Binnenland

Klokkenluiders wettelijk beschermd

Help ons door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op maandag presenteert Kamerlid Ronald van Raak (SP) een wetsvoorstel dat klokkenluiders wettelijk moet gaan beschermen.

Er gaat een onafhankelijk meldpunt komen voor mensen die misstanden die mogelijk een bedreiging voor de volksgezondheid vormen of grootschalige fraude willen rapporteren.

Daarnaast komt er een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat onderzoek gaat doen naar de meldingen en ze vervolgens openbaar maakt.

Kamermeerderheid

Zowel het meldpunt als het ‘Huis voor Klokkenluiders’ worden ondergebracht bij de Nationale Ombudsman. Er is in de Tweede Kamer een grote meerderheid voor het voorstel dat binnenkort ter advies wordt aangeboden aan de Raad van State.

In de periode waarin een melding wordt onderzocht mag een werkgever een klokkenluider niet ontslaan. Eventueel geleden inkomensschade of de kosten van psychische hulp kunnen via een speciaal fonds worden vergoed.

Gidsland

Het wetsvoorstel (pdf) is volgens Van Raak uniek in de wereld. Deze wet biedt klokkenluiders namelijk rechtsbescherming: baan, inkomen en trots. Daarbij komt dat de misstand wordt onderzocht door een onafhankelijke partij. En dat is uniek. Wat dat betreft is Nederland gidsland, aldus Van Raak.

Verschillende partijen die al lange tijd pleiten voor een betere bescherming van klokkenluiders, zoals de Expertgroep Klokkenluiders, zijn nauw betrokken geweest bij het wetsvoorstel. Ook voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven hielp bij het schrijven van de initiatiefwet.

Bron: Gelderlander.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x