 via een Wob-verzoek inzage te krijgen in de onkosten die Europarlementariërs maken. Het Europees Parlement weigerde de documenten te openbaren.

Desastreus

“Zolang er geen controle op de onkosten is, maakt het niet uit hoe goed de richtlijnen zijn,” merkt Wouter Wolfs van de KU Leuven op.

“Het huidige systeem is desastreus voor het imago van het Europees Parlement. Het is niet langer houdbaar,” vervolgde hij.

Op 27 april moesten de Europarlementariërs zich uitspreken over een amendement van de Groenen dat pleit voor meer transparantie.

Boos

De enige Belg die tegen alle punten van het amendement stemde was oud-premier Guy Verhofstadt.

“Europarlementariërs hoeven geen bonnetjes bij te houden. Ze hoeven niets te bewijzen,” stelt Transparancy International.

“Dat is een groot schandaal dat al veel te lang aansleept,” vervolgt de organisatie. “De Europese burgers hebben alle reden om boos te zijn.”

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard
Richard
5 jaren geleden

Ik neem mee: Een hark, een schep en een kruiwagen.

Jeff
Jeff
5 jaren geleden

Ja, verbaasd me niks net zo min als het feit dat openbaren voor niemand een pretje is. Kijk naar luchtvaart personeel; heb me wel is laten vertellen, dat ze declareren voor een vet hotel en vervolgens bij een kennis slapen. Dat zit in alle lagen en is bij dat clubje in Brussel natuurlijk wel een bizar bedrag. Nogmaals, we dragen hier zelf allemaal in mee en zijn derhalve geen haar beter. Op een paar uitzonderingen daar gelaten.
Als jij en ik morgen 10.000 euro kunnen krijgen voor wat 1000 euro kost, zeg je dan nee?
Ik zou het wel/niet weten.

Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Weg met het fascistische bankiers gilde dat de Europese Unie geworden is!
Het hele parlement zou ontbonden moeten worden en alles opnieuw onderhandeld, en ditmaal geen gedwongen verdragen en conformisme zonder toestemming van burgers!

Minute Repeater
Minute Repeater
5 jaren geleden

Dit is weer 1 van de zoveelste financiële perks (zo noem ik het gemakshalve maar even) die deze padjakkers zichzelf toe stoppen. Verder vind ik het vooral opvallend en schokkend; dat dhr. Bas Belder van de SGP (lid sinds 1999) volgens dit onderzoek minimaal 790.000 Euro heeft ontvangen uit deze regeling !!!!!!!!! Ik moest echt die zin uit het originele artikel een paar keer lezen of het er echt stond. Je kunt mij niet wijsmaken dat deze mijnneer zoveel onkosten maakt. U raad het al; de SGP Europarlementariër(s) wilde geen antwoord geven op vragen omtrent dit onderwerp.

Net zoals het totaal niet verassend was dat de VVD hier ook niet aan mee wilde werken, maar ook die zogenaamde Euro kritische partij de PVV wilde niet meewerken aan transparantie op dit onderwerp. Nu is het niet de eerste keer dat aangetoond word dat de Europese fractie leden van de PVV er een hele andere normen en waarden erop nahouden dan de nationale tak, maar hopelijk schudt dit de PVV´ERS eens wakker.

Al met al kijk ik niet meer op van dit soort berichtgeving, maar elke keer weer word ik zo ontzettend boos en met name moedeloos van dit soort berichten. Zijn mensen nu echt achtelijk ?????….vraag ik mij dan af. Hoeveel schandalen moeten er verdomme nog voorbij komen voordat de Nederlanders eens wakker worden !? De pensioenen zijn al zo goed als weggeven, de EU maakt flinkt vaart met EU rekening rijden etc etc etc, maar het overgrote deel van de Nederlanders is te beroerd om zelf een klein beetje zelf op onderzoek uit te gaan of om te protesteren. Aan de andere kant, als een volk al niet opstaat tegen de belachelijke nationale politieke keuzes dan is het totaal niet vreemd dat men ook niet op staat tegen het misdadige beleid van de EU. Men laat zich liever afleiden/verdelen door de door de eeuwen heen gebruikte clichématige afleid onderwerpen, zoals bijvoorbeeld immigratie.

Hoewel dit een belangrijk onderwerp is, is het bij lange na niet de grootste bedreiging voor Nederland. Wat moet er nog gebeuren voordat mensen bereid zijn om de straat (uiteraard vreedzaam) op te gaan ? Nu heb ik een paar keer meegedaan aan oproepen (nationaal en internationaal) van diverse burger organisaties tegen TTIP, de banken bail outs, Monsanto en tegen de EU; maar het is echt te hopen dat de vele mensen die dit soort sites bezoeken ook eens de koe bij de horens vatten. De politieke voorkeur lekker thuis laten; en zich ook eens fysiek aansluiten bij een protestmars wanneer een burger initiatief (of dat nou door een linkse or rechtse burger organisatie geïnitieerd is) hiertoe oproept. Mensen zoals Baudet, Omzigt en Thieme kunnen het gewoon niet alleen doen.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

24
0
We lezen graag je reactie!x