
Multinational Kodak beschikte meer dan 30 jaar lang over een geheime kernreactor ter grootte van een koelkast, meldt de Los Angeles Times.
Eigenlijk had niemand dat verwacht van een bedrijf dat camera’s en printers maakt. De lokale autoriteiten waren er dan ook niet van op de hoogte.
De nucleaire reactor van Kodak stond in Rochester in de Amerikaanse staat New York. In de reactor was 1,5 kilogram uranium aanwezig dat tot 93,4 procent verrijkt was. “Het is een hele vreemde situatie omdat bedrijven niet horen te beschikken over dergelijk materiaal,” zei Miles Pomper van het Centrum voor Non-profileratiestudies in Washington DC.
Het bedrijf gebruikte de reactor om onderzoek te doen naar verschillende chemicaliën en radiografie. Kodak haalde zelf een reactor in huis nadat het fotografieconcern er al tijden één had gebruikt in de Cornell-universiteit.
Faillissement
Kodak, een bedrijf dat niet bekend staat als één van de kernmachten der aarde, vroeg in januari dit jaar faillissement aan. In samenwerking met de regering van de Verenigde Staten deed het concern in 2007 afstand van het uranium, aldus de Amerikaanse atoomwaakhond NRC.
“Ik weet niet hoeveel bedrijven over hoogverrijkt of weapons grade uranium beschikken, maar Kodak was een uitzonderlijk geval,” zei woordvoerder van atoomwaakhond NRC Neil Sheehan. “Ze gebruikten bij Kodak een unieke installatie.”
Bunker
Er zijn in totaal twee van deze specifieke kernreactoren gebouwd. De ene stond in een bunker van Kodak, de andere was eigendom van het Amerikaanse ministerie van Energie en werd in de negentiger jaren ontmanteld.
De Nuclear Regulatory Commission (NRC) houdt in de Verenigde Staten 31 onderzoeksreactoren in de gaten waarvan de meeste zich op universiteiten bevinden.
Kodak zegt zelf dat het bestaan van de reactor nooit geheim was, alhoewel de brandweer, politie en omwonenden van niets wisten.
Bron: Latimes.com