Financieel

Dollarregen voor Europese banken

Help ons door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vijf van de grootste centrale banken, de Europese Centrale Bank, de Federal Reserve, de Bank of England, de Bank of Japan en de Swiss National Bank hebben besloten onbeperkt dollars aan Europese banken te verstrekken.

Ondanks een opleving van de beurzen zien steeds minder mensen heil in de aangekondigde maatregelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De zet bestaat uit drie operaties waarbij Europese banken tot het einde van dit jaar worden gefinancierd. De centrale banken zullen zoveel dollars verstrekken als ze maar kunnen krijgen.

De aangekondigde interventie zou het vertrouwen in de euro moeten herstellen. Jens Nordvig van Nomura verklaart dat er nog geen tekort was aan Amerikaanse dollars, maar dat banken juist nog maar weinig dollars leenden bij de centrale banken.

Op woensdag verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van de Franse banken Société Génerale en Crédit Agricole. Een mogelijke ratingverlaging van BNP Paribas wordt nog onderzocht. Op dezelfde dag leende de ECB aan ‘twee niet gespecificeerde Europese banken’ $575 miljoen.

Terwijl bijna iedereen keek naar de belangen van beide banken in Griekenland, richtte Moody’s zich vooral op het tekort aan dollarliquiditeit waardoor ze kwetsbaar zijn voor plotselinge veranderingen op de markt.

Een uitgelekt document van het Economisch en Financieel Commité (EFC) onthulde dat topfunctionarissen vreesden dat de waarde van het beschikbare krediet plotseling zeer sterk zou dalen.

Directeur van Hamiltonian Associated Dino Kos zei dat er sprake is van symptoombestrijding en dat er niets wordt gedaan aan de onderliggende oorzaken.

Een door Duitsland georkestreerde uitkoop van Griekse, Portugese en Ierse banken wist de markten niet te kalmeren en derhalve moest de Helleense Republiek voor een tweede keer worden uitgekocht. De ECB begon daarop obligaties op secundaire markten op te kopen.

Dat de ECB haar mandaat overschijdt heeft geleid tot felle kritiek en het aftreden van directielid Jürgen Stark. Terwijl de ECB blijft interveniëren in een poging een nieuwe crisis af te wenden komt er steeds meer druk te liggen op de schouders van haar voorzitter Jean-Claude Trichet.

Oud-centraal bankier en professor David Blanchflower van Dartmouth College zei dat ‘de ECB alle geloofwaardigheid kwijt is’.

Marktinterventie lijkt normaal te zijn geworden in een volatiele wereld. Nu centrale banken als de Bank of Japan en de Swiss National Bank interveniëren om de Europese banken te redden lijkt deze nieuwe kapitaalinjectie niets meer te zijn dan een druppel op de gloeiende plaat.

Bron: Forbes.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x