Wie gelooft dat in Nederlandse musea tegenwoordig openlijk het eten van insecten wordt gepropageerd of is dat een complottheorie? Die vraag stelde Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) op social media.
Hij verwijst daarbij naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Eén van die doelen, SDG 2, is ‘geen honger’. “In 2030 mag niemand op de wereld meer honger lijden. Iedereen moet toegang hebben tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel, het hele jaar door,” aldus de VN.
Dit doel betekent in het Museon-Omniversum ‘insecten eten’. Dat is ook nog eens ‘goed voor het klimaat en het milieu’. Het World Economic Forum noemt de verschuiving van vlees naar insecten trouwens de ‘protein shift’, merkt Van Houwelingen op.
“Om alle wereldburgers van voldoende eiwitten te voorzien is het kweken van insecten een serieuze optie. Nu al zet zo’n 80% van de bevolking insecten op het menu. Behoor jij niet tot die 80%?” Ik sloeg trouwens het aanbod om insecten te proeven van een museummedewerker maar af… pic.twitter.com/HSNAR6vcA1
— Pepijn van Houwelingen (@PvanHouwelingen) April 16, 2023
Wat zou je zeggen van insecten?
In het museum valt te lezen: “Met vlees krijg je belangrijke eiwitten binnen. Door de groei van de wereldbevolking en de stijgende welvaart neemt de vraag naar dierlijke eiwitten toe. Steeds meer land wordt gebruikt om voedsel te verbouwen voor al die kippen, koeien, geiten, schapen en varkens. Zouden we die landbouwgrond niet beter kunnen inzetten voor voedsel voor mensen en zo de honger bestrijden? Er zijn andere eiwitten in overvloed op de wereld. Met plantaardige eiwitbronnen zoals soja en peulvruchten kun je heerlijke gerechten maken. En wat zou je zeggen van insecten?”
En verder: “Om alle wereldburgers van voldoende eiwitten te voorzien is het kweken van insecten een serieuze optie. Nu al zet zo’n 80 procent van de wereldbevolking insecten op het menu. Behoor jij niet tot die 80 procent? Toch eet jij onbewust een halve kilo insecten per jaar. Bij het maken van bijvoorbeeld ketchup, appelmoes, meel en chocolade worden onopgemerkt ook insecten verwerkt.”
Verder niets aan de hand hoor
Van Houwelingen sloeg het aanbod van een museummedewerker om insecten te proeven maar af.
In het Museon kunnen de allerkleinsten interactief leren hoe ze meelwormen het beste kunnen bereiden. “Verder niets aan de hand hoor, mensen. Die wappies die denken dat we insecten gaan eten zijn gek!” zegt Van Houwelingen.
Ik snap niet waarom insecten beter voor het milieu zouden zijn dan kippen. En waar moeten we met de restproducten naartoe, als er geen dieren meer zijn die dat eten?
Ach ja, musea hebben het moeilijk sinds corona en ze krijgen wel overheidssubsidie…
In die hele smeerzooi ook al is zogezegd alles vermalen blijven de parasieten die in de insecten aanwezig zijn in leven en laten een vernietigend spoor achter in een mens zijn lichaam indien men deze rotzooi door de voedselketen strooit. Allemaal onderdeel van het duivels gedachten goed. Het is zaak dat ook onze dieren beschermt gaan worden tegen deze gang van zaken.
Laat de zogenaamde “elite” maar insecten eten. Ik eet vlees.
Als mensen het vrijwillig doen, moeten ze zelf weten, maar het zal vast opgelegd gaan worden in de toekomst om het klimaat te “redden”