Buitenland

Visa voor Al Qaida: New York Times doet boekje open over lange samenwerking tussen CIA en Saoedi-Arabië

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse krant The New York Times doet een boekje open over de lange samenwerking tussen de CIA en Saoedi-Arabië. Begin 2013 heeft president Obama in het geheim het programma Timber Sycamore goedgekeurd, dat bedoeld is om Syrische rebellen te bewapenen.

De Saoedi’s financieren en kopen wapens voor Syrische rebellen, terwijl de CIA ze traint in geheime kampen in Jordanië. Bij de samenwerking, die vele jaren teruggaat, is ook de Britse geheime dienst betrokken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Zwitserse bankrekeningen

Toen Ronald Reagan president van Amerika was, gaven de Saoedi’s veel geld aan de moedjahedien om tegen de Sovjets te strijden. Het geld was afkomstig van Zwitserse bankrekeningen die werden beheerd door de CIA.

De bankrekeningen waren onderdeel van het programma Al Yamamah, waarbij Britten en Saoedi’s handelden in wapens en olie om overal in de wereld gewapende opstanden te kunnen financieren.

Ongeldige visa

De onthullingen sluiten aan op uitspraken van Mike Springmann in het boek Visas for al-Qaeda. Hij beschrijft hoe de CIA in de jaren tachtig moslims rekruteerde en trainde om tegen de Sovjets te vechten in Afghanistan.

Later plaatste de CIA deze agenten met behulp van ongeldige Amerikaanse visa over van Afghanistan naar de Balkan, Irak, Libië en Syrië. De door Amerika gesteunde en getrainde strijders vormden uiteindelijk Al Qaida.

Springmann protesteerde 20 jaar lang op het hoogste overheidsniveau tegen het gebruik van de ongeldige visa, maar werd daarbij herhaaldelijk gedwarsboomd.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Het ISUS handboek!

wewordenbedonderd
wewordenbedonderd
8 jaren geleden

Maarrrr, Al Qaida was toch van 9/11…

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x