Buitenland

Hoe de nazi’s na de oorlog hun werk in het geheim hebben voortgezet

Help ons door dit met vrienden op je social media te delen!

De Verenigde Staten bezetten in feite nog steeds Duitsland, Japan, Korea en andere landen. Tegelijkertijd worden het cynisch genoeg bondgenoten genoemd. Hoe kun je dat samenwerking noemen? Die vraag stelde de Russische president Vladimir Poetin op 30 september tijdens een speech in het Kremlin.

Neem bijvoorbeeld de Duitse veiligheidsdienst BND. Die werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door voormalige nazi’s en SS-officieren. De dienst werd aangestuurd door de VS, de medewerkers legden verantwoording af aan de VS. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de situatie in al die jaren nauwelijks is veranderd.

De BND komt voort uit de onder toezicht van de CIA opererende Organisation Gehlen en is opgezet door Reinhard Gehlen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schopte Reinhard het tot luitenant-generaal en was hij chef van de afdeling Fremde Heere Ost, een onderdeel van de generale staf van de Duitse landmacht dat werd opgericht om inlichtingen te verzamelen.

Project Bolero

Gehlen dankte zijn militaire carrière volledig aan de nazi’s. In 1945 gaf hij zich over aan de Amerikanen. Hij werd naar de VS overgebracht en gebruikte een schuilnaam. In september 1945 lanceerde hij project Bolero, waar ongeveer 200 officieren bij betrokken waren.

Een jaar later, in juli 1946, werd zijn Bolero-groep samengevoegd met Keystone, een andere eenheid die bestond uit voormalige nazi’s. Enkele maanden later zette hij in samenwerking met de Amerikaanse overheid Organisation Gehlen op. Hij rekruteerde vooral SS- en Gestapo-officieren die vervalste namen en documenten kregen, waaronder SS-Obersturmführer Franz Göring, SS-Obersturmführer Hans Sommer en SS-Sturmführer Herbert Stein.

Ook luitenant-generaal Friedrich Wilhelm von Mellenthin, voormalig commandant van het 4e Pantserleger; generaal-majoor Rudolf Kleinkamp; luitenant-kolonel Heinz Guderian; kolonel Von Kretschmer; en diverse Wehrmacht-soldaten kwamen in dienst van Gehlen.

nazi
Reinhard Gehlen (YenicheAllemand CC BY-SA 4.0)
Niet volledig soeverein

De verschillende divisies werden geleid door voormalige SS-officieren die Gehlen persoonlijk kende.

In 1949 werd de organisatie van Gehlen ondergebracht bij de CIA, waar overigens ook veel nazi’s zijn blijven plakken. Vanaf begin jaren vijftig financierden de Duitsers het instituut via een agentschap dat het ‘Industrieel Onderzoeksinstituut’ werd genoemd. Vanaf 1954 kwam er ook geld vanuit het Reptilienfonds van de bondskanselier. Op 11 juli 1955 werd besloten de organisatie onder te brengen bij de Duitse overheid.

Uit onderzoek van de Washington Post en ZDF blijkt dat de BND altijd in het belang van de VS heeft gehandeld. Je zou dus kunnen concluderen dat Duitsland, het machtigste land van West-Europa, op dit moment niet volledig soeverein is.

4.8 104 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
70 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jacques v Wakeren
jacques v Wakeren
1 maand geleden

Ik heb alijd gezegd , de oorlog is gewonnen door de duitsland,daar wilde de meeste mensen niet in geloven , jammer dat POETIN hier mee komt die is slimmer dan de rest jammer nu voor iedereen

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
1 maand geleden

Ja en???Dit is bij iedereen met meer dan 2 gram hersenen toch bekend. Fascisme kwam als overwinnaar uit de bus.

Marianna
Marianna
1 maand geleden

kijk op Wikipedia, het Reptilianfonds bestaat!

is Thierry zo gek nog niet.

NooT
NooT
1 maand geleden

NASA: ook zo’n Nazi-bolwerk.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

70
0
We lezen graag je reactie!x