Homepagina » Financieel » De Europese Commissie is bezig met een groot project waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een goede reden voor
De Europese Commissie is bezig met een groot project waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een goede reden voor

De Europese Commissie is bezig met een groot project waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een goede reden voor

De Kapitaalmarktunie is het grootste project van de Europese Commissie waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een reden voor.

De lobby van Europese grootbanken kwam in 2015 voor het eerst met het idee van een Kapitaalmarktunie.

Deze maand kwam deze unie weer een stapje dichterbij dankzij een aantal aanbevelingen van een zogenoemde High Level Group, ingesteld door de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk en… hoe kan het ook anders, Nederland.

Baantjescarrousel

Uit de aanbevelingen blijkt dat de regels waar de financiële sector zich aan moet houden tien jaar na de crisis nog altijd worden bepaald door de financiële sector zelf.

De Financial Times onthulde pas geleden dat de Kapitaalmarktunie is bedacht door Eurofi, een lobbyclub die schaduwconferenties organiseert voor ministers van Financiën.

Het is dan ook niet verrassend dat de leden van de High Level Group stuk voor stuk werkzaam zijn of waren in de financiële sector. Over baantjescarrousel gesproken.

Heel beangstigend

Hoogleraar Ewald Engelen zegt de ongekende politieke macht van de financiële sector tien jaar na de crisis heel beangstigend te vinden.

Onder meer ex-CDA-Kamerlid Corien Wortmann-Kool zit in de High Level Group.

Kassa

Zij is tevens bestuursvoorzitter van APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland.

En wat staat er in de aanbevelingen van de High Level Group? De Europese markt moet worden opgetuigd voor kapitaalgedekte pensioenproducten.

Kassa dus voor APG.

[MO]


Vond je dit leuk? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Sorry hoor maar dit is oud nieuws, maar mensen houden zich liever bezig met de afleidonderwerpen gestuwd door PVV, FvD en op links PVDD en GroenLinks.

  7 likes
  • Nog even ter aanvulling.

   Het is wat mij betreft een raadsel waarom de heer Engelen bij de PVDD zit. Aangezien de partij voor het Parijs akkoord is; en ook gewoon VN Agenda’s 21 en 2030 steunt, en laten we vooral niet vergeten dat de eet gewoontes die men (gedwongen) wilt opleggen exact hetzelfde zijn wat Nazi Duitsland hun inwoners op legde. Uiteraard at de Nazi top natuurlijk wel gewoon wat ze wilde.

   7 likes
 2. Mogelijk een leuk artikel maar wat houdt nu een Kapitaalmarktunie in?
  Waarom wordt niet verteld waar het over gaat?

  3 likes
 3. “De Europese markt moet worden opgetuigd voor kapitaalgedekte pensioenproducten.”

  Ohw? Wat moet ik hiervan inzien, het toekomstig bestemmingsplan van onze pensioenpotten, waar het geld tegen de plinten lagen te klotsen?

  0 likes
 4. De regels waar de financiële sector zich aan moet houden tien jaar na de crisis nog altijd worden bepaald door de financiële sector zelf. Het is hier geen IJsland, ik zie die Wouter Bos nog staan met die andere ” belangrijke ” omgevallen banken en een bijna failliet systeem verdedigen, in wezen stonden ze een LUCHTBEL weer hard te maken.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

wilders

Wilders wil uit de EU vanwege ‘compleet gestoord’ coronaplan Brussel: ‘Nexit’

De Europese Commissie wil belastingen gaan heffen ...

bond tegen overheidszaken

Bond tegen overheidszaken start actie tegen Nederlandse lockdown. Hier kunt u zich aansluiten

De Nationale Bond tegen Overheidszaken is een ...