Universum

Gerucht: leven gevonden op Mars

Help door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Overal gonst het van de geruchten over buitenaards leven. Het Marswagentje Curiosity zou onlangs een ‘wereldschokkende’ ontdekking hebben gedaan op de rode planeet.

Hoofdonderzoeker John Grotzinger vertelde de Amerikaanse publieke zender NPR dat de ontdekking ‘er één is voor de geschiedenisboeken’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“De gegevens die we binnenkrijgen, zien er interessant uit,” zei Grotzinger. Hij wilde nog niet kwijt wat er precies is ontdekt. Uit nader onderzoek moet blijken of het al dan niet gaat om een meetfout.

Details

Enkele weken geleden dacht Grotzinger dat er methaangas was gemeten in één van de monsters die Curiosity onderzocht. Achteraf bleek het te gaan om ‘gas dat vanaf de aarde was meegekomen’.

Met het instrument SAM analyseert Curiosity bodemmonsters. Het instrument meet concentraties zuurstof, waterstof, stikstof en koolstof. Uit de verhoudingen van de stoffen valt vervolgens af te leiden of er sprake is van organische verbindingen. Over enkele weken volgen de details.

Waarschijnlijk hoeven we niet al te veel te verwachten van deze ‘ontdekking’. Vorig jaar kondigde NASA-wetenschapper Richard B. Hoover aan dat hij buitenaardse levensvormen had aangetroffen in een meteoriet. De ontdekking werd later door NASA ontkend (lees: stilgehouden).

Twee jaar geleden kondigde NASA een ontdekking aan ‘met grote gevolgen voor de zoektocht naar bewijs voor buitenaards leven’. Het bleek te gaan om een extremofiele bacterie die arseen als bouwsteen gebruikt. De ontdekking werd onlangs weer verworpen vanwege vermeende meetfouten.

Statuten

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat NASA echte ‘wereldschokkende ontdekkingen’ bekend zal maken. Enerzijds betreft het een onafhankelijk agentschap en anderzijds verbieden de statuten dat het ruimtevaartbureau de waarheid spreekt.

Daar komt bij dat de ruimtevaartorganisatie onder de verantwoordelijkheid valt van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Vervoer die wordt voorgezeten door Jay Rockefeller – van de gelijknamige dynastie die onder meer eigenaar is van alle grote olieconcerns. Jay is de achterkleinzoon van olietycoon John D. Rockefeller.

De commissie bestaat verder uit leden als Jim DeMint, die vindt dat creationisme moet worden onderwezen op scholen, en Marco Rubio, die denkt dat de aarde mogelijk door God is geschapen.

Terwijl de buitenaards leven-koorts verder wordt aangewakkerd hoopt NASA het Congres ook te besmetten zodat het budget niet verder daalt. De stroom ontdekkingen en fraaie plaatjes hebben voorlopig één doel: het Congres ervan overtuigen dat de missie geen weggegooid geld is en dat het onderzoek moet doorgaan. En dat het uiteraard de Verenigde Staten moeten zijn die buitenaards leven ontdekken.

Bron: NPR.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

75 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dr. Why
Dr. Why
11 jaren geleden

Wat let julie eigenlijk om zelf iets naar mars te sturen? En zelf onderzoek te gaan doen ginder? Ahja, daar moet je iets van wetenschap voor snappen 🙂

investigator
investigator
11 jaren geleden

Ik weet nog een paar jaar geleden dat er ook volop in het nieuws was dat the history channel een van de grootste ontdekkingen ooit had gedaan wat onze wereldbeeld zou.veranderen. Iedereen dacht aan buitenaards leven o.i.d. Maar uiteindelijk was het niks boeiends behalve voor bepaalde wetenschap. Ik verwacht er helemaal niet veel van.

Rosa
Rosa
11 jaren geleden

Maar wel allemaal betaald uit heel veel gemeenschapsgeld.

pinobot
pinobot
11 jaren geleden

Er is wel zeker leven op mars.
Bekijk mijn Youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/9tothe9thtothe9th?feature=mhee

Back to top button
75
0
We lezen graag je reactie!x