Gezondheid

Gevaren van de kleurstof tartrazine in ons voedsel

Help ons door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tartrazine (E102) komt in zeer veel levensmiddelen voor, waaronder frisdranken, gebak, koekjes, cakes, desserts, sauzen en smaakmakers. Het wordt daarnaast ook gebruikt als kleurstof in diverse soorten cosmetica.

Tartrazine bevat echter aluminium en schadelijke synthetische petrochemische stoffen. Het gaat om carcinogenen die petroleum, antivries en ammonia bevatten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De hulpstof wordt bovendien gebruikt als coating voor sommige medicijnen. Aluminiumvergiftiging kan leiden tot schade aan het centraal zenuwstelsel (CVS) met mogelijk geheugenverlies, autisme, epilepsie, mentale retardatie en dementie als gevolg.

Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 4ppm aluminium leidt tot bloedstolling. Dit veroorzaakt Alzheimer en tast het geheugen aan. De consumptie van aluminium wordt ook geassocieerd met de ontwikkeling van botziekten.

Ammonia

Tartrazine wordt gemaakt van koolteer. Verschillende kunstmatige kleurstoffen bevatten ammonia en produceren derhalve verbindingen die tot kankersoorten leiden, zo blijkt uit studies van het CSPI (Center for Science in the Public Interest).

“Kunstmatige kleurstoffen zijn belangrijke componenten van veel producten waardoor ze er aantrekkelijk, smakelijk en informatief uitzien. Toegevoegde kleur dient als een soort code die ons in staat stelt producten te identificeren, net zoals bij snoepgoed en medicijnen,” staat te lezen in een rapport van de Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit FDA.

Benzoëzuur (E210)

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) schatte in 2009 de dagelijkse blootstelling aan tartrazine tussen 0,5 en 7,3 mg/kg lichaamsgewicht per dag, afhankelijk van de leeftijd en de gebruikte schattingsmethode.

Bij bepaalde mensen kan tartrazine leiden tot netelroos, dermatitis, astma en rinitis. In combinatie met benzoëzuur (E210) kan het leiden tot een variëteit aan allergieën. Het behoort tot de additieven waarvan de Britse voedingsautoriteit FSA in september 2007 aangaf dat het verminderen van het gebruik bij hyperactieve kinderen mogelijk een positief effect kan hebben.

Bron: Naturalnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x