Binnenland

Roomboter is helemaal niet slecht. Sterker nog, het beschermt ons tegen diabetes

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Roomboter wordt ons altijd afgeraden vanwege de verzadigde vetten die het bevat. Maar er is geen bewijs dat roomboter hart- en vaatziekten veroorzaakt.

Het blijkt ons nu zelfs tegen diabetes type 2 te kunnen beschermen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Het eten van 14 gram roomboter per dag veroorzaakt geen cardiovasculaire ziekten (je bloedvaten raken niet verstopt) en ziekten van de kransslagaders of beroertes.

Zeer zwak

Dat zeggen onderzoekers van de Tuftsuniversiteit in Boston, die negen studies analyseerden waarin totaal 636.000 mensen werden gevolgd.

Het verband tussen het eten van boter en hart- en vaatziekten was volgens de onderzoekers zeer zwak.

Mensen die dagelijks roomboter aten, hadden zelfs minder risico op het krijgen van diabetes type 2, de leefstijlziekte die verband houdt met onze voeding.

Probleem

Het probleem zit ‘m in het focussen op één bepaald macronutriënt zoals verzadigde vetten, in plaats van op het hele dieet, zo zeggen de onderzoekers.

Hedendaagse voedingsadviezen raden nog steeds ongeharde plantaardige oliën aan; die bevatten veel onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten.

Herzien

Het is tijd om die adviezen te herzien, zeggen de wetenschappers. Ook ander onderzoek wijst erop dat zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, de kans op diabetes kunnen verminderen.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.

[Medisch Dossier]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Cyclist
Cyclist
8 jaren geleden

Producten gemaakt van melk (zoals zuivel en boter) zijn niet voor de mens om op te eten. Dat is voor kalfjes om zo snel mogelijk groot mee te worden. Daarbij worden de dieren mishandeld/uitgebuit en is het een ontzettend onduurzaam product.

Informatieve video:
https://www.youtube.com/watch?v=Nujyif7MkMA

densie
densie
8 jaren geleden

wel bio…of biol.dyn. roomboter en room evt. zo werk je mee aan het geluk van de koeien…
alle andere “veestapels” worden zo slecht behandeld, dat er zelfs een quotum pus in de melk mag zijn (ontstoken tepels! brrrr) verder hoef ik niets te zeggen….kijk de YT’s er over…..gegeten en gedronken…blijft je wel bij!
namaste

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Helemaal mee eens! Schone pure roomboter, maar ook kokosvet, olijfolie en meer. Doe het dan wel Biologisch of Demeter, want anders dan zitten die mooie vetten namelijk alsnog vol met troep zoals in-vet-oplosbare pesticiden die zich heeft verzameld tijdens het leven van zo’n koe.

Patricia Müller
Patricia Müller
8 jaren geleden

Nederlandse en Duitse Koeien zijn 120 dagen per jaar op weiland, 240 dagen zijn ze binnen en vreten kuilvoer. Dus is het beter boter van koeien te kopen die het hele jaar gras en soms ook het een of ander kruidje vreten.

Ik koop dus boter vanuit Ierland.

Eric
Eric
8 jaren geleden

Mijn idee is dat het onderzoek rammelt (eet zelf roomboter, dus het zou wel mooi zijn). Aangezien roomboter duurder is zal dit gekocht worden door groepen die meer te besteden hebben. Groepen die minder te besteden hebben, vooral in de VS, kiezen voor goedkoop junkfood. Junkfood is zoals eerder aangetoond is één van de aanleidingen voor diverse aandoeningen waaronder obesitas. En dat is op zich weer een oorzaak van diabetes type 2. Neem daarbij dat minder bedeelden veelal een minder gezond levenspatroon hebben verklaart dat veel.

Wim
Wim
8 jaren geleden

Roomkoek lekker.

Wim
Wim
8 jaren geleden

Roomboterkoek lekker.

papamic
papamic
8 jaren geleden

leest unilever dit ook..
oh wacht die hebben liever becel plastic..

ja joh
ja joh
8 jaren geleden

dus morgen allemaal naar de winkels echte roomboter kopen..

Marian
Marian
8 jaren geleden

een andere kijk op zuivel,
http://selfmatters.nl/waarom-rauwe-melk/

het is een oerproduct, let wel rauwe melk in de meest pure vorm, van grasgevoerd vee, zonder dat het milieu hierdoor belast wordt. Co2 neutraal.

Steez
Steez
8 jaren geleden

Ik eet zelf soms pakje roomboter per 4 dagen. Icl giga hoeveelheden pindakaas. Op brood natuurlijk. maar ben zelf van type wat zwaar voedsel nodig heeft om te aarden. Alles wat zg ongezond is/ was vlees, vetten ….is voor mij helend. Omgekeerde wereld.

Zeven zusters
Zeven zusters
8 jaren geleden

Heb de wagensmeer een jaar geleden vervangen voor roomboter en dat bevalt prima en 100x lekkerder,melk drink ik bijna niet meer alleen karnemelk ,eet kwark en veel kaas en bevalt ook prima!

Freba
Freba
8 jaren geleden

Hoe meer melk een koe aan melk produceert; des te slechter de kwaliteit. Het z.g. “krachtvoer” dat die beesten krijgen is desastreus. Zie het als de bodybuilders die zich volspuiten met anabole steroïden. Van een koe – in Canada- die gemiddeld 10.000 kg !!!!!!!!!melk per jaar “produceert” kun je geen kwaliteit verwachten. Beest staat in de turbostand. Enig idee hoe het komt dat mijn kleinkinderen gemiddeld 20 cm groter worden in hun leven dan ik zelf? Komt vast door dat “goede” voedsel. Als we de helft van ons dagelijks portie voer zouden eten, worden we 25 jaar ouder, capice??!!

Back to top button
29
0
We lezen graag je reactie!x