Straling

Kodak had geheime kernreactor met hoogverrijkt uranium

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Multinational Kodak beschikte meer dan 30 jaar lang over een geheime kernreactor ter grootte van een koelkast, meldt de Los Angeles Times.

Eigenlijk had niemand dat verwacht van een bedrijf dat camera’s en printers maakt. De lokale autoriteiten waren er dan ook niet van op de hoogte.

De nucleaire reactor van Kodak stond in Rochester in de Amerikaanse staat New York. In de reactor was 1,5 kilogram uranium aanwezig dat tot 93,4 procent verrijkt was. “Het is een hele vreemde situatie omdat bedrijven niet horen te beschikken over dergelijk materiaal,” zei Miles Pomper van het Centrum voor Non-profileratiestudies in Washington DC.

Het bedrijf gebruikte de reactor om onderzoek te doen naar verschillende chemicaliën en radiografie. Kodak haalde zelf een reactor in huis nadat het fotografieconcern er al tijden één had gebruikt in de Cornell-universiteit.

Faillissement

kodak29473894732492843432Kodak, een bedrijf dat niet bekend staat als één van de kernmachten der aarde, vroeg in januari dit jaar faillissement aan. In samenwerking met de regering van de Verenigde Staten deed het concern in 2007 afstand van het uranium, aldus de Amerikaanse atoomwaakhond NRC.

“Ik weet niet hoeveel bedrijven over hoogverrijkt of weapons grade uranium beschikken, maar Kodak was een uitzonderlijk geval,” zei woordvoerder van atoomwaakhond NRC Neil Sheehan. “Ze gebruikten bij Kodak een unieke installatie.”

Bunker

Er zijn in totaal twee van deze specifieke kernreactoren gebouwd. De ene stond in een bunker van Kodak, de andere was eigendom van het Amerikaanse ministerie van Energie en werd in de negentiger jaren ontmanteld.

De Nuclear Regulatory Commission (NRC) houdt in de Verenigde Staten 31 onderzoeksreactoren in de gaten waarvan de meeste zich op universiteiten bevinden.

Kodak zegt zelf dat het bestaan van de reactor nooit geheim was, alhoewel de brandweer, politie en omwonenden van niets wisten.

Bron: Latimes.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x