Homepagina » Buitenland » Europarlementariërs krijgen miljoenen aan onkostenvergoeding, zonder controle. Lees hier waar ons geld naartoe gaat
Europarlementariërs krijgen miljoenen aan onkostenvergoeding, zonder controle. Lees hier waar ons geld naartoe gaat

Europarlementariërs krijgen miljoenen aan onkostenvergoeding, zonder controle. Lees hier waar ons geld naartoe gaat

De 748 Europarlementariërs krijgen iedere maand bovenop hun brutosalaris van 8484 euro een onkostenvergoeding van 4342 euro. Goed voor 39 miljoen euro per jaar. Waar dat geld naartoe gaat weet niemand.

Als de onkostenvergoeding niet opgebruikt wordt, kunnen ze het bedrag vrijwillig terugstorten aan het Europees Parlement. Maar dat gebeurt zelden.

Het Europees Parlement controleert niet of het geld correct wordt besteed. Knack onderzocht samen met journalisten van The MEPs Project wat de Europarlementariërs met al dit geld doen.

13 kantoren

Europarlementariërs blijken onder meer kantoorruimte te huren bij hun eigen politieke partij of van zichzelf.

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) betaalt voor één van zijn kantoren 3000 euro huur per maand, het hoogste bedrag.

Een Poolse Europarlementariër blijkt maar liefst 13 kantoren te huren.

Weigerde

De Europese kiezers hebben het recht om te weten of hun belastinggeld correct wordt gebruikt. Om die reden hebben de journalisten aan 667 Europarlementariërs gevraagd om inzage te geven in hun bonnetjes.

Slechts 53 Europarlementariërs bleken bereid om hun uitgaven openbaar te maken.

The MEPs Project probeerde in 2015 via een Wob-verzoek inzage te krijgen in de onkosten die Europarlementariërs maken. Het Europees Parlement weigerde de documenten te openbaren.

Desastreus

“Zolang er geen controle op de onkosten is, maakt het niet uit hoe goed de richtlijnen zijn,” merkt Wouter Wolfs van de KU Leuven op.

“Het huidige systeem is desastreus voor het imago van het Europees Parlement. Het is niet langer houdbaar,” vervolgde hij.

Op 27 april moesten de Europarlementariërs zich uitspreken over een amendement van de Groenen dat pleit voor meer transparantie.

Boos

De enige Belg die tegen alle punten van het amendement stemde was oud-premier Guy Verhofstadt.

“Europarlementariërs hoeven geen bonnetjes bij te houden. Ze hoeven niets te bewijzen,” stelt Transparancy International.

“Dat is een groot schandaal dat al veel te lang aansleept,” vervolgt de organisatie. “De Europese burgers hebben alle reden om boos te zijn.”

[Knack]


Vond je dit belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Ja, verbaasd me niks net zo min als het feit dat openbaren voor niemand een pretje is. Kijk naar luchtvaart personeel; heb me wel is laten vertellen, dat ze declareren voor een vet hotel en vervolgens bij een kennis slapen. Dat zit in alle lagen en is bij dat clubje in Brussel natuurlijk wel een bizar bedrag. Nogmaals, we dragen hier zelf allemaal in mee en zijn derhalve geen haar beter. Op een paar uitzonderingen daar gelaten.
  Als jij en ik morgen 10.000 euro kunnen krijgen voor wat 1000 euro kost, zeg je dan nee?
  Ik zou het wel/niet weten.

  2 likes
  • Als de leiders corrupt zijn is het volk ook corrupt. Water stroomt naar beneden.

   Ik was vroeger handelaar en marktkoopman. Ik ben in het verleden wel eens bedonderd. Ook bestolen en opgelicht. Dat voelde heel rot. Maar zelf heb ik nog nooit iemand bedonderd, want dat voelt ook heel rot. Ergens iets extra op verdienen is niets mis mee, maar de boel beflikkeren is toch een heel ander verhaal.

   10 likes
   • Tegenwoordig is het andersom. Rook stijgt op. De regeerders zijn de gezamenlijke natte droom van het volk. Het volk blijkt telkens in staat te zijn de meest corrupte figuren/partijen te kiezen. Wat voor boodschap geef je als volk dan mee aan deze personen? Niks anders dan, ga verhevigd door met je corruptie!!

