Homepagina » Graancirkels » Graancirkels als ‘tijdelijke tempels’
Graancirkels als tijdelijke tempels

Graancirkels als ‘tijdelijke tempels’

Graancirkels bieden mensen de mogelijkheid om spirituele en religieuze emoties op een nieuwe manier tot uitdrukking te brengen, zo stelt Anne Kalvig van de Universiteit van Stavanger (UiS).

Waar sommigen een positieve ervaring beleven in een kerk of een moskee, hebben anderen op dezelfde manier baat bij graancirkel-toerisme.

Enthousiastelingen spreken ook wel van ‘tijdelijke tempels’. Kalvig doet al enige jaren onderzoek naar het fenomeen en heeft haar bevindingen gepubliceerd in Aura, een Noors tijdschrift voor academische studies naar nieuwe religiositeit.

Spanningsveld

Ze observeerde graancirkels, liep blootsvoets door de formaties en bestudeerde het fenomeen op internet. “Door de toenemende weerstand tegen vormen van nieuwe religiositeit wordt het onderwerp eerder gedemoniseerd dan dat mensen worden aangespoord om kritisch te gaan nadenken,” zegt Kalvig.

In haar optiek blijven de formaties onverklaard omdat wetenschappers er niet in slagen het onderwerp serieus te nemen. Kalvig voegde toe dat er sprake is van een soort spanningsveld tussen de benadering die wordt gebruikt in culturele studies en de manier waarop het fenomeen wordt benaderd door wetenschappers.

Volgens de wetenschappers bevinden graancirkels zich op de rand van de wetenschap en in de culturele studies wordt het onderwerp in verband gebracht met UFO-theorieën, aldus Kalvig.

Spirituele hoofdstad

Ze stelt dat een graancirkel één van de vele voorbeelden is waarop religie en spiritualiteit op een nieuwe manier tot uitdrukking worden gebracht.

Graancirkels bestaan waarschijnlijk al vele eeuwen. Wiltshire en naburige graafschappen in het zuidwesten van Engeland, met Glastonbury als ‘spirituele hoofdstad’, vormen de bakermat van het graancirkel-toerisme.

Volgens Kalvig worden religieuze pelgrimstochten in alle culturen gevonden. Het laatmoderne ‘pelgrimstoerisme’ is een uitdrukking van de subjectieve trend in de hedendaagse cultuur, waarbinnen de individuele ervaring belangrijk wordt.

Mensen die Glastonbury, het Mekka van de nieuwe religiositeit, bezoeken, zijn vaak aanhanger van alternatieve spiritualiteit en al dan niet fulltime betrokken bij therapeutisch werk, aldus Kalvig. Ze benaderen het bestaan op een holistische wijze, waarbij de kosmos een pulserend, spiritueel en levend geheel is. Vanuit een dergelijk perspectief bekeken zijn graancirkels vol betekenis.

Ruimtebroeders

Sommigen geloven dat ze een boodschap overbrengen van de ruimtebroeders en anderen denken dat deze fenomenen zich manifesteren als gevolg van de verlangens en intenties van de mensheid zelf.

Dit gedeelte van Engeland is ook rijk aan vermeende lijnen van energie (leylijnen) en unieke oude monumenten, met Stonehenge als bekendste voorbeeld, zo merkt Kalvig op.

“Iedere internetgebruiker draagt hier op spirituele wijze iets bij,” legt Kalvig uit. Mensen schrijven over hun eigen interpretaties van graancirkels en bespreken hun eigen standpunt als participant.”

Kalvig meent dat het fenomeen graancirkels, dat zich steeds opnieuw op vele manieren manifesteert, goed past bij een een tijdperk waarin nieuws zo belangrijk is geworden.

Bron: Uis.no Foto: Kalvig

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Monique schreef:

  Niet alles is wetenschappelijk verklaarbaar. gelukkig, anders blijven we alleen maar in het mentale hangen en is er geen ruimte voor het occulte. Lelijnen spelen een hele grote rol omdat het krachtplaatsen zijn. Dat wist de paus ook, vandaar dat er Kathedralen op lelijnen staan. Een fascinerend fenomeen, die graancirkels en ja ze hebben een helend effect. Spreek uit ervaring 🙂

  0 likes
 • Aramata schreef:

  Als deze dame een universitaire studie heeft moeten volgen om tot zo’n verhaal te kunnen komen dan kan ik helaas niet anders concluderen dan dat haar studie weggegooid geld is geweest.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Net of geld zo belangrijk is.
  Wat lever jij op Aramata.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Hunebedden staan ook op leylijnen.

