Binnenland

Klokkenluiders wettelijk beschermd

Help door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op maandag presenteert Kamerlid Ronald van Raak (SP) een wetsvoorstel dat klokkenluiders wettelijk moet gaan beschermen.

Er gaat een onafhankelijk meldpunt komen voor mensen die misstanden die mogelijk een bedreiging voor de volksgezondheid vormen of grootschalige fraude willen rapporteren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Daarnaast komt er een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat onderzoek gaat doen naar de meldingen en ze vervolgens openbaar maakt.

Kamermeerderheid

Zowel het meldpunt als het ‘Huis voor Klokkenluiders’ worden ondergebracht bij de Nationale Ombudsman. Er is in de Tweede Kamer een grote meerderheid voor het voorstel dat binnenkort ter advies wordt aangeboden aan de Raad van State.

In de periode waarin een melding wordt onderzocht mag een werkgever een klokkenluider niet ontslaan. Eventueel geleden inkomensschade of de kosten van psychische hulp kunnen via een speciaal fonds worden vergoed.

Gidsland

Het wetsvoorstel (pdf) is volgens Van Raak uniek in de wereld. Deze wet biedt klokkenluiders namelijk rechtsbescherming: baan, inkomen en trots. Daarbij komt dat de misstand wordt onderzocht door een onafhankelijke partij. En dat is uniek. Wat dat betreft is Nederland gidsland, aldus Van Raak.

Verschillende partijen die al lange tijd pleiten voor een betere bescherming van klokkenluiders, zoals de Expertgroep Klokkenluiders, zijn nauw betrokken geweest bij het wetsvoorstel. Ook voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven hielp bij het schrijven van de initiatiefwet.

Bron: Gelderlander.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x