Financieel

Kabinet wil dat álle banken je gaan surveilleren: ‘Dit kan desastreuze gevolgen hebben’

Help door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!

Als het aan het kabinet ligt, mogen banken transacties van hun klanten gezamenlijk gaan doorlichten. Banken surveilleren hun klanten nu al individueel, maar een nieuw wetsvoorstel moet het mogelijk maken om transactie- en klantgegevens massaal uit te wisselen.

Critici vrezen dat het wetsvoorstel leidt tot een ‘bancair sleepnet’. Als banken transacties ‘ongebruikelijk’ vinden, kunnen ze klanten om verantwoording vragen. Dat overkomt steeds meer Nederlanders. Als een bank een klant onbetrouwbaar vindt, kan de rekening geblokkeerd worden.

Bij banken werken nu al 12.000 medewerkers die zich bezighouden met het controleren van transacties.

Massasurveillance

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor ‘een vorm van massasurveillance die kan leiden tot uitsluiting en waarbij risico’s op discriminatie kunnen ontstaan’.

Als klant weet je niet waarom een bank je als ‘hoog risico’ bestempelt. De wettelijke normen daarvoor zijn ‘open en multi-interpretabel’, zegt advocaat Fleur le Roy tegen Radar.

In de praktijk gebeurt dit al

“De open normen kunnen ervoor zorgen dat instellingen ongewild verkeerde inschattingen maken. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor een (potentiële) klant, zoals discriminatie en onterechte uitsluiting, met mogelijk onomkeerbare financiële en reputatieschade tot gevolg. In de praktijk gebeurt dit al,” stelt Le Roy.

Simon Lelieveldt, voormalig hoofd toezicht bij de Nederlandse Vereniging van Banken, denkt dat een hoop mensen bang zijn voor het monitoren dat in China gebeurt of in Duitsland door de Stasi gebeurde. “Daar moeten we niet in terechtkomen.”

Onlangs verdedigde minister Kaag nog het plan om elke transactie van 100 euro of meer te monitoren.

4.8 121 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
196 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
23 dagen geleden

Opkomen…ZEG NEE !!.. Het is JOUW geld, JOUW BEZIT.. gaat hun niks aan..

Ron
Ron
23 dagen geleden

Massaal naar de bank en al je geld eraf halen.alleen geld laten staan voor je rekeningen te betalen.

Wakkere Henkie
Wakkere Henkie
23 dagen geleden

Waar moeten we nu met al ons geld heen?
Oh ik vergis me. Dat is al naar Oekraïne en Griekenland en Italie en …..

Michel
Michel
23 dagen geleden

Dat hoeft geen problemen op te leveren hoor. Alleen de hoognodige betalingen doen via de bank. Alle overige kapitalen van de bank afhalen. Dan zul je zien dat al die grootgeldgraaiers één voor één om gaan vallen, en dan gaan de regering in dezelfde val mee.
Probleem opgelost

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

196
0
We lezen graag je reactie!x