Buitenland

VN roept Israël op tot ondertekenen kernwapenverdrag

Help anderen door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met een overweldigende meerderheid heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ingestemd met een resolutie waarin Israël wordt opgeroepen snel openheid van zaken te geven over zijn atoomprogramma.

Daarnaast wordt er bij Jeruzalem op aangedrongen om inspecteurs toe te laten en topoverleg over het uitbannen van kernwapens te steunen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zonder verdere vertraging moet Israël het non-proliferatieverdrag (NPT) ondertekenen en zijn kerninstallaties openstellen voor inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), zo staat te lezen in de resolutie.

Druk

Met 174 stemmen voor, zes tegen en zes onthoudingen werd de resolutie aangenomen. Alleen Canada, de Marshalleilanden, de Verenigde Staten, Micronesië, Palau en Israël stemden tegen de resolutie.

In 1995 viel een eerder voorstel om het Midden-Oosten vrij te maken van massavernietigingswapens en Israël onder druk te zetten om zijn kernwapenarsenaal op te geven ook in goede aarde. Het voorstel verdween toen echter in de ijskast.

Israël bevestigt noch ontkent dat het kernwapens bezit. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat het land over kernwapens beschikt weigert Jeruzalem – net als India, Pakistan en Noord-Korea – het verdrag te ondertekenen.

Afspiegeling

Dit jaar nog zou een conferentie worden gehouden over de nucleaire ontwapening van het Midden-Oosten. Afgelopen maand kondigden de Verenigde Staten echter aan dat de topontmoeting geen doorgang kon vinden. Men vermoedt dat de conferentie is afgelast omdat Israël weigert aanwezig te zijn.

De resoluties die de Algemene Vergadering aanneemt zijn niet bindend, maar ze vormen wel een goede afspiegeling van de algemene opinie. De resolutie heeft voornamelijk een politieke en morele waarde.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Linda
Linda
11 jaren geleden

‘Met 174 stemmen voor, zes tegen en zes onthoudingen werd de resolutie aangenomen. Alleen Canada, de Marshalleilanden, de Verenigde Staten, Micronesië, Palau en Israël stemden tegen de resolutie.’

Dat maakt heel veel duidelijk. Dat dit nu pas gebeurt! De symbolische omwenteling van de aardas. (Maar waar liggen Micronesië en Palau? Even opzoeken)

Peter
Peter
11 jaren geleden

Israël houd zich zelden aan resoluties van de VN of ze nu wel of niet bindend zijn. En hoewel de wortels van mijn familie in een ver verleden ook in het Jodendom lagen voel ik steeds meer weerstand in mezelf opkomen als het gaat over de Israëlische zaak. Dit volk en land denkt dat het sinds WO II een status aparte heeft op de rest van de wereld en kan doen en laten wat men wil zonder daarbij de rechten van andere mensen te respecteren. En in sommige gevallen vervalt men zelfs in dezelfde fouten die men de nazi’s verwijt. Dit zijn geen be of veroordelingen van mijn zijde want ik ver en beoordeel niet, het zijn feiten die ik de afgelopen 40 jaar heb gezien op tv of heb gelezen in de courant. Ik spreek daarom de vurige hoop uit dat Israël zich nu wel constructief gaat opstellen en meewerkt aan deze resolutie. Amen.

biff
biff
11 jaren geleden

Ja mensen, de tijd van stiekeme geheimzinnigheid raakt op zijn endje. De jaren van openheid en transparantie gaan aanbreken. Komop Israel, doe niet zo kinderachtig!

of willen jullie soms gekielhaald worden?

Hoeder
Hoeder
11 jaren geleden

Gelukkig werkt een land als Iran wel braaf mee. Of toch niet soms?
Waarom toch aldoor Israel bashen? Het is het enige democratische land in die regio. Kennelijk heeft het zg vrije Westen een groter zwak voor de Moslim Broederschap, net zoals Obama.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x