    1 likes
    • Tja, hoe kan een gecorrumpeerd volk eerlijke leiders kiezen?
     De gevaarlijke vraag is dan: Waar moet de bezem dan doorheen?
     Deze vraag heeft door de eeuwen tot veel bloedvergieten geleid.

     Niemand wordt slecht geboren. Wij worden door onze omgeving zo gemaakt. Slechtheid nodigt meer slechtheid uit. Macht komt van boven. En voor rook is vuur nodig.

     1 likes
  • ‘Als jij en ik morgen 10.000 euro kunnen krijgen voor wat 1000 euro kost, zeg je dan nee?’

   Jij en ik hoeven die vraag niet te beantwoorden want wij zullen morgen -1 juni- die 10.000 niet krijgen. Net zo min als we die niet zullen krijgen op 1 augustus, 1september, en vele maanden daar op volgend.

   2 likes
   • Wat ik al zei beste Peter. Het ligt eraan hoe en wat.
    Verkoop jij coke voor grote winst? Schiet je iemand dood voor een miljoen?
    Ga je stelen? Mensen misbruiken of pijn doen? Hoe ver wil je gaan voor geld en gewin? Je ziel verkopen voor een beetje poen? Geld is een heel gevaarlijk iets dat mensen in hele gekke dingen kan veranderen. Daarom moet je de grens heel strak trekken en heel dicht bij jezelf blijven, anders ben je zo verkocht.

    2 likes
   • Ach, hopen.
    Ook al zo’n zoethoudertje.

    1 likes
 2. Ik neem mee: Een hark, een schep en een kruiwagen.

  7 likes
 3. Dit is weer 1 van de zoveelste financiële perks (zo noem ik het gemakshalve maar even) die deze padjakkers zichzelf toe stoppen. Verder vind ik het vooral opvallend en schokkend; dat dhr. Bas Belder van de SGP (lid sinds 1999) volgens dit onderzoek minimaal 790.000 Euro heeft ontvangen uit deze regeling !!!!!!!!! Ik moest echt die zin uit het originele artikel een paar keer lezen of het er echt stond. Je kunt mij niet wijsmaken dat deze mijnneer zoveel onkosten maakt. U raad het al; de SGP Europarlementariër(s) wilde geen antwoord geven op vragen omtrent dit onderwerp.

  Net zoals het totaal niet verassend was dat de VVD hier ook niet aan mee wilde werken, maar ook die zogenaamde Euro kritische partij de PVV wilde niet meewerken aan transparantie op dit onderwerp. Nu is het niet de eerste keer dat aangetoond word dat de Europese fractie leden van de PVV er een hele andere normen en waarden erop nahouden dan de nationale tak, maar hopelijk schudt dit de PVV´ERS eens wakker.

  Al met al kijk ik niet meer op van dit soort berichtgeving, maar elke keer weer word ik zo ontzettend boos en met name moedeloos van dit soort berichten. Zijn mensen nu echt achtelijk ?????….vraag ik mij dan af. Hoeveel schandalen moeten er verdomme nog voorbij komen voordat de Nederlanders eens wakker worden !? De pensioenen zijn al zo goed als weggeven, de EU maakt flinkt vaart met EU rekening rijden etc etc etc, maar het overgrote deel van de Nederlanders is te beroerd om zelf een klein beetje zelf op onderzoek uit te gaan of om te protesteren. Aan de andere kant, als een volk al niet opstaat tegen de belachelijke nationale politieke keuzes dan is het totaal niet vreemd dat men ook niet op staat tegen het misdadige beleid van de EU. Men laat zich liever afleiden/verdelen door de door de eeuwen heen gebruikte clichématige afleid onderwerpen, zoals bijvoorbeeld immigratie.

