Premier Mark Rutte erkende vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie dat hij nog nooit een coronatest heeft ondergaan. “Het heeft geen zin om te gaan testen als je geen klachten hebt,” aldus Rutte. Er gebeurde nog iets opmerkelijks: de premier kreeg vragen van de BBC over de vele ‘complotdenkers’ in Nederland.
Een cameraploeg van de BBC reisde door Nederland en sprak veel mensen ‘die het vertrouwen in het systeem verliezen’. Zij zagen hoe het kabinet bij de corona-aanpak meerdere keren een draai van 180 graden maakte en waren getuige van de toeslagenaffaire, die leidde tot het einde van Rutte III.
“Ze beginnen zichzelf af te vragen: waar vind ik de waarheid?” zei BBC-correspondent Anna Holligan tegen Rutte. “In toenemende mate zoeken ze op plekken waar complottheorieën welig tieren.” Ze vroeg de premier of hem dat zorgen baart en of hij denkt dat hij die mensen kan terugwinnen.
Dialoog
Rutte bagatelliseerde de omvang van de tegenstand. Hij antwoordde dat hij respect heeft voor de BBC, maar dat hij het op dit punt volledig oneens is met de Britse publieke omroep. “Ja, er is een kleine groep mensen die het al vanaf het begin niet eens is met de overheid.” Die mensen geloven volgens Rutte niet dat er geen virus is, maar vinden simpelweg dat het kabinet niet de juiste maatregelen neemt. Hij zei verder dat ‘we altijd hebben geprobeerd om in dialoog te treden met deze mensen’. We hebben onder meer op het Museumplein en in Eindhoven kunnen zien hoe Rutte ‘in dialoog treedt’.
Volgens de minister-president is het aantal mensen in Nederland dat openstaat voor complottheorieën ‘heel klein’. Hij zei dat ‘een overweldigende meerderheid’ de coronamaatregelen steunt en baseerde zich daarbij op ‘opiniepeilingen, wat collega’s tegen hem zeggen en wat de Nederlandse media schrijven’. De Haagse bubbel dus. Kamerlid Pieter Omtzigt benadrukte vorige maand nog maar eens dat er ‘een innige band is tussen het kabinet en de pers’.
QAnon
De BBC-verslaggeefster vroeg Rutte vervolgens of hij het niet verrassend vindt en of het hem geen zorgen baart dat Nederland het derde land is in Europa met de meeste QAnon-aanhangers. De premier draaide om de hete brei heen en zei dat hij ‘het volste vertrouwen heeft’ in de inwoners van Nederland. Hij benadrukte ook nog eens dat ‘de overgrote meerderheid’ niet in complottheorieën gelooft.
Een Britse cameraploeg die mensen op straat vraagt wat ze van de coronamaatregelen vinden en vervolgens de premier van Nederland confronteert met de antwoorden. Daar kunnen de gelijkgeschakelde Nederlandse media een voorbeeld aan nemen.
Mysterieuze UFO boven Amerikaans eiland leidt tot speculatie over aliens. Weet jij wat dit is?
Ollongren: Rusland stookt in Nederland over corona. Zo reageert Twitter
De reden waarom je als ondernemer moet kiezen voor glasvezel
Voedselproducten zijn vaak niet wat ze beweren te zijn. Ontdek hier wat de voedselindustrie in je eten stopt
Internist: landen met de hoogste vaccinatiegraad lijden het meest onder corona
Kamervragen over ‘laffe intimidatiepogingen van de staat’ om huisarts de mond te snoeren
De grootste cover-up aller tijden
Amerikaanse neurochirurg: ‘Er is meer na de dood’ (video)
Dokters zien hoe Indiase man 15 dagen niet eet of drinkt en toch gezond blijft. Hoe kan zoiets?