Homepagina » Financieel » De Europese Commissie is bezig met een groot project waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een goede reden voor
De Europese Commissie is bezig met een groot project waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een goede reden voor

De Europese Commissie is bezig met een groot project waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een goede reden voor

De Kapitaalmarktunie is het grootste project van de Europese Commissie waar je nog nooit van hebt gehoord. Daar is een reden voor.

De lobby van Europese grootbanken kwam in 2015 voor het eerst met het idee van een Kapitaalmarktunie.

Deze maand kwam deze unie weer een stapje dichterbij dankzij een aantal aanbevelingen van een zogenoemde High Level Group, ingesteld door de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk en… hoe kan het ook anders, Nederland.

Baantjescarrousel

Uit de aanbevelingen blijkt dat de regels waar de financiële sector zich aan moet houden tien jaar na de crisis nog altijd worden bepaald door de financiële sector zelf.

De Financial Times onthulde pas geleden dat de Kapitaalmarktunie is bedacht door Eurofi, een lobbyclub die schaduwconferenties organiseert voor ministers van Financiën.

Het is dan ook niet verrassend dat de leden van de High Level Group stuk voor stuk werkzaam zijn of waren in de financiële sector. Over baantjescarrousel gesproken.

Heel beangstigend

Hoogleraar Ewald Engelen zegt de ongekende politieke macht van de financiële sector tien jaar na de crisis heel beangstigend te vinden.

Onder meer ex-CDA-Kamerlid Corien Wortmann-Kool zit in de High Level Group.

Kassa

Zij is tevens bestuursvoorzitter van APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland.

En wat staat er in de aanbevelingen van de High Level Group? De Europese markt moet worden opgetuigd voor kapitaalgedekte pensioenproducten.

Kassa dus voor APG.

[MO]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • TACP schreef:

  Sorry hoor maar dit is oud nieuws, maar mensen houden zich liever bezig met de afleidonderwerpen gestuwd door PVV, FvD en op links PVDD en GroenLinks.

  7 likes
  • TACP schreef:

   Nog even ter aanvulling.

   Het is wat mij betreft een raadsel waarom de heer Engelen bij de PVDD zit. Aangezien de partij voor het Parijs akkoord is; en ook gewoon VN Agenda’s 21 en 2030 steunt, en laten we vooral niet vergeten dat de eet gewoontes die men (gedwongen) wilt opleggen exact hetzelfde zijn wat Nazi Duitsland hun inwoners op legde. Uiteraard at de Nazi top natuurlijk wel gewoon wat ze wilde.

   7 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Mogelijk een leuk artikel maar wat houdt nu een Kapitaalmarktunie in?
  Waarom wordt niet verteld waar het over gaat?

  3 likes
 • DE WAARHEID schreef:

  “De Europese markt moet worden opgetuigd voor kapitaalgedekte pensioenproducten.”

  Ohw? Wat moet ik hiervan inzien, het toekomstig bestemmingsplan van onze pensioenpotten, waar het geld tegen de plinten lagen te klotsen?

  0 likes
 • Janssen schreef:

  De regels waar de financiële sector zich aan moet houden tien jaar na de crisis nog altijd worden bepaald door de financiële sector zelf. Het is hier geen IJsland, ik zie die Wouter Bos nog staan met die andere ” belangrijke ” omgevallen banken en een bijna failliet systeem verdedigen, in wezen stonden ze een LUCHTBEL weer hard te maken.

  0 likes
 • x

  Check Also

  rutte

  ‘Rutte is één van de grootste leugenaars die Nederland ooit gekend heeft’

  Geert Wilders confronteert premier Mark Rutte op ...

  nederland

  Clash tussen politie en burgers: ‘Onbestaanbaar dat dit kan in Nederland’

  “Demonstreren is een groot goed,” hoor je ...

  >