Graancirkels

Graancirkels als ’tijdelijke tempels’

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Graancirkels bieden mensen de mogelijkheid om spirituele en religieuze emoties op een nieuwe manier tot uitdrukking te brengen, zo stelt Anne Kalvig van de Universiteit van Stavanger (UiS).

Waar sommigen een positieve ervaring beleven in een kerk of een moskee, hebben anderen op dezelfde manier baat bij graancirkel-toerisme.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Enthousiastelingen spreken ook wel van ‘tijdelijke tempels’. Kalvig doet al enige jaren onderzoek naar het fenomeen en heeft haar bevindingen gepubliceerd in Aura, een Noors tijdschrift voor academische studies naar nieuwe religiositeit.

Spanningsveld

Ze observeerde graancirkels, liep blootsvoets door de formaties en bestudeerde het fenomeen op internet. “Door de toenemende weerstand tegen vormen van nieuwe religiositeit wordt het onderwerp eerder gedemoniseerd dan dat mensen worden aangespoord om kritisch te gaan nadenken,” zegt Kalvig.

In haar optiek blijven de formaties onverklaard omdat wetenschappers er niet in slagen het onderwerp serieus te nemen. Kalvig voegde toe dat er sprake is van een soort spanningsveld tussen de benadering die wordt gebruikt in culturele studies en de manier waarop het fenomeen wordt benaderd door wetenschappers.

Volgens de wetenschappers bevinden graancirkels zich op de rand van de wetenschap en in de culturele studies wordt het onderwerp in verband gebracht met UFO-theorieën, aldus Kalvig.

Spirituele hoofdstad

Ze stelt dat een graancirkel één van de vele voorbeelden is waarop religie en spiritualiteit op een nieuwe manier tot uitdrukking worden gebracht.

Graancirkels bestaan waarschijnlijk al vele eeuwen. Wiltshire en naburige graafschappen in het zuidwesten van Engeland, met Glastonbury als ‘spirituele hoofdstad’, vormen de bakermat van het graancirkel-toerisme.

Volgens Kalvig worden religieuze pelgrimstochten in alle culturen gevonden. Het laatmoderne ‘pelgrimstoerisme’ is een uitdrukking van de subjectieve trend in de hedendaagse cultuur, waarbinnen de individuele ervaring belangrijk wordt.

Mensen die Glastonbury, het Mekka van de nieuwe religiositeit, bezoeken, zijn vaak aanhanger van alternatieve spiritualiteit en al dan niet fulltime betrokken bij therapeutisch werk, aldus Kalvig. Ze benaderen het bestaan op een holistische wijze, waarbij de kosmos een pulserend, spiritueel en levend geheel is. Vanuit een dergelijk perspectief bekeken zijn graancirkels vol betekenis.

Ruimtebroeders

Sommigen geloven dat ze een boodschap overbrengen van de ruimtebroeders en anderen denken dat deze fenomenen zich manifesteren als gevolg van de verlangens en intenties van de mensheid zelf.

Dit gedeelte van Engeland is ook rijk aan vermeende lijnen van energie (leylijnen) en unieke oude monumenten, met Stonehenge als bekendste voorbeeld, zo merkt Kalvig op.

“Iedere internetgebruiker draagt hier op spirituele wijze iets bij,” legt Kalvig uit. Mensen schrijven over hun eigen interpretaties van graancirkels en bespreken hun eigen standpunt als participant.”

Kalvig meent dat het fenomeen graancirkels, dat zich steeds opnieuw op vele manieren manifesteert, goed past bij een een tijdperk waarin nieuws zo belangrijk is geworden.

Bron: Uis.no Foto: Kalvig

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Monique
Monique
11 jaren geleden

Niet alles is wetenschappelijk verklaarbaar. gelukkig, anders blijven we alleen maar in het mentale hangen en is er geen ruimte voor het occulte. Lelijnen spelen een hele grote rol omdat het krachtplaatsen zijn. Dat wist de paus ook, vandaar dat er Kathedralen op lelijnen staan. Een fascinerend fenomeen, die graancirkels en ja ze hebben een helend effect. Spreek uit ervaring 🙂

Aramata
Aramata
11 jaren geleden

Als deze dame een universitaire studie heeft moeten volgen om tot zo’n verhaal te kunnen komen dan kan ik helaas niet anders concluderen dan dat haar studie weggegooid geld is geweest.

kengai
kengai
11 jaren geleden

Net of geld zo belangrijk is.
Wat lever jij op Aramata.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Hunebedden staan ook op leylijnen.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x