Homepagina » Binnenland » Is corona juridisch gezien een A-ziekte nu deze wet er niet ligt? ‘Voer voor de rechter’
corona
Foto: Unsplash

Is corona juridisch gezien een A-ziekte nu deze wet er niet ligt? ‘Voer voor de rechter’

Heel veel maatregelen die nu worden genomen, waaronder de wetsvoorstellen over testbewijzen en quarantaineplicht – vrijheidsbeperkende maatregelen die op tafel zijn gelegd – hebben hun grondslag in de Wet publieke gezondheid (Wpg). De juridische grondslag daarvoor is corona, Covid-19, als A-infectieziekte, zei Eerste Kamerlid Alexander van Hattem (PVV) gisteren tijdens het coronadebat. Hij vroeg zorgminister De Jonge of hij kon aangeven of Covid-19 strikt genomen een A-infectieziekte is.

“Ja, dat is het,” antwoordde de minister kortaf.

Van Hattem wees vervolgens op een wetsvoorstel onder de naam Wijziging Wet publieke gezondheid in verband met het coronavirus. Daarin staat dat er op 28 januari 2020 een ministeriële regeling in de Wpg is opgenomen waarin Covid-19 als groep A Wpg is opgenomen en dat op basis daarvan een wettelijke meldingsplicht mogelijk is en alle bestrijdingsbevoegdheden uit de Wpg zijn geactiveerd.

Blijven liggen

In dat wetsvoorstel is ook gesteld dat met het wetsvoorstel de ministeriële regeling in de Wpg wordt opgenomen. Het wetsvoorstel is bij de Tweede Kamer blijven liggen en de laatste datum waarop er iets mee is gebeurd, is 27 augustus 2020, merkte Van Hattem op.

“Dus is er dan ook strikt juridisch gezien sprake van een infectieziekte A die als grondslag kan dienen voor de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) en de twee vandaag voorliggende wetsvoorstellen?” vroeg de senator.

“Ja,” beweerde De Jonge. “Het enkele feit dat die wet is blijven liggen, doet daar niet aan af.”

Echt wel een dingetje

Van Hattem herhaalde zijn vraag nog eens: “Maar is [corona] dan ook juridisch gezien, gelet op de Wpg en de wetsvoorstellen, een A-ziekte, nu deze wet er niet ligt? Er ligt alleen een ministerieel besluit dat blijkbaar in de wet had moeten worden opgenomen. Daar heb ik toch wel graag duidelijkheid over.”

De Jonge: “Dat doet niet af aan de feitelijke situatie waarin we zitten. Dat is dat corona gewoon een A-ziekte is.”

Advocaat Bart Maes, die op persoonlijke titel twittert, schrijft: “Dit is echt wel een dingetje hoor. Voer voor de rechter.”

4.5 46 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Loeske
Loeske
3 maanden geleden

Maakt toch allemaal niet uit. Drukken ze die wet er toch alsnog door, met terugwerkende kracht. We gaan hoe dan ook naar de verdommenis!

Merijn Hugens
Merijn Hugens
3 maanden geleden

Al is de leugen nog zo snel…de waarheid achterhaalt ‘m wel…het spel is over voor Dr. Hugo Mengele & Co…hun kaartenhuis stort langzaam in…Alles wat deze Psychopaat nog zegt of doet zijn alleen nog maar bonuspunten op zijn Neurenberg-spaarkaart….

Herman de Graaf
Herman de Graaf
3 maanden geleden

Van de rechterlijke macht valt niets te verwachten. Einde rechtsstaat, al geruime tijd.

Tom
Tom
3 maanden geleden

Juridisch geen Groep A ziekte en in de praktijk ook niet gezien de lage IFR. Eerder in Groep C naast influenza (griep), Malaria, Gele koorts, Bof, Q-koorts etc. Moet je voorstellen: de Pest en TBC zitten nog in Groep B1. Ebola zit in Groep A.

x

Check Also

baudet

Baudet tegen kabinet: ‘U rubber-stampt Nederland regelrecht een hel in, waarbij 1984 verbleekt’

U bent straks verantwoordelijk voor een medische ...

de jonge

‘Wat De Jonge doet, is toch via een stiekeme route een vaccinatieplicht invoeren’

Dit kabinet slaat door, gaat veel te ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

85
0
We lezen graag je reactie!x