Financieel

Waar is het Nederlandse goud?

Help ons door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een deel van de Tweede Kamer wil duidelijkheid over de Nederlandse goudvoorraad, die grotendeels in het buitenland ligt opgeslagen.

SP en CDA hebben Kamervragen gesteld en willen weten of de goudstaven er nog wel echt liggen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Liefst 90 procent van het Nederlandse goud ligt in buitenlandse kluizen, bijvoorbeeld bij de Federal Reserve in New York. De totale goudreserve van Nederland was altijd geheim. De bulk van het goud ligt verder voor zover bekend opgeslagen bij de Bank of England en de Bank of Canada in Ottawa en is daar in de jaren dertig naartoe gebracht, ‘met het oog op een eventuele Duitse inval’.

Bundesbank

Nederland heeft een goudreserve van ongeveer 612 ton, ter waarde van zo’n 24 miljard euro. Slechts een tiende daarvan, zo’n 67 ton, ligt bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.

Aanleiding voor de Kamervragen was het besluit van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, om de eigen goudvoorraad te gaan inspecteren. De Duitse goudvoorraad bevindt zich ook goeddeels in andere landen. De Bundesbank neemt al decennia genoegen met schriftelijke verklaringen van andere centrale banken dat het Duitse goud daar veilig en wel in de kluis ligt, hoewel geen Duitser de goudbaren ooit heeft gezien.

Een Duitse parlementariër die in New York de Duitse goudstaven kwam inspecteren, werd door de Fed beleefd de deur gewezen. Daarop droeg een verbolgen Bondsdag de Duitse Rekenkamer op de veiligheid van de Duitse goudreserve te onderzoeken.

Belegging

SP en CDA vragen zich af of het wel verstandig is om het goud in het buitenland te bewaren. Ze vinden dat nu moet worden gecontroleerd of het goud er nog wel echt ligt, en of het werkelijk om puur goud gaat. De SP vraagt zich af of het niet beter is om het goud naar Nederland te halen.

De goudvoorraad geldt als ‘ultieme buffer in financieel chaotische tijden’ en daarnaast is het goud een belegging van DNB. Ter vergelijking beschikt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een goudreserve van 3217 ton.

Bron: Nd.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Geert
Geert
11 jaren geleden

Zie ook Wiek Lenssen zijn laatste roman BLOEDGOUD, verscheen onlangs bij uitgeverij ASPEKT.

Een literaire thriller over het goud van de Oranjes.
Spannend, intrigerend en onthullend…
http://www.bol.com/nl/p/bloedgoud/1001004011799362/
Webshop: https://www.ninefornews.nl/webshop-welkom/category/20-boeken.html

soeverein mens
soeverein mens
11 jaren geleden

Dit heeft al geruime tijd geleden op andere sites gestaan o.a. bij de vrijspreker en op bovendien. Hieruit blijkt dat het NL goud voor ongeveer 10% ligt opgeslagen bij onze eigen NL Bank te Amsterdam en de overige 90% is verspreid over de centrale banken van Engeland, Canada en Amerika alleen weet men in die landen niet meer precies hoeveel het werkelijk is. Dus waarschijnlijk is dit goud voor een groot gedeelte weg en zijn we het kwijt en in Den Haag weet men zoals gewoonlijk nergens van!!!

Button
Button
11 jaren geleden

Is al lang verdwenen.
krijgen wij niet meer terug.
Gr Nico

NU
NU
11 jaren geleden

…en in hoeverre is het uberhaupt Nederlands? (hoe is de staat er aan gekomen?)

Back to top button
46
0
We lezen graag je reactie!x