Gezondheid

Europa waarschuwt voor gif in alledaagse producten

Help door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een rapport dat op donderdag is verschenen trekt het Europees Milieuagentschap (EEA) aan de bel over hormoonverstorende chemische stoffen die veelvuldig voorkomen in dagelijkse producten.

Milieuorganisaties en consumentenverenigingen waarschuwen al jaren dat ze kunnen leiden tot diabetes, onvruchtbaarheid, kanker en overgewicht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het gaat om ftalaten, bisfenol-A en parabanen, oftewel endocriene disruptoren. Het zijn chemische stoffen die de hormoonhuishouding verstoren, maar toch opduiken in voedsel, cosmetica, speelgoed en tot voor kort in flesjes voor babyvoeding.

Hormoonverstoring

Artsen en wetenschappers houden de cocktail onder meer verantwoordelijk voor het toenemende aantal kankers, de dalende zaadkwaliteit bij mannen, diabetes en zwaarlijvigheid. Ook ongeboren baby’s blijken te worden blootgesteld aan de stoffen.

“Het wetenschappelijke onderzoek van de afgelopen jaren toont aan dat hormoonverstoring een serieus probleem is met effecten voor het milieu en mogelijk ook de mens,” zei hoofd van de Europese milieuwaakhond EEA Jacqueline McGlade. “Er is een terughoudende aanpak nodig voor veel van deze stoffen tot hun effecten beter bekend zijn.”

Onderling

Gedacht wordt dat de genoemde chemicaliën elkaar onderling beïnvloeden waardoor de schadelijke effecten op de gezondheid worden versterkt. Daarom pleit het Europees Milieuagentschap voor meer onderzoek.

Het nieuwe rapport van het EEA toont aan dat er sterk bewijs is voor de schade die endocriene disruptoren toebrengen aan dieren in het wild en laboratoriummuizen. Daarom kunnen de studies worden gezien als een alarmsignaal. Blootselling aan de chemicaliën leidt bij dieren onder meer tot problemen aan de schildklier, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de voortplanting.

Autisme

Dezelfde ziektes en aandoeningen komen steeds vaker voor bij mensen. Volgens het agentschap is een verband tussen de stoffen en kanker al wel duidelijk vastgesteld. Endocriene disruptoren die op dezelfde manier werken als het vrouwelijke hormoon oestrogeen zijn een bewezen risicofactor voor borstkanker en endometriose. In het Westen stijgt het aantal gevallen van borstkanker in vrijwel alle landen.

Het Milieuagentschap besluit met de opmerking dat verschillende studies de chemische stoffen associëren met autisme, aandachtsstoornissen, vroegere puberteit bij meisjes en ontwikkelingsachterstand bij kinderen.

Bron: Refdag.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x