Mens en Dier

Hoger beroep klokkenluider van misstanden binnen de politie: ‘Deze zaak vertegenwoordigt een strijd die veel dieper gaat’

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

In 2019 vroeg toenmalig politiechef in Leiden Fatima Aboulouafa in een bericht op Instagram publiekelijk aandacht voor onder meer machtsmisbruik en racisme binnen de politie.

Enkele maanden later werd ze op non-actief gesteld omdat haar kritiek ‘te veel spanningen’ zou veroorzaken binnen haar eigen eenheid. Ze was niet meer welkom in de eenheid Den Haag. Kort daarna werd duidelijk dat ze niet mocht terugkeren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/01/amr1.jpg

Ze kon naar eigen zeggen geen garantie krijgen dat ze niet ‘op enig moment teruggepakt gaat worden door het old boys network’.

Strijd die veel dieper gaat

Volgens klokkenluiders is er sprake van discriminatie, overmatig gebruik van geweld en een verziekte cultuur in het Haagse korps.

In mei 2022 spande Aboulouafa een rechtszaak tegen de politie aan omdat ze haar baan terug wilde of anders een schadevergoeding wilde hebben wegens onrechtmatig ontslag. Beide eisen werden datzelfde jaar door de rechtbank afgewezen. Volgens de rechter was ze terecht ontslagen.

Na ‘vijf lange en zware jaren’ vindt woensdag 27 november haar hoger beroep plaats in Utrecht. Deze zaak gaat niet alleen om recht, maar vertegenwoordigt voor mij een strijd die veel dieper gaat, schrijft Aboulouafa op het zakelijke netwerk LinkedIn.

Het recht om voor het goede op te komen

“Als voormalig politie-leidinggevende met 27 jaar dienst sta ik tegenover de enorme macht van een overheidsorganisatie die alles heeft gedaan om mijn carrière en reputatie te vernietigen. Mijn naam is misschien niet belangrijk, maar wat ik vertegenwoordig, is wat telt: het recht om voor het goede op te komen, zelfs als je tegenover de zwaarste tegenkrachten staat.”

De klokkenluider van misstanden binnen de politie verloor bijna alles wat ze had opgebouwd: haar carrière, financiële stabiliteit en veel van haar relaties. “De meeste mensen zouden stoppen, zich terugtrekken en opgeven, maar ik niet. Want ik wist: opstaan tegen onrecht zou misschien niet de gehele wereld veranderen, maar zwijgen zou alles in mij veranderen!”

Voor ons allemaal

“Wat ik doe, doe ik niet voor mezelf. Ik doe het voor ons allemaal. Mijn strijd is die van iedereen die zich uitspreekt tegen onrecht, die zich niet laat intimideren door machthebbers,” zegt ze.

“Ondanks het feit dat ik veel heb verloren, zijn er een aantal dingen die men mij niet heeft kunnen afpakken: mijn ziel, mijn authenticiteit, mijn integriteit en mijn liefde voor de medemens.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 189 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

62 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pink panter
Pink panter
1 maand geleden

Net ook weer 2 doden door treinbotsing na politie achtervolging.waarom niet gewoon nummerbord op schrijven en persoonsgegevens natrekken!deze jongens zijn express moedwillig de dood in gejaagd!!

Roadrunner
Roadrunner
1 maand geleden

Goede politiefunctonarissen willen ze niet,maar dat zijn wel de enige die ons kunnen redden van dit tuig! Hou vol !

Hugo
Hugo
1 maand geleden

Van Zulke Toppers zouden er meer moeten zijn, die laffe wegkijkende meerdere, dienen andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Er zijn maar weinig leidinggevende met een moreel kompas.

Hans
Hans
1 maand geleden

Dat er binnen de politie, en zeker binnen het Haagse politiekorps, veel dingen al heel lang niet meer gaan ols ze zouden moeten gaan, is overduidelijk, kijk naar het absurde wangedrag en agressie bij vreedzame demonstraties, en nog duidelijker is dat deze dame met het juiste gevoel en geweten ontslagen wordt om de wantoestanden te verbergen en vooral niet om er enig onderzoek naar te plegen, dus ook de leiding en de rechterlijke macht werken samen on de doofpot dicht te houden

Back to top button
62
0
We lezen graag je reactie!x