Financieel

Het rapport dat de eurozone dreigt op te blazen

Help door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Duitsland wil een zogeheten ‘budgetcommissaris’ van de eurozone die zijn veto kan uitspreken tegen Griekse budgettaire overheidsbeslissingen wanneer deze niet in lijn zijn met de doelen van internationale kredietverstrekkers.

Als de Duitse plannen doorgang vinden komt Athene pas toe aan normale overheidsuitgaven nadat het haar schulden heeft afbetaald, zo laat The Financial Times zien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/11/cdb-x-1.png

Portugal voert een verloren strijd en wordt mogelijk gedwongen schulden tot 50 procent af te waarderen, aldus het Instituut voor de Wereldeconomie in Kiel in een rapport. “De schuld van Portugal is onhoudbaar. Dat is de enige mogelijke conclusie,” zei auteur van het rapport David Bencek.

Het rendement op 5-jarige Portugese staatsobligaties schoot afgelopen week naar een record van 18,9 procent. De rente op obligaties met een looptijd van drie jaar liep zelfs op naar 21 procent. Het is een reflectie van de angst dat het land opnieuw zal moeten worden gered door de trojka (EC, ECB en IMF).

Risico’s

De Baltic Dry Index (BDI), de belangrijkste graadmeter voor de tarieven van de bulkscheepvaart, is sinds oktober vorig jaar met 61 procent gekelderd. De index, dagelijks gepubliceerd door de Londense Baltic Exchange, bevindt zich nu rond 842 punten, tegen 2173 in oktober 2011.

Volgens Nick Bullman van risicoadviesbedrijf Check Risks is de index een goede manier om te kijken naar de risico’s op de wereldmarkt, omdat de BDI meestal het eerst geraakt wordt. Scheepvaartbedrijven varen minder om brandstof uit te sparen waardoor een reis van China naar de VS nu de helft langer duurt dan begin vorig jaar. Bullmann merkte op dat de wereldeconomie nog sneller tot stilstand komt dan mensen dachten.

Gulden

De PVV is onderdeel van de gedoogcoalitie en onze regering heeft de steun nodig van deze partij om overeind te blijven. De PVV is onder meer tegen alles waar de Europese Unie voor staat. De partij is zeker tegen de euro en tegen het redden van landen als Griekenland en Portugal met Nederlands belastinggeld.

Enkele maanden geleden kondigde de PVV aan overeenstemming te hebben bereikt met het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research over een onderzoek naar de terugkeer van de gulden. De PVV zal alles in haar macht doen om te zorgen dat het rapport zoveel mogelijk media-aandacht krijgt in een poging het kabinet, dat voorstander is van alles waar de EU voor staat, te laten vallen.

Zelfmoordpact

Volgens hoofdeconoom Charles Dumas van Lombard Street Research trekken Nederland en Duitsland zich waarschijnlijk terug uit de eurozone in plaats van dat ze EU-lidstaten blijven redden. Dumas betitelde de euro als een ‘zelfmoordpact’ dat Europa heeft verdeeld in plaats van verenigd.

Volgens hem zullen de Club Med-landen vijf procent van hun bbp nodig hebben om schulden te herfinancieren. Dit komt neer op 150 miljard euro per jaar, waarvan Duitsland, Frankrijk en Nederland respectievelijk 60, 50 en 15 miljard zouden moeten ophoesten.

Dumas voorspelt dat het veel minder kost om de gulden opnieuw in te voeren dan het Centraal Planbureau (CPB) berekent. “Het is net als religie: eerst beloven ze je de hemel en als dat niet werkt dreigen ze met de hel,” aldus de econoom.

Nerveus

Nederlanders en Duitsers zijn al erg nerveus vanwege het feit dat er bezuinigd moet worden terwijl miljarden euro’s naar het zuiden van Europa worden gesluisd. Tot nu toe heeft de angst voor een economische ramp, in koor voorspeld door regeringsleiders, ze stil gehouden. Nu een gerenommeerd economisch onderzoeksbureau deze voorspellingen tegenspreekt en stelt dat het veel duurder is om in de eurozone te blijven worden de mensen alleen maar rustelozer.

De koopkracht van Nederlanders is sinds de introductie van de euro sterk gedaald. De regeringen in Berlijn en Den Haag hebben veel uit te leggen. Ze worden gedwongen toe te geven dat ze al tientallen miljarden aan belastinggeld aan de Club Med-landen zijn kwijtgeraakt. Dan wacht nog de tweede redding van Portugal. En veel negatief nieuws over Italië en Spanje. En meer bezuinigingsmaatregelen.

Rooskleurig

De mensen realiseren zich dat hun regering een veel te rooskleurig beeld schetste. Het gaat niet alleen om het rapport, het is een combinatie van factoren die het kaartenhuis zal doen instorten.

Bron: Businessinsider.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x