  0 likes
 • Wasbeertjuh schreef:

  Weten jullie eigenlijk wel hoe groot de schade is voor de boer die het graan verbouwd? Door al dat vertrapte graan loopt hij allemaal kosten mis! Gewoon om alle graanvelden hekken neerzetten van 1000 volt, kan de boer tenminste ook weer fatsoenlijk zijn werk doen.

  @ Aardebewoner: allang al bewezen dat Leylijnen niet bestaan. Het zijn alleen maar grafheuvels uit de oertijd, en toen kende men deze lijnen nieteens. (Doe je geschiedenis eens op…)

  0 likes
 • Theo schreef:

  [quote name=”kengai”]Net of geld zo belangrijk is.
  Wat lever jij op Aramata.[/quote]

  In dit geval een korte ondoordachte opmerking die de studie van iemand bestempeld als weg gegooid geld met als basis een artikel dat naar alle waarschijnlijkheid maar een piepklein deel van de persoon is waar het over gaat. De opmerking zegt dus meer over de persoon die hem maakt.

  In plaats van oordelen had er ook constructief een discussie kunnen worden gestart over het artikel in plaats van iemand die waarschijnlijk voor velen(waaronder mijzelf) onbekend is te beledigen zonder dat zij zichzelf daar tegen kan verweren.

  Leylijn en de verbinding daartussen met “heilige” plaatsen en graancirkels lijkt me iets interessants om te onderzoeken! Of er nou enige kern van waarheid in zit of niet! Voordat ik er een mening over kan geven wil ik ze liever zelf bezoeken en ervaren waarover geschreven wordt!

  0 likes
 • Peter schreef:

  Graancirkel-toerisme, alleen het woord al. Ik snap niet waarom mensen denken alleen een geloof te kunt belijden of een spirituele ervaring kunnen hebben in een kerk, moskee of tempel? Deze zogenaamde gebedshuizen hebben helemaal niets van doen met een geloof of een spirituele beleving. Echt geloven doe je vanuit je hart, daar heb je geen kerk of zoiets dergelijks voor nodig. Zoiets kan ook thuis, in het bos of zelfs op je werk. Ik mediteer bijv. graag in het bos tegen een grote beukenboom of zo of thuis.

  0 likes
 • Aurelia schreef:

  Hoe religiositeit en spiritualiteit verandert vind ik een interessant onderzoeksveld.

  Voor de tijd van toenemende individualiteit waar we nu in leven, beleefden mensen dat vooral in kerken en moskeeën. Nu men steeds meer ‘zichzelf’ zoekt en authenticiteit belangrijk is, wordt de geïnstitutionaliseerde groep minder belangrijk. Sterker nog, dat wordt een teken van ‘schapengedrag’ en men zoekt het dus op andere plekken.
  Wel grappig dat de drang naar verbondenheid er toch voor zorgt dat men zich dan wel graag ‘spiritueel’, ‘lichtwerker’ of ‘indigo’ etc noemt en zich zo toch bij een groep aansluit.
  In je eentje ‘jezelf’ zijn is voor de meesten toch een stap te ver.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”Wasbeertjuh”]Weten jullie eigenlijk wel hoe groot de schade is voor de boer die het graan verbouwd? Door al dat vertrapte graan loopt hij allemaal kosten mis! Gewoon om alle graanvelden hekken neerzetten van 1000 volt, kan de boer tenminste ook weer fatsoenlijk zijn werk doen.

  @ Aardebewoner: allang al bewezen dat Leylijnen niet bestaan. Het zijn alleen maar grafheuvels uit de oertijd, en toen kende men deze lijnen nieteens. (Doe je geschiedenis eens op…)[/quote]

  Ga maar eens te rade bij wichelroedelopers of leylijnen bestaan in plaats van dit lachwekkende verhaal.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”Aardebewoner”]
  Ga maar eens te rade bij wichelroedelopers of leylijnen bestaan in plaats van dit lachwekkende verhaal.[/quote]

  ooit gehoord van het Ideomotorisch effect? Dat is wat wichelroedelopers ervaren 🙂

  0 likes
 • kengai schreef:

  Hoe is het bewezen dat leylijnen niet bestaan en sinds wanneer staan er geen leugens in geschiedenis boekjes.
  Ik zie geschiedenisboekjes als een krant, 70 tot 80% lulkoek.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”kengai”]Hoe is het bewezen dat leylijnen niet bestaan en sinds wanneer staan er geen leugens in geschiedenis boekjes.
  Ik zie geschiedenisboekjes als een krant, 70 tot 80% lulkoek.[/quote]

  iemand die zegt dat leylijnen bestaan, die moet zijn claim bewijzen, je moet de bewijslast niet leggen bij degenen die niets beweren.

