Gezondheid

Hoe glucose-fructosestroop ons hongerig en dik kan maken

Help ons door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Supermarktschappen staan vol met producten die glucose-fructosestroop bevatten. De maïsstroop wordt onder meer toegevoegd aan frisdrank, ketchup en repen.

Deze goedkope zoetmaker is de afgelopen decennia steeds populairder geworden en werd al vaak aangewezen als de drijfveer achter de obesitas-epidemie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Uit een nieuwe studie is gebleken dat fructose invloed heeft op een gebied in de hersenen dat de eetlust reguleert. Door maïsstroop en andere vormen van fructose weten we mogelijk niet wanneer we genoeg hebben gegeten.

Hypothalamus

Tafelsuiker bevat zowel fructose als glucose, maar glucose-fructosestroop bevat een grotere hoeveelheid fructose.

Onderzoekers bestudeerden 20 gezonde volwassenen die gezoete dranken nuttigden. Vervolgens werd een MRI-scan gemaakt om de reactie van de hypothalamus te meten. Dit onderdeel van de hersenen controleert onder meer honger en dorst.

Dranken die met fructose waren gezoet bleken al binnen een kwartier een andere uitwerking op de hypothalamus te hebben dan glucose-rijke dranken. Door glucose vermindert de activiteit van de hypothalamus, maar na consumptie van fructose werd een korte piek in activiteit gemeten.

Ghreline

Fructose en glucose lijken op elkaar, maar fructose wordt anders afgebroken door het lichaam. Na de afbraak van fructose wordt in vergelijking met glucose minder insuline afgescheiden, een hormoon dat het lichaam onder andere vertelt dat het vol zit. Fructose slaagt er in tegenstelling tot glucose ook niet in om het gehalte ghreline, een hormoon dat de eetlust opwekt, terug te dringen.

Uit studies naar dieren is gebleken dat fructose de bloed-hersenbarrière kan passeren om te worden afgebroken in de hypothalamus.

Om minder te eten doet men er verstandig aan voedsel of ingrediënten te mijden die de honger niet kunnen stillen, concluderen de onderzoekers. Het gaat dan om alle levensmiddelen en dranken die zijn gezoet met fructose. De studie is verschenen in The Journal of the American Medical Association.

Bron: Scientificamerican.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
woutertje
woutertje
11 jaren geleden

Ik ben een beetje in de war door dit artikel.

Ik dacht dat fructose beter voor het lichaam was dan glucose.
Fructose zit toch voornamelijk in fruit ?

Misschien dat iemand hier mij opheldering kan aanbieden.

Ik ga in ieder geval even een schaaltje fruit maken

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Sowieso is al die zoetstof niet nodig. Vroeger dronk ik thee met 2 scheppen suiker erin, hier ben ik mee gestopt. in het begin vond ik het niet lekker maar ik doe het inmiddels al 15 jaar en vind mijn thee nu eigenlijk veel lekkerder dan met suiker.

Ik ben een liefhebber van thee en koop vaak losse thee. Zonder suiker proef je de verschillende smaken veel beter. Sindsdien gebruik ik bijna nergens meer suiker voor en eet weinig gezoete producten.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Eigenlijk zou iedereen die rond de 50 en ouder zijn, zich moeten laten testen op vitamine D tekort wat velen hebben.Ik heb zo,n tekort terwijl de zon mijn vriend is.Dan krijg je dus vitamine D voorgeschreven van je huisarts zoals in mijn geval.Dus mijn dagelijkse dosis glucose is 200 mg 3.8 mg sucrose en 0.8 mg sojabonenolie en hulpstoffen zegt het potje vitamine D die voor mijn neus staat.Mijn gewicht is 75 kg lengte 1.83cm.Ik zal wel slikken moeten want als er één domino steentje valt, vallen er vaak meerdere.Maar ik weet zeker dat alles wat kunstmatig is,zijn eigen gevaren oplevert.Zooi!!!

Max
Max
11 jaren geleden

[quote name=”woutertje”]Ik ben een beetje in de war door dit artikel.

Ik dacht dat fructose beter voor het lichaam was dan glucose.
Fructose zit toch voornamelijk in fruit ?

Misschien dat iemand hier mij opheldering kan aanbieden.

Ik ga in ieder geval even een schaaltje fruit maken[/quote]

In het engels het glucose-fructosestroop ‘high fructose corn syrup’, het is dus een geraffineerde vorm van fructose die in deze geconcentreerde vorm niet in de natuur voorkomt. Dit artikel legt er meer over uit. Er staat op wikipedia een duidelijk artikel over.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x