  Hoewel dit een belangrijk onderwerp is, is het bij lange na niet de grootste bedreiging voor Nederland. Wat moet er nog gebeuren voordat mensen bereid zijn om de straat (uiteraard vreedzaam) op te gaan ? Nu heb ik een paar keer meegedaan aan oproepen (nationaal en internationaal) van diverse burger organisaties tegen TTIP, de banken bail outs, Monsanto en tegen de EU; maar het is echt te hopen dat de vele mensen die dit soort sites bezoeken ook eens de koe bij de horens vatten. De politieke voorkeur lekker thuis laten; en zich ook eens fysiek aansluiten bij een protestmars wanneer een burger initiatief (of dat nou door een linkse or rechtse burger organisatie geïnitieerd is) hiertoe oproept. Mensen zoals Baudet, Omzigt en Thieme kunnen het gewoon niet alleen doen.

  7 likes
 4. Weg met het fascistische bankiers gilde dat de Europese Unie geworden is!
  Het hele parlement zou ontbonden moeten worden en alles opnieuw onderhandeld, en ditmaal geen gedwongen verdragen en conformisme zonder toestemming van burgers!

  5 likes
 5. De tegenstanders die nee zeggen, zitten meestal bij die clubs.

  1 likes
 6. Heeft Wilders dan toch gelijk.??
  Stop met Schengen en de EU in deze vorm.

  2 likes
 7. En daarom moet de basisinkomen komen voor iedereen, want iedereen heeft recht op.

  1 likes
  • Een basis inkomen heeft in het huidige systeem net zoveel levensvatbaarheid als een integere politicus,
   40% van ALLES wat wordt betaald vloeit direct in de kas van de Rothschilds als gevolg van de WOEKERRENTE door de samengestelde rente,

   Pas wanneer woeker (weer) wordt uitgebannen, de bankiers op nonactief worden gezet en de geldcreatie weer TEN DIENSTE staat van de Nederlandse bevolking, kunnen dit soort zaken naar behoren worden geregeld. Tot die tijd lijdt ELKE stap in de vorm van “gratis” geld, subsidie, obligatie, of welke vorm dan ook de Nederlandse staat verzint alleen maar tot meer inflatie, hogere belastingen, meer afstoting van voorzieningen en gaat de Nederlandse belastingbetaler er alleen maar verder op achteruit.

   En dat terwiijl de oplossing zo verdomd simpel is….

   1 likes
 8. Kruideniersmentaliteit. Kwaliteit van Hans van Baalen kaliber mag best wat kosten, niet dan.

  Maar ‘ lebensunwertes leben’, zoals invaliden, die moeten telkens alles bewijzen en herkeuringen ondergaan.

  Stel je voor je bent gediagnostiseerd als rondhuppelend met een zware ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en hersenbeschadiging. Totaal invalide levenslang. Verandert niets meer aan. Dan moet je wekenlang per jaar aan het rekenen om elk miserabel dubbeltje te verantwoorden.

  Ook moet je om de zoveel tijd een zware herkeuring ondergaan door steeds lichtere dokters en uiteindelijk wellicht verplegers of verpleegsters.

  Nog leuker wordt dat, als het juist (narcistische/psychopathische = alles voor ZICHZELF uitstekend regelende) types als Hans van Baalen zijn, die een oorlogsmisdrijfje hebben begaan, waardoor jij er zo bijzit.

  Dat is helemaal lollig!!!

  1 likes
 9. Wilders zegt ware woorden maar zijn doel is vals.

  De beste oppositie is de oppositie die men zelf controleert.

  1 likes
 10. Wilders is een zionist en niet anders.
  En de Femakampen komen voor vele wereld burgers steeds dichterbij. Er schijnt er ook een te zijn in Nederland. Femakamp is niets meer dan een concentratiekamp. De volgende gemaakte beurscrash komt ook dichterbij en burgers die hun huis niet meer kunnen betalen komen op straat. Waar het burgerschap van word afgenomen! Erger kan je het niet hebben. Geen huis geen burgerschap. Alles met het doel om de burgers van de wereld te doen verminderen tot er 500.000 over gebleven zijn. Zoals geschreven staat op de stenen in 12 talen in Amerika.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

baudet

Baudet veegt vloer aan met Asscher en geeft geschiedenisles. Is dit een geheime samenzwering?

Tijdens een debat over de EU op ...

thüringen

Wat Verhofstadt hier doet, is misselijkmakend! In Thüringen is de democratie gestorven

Thüringen is één van Duitslands minst bekende ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 5 maart
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.