  Maar je kunt dit eens bezoeken: is leuk leesvoer. http://www.timelessmyths.co.uk/leylines.html

  0 likes
 • T R Hunter schreef:

  [quote name=”Peter”]Graancirkel-toerisme, alleen het woord al. Ik snap niet waarom mensen denken alleen een geloof te kunt belijden of een spirituele ervaring kunnen hebben in een kerk, moskee of tempel? Deze zogenaamde gebedshuizen hebben helemaal niets van doen met een geloof of een spirituele beleving. Echt geloven doe je vanuit je hart, daar heb je geen kerk of zoiets dergelijks voor nodig. Zoiets kan ook thuis, in het bos of zelfs op je werk. Ik mediteer bijv. graag in het bos tegen een grote beukenboom of zo of thuis.[/quote]
  Tja kan je nog wel geloven buiten de kerk maar waarom zou je er bestaat geen God en zeker geen Jesus, die heeft nooit en te nimmer bestaan ! De Gospels zijn een verzonnen verhaal met als bron astrotheologische mythen met de Zon als uitgangspunt! Jezus = de SUN of ”God” ( Zon) ER zijn geen bewijzen voor het bestaan van Jesus en er zijn plenty bewijzen dat hij nooit bestaan heeft.

  0 likes
 • T R Hunter schreef:

  [quote name=”Monique”]Niet alles is wetenschappelijk verklaarbaar. gelukkig, anders blijven we alleen maar in het mentale hangen en is er geen ruimte voor het occulte. Lelijnen spelen een hele grote rol omdat het krachtplaatsen zijn. Dat wist de paus ook, vandaar dat er Kathedralen op lelijnen staan. Een fascinerend fenomeen, die graancirkels en ja ze hebben een helend effect. Spreek uit ervaring :)[/quote]
  Meeste zo niet alle graancirkels zijn door mensen gemaakt en zullen dus generlij effect hebben en zeker niet de gehoaxede cirkels bij Hoeven in de buurt.

  0 likes
 • Monique schreef:

  [quote name=”T R Hunter”][quote name=”Monique”]Niet alles is wetenschappelijk verklaarbaar. gelukkig, anders blijven we alleen maar in het mentale hangen en is er geen ruimte voor het occulte. Lelijnen spelen een hele grote rol omdat het krachtplaatsen zijn. Dat wist de paus ook, vandaar dat er Kathedralen op lelijnen staan. Een fascinerend fenomeen, die graancirkels en ja ze hebben een helend effect. Spreek uit ervaring :)[/quote]
  Meeste zo niet alle graancirkels zijn door mensen gemaakt en zullen dus generlij effect hebben en zeker niet de gehoaxede cirkels bij Hoeven in de buurt.[/quote]
  Ben je wel eens in een graancirkel geweest dan?

  0 likes
 • kengai schreef:

  Dr. Why, waarom moet ik bewijzen of leylijnen bestaan, want dat weet ik niet, heb ik ook niet beweerd, maar het omgekeerde word wel beweerd, dus zeg ik laat maar eens zien, vooral als er ook nog eens beweerd word dat je de geschiedenis boekjes moet raadslaan.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”kengai”]Dr. Why, waarom moet ik bewijzen of leylijnen bestaan, want dat weet ik niet, heb ik ook niet beweerd, maar het omgekeerde word wel beweerd, dus zeg ik laat maar eens zien, vooral als er ook nog eens beweerd word dat je de geschiedenis boekjes moet raadslaan.[/quote]

  ah, je weet het niet? Wel, ze bestaan niet. Nu weet je het 🙂

  Eenieder die iets anders beweerd moet dat maar bewijzen. Degene die iets claimt is degene die moet bewijzen. Ik heb nog nooit bewijs gezien voor leylijnen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  epstein

  Namen op vluchtmanifesten Epstein binnenkort onthuld: ‘Paniek onder rijken en machtigen’

  De Amerikaanse Maagdeneilanden, waar Jeffrey Epstein een ...

  coronavaccin

  Meer problemen met coronavaccin AstraZeneca: tweede proefpersoon ziek

  Tijdens testen met het coronavaccin van AstraZeneca ...

  >