Supermarktschappen staan vol met producten die glucose-fructosestroop bevatten. De maïsstroop wordt onder meer toegevoegd aan frisdrank, ketchup en repen.
Deze goedkope zoetmaker is de afgelopen decennia steeds populairder geworden en werd al vaak aangewezen als de drijfveer achter de obesitas-epidemie.
Uit een nieuwe studie is gebleken dat fructose invloed heeft op een gebied in de hersenen dat de eetlust reguleert. Door maïsstroop en andere vormen van fructose weten we mogelijk niet wanneer we genoeg hebben gegeten.
Hypothalamus
Tafelsuiker bevat zowel fructose als glucose, maar glucose-fructosestroop bevat een grotere hoeveelheid fructose.
Onderzoekers bestudeerden 20 gezonde volwassenen die gezoete dranken nuttigden. Vervolgens werd een MRI-scan gemaakt om de reactie van de hypothalamus te meten. Dit onderdeel van de hersenen controleert onder meer honger en dorst.
Dranken die met fructose waren gezoet bleken al binnen een kwartier een andere uitwerking op de hypothalamus te hebben dan glucose-rijke dranken. Door glucose vermindert de activiteit van de hypothalamus, maar na consumptie van fructose werd een korte piek in activiteit gemeten.
Ghreline
Fructose en glucose lijken op elkaar, maar fructose wordt anders afgebroken door het lichaam. Na de afbraak van fructose wordt in vergelijking met glucose minder insuline afgescheiden, een hormoon dat het lichaam onder andere vertelt dat het vol zit. Fructose slaagt er in tegenstelling tot glucose ook niet in om het gehalte ghreline, een hormoon dat de eetlust opwekt, terug te dringen.
Uit studies naar dieren is gebleken dat fructose de bloed-hersenbarrière kan passeren om te worden afgebroken in de hypothalamus.
Om minder te eten doet men er verstandig aan voedsel of ingrediënten te mijden die de honger niet kunnen stillen, concluderen de onderzoekers. Het gaat dan om alle levensmiddelen en dranken die zijn gezoet met fructose. De studie is verschenen in The Journal of the American Medical Association.
Bron: Scientificamerican.com
Gerelateerd:
- Suikerbom: ‘diabetes type 3’ leidt tot ziekte van Alzheimer
- De onverwachte reden waarom light-frisdranken dik maken
- De mannen die ons dik maakten (video)
- Te veel suiker maakt mensen dom
- Drie verrassende redenen om frisdrank te vermijden
Ik denk niet dat deze is gemaakt door mensen. Piloten ontdekken mysterieuze graancirkel in Frankrijk
VIDEO: Hoe zal onze eerste ontmoeting met buitenaardse wezens zijn?
Professor: Nederlandse stikstofcrisis is waanvoorstelling
‘Keiharde, schokkende getuigenis’: Als je dit nog geen drie jaar geleden zei was je een ‘complotgestoorde’
Oorlogsjournalist gooit een waarheidsbom op Oekraïne
Verpleegster in tranen: ‘Patiënten sterven niet aan corona, ze worden vermoord’
Broer vermoorde Belgische kasteelheer: “Ik praat met overledenen, ook met mijn broer”
Provincies zijn helemaal klaar met biomassa en trekken streep in het zand. Deze ingrijpende maatregelen nemen ze
VIDEO: Audi laat auto’s op water en CO2 rijden