Universum

“Ons zonnestelsel had nog een vijfde reuzenplaneet”

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een astronoom denkt dat het zonnestelsel ooit misschien vijf grote gasplaneten had in plaats van vier. Deze tiende planeet zou net zo groot zijn geweest als Neptunus en tussen Saturnus en Uranus hebben gestaan, tot het hemellichaam om onbekende reden de ruimte in werd geslingerd.

Kuipergordel

Dat stelt althans David Nesvorny van het Southwest Research Institute in Boulder, Colorado, in The Astronomical Journal. Bewijs voor zijn theorie moet worden gevonden in de Kuipergordel, een gebied aan de rand van het zonnestelsel.

Hoewel de meeste objecten in de Kuipergordel verspreid zijn over het zonnestelsel, draait een cluster van zo’n 25.000 ijzige stukken rots in hetzelfde baanvlak als de planeten rond de zon. Tot nu toe wist niemand waarom.

Aan de hand van computersimulaties wist Nesvorny te achterhalen waar de stukken rots vandaan kwamen. Hij ontdekte dat ze ooit werden beïnvloed door de zwaartekracht van Neptunus. Zo’n vier miljard jaar geleden migreerde Neptunus plotseling 7,5 miljoen kilometer naar buiten toe.

Vijfde gasreus

Nesvorny heeft hier maar één verklaring voor: er kwam een object voorbij, waarschijnlijk een vijfde gasreus. Het is niet bekend wat er met deze planeet is gebeurd. Nesvorny denkt dat het hemellichaam de ruim in is geslingerd, waardoor de omloopbaan van Neptunus veranderde.

Volgens meerdere theorieën houdt zich zelfs op dit moment nog een grote onontdekte planeet schuil in ons zonnestelsel. Deze planeet wordt ook wel Planeet X genoemd. Vind je dit een interessante ontdekking? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
"Ons zonnestelsel had nog een vijfde reuze...
6 jaren geleden

[…] Een astronoom denkt dat het zonnestelsel ooit vijf grote gasplaneten had in plaats van vier. Deze tiende planeet zou net zo groot zijn geweest als Neptunus.  […]

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x